Ladění oktáv

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Ladění oktáv

Příspěvek od Nero »

Mno, když máš zamykací mechaniky (!ne zamykací nulták!), tak ti stačí třeba jen 1/4 otočky :D Na klasickejch mechanikách bych dával tak 1,5 závitů u opředených strun, u hladkých musí stačit 2 - 3, ale když dáš hezky vedle sebe 5, tak je to taky jedno.

Jinak pro ladění při bendingu je duležitý i nultý pražec.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Nero píše:u hladkých musí stačit 2 - 3
Moje tenké E by s tebou nesouhlasilo. A nebo mám kluzký kolíky.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Musíš ho samozřejmě uchytit dobře, aby ti neprokluzovalo :mrgreen: Od toho je v tom kolíku taková ta dírka skrz :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
tlusty-tony

Příspěvek od tlusty-tony »

Zdravim, moh by mi nekdo prosim vysvetlit, jak funguje ladeni oktav po technicky strance, proc se to musi stelovat kazda struna ruzne? Zdalo by se mi totiz logicky po fyzikalni strance, ze kdyz posteluju strunu, treba vysoky E, tak aby na 12. pr. byla oktava, tzn. pulka vlnovy delky struny, tak kdyz pak posteluju strunu H uplne stejne jako E, mela by mit preci taky pulku vln. dylky na 12. prazci presne, atd.... ale nefunguje to tak, coz sem si overil na moji ibaneze, tak nechapu proc?
woro90

Příspěvek od woro90 »

tlusty-tony píše:Zdravim, moh by mi nekdo prosim vysvetlit, jak funguje ladeni oktav po technicky strance, proc se to musi stelovat kazda struna ruzne? Zdalo by se mi totiz logicky po fyzikalni strance, ze kdyz posteluju strunu, treba vysoky E, tak aby na 12. pr. byla oktava, tzn. pulka vlnovy delky struny, tak kdyz pak posteluju strunu H uplne stejne jako E, mela by mit preci taky pulku vln. dylky na 12. prazci presne, atd.... ale nefunguje to tak, coz sem si overil na moji ibaneze, tak nechapu proc?
Protažení struny (nárůst délky a napětí) při přimáčknutí k pražci + různé vlastnosti strun? :wink:
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
tlusty-tony

Příspěvek od tlusty-tony »

woro90 píše:
tlusty-tony píše:Zdravim, moh by mi nekdo prosim vysvetlit, jak funguje ladeni oktav po technicky strance, proc se to musi stelovat kazda struna ruzne? Zdalo by se mi totiz logicky po fyzikalni strance, ze kdyz posteluju strunu, treba vysoky E, tak aby na 12. pr. byla oktava, tzn. pulka vlnovy delky struny, tak kdyz pak posteluju strunu H uplne stejne jako E, mela by mit preci taky pulku vln. dylky na 12. prazci presne, atd.... ale nefunguje to tak, coz sem si overil na moji ibaneze, tak nechapu proc?
Protažení struny (nárůst délky a napětí) při přimáčknutí k pražci + různé vlastnosti strun? :wink:[/quotjo e]

jo, to zni logicky.....nic jinyho v tom roli asi hrat nebude, nebo spis bude mit na to ladeni oktav zanedbatelnej vliv, kdyz nad tim uvazuju........dik za odpoved
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

Zdravím všechny,

měl bych takový dotaz - dnes jsem si jen tak zkoušel pro radost :D v obchodě nějaké kytary a docela mne překvapilo, jak moc některé z nich neladily v oktávách - o 40-50 centů :shock: To je myslím dost... Dá se toto u akustiky nějak napravit, např. úpravou kobylky, nebo je tohle už tak moc, že se to moc spravit nedá? Díky.
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

U akustik je to větší problém než u elektrik, ale lze to řešit třeba uděláním zakázkového nultého pražce a toho plátku do kobylky - mám doma letitou dvanáctku od Yamahy, která má právě dělaný onen plátek přímo rukou houslařovou :wink: . Nicméně pokud neladily takto výrazně, tak to může být i stářím strun, příliš vysokým dohmatem (stačí jendoduchá úprava kobylky nebo nultého pražce), případně i pitomě prohnutým krkem.

