[quote="dfyc"][quote="Bummer"]Tu fyziku by sis měl zopakovat.
Podle toho, co říkáš, vůbec nejhorší tělo (rezonující na všech frekvencích stejně) tím, že rezonuje, veškerou poskytnutou energii přemění na teplo (pohltí ji). To současně znamená že tedy nemůže žádnou energii vracet strunám, je to tak? Tak fajn a teď mi řekni -- co se stane, když ťukneš kloubem do těla takové kytary? Tělu je jedno, co ho rozvibruje. Mělo by se chovat pokaždé stejně. V tom případě se ale právě stalo, že jsi udeřil do těla a ze zesilovače se ozval zvuk. Jak se tam dostal? Udeřil jsi přece do těla a ne do strun a zmíněné ideální tělo by mělo všechnu energii pohltit a ne ji předávat strunám a ostatním částem kytary a zesilovač by měl tedy mlčet.
My ale nemáme to ideální tělo a máme normální tělo, které rezonuje jen na nějakých frekvencích. Řekněme, že je to mahagon a ten rád rezonuje na nízkých frekvencích. Podle tvého tvrzení tedy tyto nízké frekvence pohltí. Pomineme obecně známý fakt, že mahagonové kytary mají basových frekvencí naopak nejvíce a přejdeme k našemu ťukacímu testu. Podle tvého tvrzení -- pokud nyní ťuknu do neideálního mahagonového těla, bude rezonovat hlavně na hlubokých frekvencích a právě tyto frekvence tedy pohltí. Ostatní logicky ne, takže je bude (nějakým záhadným způsobem) předávat do okolí -- tedy i do kobylky, z ní do strun a tak dále. Ze zesilovače by se tedy měly nyní ozvat hlavně frekvence, na kterých naše mahagonové tělo nerezonuje, tedy frekvence vysoké, vyšší a ještě vyšší až co zesilovač zahraje.
No a pokud vlastníš mahagonovou kytaru, tak si můžeš sám vyzkoušet, že jediné, co uslyšíš, bude basové hučení, což vytváří spor s tvými závěry.
Jinak naše ťukání je samozřejmě také naprosto ideální. Máme diamantové klouby, takže ..........
Btw, zrovna u mě je jaksi nepřípadné, že bych si měl fyziku opakovat, to by bylo poněkud...emh...z profesního hlediska...více než podivné a tristní
1) Tvůj příklad s předáváním energie z těla do strun je nesmyslný z toho hlediska, že klepnutím do těla vytvoříš stejný jev, jako bys drnknul trsátkem to strun. Tj. nepředáváš žádné frekvenční rezonance, ale energetický ráz, který se přemění v kinetickou energii kmitání strun. V případě klepání do těla je úplně jedno jestli tělo rezonuje nebo nerezonuje, prostě do systému vstoupí náraz energie a struna ho umí přeměnit jen na kinetickou energii kmitání, tak prostě kmitá.
..............konec citace
1.Někde tady je vložená ukázka z YT, kde M.Eldered (Fender Custop shop) ukazuje, jak kladívkem klepe do krků a těl, myslím že je téma "Fender strat", ale kytary fungují všechny podle jedněch fyzikálních zákonů,ne? Tak si to vyzkoušejte na stratu- můžete u něho vyměnit bez problému tělo za jiné a hned zjistíte, zda je něco jinak

Že dřevo kytary ovlivňuje zvuk a tedy kmitání struny je z toho podle mě jasné a že tedy rezonance těla musí i zpětně působit na tu strunu.
2. Jestli mají značky na hmatníku vliv když jsou tak malé z hlediska hmoty? Znáte někdo tzv. FAT FINGER ? Je to taková svěrka, co se přitáhne na hlavu kytary a údajně zvýší sustain, z hlediska množství její hmoty vůči hmotě krku ale také docela malá..Já to ale nezkoušel, docela by mě zajímalo, jestli někdo z vás s tím zkušenost má...? Každý si ale může hned zkusit brnknout na nezapojenou kytaru a opřít její krk třeba o židli a změnu uslyšíte!
3. Vzpomínám na mou první el.kytaru v mládí - Jolana Iris- měla kobylku, resp její stavěcí šrouby podloženou zeleným filcem! Asi konstruktéři chtěli zamezit tělu, aby pohlcovalo kmity a Iriska válcovala sustainem konkurenci...?

No, kobylka byla posuvná a lak se tím nepoškrábal

Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.