Výměna nultého pražce
Pravidla fóra
Re: Výměna nultého pražce
len chcem pridat moju skusenost - prave som sa vratil od gitara, vymenil mi orech a sedlo za kost (akustika Yamaha). Vazeni ten zvuk sa radikalne zmenil k lepsiemu... by som neveril, keby som nepocul. Ta kost tomu zvuku dala jasnost aj zvucnost a to tam mam este k tomu stare struny cca 4 mesiace. investicia 30evry, ale zasadna
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
To ti vyměnil nulťák a sedlo a nechal tam 4 měsíce staré struny? To snad ne...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
To na čem struny leží (sedlo a nulák) je hodně důležité, u spousty el. kytar kdy lidi řeší snímače bych se zaměřil právě na kobylku a nulák, myslím že to může ušetřit peníze za snímače. 
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
- jakub.kubaaa
- Kontaktovat uživatele:
Svatá pravda, na stratovi jsem chvíli po nákupu vyměnil nulák, promazal kobylku (společně s výměnou strun) a hned byl zvuk úplně jinde (a nebylo to strunama)džetro píše:To na čem struny leží (sedlo a nulák) je hodně důležité, u spousty el. kytar kdy lidi řeší snímače bych se zaměřil právě na kobylku a nulák, myslím že to může ušetřit peníze za snímače.
tak jeho povinnost nebola mi dat nove struny, vratil mi gitaru s takymi strunami, s akymi som mu ju dal. nechcel som tam zbytocne davat nove struny, pokial nevymenim nultak a sedlo. hraval som prevazne aj tak na inej gitare. okrem ineho som sa s nim bavil aj o tom, ze cim je gitara masivnejsia (hrubka dosky, luby, zadok, kobylka) tym je zvuk utlmenejsi a nie je taky otvoreny ako na tensich doskach a nevyriesi to ani nultak ani sedlo...Nero píše:To ti vyměnil nulťák a sedlo a nechal tam 4 měsíce staré struny? To snad ne...
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Vzhledem k tomu, že pro tu výměnu musíš ty struny sundat, tak bych je už znova ani omylem nenatahoval.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Taky bych měl dotaz. Mám starou "domadělanou" akustiku se strunama opřenýma ještě o normální kovovej pražec. Jelikož je už dost probroušenej tak struny drnčí. Koupil jsem normální plastovej jenomže je širokej takže tam musím udělat širší drážku. Mám ten kovovej pražec oddělat? Nebo jak to mám vyřešit. Děkuju.
◘Laney CUB 12R ◘Telecaster ◘Vox Satchurator ◘Boss CE3 ◘Ditto Looper
asi vymenit predevsim ten prazec.
drazku bude lepsi/jednodussi nechat (nebo jen lehce srovnat) a poridit uzsi orech. pripadne ho dobrousit.
edit: a ten prazec bych ani nevybrusoval, vedeni strun bych nechal tomu orechu.
drazku bude lepsi/jednodussi nechat (nebo jen lehce srovnat) a poridit uzsi orech. pripadne ho dobrousit.
edit: a ten prazec bych ani nevybrusoval, vedeni strun bych nechal tomu orechu.
Pokud ten kovovej pražec odděláš a jinej tam nedáš, tak ti kytara přestane ladit. Tobě by nejspíš bylo bývalo stačilo koupit kus novýho pražcovýho drátu a vyměnit jen ten kovovej nultej pražec. Pokud chceš mermomocí vystačit s tím, co už máš koupený, tak bys musel vyndat ten kovovej nulák a od drážky, která po něm zbyde, směrem k hlavě vybrousit širokou drážku pro ten plasťák. Po tom původním plasťáku ti tam ale zbyde díra.square píše:Taky bych měl dotaz. Mám starou "domadělanou" akustiku se strunama opřenýma ještě o normální kovovej pražec. Jelikož je už dost probroušenej tak struny drnčí. Koupil jsem normální plastovej jenomže je širokej takže tam musím udělat širší drážku. Mám ten kovovej pražec oddělat? Nebo jak to mám vyřešit. Děkuju.
EDIT: Když znovu koukám na tu fotku, tak myslím, že by se ty drážky spojily, takže by ti vedle toho novýho nuláku zůstala směrem k hlavě jen docela malá škvíra, kterou by šlo docela jednoduše zamaskovat.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
- kocour
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Já bych zůstal u kovového nulového pražce. Ale v každém případě z nerezové oceli, ten vydrží věčně.
Při opravě staré Framusky jsem opotřebený nul-pražec nahradil drátem z jízdního kola Ø 2 mm, sbroušeným na potřebnou výšku a přilepil epoxidem. Funguje to spolehlivě.
Případně lze profil drátu Ø 2 mm nechat a přiměřeně oble vyhloubit zářez původního nul-pražce. Potom lepit.
