Aparát do 50 000 - na doma i koncerty

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
volfi

Re: Aparát do 50 000 - na doma i koncerty

Příspěvek od volfi »

bubucci píše: 27.07.2021 8:56 Proto jsem tu psal i čísla.
Asi holt máme každý jiné nároky a pokud někomu příjde VST přes notebook jako dobrý kytarový zvuk, tak ok. Pak naprosto chápu ty názory, jak kytary dělají snímače, na dřevu nezáleží a podobné tragédie…
Tak budu mluvit konkrétně, pro mě je lepší a pohodlnější hrát přes BIAS FX2 + iRIG + AKG K271 II. Upřímně je zvuk na domácí hraní naprosto dostatečnej a vím, že prostě nikoho neruším. Samozřejmě toto nejsou moje nároky na živé hraní, mám rád klasické zesilovače a jsem rád když se k něčemu dostanu a můžu si to vyzkoušet. Půl roku jsem nebyl ve zkušebně a opravdu se těším až tam trochu Victory ohulim, to ti BIAS nenahradí.
A zajímavý je, že před 11 lety ti to nevadilo. Předpokládám, že na kytaru hraješ dlouho a daleko lépe než já, tak úplně nechápu jak se takhle může změnit názor. Neber to jako "HEJT", ale nějak to nechápu.
Snímek obrazovky 2021-07-27 105530.png
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Digitech RP80. Si zabil :lol:
Ale tak co bylo před 11 lety, bylo před 11 lety. To jsme se od té doby asi všichni dost pohnuli 8)

Dobře to vystihl jastud. Ale to je takový ten názor, co si všichni skrytě myslí, ale není slušné říkat to nahlas :)

Tohle téma je super. Baví, a ještě neskončilo. Ještě bude chvíli dávat. Těžké váhy už jsou v klinči několik kol a zvonek se blíží. :D
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
volfi

Příspěvek od volfi »

Demilich píše: 27.07.2021 10:11 Digitech RP80. Si zabil :lol:
Ale tak co bylo před 11 lety, bylo před 11 lety. To jsme se od té doby asi všichni dost pohnuli 8)

Dobře to vystihl jastud. Ale to je takový ten názor, co si všichni skrytě myslí, ale není slušné říkat to nahlas :)

Tohle téma je super. Baví, a ještě neskončilo. Ještě bude chvíli dávat. Těžké váhy už jsou v klinči několik kol a zvonek se blíží. :D
Já jsem to opravdu nemyslel nějak zle, já rád vyslechnu radu od někoho kdo má ty kytary, zesilovače atd. vyzkoušený. Takže na nějaký těžký váhy seru, jen prostě nechápu jak před 11 lety mohl být DOD + Digitech dobrej na domácí hraní a dnes už není a nejde přitom o to jak moc dobře/špatně to hraje. Třeba jsem jen k**** a nechápu to.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
torst

Příspěvek od torst »

Volfi - máš mé sympatie, mě tyhle korouhvičky taky iritují. Sorry, Demilich. Teda i já se posunul. Od lamp. apců k trandovému Laney, od ZOOM G1on k ZOOM G2nu.
RP 50 a 80 nebyly vůbec zlý. Měl jsem 50.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

čo bolo, to bolo, terazky som majorom…
Před 11 mi to určitě nevadilo, ale tehdy bych nepoznal ani Epiphone od Custom shop Gibsona. Ale časy i lidi se mění a za zkušenostmi, nasbírané z ty roky si jednoduše stojím.
To, že to tady někteří k**** berou osobě, je jejich problém.
VST pluginy jsem samozřejmně zkoušel od Mecuriallu i od Neuralu, i ten BIAS nebo Helix Native. A hlavní rozdíl mezi HW modelerem Fractal/Kemper a pluginem je odezva a kvalita převodníků. Někomu to nevadí, já to nemůžu vystát.
torst

Příspěvek od torst »

Až si uděláš slepý test - komparaci, taky ti to přestane vadit.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
volfi

