Gibson Les Paul standard - jaký ročník
Pravidla fóra
Re: Gibson Les Paul standard - jaký ročník
Díky Babucci za soupis historických LP. Nevěděl by jsi o něčem podobném, ale pro novější modely, třeba od roku 1990 ideálně do součastnosti?
- Ivan.ps
- Kontaktovat uživatele:
Ahojte. Musím sa priznať, že som trošku sklamaný s dnešnou produkciou Gibson.
Konkrétne nový Gibson Les Paul Standard 2019. Gitara v prvých polohách vôbec neladila + dohmat nebol nič extra. Samozrejme sa potvrdilo, že nultý pražec je veľmi vysoký. Po úprave výšky nultého pražca gitara perfektne ladí + dohmat je tiež veľmi príjemný.
Osobne by som nečakal, že gitara v tejto cene bude trpieť takýmito "detskými chorobami".
Konkrétne nový Gibson Les Paul Standard 2019. Gitara v prvých polohách vôbec neladila + dohmat nebol nič extra. Samozrejme sa potvrdilo, že nultý pražec je veľmi vysoký. Po úprave výšky nultého pražca gitara perfektne ladí + dohmat je tiež veľmi príjemný.
Osobne by som nečakal, že gitara v tejto cene bude trpieť takýmito "detskými chorobami".
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
A jaké bylo prohnutí krku ? Komplet kytara je seřizována na PLEK mašině, takže geometrie krku by měla být v cajku.
Když je to nová kytara, tak reklamovat. Resp. proč si to člověk koupí, když to má hned od začátku nějaký problém ?
Když je to nová kytara, tak reklamovat. Resp. proč si to člověk koupí, když to má hned od začátku nějaký problém ?
- Ivan.ps
- Kontaktovat uživatele:
Prehnutie krku bolo v poriadku. Iba tóny v prvej a druhej polohe boli mierne nadladené, čo pri hraní základných akordov (napr: Ami, F) bolo počuť. Pri kúpe som si to nejak nevšimol, resp ani som nepočítal že gitara tejto kategórie by mohla mať podobný problém. Ono mám pocit, že celý problém mohol vzniknúť tak, že Gibson podľa popisu osadil túto gitaru od výroby hybridmi 9-46 a mám pocit, že drážky v nuláku boli prispôsobené na tieto struny. Ja som tam dal 10-46 a už tie struny nesadli tak dobre do tých drážok, ako by mali. Ale aj hrubé struny boli mierne vyššie ako by mohli. Našťastie gitarár tento problém rýchlo vyriešil.
Gibson to právě udělal dobře, kdyby dělal drážky moc široké, tak by ti tam slabší struny zapadly moc hluboko a musel bys měnit nulák. Je to celé pouze o nastavení kytary potřebám hráče, to udělat ve fabrice nemůžou, když to každý potřebuje trochu jinak.
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
Za mně je blbost, aby byl nulťák udělaný na přesně .09” a nevlezla tam 0.10”. Při osazení 0.10 po 0.09 se ti vždycky zvedne dohmat a je třeba doštelovat výstuhu.
Na netu se dají najít videa z music shopů, kde po továrenském PLEKu tam jsou pořád ještě rezervy pro preciznější setup, ale určitě to není taková katastrofa, jak je tu prezentováno.
Na netu se dají najít videa z music shopů, kde po továrenském PLEKu tam jsou pořád ještě rezervy pro preciznější setup, ale určitě to není taková katastrofa, jak je tu prezentováno.
- Ivan.ps
- Kontaktovat uživatele:
Čo sa týka dohmatu, ten nebol katastrofa. Písal som iba, že nebol nič extra. Samozrejme výztuhu som nastavil na cca 0,15-0,2mm ako odporúča Gibson (tieto veci bežne zvládam) a vždy si nastavujem gitary sám. Ale proste ten nulák bol vysoký a tým že sa prehĺbili a rozšírili drážky, tak s ladením sa čiastočne zlepšil aj dohmat. Naozaj boli tie drážky pre 010 struny úzke.
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
Tak v tom případě je to vcelku zklamání. Oprava není drahá, ale zamrzí to.
Mně by zajímala ještě jedna věc. Proč jsi si vybral model 2019, když tam prodejce měl i model 2020 a ten už nemá Ultra modern weight relief a je plný, jak má LP být ?
Mně by zajímala ještě jedna věc. Proč jsi si vybral model 2019, když tam prodejce měl i model 2020 a ten už nemá Ultra modern weight relief a je plný, jak má LP být ?