PetrPeter 1975 - 2008
Liopleurodon

Příspěvek od Liopleurodon »

Na LP se k těm šroubkům dost špatně dostává jak sou pod strunou, tak bych se chtěl zeptat,

Když mi to nebude ladit, musim vždycky tu strunu zase povolit, posunout kamínek, zase natáhnout atd. dokud to nebude ladit?

Jo a ještě, mně nim ty standartní desítky co tam sou z obchodu na hybridní. Myslíte že to bude velkej rozdíl??
-Epiphone LP Custom
-Roland Cube 60W
-Dunlop Delrin .71

Obrázek
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Vhodným šroubovákem se dostaneš ke šroubku i při natažené struně. Záleží na tom jaké hybridy, pokud desítkove, tak budeš muset lehce posunout kameny u basových strun směrem ke krku.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Liopleurodon

Samozřejmě, ladění bude trochu odlišné. Ale zatížení krku nebude zas o tolik větší abych s tim musel manipulovat, nebo jo??

Jinak musim říct že ty bůhvíjaké struny co tam sou podle mých výpočtů (jestli sem správně rozluštil datum výroby z čísla na hlavě, a jestli jě od tý doby někdo neměnil) cca 1,5 roku, hrajou celkem obstojně, vypadaj slušně, jdou perfektně ladit a oktávy jsou taky přesně naladěné. Nemůžu si stěžovat :)
-Epiphone LP Custom
-Roland Cube 60W
-Dunlop Delrin .71

Obrázek
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

S prohnutím krku nebudeš muset nic dělat, zas takový rozdíl v tom nebude. Dost možná nebudeš muset ani hýbat s oktávama, ale to zjistíš, až to natáhneš.

Jinak jestli ti přijde, že jakékoli struny po 1,5 roce hrajou dobře, tak na tu kytaru buď vůbec nehraješ, nebo máš opravdu zvrácené choutky. Až natáhneš nové struny, tak pochopíš, jak to má znít...

PetrPeter 1975 - 2008
Liopleurodon

No já právě nevim jak na tý kytaře zněj nový struny no... Takže uvidim jak to bude znít až je tam dam :D
-Epiphone LP Custom
-Roland Cube 60W
-Dunlop Delrin .71

Obrázek
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Mám dojem, že budeš hodně překvapen...

PetrPeter 1975 - 2008
frajerik
last.fm: http://www.last.fm/user/nerbo

Příspěvek od frajerik »

Chcem sa spýtať. Hodil som nové struny, naladil atd. nastavil oktavy a na 12 prazci pekne ladia ale na 24 prazci nech sa snazim ako sa snazim je tam proste odchylka. je to normalne? dik za odpoved a sorry ked to je lamacky dotaz ale chcem to vediet.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

A u předešlých strun to bylo O.K.?
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
frajerik

Příspěvek od frajerik »

No musím sa priznať, že neviem, som to nekontroloval tak práve preto neviem či to je ok. :oops:
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Nemáš napsáno co máš za nástroj a u levnějších je špatné spočítaní resp. usazení pražců poměrně běžné.
frajerik

Příspěvek od frajerik »

Sorry, mám jackson js30 dkt 24 prazcova s pevnou kobylkou. Skusim to este poladit nejak
edit// tak to je divné. Som skúšal znova a urobím flažolet hej normalne 12 pražec, všetko ok pozriem 24 pražec a ok. Idem ďalšiu strunu znova to iste ok. Pozriem znova na predošlú strunu a znova 24 pražec odchýlka. Zahrajem 12 pražec ok, 24 úpražec znova ok. som mimo :shock:
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Taky to může být tím, že máš moc vysoký dohmat a nebo přílišně mačkáš struny a měníš tím tón.

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“