Příspěvek od volfi »

bubucci píše: 27.07.2021 11:59 čo bolo, to bolo, terazky som majorom…
Před 11 mi to určitě nevadilo, ale tehdy bych nepoznal ani Epiphone od Custom shop Gibsona. Ale časy i lidi se mění a za zkušenostmi, nasbírané z ty roky si jednoduše stojím.
To, že to tady někteří k**** berou osobě, je jejich problém.
VST pluginy jsem samozřejmně zkoušel od Mecuriallu i od Neuralu, i ten BIAS nebo Helix Native. A hlavní rozdíl mezi HW modelerem Fractal/Kemper a pluginem je odezva a kvalita převodníků. Někomu to nevadí, já to nemůžu vystát.
Takže se z tebe stal 100% perfekcionista, který díky zkušenostem už nedokáže hrát na nic jiného, než na pořádné lampové aparáty a kvalitní kytary. Pokud je to tak, tak se omlouvám za případně vypadající rýpnutí....
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Kde jsem psal, že nedokážu hrát na něco jiného ? Zas jako přibrzdi ve vytahování 10 let starých příspěvků a vytrhávání věcí z kontextu. Pokud na tom chceš být Ty herně, zvukově i názorově stejně i za 10 let, budiž.
Díky zkušenostem s množstvím aparátů tady píšu o konkrétních případech a názorově proti mně jdou ti, kteří na ty aparáty nehráli. Jako mně je to vcelku jedno, já jsem tu nepřišel s dotazem na výběr aparátu :) Dotaz zněl aparát za 50 tisíc a zvrhlo se to, jako by se někdo přišel na octavia club zeptat na výběr mezi 7er a S classe. Výsledek by byl stejný...kup Fábii :lol:
volfi

Příspěvek od volfi »

Tak napsal jsi: Než hrát na nějaký helix do sluchátek, tak se na tu kytaru radši vyseru. Tak proto mě to zaujalo. Já ti absolutně neberu to, že máš zkušenosti s profi cajkama.
Nic nevyrthávám, já se jen ptám. Já se opravdu nesnažím o nějakej toxic talk, protože to nikdy nikam nevede.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Kytarové repro je pro mně nedílná součást kytarového zvuku a jeho reprodukce přes sluchátka nebo monitory mě prostě absolutně nebaví. I Kempera jsem na doma používal přes kytarový box. Přednášku na téma...'ale přece to je zvuk kytary přes nasnímaný mikrofon...' jsem slyšel už miliokrát a v případě aparátu na hraní a ne na recording je to stejně argument mimo. Fakt bych byl štastnější s pluginem za 100E než s aparátem za 2000E, ale život je moc krátký na hraní na něčem, co Tě nebaví a nějakým způsobem neinspiruje ke cvičení.
innerself

Příspěvek od innerself »

bubucci píše: 27.07.2021 8:56 Pak naprosto chápu ty názory, jak kytary dělají snímače, na dřevu nezáleží a podobné tragédie…
Ono ještě musíš brát v potaz, že existujou styly, kde je gainu tak moc, že se pak nějaký věci neprojeví. Sám jsi napsal, že ti zněly stejně i dvě odlišný kytary :D A několikrát jsem tu dostal (a ne jenom od tebe) kázání, že takhle v žádným případě hrát nejde, i když tak hrajou profesionální kapely, který se mi zvukem líbí. A to sem ještě nepřišel milovník švédskýho death metalu s bossem HM2. To by bylo teprv přednášek.

