Efektová smyčka

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Efektová smyčka

Příspěvek od Wohma »

Casteji se asi pouziva seriova, ale nerekl bych, ze to neco znamena. Uz jen proto, ze vetsina aparatu ma jen seriovou smycku :)
Paralelni ma jednu zasadni vyhodu - ze se puvodni signal nijak nezmeni - a jednu zasadni nevyhodu - nelze v ni pouzit nektere efekty (namatkove reverse delay, vetsina modulaci, filtry). V seriove ti krabicky muzou pokazit zvuk, ale zas nemas problem s jakymkoli efektem.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Mno, jedna věc je, to je častěji v aparátech, a druhá to, co by kytaristé spíš používali... :mrgreen: Osobně bych tolik sériové nefandil.

Jinak nevím, proč by v paralalení neměly jít použít reverse delay, modulace nebo filtry... Jde jen o to, jaký zvuk člověk chce získat. Zejména ty modulace se mi v paralelní smyčce líbí víc než v sériovém zapojení.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Blbe jsem to napsal, mel jsem na mysli neco uplne jinyho. Kazdopadne treba veci typu houslovy efekty v tom neudelas... Tremolo poradne taky ne, phaser bude dost mozna znit divne...
Ja osobne bych seriove fandil dost, protoze vetsina muzikantu nejaky kradeny signalu fakt neresi. U nekolika SVETOVYCH kapel jsem videl, jak bez problemu na koncertech pouzivaji monstrozne dlouhy kabely (a nijak velice kvalitni) a napr. Ibanez ToneLok radu, ktera nejakym zazracnym bufferem opravdu nedisponuje. A hraje jim to dobre. Vetsina znamejsich muzikantu totiz nejsou zvukovi snobi, to by se z toho asi zblaznili.
Somnus Aeternus
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Mě třeba vyhovuje nastavení smyčky 25% - čistých, 75% - zefektovaných. Zvuk pak dostává trochu jiný nádech, než když je jen čisté sériově prohnaný, ale pořád těch 25% neruší výsledný dojem.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Jo, s timto jsem taky experimentoval, je to dost rozumny kompromis. For je ale v tom, ze lidi z velkych kapel tohle zpravidla absolutne neresi. Dokonce si troufnu rict, ze velka cast z nich by rozdil mezi paralelni a seriovou smyckou nevedela :-)
Somnus Aeternus
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

No jo, a taky jsou lidi z velkých kapel, co jim kvákadlo obsluhuje technik... :mrgreen: Já velká kapela nejsem, tak si budu dál hrát se svýma maličkostma, které velké hvězdy neřeší (i když zase mají jiné úchylky)... :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

To je mozny, ale tvoje nebo moje znalosti ci preference rozhodne nelze aplikovat na to, co je catejsi. A presne na to se Ivan.ps ptal.
Somnus Aeternus
Ivan.ps
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivan.ps »

Ono problém je v tom, že som nikdy nehral cez slučku, iba asi pred 2 mesiacmi som si kúpil TC Electronic Nova System a ten som chcel dať do slučky. Ani som vtedy nevedel rozdiel medzi sériovou a paralelnou slučkou, iba mi vtedy jeden známi poradil, aby som používal paralelnú slučku, vraj tá nekazí signál. To je síce pravda, ale ako som sa snažil, tak som sa snažil, z toho Nova Systemu som bol sklamaný, pretože mi tie efekty zneli dosť divne. A nakoniec som sa dočítal, že veľa ampov ani nemá paralelnú slučku, tak som to skúsil prepojiť do sériovej a tie efekty mi hneď začali znieť jasnejšie a podľa mňa aj kvalitnejšie, teda aspoň mne sa to viac páči. Na ampe mám potenciometer FX mix, pri paralelnej slučke sa ním nastavuje pomer zaefektovaného a nezaefektovaného signálu a myslel som, že pri sériovej slučke je tento potenciometer vyradený, keďže by mal ísť teoreticky celý signál do slučky. Mám ale na Nova Systeme funckiu MUTE, kde na efekte nieje žiaden signál na výstupe, predpokaldal som teda, že pri sériovej slučke a použití MUTE nepôjde do bedne žiaden signál. Ale ak aj použijem MUTE, stále počujem časť signálu v repráku. Je to nezaefektovaný signál, nejde cez slučku, takže NOVA SYSTEm učel plní. Zaujímalo by ma ale ako je to možné, keď používam sériovú slučku? Toho signálu nie je veľa, možno tak 10 percent z celkového množstva signálu, ale nechápem ako sa tam pri sériovej prerušenej slučke dostáva?
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

To muze byt preslech v tom efektu nebo smycce, je to relativne caste.
Jinak pokud pouzivas paralelni smycku, tak musis dle toho nastavovat i jednotlive efekty - napriklad delay se vetsinou nastavuje s urovni primichani do mixu nekde kolem 30%, v paralelni smycce je treba mit to nekde na 70-100% pro dosazeni stejneho zvuku.
Somnus Aeternus
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Navíc zrovna u delaye se v paralelní smyčce často může používat funkce kill-dry.

Ohledně toho problému - je klidně možné, že ta sériová smyčka není vyloženě sériová a dělí signál právě třeba 90/10. I s takovými jsem se setkal.

