Zacházení s lampovým aparátem

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
michal jinek

Příspěvek od michal jinek »

Tom49 píše:Tak určitě jim bude větší horko. Jestli je to fakt moc horký, tak zkus vymyslet nějaký chlazení, nebo tak...třeba takový ty větráčky k pc... :wink:
přesně nad tím jsem přemýšlel.....
ale pokud je to tak už z výroby tak by to na to melo byt prece delany ze...
tak nevim jestli je nejaky chlazeni nutny nebo ne....

ale jak je ten chranici plech kolem lamp....tak ruku na tom 10 sekund neudrzim....
guitar: Ibanez RG7321
strings: d´Adario .10
amp: Peavey ValveKing 112
pedal: BOSS SD-1
effect: Behringer DD400
style: metal
picks: Brain 1.30, JimDunlop X-H,
Tom49
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom49 »

vydržet by to mělo, jenže....stát se může cokoliv....sichr je sichr...
Moderátoři jsou tu pro vás nebojte se napsat nápad, návrh, stížnost...
Kytara: Fokus H-JCK, akustika Nashville
Kombo: Laney LX65D
+ plno dalších blbůstek
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

Maples píše:zátěž musí mít jen po zapnutí ON ze standby...žhavit můžeš klidně samotnou nezapojenou hlavu...
jinak nejšetrnější je asi vytáhnout přímo kabel ze zapnutýho zesíku, když na ani ne minutu dáváš stand by, rozhodně to škodí víc, lampám vadí častý zapínání/vypínání a to se vztahuje i na odpojování anodovýho napětí. Dřív standby ani nebylo, jelo to pořád na plný pecky a lampy kupodivu vydržely dýl...ale musí se to žhavit s vypojenym kabelem, class A zesíky s celolampovym usměrnovačem je dokonce lepší žhavit takle.
přesně... vytáhneš kabel, vstup se uzemní, ale lampama teče furt klidovej proud, není to hop nic, hop něco..
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Re: Zacházení s lampovým aparátem

Příspěvek od dayslypper »

Zbytek přesunut SEM

Přehřívání
Soudit podle toho, že se to někomu asi moc hřeje a podle toho mudoporučit výměnu lamp, je podle mě nesmysl.

Všichni tady prd víme, jak ty zesilovače jsou navržené a na jaké teploty jsou stavěné. Jestli se vám zdá, že to hřeje, tak nezbívá nic jiného, než to srovnat s identickým aparátem. Podle toho jde laicky a zběžně usoudit, jestli to je OK nebo ne.

Chlazení
V původním článku bylo uvedeno, že lampám nesvědčí proud studeného vzduchu. Když si tu čtu to všechno o nažhavení, tak se dá předpokládat, že když tam hodím nějaký ventilátor a ten aparát na to nebude stavěný, tak je možné že do lamp bude stále dodáván nadbytečný "žhavící" výkon a s tím chlazením se to bude "prát". Výsledek tedy může být, že lampy sice budou, ať správně nebo nesprávně, chlazené, ale celý zbytek aparátu může trpět, protože do něj bude dodáván o to větší proud, aby lampy vyhřál. (ale asi je tenhle efekt zanedbatelný, jen tak teoretizuji).

Pokud tam chcete dát nějaký ventilátor, tak rozhodně ne, aby přímo ofukoval elektronky, které pak budou nerovnoměrně prohřáté. Ale spíš ho namontovat tak, aby odsával horký vzduch u "stropu" bedny.

Nechal bych to ale spíš na přirozeném proudění (teplý vzduch jde nahouru a tím nasává studený vzduch zespodu.

Taky podle mě není moc dobré kombo nenaklávěl (jak bývá zvykem pro lepří zvukové vlastnosti v prostorách). To se pak hřeje o něco víc, protože to právě znesnadňuje přirozené obtékání vzduchu a největší teplo se opírá do potenciometrů, což na jejich životnost taky nemá moc dobrý vliv.

Většina komb a i některé hlavy mají základovou desku a lampy vzhůru nahama. Což třeba taky zhoršuje chlazení. S tímto konstruktéři ale určitě musí počítat a narvat tam o to odolnější el. součástky (tranzistory, kondenzátory...), které se nemění jako lampy.
Naposledy upravil(a) dayslypper dne 22.11.2008 9:07, celkem upraveno 2 x.
severin

Příspěvek od severin »

Ahojte. Ja si tiez porizujem lampaca a nejde mi dohlavy taka slovna hradka s power a stand by. Prepacte za debilitu, ale...