Nicméně zpátky k tématu. Nerozumim na co tak malou hlasitost, když i rádio řve doma víc. On i velkej aparát umí hrát dobře při tý rádiový hlasitosti, pokud to neni osmikilo, který hraje správně až na kapelní hlasitost. Ale největší problém taky vidim právě v tom tahání sem a tam. To radši si doma zapnu i ten chorej amplitube. Nezabírá to místo v místnosti a na trénink to za mě stačí. Samozřejmě se to s aparátem ve zkušebně nedá srovnávat. To ale ani hraní s kapelou. Pro mě jsou to všechno odlišný kategorie.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
MetallicaFAN

Příspěvek od MetallicaFAN »

Hosi ja se vam divim. Tu clovek sa potreboval poradit (autor vlakna) a urcite oceni kazdeho osobne skusenosti, nakoniec si nieco z toho osvoji a rozhodne sa sam. A vy namiesto toho si tu dokazujete kto ma “vacsieho”. Vyserte sa na to. Niekomu sa pacia blondiny druhemu brunety ale zahrat sa da rovnako kvalitne s jednymi aj s druhymi 😄.
Mas Marshala tak napis ze je SUPER. Mas VST v compe tak napis ze je SPUER. Ale naco je dobre tvrdit ze ked ty mas nieco ine ako ja tak si ch*j, nebo uplny k***t. ?
Sorry nedalo mi to lebo namiesto faktickych poznamok je tu spusta plevelu uplne o nicom…
https://www.youtube.com/channel/UCGh_Fu ... a43LD4VVVQ

ESP LTD KH602
Fractal Audio AX8
Blackstar Series One 104 - 6L6
Blackstar Series One 412B V30
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prejdák »

Včera jsem byl zkoušet Kemper Profiler Stage - asi se na to půjdu podívat ještě jednou, byl jsem překvapen z toho, že ty tovární simulace zní velice bez života a tence, a to jak přes sluchátka tak přes PA. Osobně jsem v tom -necítil- zvukově velký rozdíl od svého POD XT, který má horší zvuk než VOX AD60VT s nímž jsem začínal. Rozhodně to ovšem reaguje na sílu výstupního signálu kytary výrazně lépe než dvě zmíněné hračky, které prostě volume pot kytary moc nemusí. :))

Věřím, že to bude znít dobře v mixu kapely, ale to jde na nahrávce v pohodě i s VST jako jsou Lepou popř. Ignite Amps a vhodně zvoleným impulsem.

Nechce se mi věřit, že by to mělo znít takto lacině anebo zastarale. Možná to chtělo zapojit do kytarové bedny? Na druhou stranu ten preamp byl dělaný na zapojení přímo do PA. Ještě si asi zkusím Boss GT1000, rád bych se též podíval někde na Axe FX - jenže to je celkem problém. Zatím se mi nejvíce líbil asi ten BlackStar 5W/0.5W pro tyto účely.

Jinak diskuse se tu dost plevelí.
Placka

Příspěvek od Placka »

Vyzkoušet Fractala není problém, já mám třeba Fm3, pokud pro tebe není daleko Zdar nad Sázavou nebo Litomyšl, tak se stav. U mě můžeš vyzkoušet i tu Mesu Mark V25.
Diskuze se plevelí hlavně debatou jestli má smysl lampa na domácí hraní při TV hlasitosti, což je věčnej a klasickej flame.
A podle mě úplně zbytečnej, ty máš 50k a chceš koupit aparát na koncerty a zkušebnu. Za mě má smysl se soustředit na tenhle účel a domácí hraní vyřešit jakkoliv jinak - plugin, multifx, malej lampac, tranďák, modeling... Je to úplně jiná disciplina a nevidím důvod, proč to při tomhle rozpočtu za každou cenu řešit jedním aparátem.
Jinak já hraju na kytaru hrozně rád a když si vzpomenu na co jsem měl, na jaký krumply jsem před lety hrával...
... Kdybych si měl říct, že než hrát přes Helixe nebo Fractala, raději nebudu hrát vůbec, asi bych toho moc nenahral. Za mě pořád platí že na domácí hraní je super řešení lampovy preamp +impuls+sluchátka. Taky nerad poslouchám pleskani strun na sucho,takze raději volím sluchátka a pořádnou hlasitost.
Nicméně i Helix nebo Fractal jsou pro mě zvukově na doma do sluchátek super zvuk bez kompromisu
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Tak když už jsi na začátku napsal, že ti nesedí Helix a teď jsi to potvrdil tím, že ti moc nesedl ani ten Kemper, tak bylo jasné, že ti digitál nesedí. A očividně to mají někteří ‘diskutéři’ problém pochopit.
Zkoušením Fractala ani Bosse bych se ani neobtěžoval, tam je to srovnatelné s Kemperem ( boss má teda ještě horší simulace než Helix).
Pokud Ti sedí Blackstar, což je podle mně není moc dobrý aparát, tak se dají najít o dost zajímavější, které hrají i potichu a absolutně bych se nefixoval na celkový výkon. Nevím jestli jsi se obtěžoval pročítat diskuzi, ale konkrétní rady tu jsou. Akorát to bez zkoušení nejde.
Další věc, co nedokážu pochopit je, proč dělat kompromisy na aparátu, na který hraju minimálně 80% času ???
´Honorable mention’ na doma i na koncerty je Soldano SLO30, když se teda bavíme o aparátech v dané cenové relaci. Master volume naprosto bez výhrad, a i při nočním hraní to má pořád odezvu a dynamiku, kterou ti digitál nikdy nedá.
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prejdák »

