Kytara do 30 tisíc převážně na hru s trsátkem
Pravidla fóra
Re: Kytara do 30 tisíc převážně na hru s trsátkem
27k je dost peněz, ať si každý machruje, jak chce 
Tak jsme v tématu "do 30 000,-", a právě proběhla diskuse o dobrých kytarách, tzn. o min. polovinu výš.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Neříkám, že je to málo, ale když to porovnáš s Furchem Green, kterýho většina lidí doporučuje, tak je to skoro půlka částky Furcha
Jo to je fakt. Jako musím si ty kytary prostě vzít a zkusit, jestli ten cenovej rozdíl je opravdu tak markantní, aby si tím ospravedlnil o tolik vyšší cenu.
Čavli píše: 11.04.2022 18:45 Tak jsme v tématu "do 30 000,-", a právě proběhla diskuse o dobrých kytarách, tzn. o min. polovinu výš.
Ale to jo
Každopádně mi přijde dobré hrát na třeba ne tolik dobrou, ale hrát hned, než roky šetřit. Ostatně jak jsem psal výše, hraju na své levné kytary stejně často, ne-li častěji, než na drahé.
jeHonzek2 píše: 11.04.2022 18:51 Jo to je fakt. Jako musím si ty kytary prostě vzít a zkusit, jestli ten cenovej rozdíl je opravdu tak markantní, aby si tím ospravedlnil o tolik vyšší cenu.Čavli píše: 11.04.2022 18:45 Tak jsme v tématu "do 30 000,-", a právě proběhla diskuse o dobrých kytarách, tzn. o min. polovinu výš.
Neznám nikoho, kdo by roky šetřil na svojí první kytaru 45 000,-, takže předpokládám, že to nebude ani tenhle případ.himself píše: 11.04.2022 18:52 Ale to joKaždopádně mi přijde dobré hrát na třeba ne tolik dobrou, ale hrát hned, než roky šetřit. Ostatně jak jsem psal výše, hraju na své levné kytary stejně často, ne-li častěji, než na drahé.
Lidi co mají první kytaru za 80 000,- také znám, ale ty na ní nemuseli šetřit ...
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Já myslím, že 3o.ooo jsou hodně velký peníze na to, aby si člověk koupil nástroj, který mu neudělá dost radosti... Skoro se mi chce napsat, že bez ohledu ne to, jestli, to někdo vydělá za půl hoďky... A ještě bych napsal i o šetření si drahých nástrojů. I když to není úplně o ceně nástroje. Já sám hraji nejčastěji na svojí transacoustic celomasiv yamahu ale na sucho, bez toho efektu. Není to proto, abych si ostatní kytary pošetřil nebo se o ně bál ale prostě nejčastěji automaticky sáhnu po téhle, no. A je i taková kytara pro porovnání, když se rozhoduji pro koupi jiné, taková srovnávací. Pak se samozřejmě nabízí otázka, proč jinou kytaru ale to je asi jiné téma, no. Nicméně k tématu bych doporučil jako - podle mě - parádní kytary ty yamahy a okolo těch 30 bych rozhodně doporučil k vyzkoušení kvůli porovnání https://kytary.cz/yamaha-ll-ta-bs/HN209428/ ( myslí, že je to podobné modelu LL 16 A.R.E jen bez elektroniky). A já si tak sním o dredu o yamahy typ FGX 5 nebo FG 5. Ta je v ceně o kousek nad limitem ale na hudebním bazaru je skoro nová za necelých 25.ooo. Ale pokud se ti líbí Furchy, tak nešlápneš vedle myslím ani v těchto nižších řadách, myslím se smyslu omrzení se, Sigmy bych vybíral pečlivěji, tam už je daleko víc z čeho vybírat, což vlastně platí i pro ostatní značky... chce to zkoušet, možná se spíše připravit poslechem na youtube a neporovnávat najednou 30 kytar. to se může stát, že tě jedna zaujme a bude to láska na první pohled stejně tak jako to, že se to všechno "sleje" a nebudeš vědět vůbec nic. Přeji šťastnou ruku a ještě šťastnější uši a dej vědět, jak jsi nakonec pořídil.