-kcr-
Při opravě staré Framusky jsem opotřebený nul-pražec nahradil drátem z jízdního kola Ø 2 mm, sbroušeným na potřebnou výšku a přilepil epoxidem. Funguje to spolehlivě.
Případně lze profil drátu Ø 2 mm nechat a přiměřeně oble vyhloubit zářez původního nul-pražce. Potom lepit.
-kcr-
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
Pane Kocoure, ve vší úctě k Vám a Vašim mnohonásobně větším zkušenostem, řešení typu drát z kola a epoxid navádí k hrůzostrašným zvěrstvům. Zvlášť epoxid mě provokuje, protože jeden známý tím na kytaře "opravuje" málem i prasklé struny, třeba taky matici výztuhy a břity tremola. Věřím, že jste si tu svoji Framusku nezničil, přesto bych zůstal u toho doporučení na kvalitní kovový nulák z tvrdého pražcového drátu nebo pečlivě vypilovaný z nerezi.
Není každý Eddie Van Halen, aby jeho šílené modifikace kytary byly hodnoceny kladně.
Není každý Eddie Van Halen, aby jeho šílené modifikace kytary byly hodnoceny kladně.
- kocour
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj,
předem, ve Fóru snesu klidně tykání, stáří není žádná zásluha. Musím to trochu poopravit, já jsem nepoužil drát z bicyklu, ale kulatinu z oceli V2A, materiál, který mám ještě z doby, co jsem dělal galvanotechniku. Ten bike-drát jsem doporučil s klidným svědomím, protože taky nerezaví a tvrdostí daleko předčí "nickel silver". A klasický zatloukaný pražec se musí stejně dopilovat na míru.
Tak to abych přestal topit v krbu mými vintage kytarami
Honza
předem, ve Fóru snesu klidně tykání, stáří není žádná zásluha. Musím to trochu poopravit, já jsem nepoužil drát z bicyklu, ale kulatinu z oceli V2A, materiál, který mám ještě z doby, co jsem dělal galvanotechniku. Ten bike-drát jsem doporučil s klidným svědomím, protože taky nerezaví a tvrdostí daleko předčí "nickel silver". A klasický zatloukaný pražec se musí stejně dopilovat na míru.
Já mám k epoxidům úplně opačný vztah. A to proto, že jsem dělal nějaký čas ve výzkumu pryskyřic a hlavně později v galvanoplastice, kde se pokovují epoxidové formy. Proto se nebojím používat epoxid všude, ke to je vhodné.Zvlášť epoxid mě provokuje...
EVH a jeho modifikace respektuju, ale moje vzory jsou spíš Ned Steinberger, Basslab, Chapman aj. Počítám s tím, že někoho nervuju, jiného motivuju a zbývající množinu moje názory nezajímají. Rozhodně jsem Ti vděčný za konstruktivní kritiku. Mezi řádky totiž čtu, že popíjím drahé víno a do Česka doporučuju pít voduNení každý Eddie Van Halen, aby jeho šílené modifikace kytary byly hodnoceny kladně.
Tak to abych přestal topit v krbu mými vintage kytarami
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
Mezi řádky nic není. Tykání zvládnu, tykám si i se staršími muzikanty.
Nerez hlazená kulatina je fajnový materiál, to beru. Mám tu schovaných pár drátů.
Steinberger a EVH jsou dva extrémy, oba jsou mi blízcí. V podstatě mi jde o to, že bychom měli nejdřív (jako běžní údržbáři svých nástrojů) zvládnout standardní řešení standardních problémů, kvalitně, a potom třeba vymýšlet inovace. Nemám rád diletantské opravy,
Na druhou stranu velkým vzorem mně byl Brian May, protože svou první a jedinou kytaru vyrobil z nouze, přesto velice kvalitně a s několika zásadními technickými inovacemi.
Taky tam používal hodně epoxid.
Zdraví Karel
Nerez hlazená kulatina je fajnový materiál, to beru. Mám tu schovaných pár drátů.
Steinberger a EVH jsou dva extrémy, oba jsou mi blízcí. V podstatě mi jde o to, že bychom měli nejdřív (jako běžní údržbáři svých nástrojů) zvládnout standardní řešení standardních problémů, kvalitně, a potom třeba vymýšlet inovace. Nemám rád diletantské opravy,
Na druhou stranu velkým vzorem mně byl Brian May, protože svou první a jedinou kytaru vyrobil z nouze, přesto velice kvalitně a s několika zásadními technickými inovacemi.
Taky tam používal hodně epoxid.