Ahoj, řešila se tady hlasitost ve Wattech - už bylo zmíněno, není Watt jako Watt. Ten Blackstar je možné utlumit na 0.5 W, a těch 5 W mi nepřišlo až tak tichých, aby to na cvičení v tiché kapele použít nešlo. Ocenil bych i něco zajímavějšího, koukat se budu dále, všechno si tak či tak chci ošahat.

A ještě znovu k hlasitosti - bydlím v "paneláku", ovšem z cihel. Zvuková izolace je tedy o něco lepší než v případě klasických panelů. Sám hraji na akustický klavír, Rachmaninova pro představu - ten měl ff rád, a do cihlového domu jsem chtěl přesně kvůli tomu, potřebuji cvičit na opravdovou mechaniku. Na Fatary apod. se mi hraje špatně. Tudíž nějakou hlasitost generuji tak či tak a problém není, jelikož mám dohodu se sousedy. Ale není třeba, aby byla ta hlasitost excesivní. Už i kvůli tomu, jak jsem to měl roky se cvičením, že jsem lepší klavírista než kytarista v tento okamžik =D

A bohužel u tohoto IronBallu nastavení konce na 1 W bylo dle mne nad rámec - https://kytary.cz/engl-ironball-special ... /HN212506/ ... 0.5W od BlackStar bylo výrazně tišších než 1 W od Engla.

Hlasitost v Kytarách byla trochu zkreslená tím, že jsem to měl zapojené do 4xV30, jelikož byla ve zkušebně. S 1x10 anebo 1x12 by to určitě bylo schůdnější.
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Zdá se to býti jako jasná věc a očekávaná matematika, že 4 repráky hrají "více" než 1 reprák, ale já mám zkušenost opačnou. Pokud máš zesilovač nastavený poťákama na nějakou "hlasitost" a z něj vychází nějaký výkon, tak když se tento výkon rozdělí do 4 repráků, pocitově to hraje "méně" než když se všechen ten výkon napere do jednoho repráku. Tohle jsem zažil. Dvakrát jsem to tu už někde psal i s detailama. Ale týkalo se to hraní nahlas ve zkušebně a tranzistorového zesilovače. Jestli je tato zkušenost přenositelná i na nízkou hlasitost nevím, ale zkrátka: bacha na to...
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
torst

Příspěvek od torst »

Demilich - souhlas, to je to srovnání 1x12 a 4x12. Malý box bude při stejném výkonu uječený, velký to rozprostře doplochy. Nemluvě o kvalitě zvuku jako takového. Myslím, že psal právě Pavlíček - sluch mu zničily ty malé hlasité odposlechy a návrat k Marshallu 412 byla úleva.
innerself

Příspěvek od innerself »

Prejdák píše: 29.07.2021 6:18 Ahoj, řešila se tady hlasitost ve Wattech - už bylo zmíněno, není Watt jako Watt. Ten Blackstar je možné utlumit na 0.5 W, a těch 5 W mi nepřišlo až tak tichých, aby to na cvičení v tiché kapele použít nešlo. Ocenil bych i něco zajímavějšího, koukat se budu dále, všechno si tak či tak chci ošahat.