26 je dost. Netvrdím že je to alternativa k zelenýmu furchovi. Ale když jsem to zkoušel, tak mi těch 26 fakt nepřišlo moc. Celý 
Mně ty LL 6/16 do ucha moc nepadly - svůj díl asi měly i otřesně jeté struny v Muzikeru na Andělu - ty nástroje tam visely hodně dlouho, což asi taky mluví za sebe. Takové tupější, mi připadaly. Modely A3/A5 naopak, verze s palisandrem vzadu, zkušeností s mahagonem nemohu sloužit. Ale není důvod, aby to taky nebyly dobré kejtry. Mluvím o “déčkách”. Moje volba v případě Yamahy by byla A5R ARE. Nebo mahagonová verze dle individuálního vkusu/ucha/představy o zvuku. To jejich snímání (ARE) se mi taky celkem zamlouvalo.
Edit: Moje volba, kdyby se mi nechtělo šetřit/čekat na Furcha.
Edit: Moje volba, kdyby se mi nechtělo šetřit/čekat na Furcha.
Tak možná ta stejná kytara byla dlouho i v Liberci a myslím i se slevou, každopádně struny opravdu strašná bída, znehodnocená kytara (k prodeji).... Opravdu škoda. A k technologii ARE - to není snímání ale:
A.R.E. (Acoustic Resonance Enhancement)
A.R.E. (Acoustic Resonance Enhancement) je originální technika ošetření dřeva vyvinutá firmou Yamaha.
Díky přesnému ovládání teploty, vlhkosti a atmosférického tlaku, lze molekulární strukturu dřeva transformovat do akusticky vhodnějších podmínek, podobných těm, které dřevo vykazuje po mnoha letech používání při hře.
To elektrosnímání je nějaká kombinace pieza a mikrofonu v kytaře. Myslím, že jen u kytar vyrobených v Japonsku. Docela vychvalované....
A.R.E. (Acoustic Resonance Enhancement)
A.R.E. (Acoustic Resonance Enhancement) je originální technika ošetření dřeva vyvinutá firmou Yamaha.
Díky přesnému ovládání teploty, vlhkosti a atmosférického tlaku, lze molekulární strukturu dřeva transformovat do akusticky vhodnějších podmínek, podobných těm, které dřevo vykazuje po mnoha letech používání při hře.
To elektrosnímání je nějaká kombinace pieza a mikrofonu v kytaře. Myslím, že jen u kytar vyrobených v Japonsku. Docela vychvalované....
Jo, sorry, máš samozřejmě pravdu. Myslel jsem ten jejich systém piezo/mikrofon+přepínání typu mikrofonu (nějaký modeling nebo co to kýho-čerta je). Koukám na jejich stránky, zkratka je SRT.
Mě by zajímaly Gibsony nejlevnější řada G
G- 00 https://www.thomann.de/cz/gibson_g_00_n ... ration.htm
G-45 https://www.thomann.de/cz/gibson_g_45_n ... ration.htm
Celomasív, soundport, je to osekané aby byla co nejnižší cena ale je to Made in USA a stojí 24 a 27 litrů, některé recenze nic moc ale dokud si na to nezahraju nesoudím ukázky na YT jsou neprůkazné.
Bohužel nevím kdy si u nás na ně sáhnu, dostupnost je bída.
G- 00 https://www.thomann.de/cz/gibson_g_00_n ... ration.htm
G-45 https://www.thomann.de/cz/gibson_g_45_n ... ration.htm
Celomasív, soundport, je to osekané aby byla co nejnižší cena ale je to Made in USA a stojí 24 a 27 litrů, některé recenze nic moc ale dokud si na to nezahraju nesoudím ukázky na YT jsou neprůkazné.