- Alternátor
Tak nevím, kam jinam to dát, ale tohle téma bude sedět asi nejvíc. Gibson Les Paul Traditional 2010, vizuálně jetej, zvukově a technicky špička. Nečekal bych, že za 30 klacků koupím plnohodnotnýho Les Paula, ale povedlo se, z toho zvuku jsem padnul na zadek... a z tý váhy a krku taky 
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
Taky jsem se po něm díval, protože mám pro černé LP slabost, ale ty ročníky 2008-2015 mi moc nevoní.
Každopádně za ty peníze a v porovnání s většinou nabídek to vypadá jako dobrý kup. Hlavně ten tradiční vzhled LP ti žádné Studio nebo napodobenina nenahradí, i kdyby hrála sebelíp
Každopádně za ty peníze a v porovnání s většinou nabídek to vypadá jako dobrý kup. Hlavně ten tradiční vzhled LP ti žádné Studio nebo napodobenina nenahradí, i kdyby hrála sebelíp
to je ten z HB s odřenými zády, že? taky mě zaujal, ale 30 je na mě moc, i když za ty pachy určitě stojí. Moc gratuluju.
P.S.: prodávající nabízí ještě černý Classic s P90.
P.S.: prodávající nabízí ještě černý Classic s P90.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Gratuluji. Byl jsi rychlejší. Týpek mi psal, že v pondělí si pro něj někdo přijede...Alternátor píše: 10.02.2021 20:00 Tak nevím, kam jinam to dát, ale tohle téma bude sedět asi nejvíc. Gibson Les Paul Traditional 2010, vizuálně jetej, zvukově a technicky špička. Nečekal bych, že za 30 klacků koupím plnohodnotnýho Les Paula, ale povedlo se, z toho zvuku jsem padnul na zadek... a z tý váhy a krku taky![]()
Na druhou stranu jsem ale rád. Den na to jsem pořídil strata z '87. Ty les pauly jsou na jedno brdo
- Alternátor
bubbuci: Já teda úplně fanda černejch kytar nejsem, ale za ty prachy vem barvu čert. Je to těžký jak prase a nehraje se na to úplně pohodlně, ale je to klasickej plnotučnej Les Paul, chytil mě od první chvíle.
Torst: Jo, to je on. Na toho Classica jsem taky koukal, jako novej a jen o pětku dražší. Nicméně u mě vyhrál Traditional jednak asi tím, v jakým byl stavu, důkaz, že se na něj hodně hrálo a tím pádem to asi blbej nástroj nebyl a navíc i snímače. Pro 490R a 498T mám slabost, P90 mi nic neříkaj.
speed8: Díky, tak to tys byl ten druhý zájemce. Já jen tu nabídku viděl, věděl jsem, že tohle je to pravý. Před týdnem jsem koukal ještě na toho T Les Paula a jsem rád, že jsem ho nevzal. Gratuluju ke Stratu, časem mě asi taky bude nějakej čekat
Torst: Jo, to je on. Na toho Classica jsem taky koukal, jako novej a jen o pětku dražší. Nicméně u mě vyhrál Traditional jednak asi tím, v jakým byl stavu, důkaz, že se na něj hodně hrálo a tím pádem to asi blbej nástroj nebyl a navíc i snímače. Pro 490R a 498T mám slabost, P90 mi nic neříkaj.
speed8: Díky, tak to tys byl ten druhý zájemce. Já jen tu nabídku viděl, věděl jsem, že tohle je to pravý. Před týdnem jsem koukal ještě na toho T Les Paula a jsem rád, že jsem ho nevzal. Gratuluju ke Stratu, časem mě asi taky bude nějakej čekat
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
Pěkně! Metallic Edition je slušná rarita.
Ebenový hmatník a kus ze 3-krků ? Ony myslím tak nějak navazovali na Heritage sérii a pak začali Reissue.
Jak se ti zdají ty Shawy ? A celkově v porovnání s RI ?
Ebenový hmatník a kus ze 3-krků ? Ony myslím tak nějak navazovali na Heritage sérii a pak začali Reissue.
Jak se ti zdají ty Shawy ? A celkově v porovnání s RI ?
Kus ze tri krku je dobrej 
Jojo eben, krk ze 3 kusů, druhé sériové číslo (412), top carve binding a hlava stejná jako na Heritage 80. Top je taky ze 3 kusů. Pod červeným průhledným nitrem je stříbrný metalický nástřik, záda vypadají fakt jak kovové 
Je těžká 4,75kg, krk je hrozně příjemný.
