Vyzkoušel jsem a nepochodil. Zde jsem napsal:shoooter píše:Náhodou jsem zjistil, že Martin doporučuje na své nástroje struny (relativně novinku) Martin SP Lifespan s technologií Cleartone...
Více zde: http://kytara.totalh.net/struny/povidan ... -martin-co...Když se objevily i u nás (cca po roce...), hned jsem běžel do obchodu, zakoupil, natáhnul a ... prý to zní jako plechovka. Tak zněl laický posudek kytarovými vědami nedotčené posluchačky. Já sám jsem se utěšoval, že si to "sedne", ale nijak nadšený z tohoto "superproduktu", který mě vyšel na 350 Kč, nebyl. Hned tentýž večer jsem šel hrát do jednoho klubu a dopadlo to ... stručně řečeno, struny si sice sedly, ale po 5 hodinovém hraní se zvuk dost znatelně změnil. Ztratila se barva, sice to hrálo nahlas, ladění to drželo a proto jsem to neřešil, ale nebylo to ono. Na poslední jam session jsem vzal kytaru s těmto strunami v domnění, že to ještě vydrží, ale silně jsem se přepočítal. Po 2 hodinách začalo mírně chrastit tenké E, pak najednou struny hrály velmi pěkně nahlas (asi poslední sbohem), pak začaly chrastit úplně všechny až na tlusté E a 3 vrchní struny (E, H a G) se začaly tak rychle rozlaďovat, že nešel dohrát ani kousek...
Je naprosto pochopitelné, že Martin bude na své nástroje doporučovat své struny - co jineho, že?
Obecně vzato se mi zvuk strun Martin velmi líbí, když jsou struny nové. Po nějakých 10 hod. čistého času hraní (fingerstyle) se zvuk jakoby "otupí" a struny zní hnusně (i když jsem zaregistroval názor, že se struny "vyhrají" a získají nádherný měkký zvuk). Dělalo to totéž na všech kytarách, které jsem měl. Jiná značka strun tohle nedělá. Takže pro mě Martin = smůla.