Bohužel nevím kdy si u nás na ně sáhnu, dostupnost je bída.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
-
Jakub Jakub
- Nový uživatel
Ahoj, dnes jsem si koupil Furch Blue dc sw (43mm nul.).
Hraju na nulťák max.43mm, hraju i na banjo, takže široké krky fakt nemusím. Proto jsem ani neporovnával s Martinem nebo Guildem v Music-city, nebylo by to pro mně relevantní, tak aspoň něco málo: Jo a mám raději smrkovou př. desku než cedrovou.
Taylor 210ce - no.. nevím, hraje jako jiné kytary za 15-20 tisíc, za mě velké zklamání, akusticky bych za ni rozhodně 27 tisíc nedal, zvuk má takový plochý a nejasný a plitký, typické pro polomasivy se smrkovou přední deskou. Ale říkám, možná špatný kus, možná blbě slyším. Ale má zase elektroniku a gigbag. Elektroniku jsem nezkoušel (nebylo proč).
Furch Blue dc sw čili ten co jsem si koupil (upozorňuju, déčko, né ga a smrk, né cedr). No.. spokojenost. Chybí mi tu smajlík srdíčka.
Podle mně je řada Blue (i s cedrovou deskou) za svou cenu neporazitelná a nemá moc konkurenci. Takže proti Tayloru výše bylo jasno po pár akordech. Celomasivní ořechové záda té kytaře dávají krásný sustain a houževnatost tónů. Tohle u té Taylorky existuje v polovičním množství, jestli vůbec. Nicméně si samozřejmě drží typické vlastnosti smrku proti cedru (břitké středy a výšky). Podle mně je to takový druhý level, který je o patro výše než polomasivy do 30 tisíc. Férově bych ale dodal, že je dražší o 6 tisíc a nemá elektroniku ani gigbag v ceně.
Furch Green a Yellow a Taylor 314ce taky se smrkovou deskou, byli zase o něco výš. Předně rozpočtem.
Ale myslím si, že své ceně odpovídají.
Co se týče Tanglewoodu nebo Sigmy, nevím, vím, že je to asi předpojatost, ale dávat 25 tisíc za čínský polomasiv..
Seagully mají zase široké krky. Ten Guild jsem si zkoušel jeden za 18 tisíc.. neurazí, nenadchne, zvukově mi vůbec přijdou ty polomasivy se smrkovou desku do 20 tisíc dost podobné.
Zdravím Džetra, byl jsem u Vás doma zkoušet kytaru asi před 10, možná 12 lety.
Hraju na nulťák max.43mm, hraju i na banjo, takže široké krky fakt nemusím. Proto jsem ani neporovnával s Martinem nebo Guildem v Music-city, nebylo by to pro mně relevantní, tak aspoň něco málo: Jo a mám raději smrkovou př. desku než cedrovou.
Taylor 210ce - no.. nevím, hraje jako jiné kytary za 15-20 tisíc, za mě velké zklamání, akusticky bych za ni rozhodně 27 tisíc nedal, zvuk má takový plochý a nejasný a plitký, typické pro polomasivy se smrkovou přední deskou. Ale říkám, možná špatný kus, možná blbě slyším. Ale má zase elektroniku a gigbag. Elektroniku jsem nezkoušel (nebylo proč).
Furch Blue dc sw čili ten co jsem si koupil (upozorňuju, déčko, né ga a smrk, né cedr). No.. spokojenost. Chybí mi tu smajlík srdíčka.
Furch Green a Yellow a Taylor 314ce taky se smrkovou deskou, byli zase o něco výš. Předně rozpočtem.
Co se týče Tanglewoodu nebo Sigmy, nevím, vím, že je to asi předpojatost, ale dávat 25 tisíc za čínský polomasiv..
Zdravím Džetra, byl jsem u Vás doma zkoušet kytaru asi před 10, možná 12 lety.
Dobrá koupě. Kde měli skladem Furcha s 43mm nulťákem?