A ještě znovu k hlasitosti - bydlím v "paneláku", ovšem z cihel. Zvuková izolace je tedy o něco lepší než v případě klasických panelů.
Tak to tomu už vůbec nerozumim, protože i 150ti wattová lampa na 4x12 bedně, uměla hrát potišejš, než nějakej klavír. A to jsem to zkoušel v paneláku z panelů :D A dole sousedka mi řikala, že to slyší, ale protože jsem měl k tomu vždycky nějakej podklad, tak ani nerozeznala, jestli hraje jenom hudba nebo já s ní.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
volfi

Příspěvek od volfi »

bubucci píše: 27.07.2021 15:10 Kytarové repro je pro mně nedílná součást kytarového zvuku a jeho reprodukce přes sluchátka nebo monitory mě prostě absolutně nebaví. I Kempera jsem na doma používal přes kytarový box. Přednášku na téma...'ale přece to je zvuk kytary přes nasnímaný mikrofon...' jsem slyšel už miliokrát a v případě aparátu na hraní a ne na recording je to stejně argument mimo. Fakt bych byl štastnější s pluginem za 100E než s aparátem za 2000E, ale život je moc krátký na hraní na něčem, co Tě nebaví a nějakým způsobem neinspiruje ke cvičení.
Tak to jsem to pochopil špatně, bral jsem to jako, že samotnej helix, kemper, atd. na doma je špatně, sorry.
Prejdák píše: 29.07.2021 6:18 Ahoj, řešila se tady hlasitost ve Wattech - už bylo zmíněno, není Watt jako Watt. Ten Blackstar je možné utlumit na 0.5 W, a těch 5 W mi nepřišlo až tak tichých, aby to na cvičení v tiché kapele použít nešlo. Ocenil bych i něco zajímavějšího, koukat se budu dále, všechno si tak či tak chci ošahat.

A ještě znovu k hlasitosti - bydlím v "paneláku", ovšem z cihel. Zvuková izolace je tedy o něco lepší než v případě klasických panelů. Sám hraji na akustický klavír, Rachmaninova pro představu - ten měl ff rád, a do cihlového domu jsem chtěl přesně kvůli tomu, potřebuji cvičit na opravdovou mechaniku. Na Fatary apod. se mi hraje špatně. Tudíž nějakou hlasitost generuji tak či tak a problém není, jelikož mám dohodu se sousedy. Ale není třeba, aby byla ta hlasitost excesivní. Už i kvůli tomu, jak jsem to měl roky se cvičením, že jsem lepší klavírista než kytarista v tento okamžik =D

A bohužel u tohoto IronBallu nastavení konce na 1 W bylo dle mne nad rámec - https://kytary.cz/engl-ironball-special ... /HN212506/ ... 0.5W od BlackStar bylo výrazně tišších než 1 W od Engla.

Hlasitost v Kytarách byla trochu zkreslená tím, že jsem to měl zapojené do 4xV30, jelikož byla ve zkušebně. S 1x10 anebo 1x12 by to určitě bylo schůdnější.
Tak pokud hraješ na akustickej klavír, tak úplně nevím co řešíš. Já momentálně bydlím v cihlovém "paneláku" z 90. let a rozhodně je piáno slyšet jako prase, oproti tomu je lampovej zesilovač s reproboxem nic. Bydlel jsem i v klasickém paneláku a tam je opravdu slyšet i mluvené slovo, televize a pokud někoho nechceš rušit, tak musíš hrát do sluchátek.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“