Wohma píše:To je mozny, ale tvoje nebo moje znalosti ci preference rozhodne nelze aplikovat na to, co je catejsi. A presne na to se Ivan.ps ptal.
Ono z principu se obávám, že na podobné otázky nelze odpovědět... :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
Ivan.ps
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivan.ps »

Osobne si myslím, že sériová slučka je univerzálnejšia a lepšie využiteľnejšia, obzvlášť keď mám v nej multiefekt, takže ja asi zostanem verný jej, aj na úkor toho, že je tu možnosť čiastočného požierania signálu...
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

Ivan.ps píše:Osobne si myslím, že sériová slučka je univerzálnejšia a lepšie využiteľnejšia, obzvlášť keď mám v nej multiefekt, takže ja asi zostanem verný jej, aj na úkor toho, že je tu možnosť čiastočného požierania signálu...
Mnoo, jenomže když u paralelní smyčky dáš MIX na 100% tak je z ní vlastně co? No přece sériová! Takže co je teď tedy univerzálnější...
Ivan.ps
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivan.ps »

Teoreticky áno. Ako to vyzerá v praxi, nemám zatiaľ odskúšané. Mám ešte ale jeden dotaz. Je normálne, že po pripojení sériovej slučky mi hrá amp asi o 30 percent tichšie? Teda musím viac vytočiť Master aby som dostal tú istú hlasitosť, ako s paralelnou slučkou, alebo bez slučky. Pritom hlastitosť na efekte a vstupný signál je na maxime.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Hmm, pokud tím multiefektem myslíš Nova System, tak by mě překvapovalo, že by to dělal on. Zkoušel si tu smyčku i s jiným efektem, případně jinou kabeláží? Nebo nemá ten apec náhodou nějakej -x dB pad pro nastavení úrovně signálu smyčky?

PetrPeter 1975 - 2008
Ivan.ps
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivan.ps »

Áno, myslím Nova System. Ale asi to bude normálne, že pri sériovej slučke je slabší výstupný signál ako pri paralelnej, keďže pri paralelnej slučke sa časť pôvodného signálu zachováva. A Nova System to asi robiť nebude, lebo na Nova Systeme sa nastavuje úroveň vstupného signálu a v návode je písane, že treba nastaviť vstupný signál na stupnici od 0 po 24. Štandardne býva úroveň okolo 18 a na 20 - 21 už začína signalizovať nadmerné vybudenie no mne ani pri max. stupni, teda pri 24-ke neukazuje ešte vôbec žiadne nadmerné vybudenie, tak neviem. Už do samotného efektu sa teda asi nedostáva toľko signálu, koľko by sa malo. Zdá sa mi to celé nejaké divné a najhoršie je, že s tým nemám skúsenosti, takže nedokážem povedať kde by mohla byť chyba. Kábel do slučky som tam mal zhruba 5m dlhý. Síce zatiaľ nie je značkový, ale na 5 m sa nemôže tak strácať signál...
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

Jestě jedna věc k paralelní smyčce:
- pokud není stažen průchozí signál procesorem na 0 (zmíněný "kill dry") a bude se přimíchávat k originálnímu analogovému zvuku v zesilovači, bude docházet k nežádoucímu mixu signálu s 0 zpožděním se signálem sice bez efektu, ale který bude mít 2-8 ms zpoždění díky převodníkům v procesoru (u nových tak 2 ms, standard je tak 5 ms)
- výsledkem může být takový divný doubling, který bude ale s kratším delayem, než běžný zdvojení, může to nabírat charakter zvuku i klidně jako když se otáčí fáze.
- takže pokud paralelní smyčka, tak zabít čistý průchozí v efekťáku

- to je ale někdy nežádoucí, protože pak se trochu hůř třeba zesiluje na sóla změnou presetu
- pro tohle využití je tedy lepší sériová smyčka, kdy jde všechno přes procesor, samozřejmě to musí být takový, který kurví zvuk minimálně

Ad hlasitost Nova system ve smyčce:
- asi jsem slepej, ale u jakýho zesiku to ve smyčce nejde vybudit?
Naposledy upravil(a) Cybermuff dne 5.05.2010 22:19, celkem upraveno 1 x.
Obrázek
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

Teda jestli je to u toho HK Trilogy, jak ho máš v podpisu, tak to ho nevybudí ani když je vymáčknutý přepínač -10 dB mezi send/return? Pak už by zbývalo jen to přehodnotit v nastavení Trilogy, protože jsou asi dole hlasitosti kanálů a vytaženej master, n'est ce pas?
Obrázek
Banan

Příspěvek od Banan »

Řeším zrovna podobný problém - zapojit krabičky tak, ať co nejméně kazí zvuk...původně jsem chtěl používat multiefekt Boss ME20, ten ale v bypassu ale zvuk degradoval. Tak jsem začal s krabičkovým minimem Behringher EQ700 na zesílení při sólech a teď jsem přikoupil Behringher DD400 - ten ovšem v kombinaci s tím eq v paralelním módu nejde použít...prostě je tam ten fázový posuv kvůli digitálnímu efektu. Takže otázka trochu mimo téma: existuje digitální delay do paralelní smyčky s nezpožděným hlavní signálem? Už jsem trochu uvažoval i o analogovém vintage delay:)
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

V jaké cenové relaci se chceš pohybovat? Třeba u oblíbených DD od Bossu s tím problém není.

PetrPeter 1975 - 2008
Banan

Příspěvek od Banan »

Tak to toho Bosse někde vyzkouším a pak zvážím jestli mi to za tu paralelní smyčku stojí :D Ten Behringer mi jinak zvukově úplně vyhovuje takže kvůli zvuku bych ho neměnil...

Do sériové smyčky mého thunderu jsem zapojil pouze ten dd400 v bypassu (kvalitníma PW kablama) a dlouho porovnával se zvukem bez použité smyčky a rozdíl byl téměř nulový - narozdíl při propojení dd400 i s eq700. Tak doufám, že pořídím ještě kvalitní propojku a bude to jak má:)
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“