-
Jakub Jakub
- Nový uživatel
no kytary cz jeden kus, právě jsem se díval i jinam a nikde.. nechápu, to všichni hrajou na 45mm? 
Vcera jsme s kamaradem zkouseli 000 ruznych znacek a v ruznem cenovem rozpeti. Prvne to byly Sigmy do 20K a nakonec ze porovname s nejakym Furchem. Na cenovku jsem nekoukal, ale rozdil byl nejakych 50K. Neslysel jsem to tam. Jasne, Furch byl vyrobeny z nejakeho exotickeho dreva, misto micarty byl eben, luxusni mechaniky… tyjo ale fakt me posadil na p***l ten minimalni rozdil ve zvuku a celkove i zadny rozdil v pocitu ze hryJakub Jakub píše: 15.04.2022 17:15 Co se týče Tanglewoodu nebo Sigmy, nevím, vím, že je to asi předpojatost, ale dávat 25 tisíc za čínský polomasiv..
Nemyslete si… rukou mi proslo X kytar blizici se cenovce 100K (hlavne teda elektrickych), ale zacinam v hlave otacet mysleni, ze ne vzdy draha kytara musi byt lepsi.
-
nitroglycerin
Už jsem to psal vedle: Cort Gold A8 je za ty prachy super celomasiv (ale 45 mm). Dost jsem si musel sám pro sebe vymýšlet důvody, proč si "musím" k padesátinám koupit 2,5x dražší Taylorku.
TAYLOR 414ce-R V-Class Bracing, pouze amatérské hraní pro radost
-
Jakub Jakub
- Nový uživatel
No nevím, já teda rozdíl mezi polomasivní Sigmou do 20 tisíc a Furchem Yellow (předpokládám podle ceny) rozhodně slyším při akustickém hraní. Stejně tak Taylor 3xx a Cort Gold za těch 22 nebo tak nějak, vždyť to je úplně jiná liga podle mně.. A samozřejmě je nutné porovnávat podobně charakteristické kytary, vzít si "nějakého Furcha (Taylora, Gibsona) a porovnávat cedrovou a smrkovou kytaru či "exotické dřevo" nebo déčko a concert je jak porovnávat kamion a formuli 1 a rally speciál. Ty Sigmy jsem si zkoušel v hudebním světě v Ostravě a nezaujala mně ani jedna (a trochu jsem měl problém s krkem, ale to je taky samozřejmě velmi subjektivní)..
Třeba osobně miluju koa dřevo, má neskutečně příjemnou hřejivou tmavost tónu
nevím jak to říct lépe, ale porovnávat kytaru z koa se smrkem nelze z jiného důvodu než slyšet rozdíl mezi koa a smrkem. Stejně tak nemám rád cedrové kytary a raději budu mít smrk za 30 tisíc než cedr za 70. Ten zvuk té kytary za 70 bude objektivně kvalitnější ve vlastnostech cedrové kytary, ale porovnávat to se smrkem moc nedává smysl (z hlediska jiného než výběru dřeva, které se mi více líbí). Myslím to dobře, sem tam třeba lidi porovnávaj neporovnatelné a to je strašná škoda. A raději dodám, že za těch 55 tisíc bych bral asi spíše ten Taylor 3xx než Furch, aby to nevypadalo zaujatě pro Furch.
Ale hned dodám, že už nevím, co měl za zadní desku ten Taylor, možná se mi více líbí palisandr než mahagon a ani o tom nevím.
Nicméně v českém obchodě najít možnost vždy porovnávat porovnatelné je velmi složité a celkem nereálné, to přiznávám.
Třeba osobně miluju koa dřevo, má neskutečně příjemnou hřejivou tmavost tónu
Mám to taky takJakub Jakub píše: 15.04.2022 21:13 no kytary cz jeden kus, právě jsem se díval i jinam a nikde.. nechápu, to všichni hrajou na 45mm?![]()