Jinak zvukově je super. Hodně výšková a akusticky silná i na prázdno. Má tam takový zvláštní charakter v tónu, který znám z live záznamu od Joa Bonamassy když coveroval Just Got Paid. Když jsem ten riff zahrál, úplně jsem v to v tom slyšel... z žádné kytary jsem to ještě nedostal.
Kdybych si měl vybrat mezi mou R9 a tímhle Standardem tak si vyberu R9... je prostě zvukově lepší, což mě překvapilo vzhledem k tomu, že je to rok a půl stará kytara... nechci ani vidět jak bude hrát za 30 let... i pohodlnost krku a váha... Nicméně, ta R9 je výjimečná i mezi Custom Shopy... Jehla v kupce sena kterou jsem hledal a našel. Pár RI mi rukama prošlo a v mnoha případech je zvukově tenhle 82 Standard velmi blízko, ne-li lepší. Ono to je taky těžko takhle soudit... jde o ten celkový dojem, který sakra podporuje fakt, že tahle kytara je 39 let stará což je hrozně super pocit.
Ty Tim Shaws jsem neměl zatím příležitost pořádně vyzkoušet a porovnat s Custombuckery. Zatím se mi to ale líbí co jsem to zkoušel v bytě s rozumnou hlasitostí.
Ještě pár fotek... ten top carve je fakt super.

Je těžká 4,75kg, krk je hrozně příjemný.
Jinak zvukově je super. Hodně výšková a akusticky silná i na prázdno. Má tam takový zvláštní charakter v tónu, který znám z live záznamu od Joa Bonamassy když coveroval Just Got Paid. Když jsem ten riff zahrál, úplně jsem v to v tom slyšel... z žádné kytary jsem to ještě nedostal.
Kdybych si měl vybrat mezi mou R9 a tímhle Standardem tak si vyberu R9... je prostě zvukově lepší, což mě překvapilo vzhledem k tomu, že je to rok a půl stará kytara... nechci ani vidět jak bude hrát za 30 let... i pohodlnost krku a váha... Nicméně, ta R9 je výjimečná i mezi Custom Shopy... Jehla v kupce sena kterou jsem hledal a našel. Pár RI mi rukama prošlo a v mnoha případech je zvukově tenhle 82 Standard velmi blízko, ne-li lepší. Ono to je taky těžko takhle soudit... jde o ten celkový dojem, který sakra podporuje fakt, že tahle kytara je 39 let stará což je hrozně super pocit.
Ty Tim Shaws jsem neměl zatím příležitost pořádně vyzkoušet a porovnat s Custombuckery. Zatím se mi to ale líbí co jsem to zkoušel v bytě s rozumnou hlasitostí.
Ještě pár fotek... ten top carve je fakt super.

- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
Zní mi to, jako bys popisoval ten můj Heritage
Ty kytary jsou fakt jiné, mají jakoby telecasterovský attack, ale pořád masivní spodek LP. Na plné červený pěkně vynikne ten ‘pupkatý’ top carve.
To RI bych tipnul bude mít vyrovnanější, uhlazenější, ve středech barevnější zvuk, jako když Friedman dělá Marshally
Tim Shawy vylezou až nahlas na aparátu, jsou dost silné na 8kohm a mají hromadu středů a celkově jsou takové ‘nezřízené’. Já jsem si udělal no-load tone poty pro maximálně otevřený zvuk.
To RI bych tipnul bude mít vyrovnanější, uhlazenější, ve středech barevnější zvuk, jako když Friedman dělá Marshally
Tim Shawy vylezou až nahlas na aparátu, jsou dost silné na 8kohm a mají hromadu středů a celkově jsou takové ‘nezřízené’. Já jsem si udělal no-load tone poty pro maximálně otevřený zvuk.
náhodou jsem káp na hladíkovu recenzi:
http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-tes ... ijen~2005/
http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-tes ... ijen~2005/
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
trochu mně zaráží snímače 498T/490R. 50's i 60's modely z tady té éry jsou osazeny Burstbuckery Pro, rozdíly jsou v profilech krků a možná v barevném provedení (ikdyž tady má ebony 50's a já jsem měl ebony 60's).
Takže v podstatě mistr jenom potrvdil, že i mezi kusy, osazenými stejným HW a snímači je dost velký rozdíl v samotném dřevě.
Takže v podstatě mistr jenom potrvdil, že i mezi kusy, osazenými stejným HW a snímači je dost velký rozdíl v samotném dřevě.