Tou věcičkou myslíš pražce?ricardo píše:tony nevyloudíš pokud nemáš presne vyrobenou vecičku fyzický závislý velikostike danému tonu
Rádius hmatníku a menzura (podstatný nebo nepodstatný?)
Pravidla fóra
Re: Rádius hmatníku (podstatný nebo nepodstatný?)
tou vecičkou myslim třeba i membranu reproduktoru , ktera jako je známo musi mít určitou velikost jinak se k hlubším frekvencím (tónum) nedostaneme
nedelejte že to nevíte , sem stredoevropan heterosexual ... ať to neni tady nejaka pozitivni diskriminace jo ?
Nezlob se, ale nějak ti nerozumím.Jak se vyluzovaly hluboké tóny před vynálezem elektřiny a reproduktorů? Ty přeci nepotřebuji. Stejně jako houslisté a jiní nepotřebují k vytvoření tónu pražce.ricardo píše:tou vecičkou myslim třeba i membranu reproduktoru , ktera jako je známo musi mít určitou velikost jinak se k hlubším frekvencím (tónum) nedostaneme
A jak s tím vším souvisí tvoje mahagonová stěna v obýváku? Nemá nahodou jazzym taky takovou stěnu?
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Bod 1 - Vůbec nechápu, co se snažíš sdělit, a ani to, co jsi napsal před chvilkou Milanovi, nijak nepomáhá. Akustická kytara reproduktor nepotřebuje. "Velikost tónu" nebo "Vzdálenost tónu" popsánách v jednotkách SI popisující délku je zkrátka nesmysl.ricardo píše:jenomže ty tony nevyloudíš pokud nemáš presne vyrobenou vecičku fyzický závislý velikostike danému tonu . ta menzura taky nemúže bejt kilometr protože struna by pak mnela byt 1,6 metru tlustáNero píše:Slovo "vzdálenost" v souvislosti s tóny nemá valný význam......... Něco jako fyzikální vzdálenost, měřitelná v milimetech či podobných jednotkách, jako se měří menzura, nemá smysl.
tady klidne použi na zbytek ty zanedbatelny procenta a zjistiš že joNero píše:Hlavně pomíjíš tu základní věc, a to že jakýkoli nástroj není jen struna uchycená v bodech A a B a naladěná na určitou frekvenci.
joo se mnou se nebavite vím..Nero píše:Kromě tenze a délky struny(o jejichž vlivu se teď bavíme s shooterem a jazzmanem) tu máš řadu dalších vlivů... velikej vliv má ten mahagon , to je mi známo, celou zed skríni v obýváku z mahagonu mam a když zamykám kovovým klíčem .. tak je ten štik takový temný kulatý .
Bod 2 - Nástroj není jen struna, takže ať bude dělat kdo chce, co chce, vždy zjistí, že i další faktory mají vliv. Materiál těla, hmota těla, typ spoje krku, uchycení strun...
Bod 3 - Tam sám popíráš to, co jsi napsal o bod výše. Nicméně klíč chrastící v mahagonové skříni, to zrovna hudební nástroj není.
Jak sám můžeš vidět, tak na tvé příspěvky reagujeme, anžto se s tebou bavíme. S shooterem a jazzmanem jsme se bavili do té doby, než jsi sem dnes zase vletěl.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
1) to snad ne ...MilanT píše: Stejně jako houslisté a jiní nepotřebují k vytvoření tónu pražce. ...
A jak s tím vším souvisí tvoje mahagonová stěna v obýváku? Nemá nahodou jazzym taky takovou stěnu?
2) zdá se mi že jazzym má skrín z agatis ..fakt nežertuju
nedelejte že to nevíte , sem stredoevropan heterosexual ... ať to neni tady nejaka pozitivni diskriminace jo ?
1) Omlouvám se, i housle mají pražce.ricardo píše:1) to snad ne ...MilanT píše: Stejně jako houslisté a jiní nepotřebují k vytvoření tónu pražce. ...
2) zdá se mi že jazzym má skrín z agatis ..fakt nežertuju
2) Tak to je dojemné kluci. Dalo by se říct - jedno tělo, jedna duše.