Zdraví Karel
- kocour
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Souhlasím, naprosto. Ale pokud se při opravě uplatní nekonvenční řešení z jiného oboru a výsledek předčí standartní metodu v nákladech i kvalitě, přestává být důvod opraváře "vetřelce" považovat za diletanta. Je jasné, že podle mých receptů se dá fušovat, bastlit, kutit, znetvořit nebo stvořit. Záleží na kuchaři.kmensik píše: V podstatě mi jde o to, že bychom měli nejdřív (jako běžní údržbáři svých nástrojů) zvládnout standardní řešení standardních problémů, kvalitně, a potom třeba vymýšlet inovace. Nemám rád diletantské opravy, ......
To je mi povědomé, ..... ale i jako kytarista mě proklatě moc předběhl....velkým vzorem mně byl Brian May, protože svou první .......kytaru vyrobil z nouze,
Ale zpět k NULŤÁKU, už je to moc off topic
-honza-
Můj kostěný kompenzovaný ořech vydává špatný zvuk na tenkém e, protože převis není úplně dokonale podepřen hmatníkem. Rezonuje na vysokých frekvencích. Když převis podložím teňounkým trsátkem, už nebzučí. Zatím jsem to nelepil, protože lepit převis nuláku k ploše hmatníku se mi nezdá čisté. Čím byste to lepili, aby se hmatník nezaprasil, a bylo to reverzibilní. Epoxid předem odmítám
. Napadlo mě hmatník nejdřív naolejovat, aby to lepidlo vytvořilo jen výplň škvírek, nepřilepilo ořech úplně napevno. Už teď je na jedné straně drážka oštípaná od demontáže ořechu minulým majitelem.
Tak jsem naolejoval a vlepil ořech PVAC disperzí D3. Zněl mnohem líp, bzučení pryč. Pak jsem zjistil, že mám tenké e moc blízko kraji hmatníku a tlusté zase daleko, tak jsem ho chtěl vyndat. Hloupý nápad, lepit to vodostálým lepidlem. Nahřál jsem ořech žehličkou, kost to snese, a pomalu tlačil nahoru. Lepidlo změklo - zežvejkačkovatělo, šlo to hodně těžko. Nakonec se kus kosti páčením uštípl. Tak nevím, jak to dělat líp, s možností demontáže. Klíh?
Tak jsem naolejoval a vlepil ořech PVAC disperzí D3. Zněl mnohem líp, bzučení pryč. Pak jsem zjistil, že mám tenké e moc blízko kraji hmatníku a tlusté zase daleko, tak jsem ho chtěl vyndat. Hloupý nápad, lepit to vodostálým lepidlem. Nahřál jsem ořech žehličkou, kost to snese, a pomalu tlačil nahoru. Lepidlo změklo - zežvejkačkovatělo, šlo to hodně těžko. Nakonec se kus kosti páčením uštípl. Tak nevím, jak to dělat líp, s možností demontáže. Klíh?
Re: Výběr kytary Grand Concert (Auditorium, ...) do 20 000,-
Ořech "hraje" jenom při 6ti tónech (prázdných strun), což není zase až tolik. Důležitější je úloha ořechu s ohledem na ladění. Sedlo je bez debat.džetro píše: (myslím že díky použití kosti na nultém pražci a kobylkovém plátku) taky velmi dobrý (hodně výrobců to podceňuje a přitom na těchto dvou bodech leží struny a přenášejí zvuk do nástroje)
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Já jsem na změnu zvuku po výměně nultého pražce a kobylky zvědavý. Na Yamaha LS16 byl plast, nyní je u pana Mázla na výměnu za kost tak jsem zvědavý... Mohu očekávat zlepšení zvuku?
Pokud ten plast byl kvalitní (Tusq) rozdíl velký nebude. V některém směru může být kost i horší (frekvenční spektrum).Angusss píše:Já jsem na změnu zvuku po výměně nultého pražce a kobylky zvědavý. Na Yamaha LS16 byl plast, nyní je u pana Mázla na výměnu za kost tak jsem zvědavý... Mohu očekávat zlepšení zvuku?
http://www.graphtech.com/kbase.html?ArticleID=31
Naposledy upravil(a) shoooter dne 4.04.2013 18:48, celkem upraveno 1 x.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
TusQ to není...shoooter píše:Pokud ten plast byl kvalitní (Tusq) rozdíl velký nebude. V některém směru může být kost i horší (frekvenční spektrum).Angusss píše:Já jsem na změnu zvuku po výměně nultého pražce a kobylky zvědavý. Na Yamaha LS16 byl plast, nyní je u pana Mázla na výměnu za kost tak jsem zvědavý... Mohu očekávat zlepšení zvuku?
si piš... uz som to tu niekde pisal, ale ja som vymenil nultak a kobylku na mojej LL6 a sa mi nechcelo verit, ze je to ta ista gitaraAngusss píše:Já jsem na změnu zvuku po výměně nultého pražce a kobylky zvědavý. Na Yamaha LS16 byl plast, nyní je u pana Mázla na výměnu za kost tak jsem zvědavý... Mohu očekávat zlepšení zvuku?