jelikož to nedovedu technicky zduvodnit , tešil bych se kdyby se tady nekdo našel co to umí,,
tedy tvrzení že kratši menzura u kytar spusobuje vice harmonických složek ve zvuku
podle myho ten mahagon by ty harmonický spíš utlmil , ale to jen hádam.
MilanT.. co tak doplnit do názvu "radius, menzura (duležitý neduležitý)" ?
tedy tvrzení že kratši menzura u kytar spusobuje vice harmonických složek ve zvuku
podle myho ten mahagon by ty harmonický spíš utlmil , ale to jen hádam.
MilanT.. co tak doplnit do názvu "radius, menzura (duležitý neduležitý)" ?
- Nero
- Rádce
Kdybys četl pozorně diskuzi, už to tu zaznělo od jazzmana elektricke-kytary/radius-hmatniku-podst ... ml#p591712 ,který to měřil na baskytarách. Nicméně s dodatkem, že to je spíše viditelné v grafickém rozboru než slyšitelné, jiné faktory mají větší vliv a
NEEXISTUJE žádná souvislost mezi fyzikální vzdáleností pražců a jakousi "vzdáleností" tónů, jak se tu bludně snažíš nakecat.
Ocenil bych, kdybys tu diskutoval sám za sebe a neschovával se za jiné uživatele.
Jak doplnil shooter, souvisí to s obálkou tónu - jeho náběhem a dozníváním. Což souvisí s tím, jak je napnutá struna - to už kromě menzury ovlivňuje její síla, a jak tedy kmitá - na to bude mít vliv i její hmotnost. A mimo jiné i to, jak kdo ladí.Jazzman píše: na slepý test by to nikdo spolehlivě neurčil.
NEEXISTUJE žádná souvislost mezi fyzikální vzdáleností pražců a jakousi "vzdáleností" tónů, jak se tu bludně snažíš nakecat.
Ocenil bych, kdybys tu diskutoval sám za sebe a neschovával se za jiné uživatele.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
To je otázka nebo prosba?ricardo píše: MilanT.. co tak doplnit do názvu "radius, menzura (duležitý neduležitý)" ?
Vzhledem k tomu, že jsme v sekci elektrických kytar a zmiňuješ tu frekvenci své mahagonové stěny, tak je to zralé do UG i bez přejmenování.
jindy slišíte i chlupy na ř**i toho co obdelával na kytare mahagon , ale menzura se neprojeví , to sme najednou ohluchli
tak jo .. do UG s tím .. i když nevím co to je.
tak jo .. do UG s tím .. i když nevím co to je.
- Nero
- Rádce
Nevím, co ty "slišíš", ale celé to působí jen tím dojmem, že když ti dojdou argumenty, začneš místo diskutování útočit na diskutující.
Mám doma kytary, co mají 628, 635 a 648 mm. Když se mě někdo zeptá, proč se liší jejich zvuk, rozhodně začnu něčím úplně jiným než menzurou, a když se mě bude ptát, proč se mi na některou z nich hraje nejlépe, nebudu zmiňovat radius, protože popravdě řečeno, ani nevím přesně, jaký ho která má.
Mám doma kytary, co mají 628, 635 a 648 mm. Když se mě někdo zeptá, proč se liší jejich zvuk, rozhodně začnu něčím úplně jiným než menzurou, a když se mě bude ptát, proč se mi na některou z nich hraje nejlépe, nebudu zmiňovat radius, protože popravdě řečeno, ani nevím přesně, jaký ho která má.
PetrPeter 1975 - 2008
Tohle téma je snůška zmatků, které jsou tak zralé na delete. Jen pár lidí tady napsalo normální informace, ale to je tak k nějakému jiném threadu, kde není zatrollíno.
Za mě delete, nebo UG. Být nováček, tak jsem po přečtení informačně zcela rozstřelen.

Za mě delete, nebo UG. Být nováček, tak jsem po přečtení informačně zcela rozstřelen.

#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem 
Je to směšný už od začátku, nechápu, že vám to vydrželo takhle dlouho
.