(ak sa mylim tak ma opravte)

Dojdem k ampu a mam stand by na OFF a power na off. Zapnem power na on a ked chcem hrat tak zapnem stand by na on???? mi to nejak nesedi vsak stand by znamena, ze "byt pri zivote ked sa nehra" alebo tak. Tak ako to je teda????
ROCK ON :):)
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

ANO, tvé rozpaky jsou zcela na místě.

Ten pojem STANDBY je vlastně u všech aparátů "naruby", než jak praví čistá logika, ale prostě to tak někdo ze začtku nazval a podle toho se jede dodnes.

Proto v tomto případě chápej tuto páčku jako "DEAKTIVACI STANDBY režimu". Když dáš ON, tak se aparát ze STANDBY přepne do PROVOZNÍHO STAVU.
"It may change your life forever." Brian May, "I can at least ask you to take a few minutes of your day to watch this impassioned speech." Steven Wilson
"I felt weird about eating something that has been killed just for my palette."Phil Collen
"We need an animal rights day when all slaughterhouses shut down." Prince
afektband

Re: Zacházení s lampovým aparátem

Příspěvek od afektband »

afektband píše:Připojování boxu
lampa pokud se nemá do čeho opřít (nemá připojenou zátěž na koncáku), tak buď shoří konc. lampy, koncový odpory, trafo. (pokud zamozřejmě nemáte Mesu, která proti tomu má ochranu)
Nevím přesně jakou Mesu máš namysli ale Calibery a Marky tuhle ochranu nemají (viz. manuál na Mark IV):

[/quote]
Recta tohle maj.

Jinak k těm ohmům, anglicky umim jako že skoro vůbec, ale podle mě...8 nebo 4 ohmů pro jednu bednu, dvě 4 ohmy pro dvě osmiohmový bedny. Kombinovat to podle mě možný nebude. Buď jednu bednu do 8 (nebo 4) nebo dvě na 4.
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 + R.I.P.

::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Nečetlo se mi to moc příjemně, protože jsem si musel domýšlet, co k čemu patří, ale díky za radu.

Zbytek přesunut do Zapojení reproboxů (hrátky s Ohmy)
Naposledy upravil(a) dayslypper dne 10.09.2008 21:29, celkem upraveno 3 x.
afektband

Příspěvek od afektband »

:D Mno, je pravda že jsem to napsal hodně kostrbatě, ale snad se to aspoň trochu dalo.

Jestli to tam popsaný není, tak to asi nepujde, Fakt nevim...
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 + R.I.P.

::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
Greeg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Greeg »

Já sem se tetka nedávno chystal vyměnit lampy ale nějak na to nedošlo ale tetka pozoruju že to začína hrát fakt nějak divně , fregvenšně nevyrovnaně, záčína to mít nepříjemnej zvuk. Myslíte že to můžu bejt těma starejma lampama ? no mám je tam rok a je pravda teda že jsem to hodně často vypínal a zapínal tak nevim ale jako výkon to neztráci si myslim akorád ze mi zdá že ten zvuk de do háje nebo jestli je to jenom sugesce ? nevim, Je to možný ? zas mě neštvě když koupim za dvojku lampy a bude to hrát stejně

jo ještě me napadlo že se to projevuje i při hodně malý hlasitosti takže je možný že to ty koncový lampy takhle ovlivnujou ?
Fender Y. Malmsteen stratocaster ,Fender standard stratocaster,Cort Earth 200 + SD Woody,Marshall TSL 602,BOSS CS-2, GE-7, NS-2, DOD YJM 308,Digitech Digidelay,VOX Bulldog dist, Kabely Fender Elrctro-volt
tomass83
Kontaktovat uživatele:

lampáč

Příspěvek od tomass83 »

Má tu niekto Vox AC-30? Zaujímalo by ma ako často v ňom treba meniť koncové lampy lebo o AC-30-kách sa hovorí že rýchlo v nich vyhárajú práve koncové EL84-ky.. mám ho pár mesiacov, zatiaľ som žiadne opotrebovanie u koncových lámp nezbadal ale zaujímalo by ma kedy na to dojde.. Dik
dlouhovlasac

Příspěvek od dlouhovlasac »

Greeg píše:Já sem se tetka nedávno chystal vyměnit lampy ale nějak na to nedošlo ale tetka pozoruju že to začína hrát fakt nějak divně , fregvenšně nevyrovnaně, záčína to mít nepříjemnej zvuk. Myslíte že to můžu bejt těma starejma lampama ? no mám je tam rok a je pravda teda že jsem to hodně často vypínal a zapínal tak nevim ale jako výkon to neztráci si myslim akorád ze mi zdá že ten zvuk de do háje nebo jestli je to jenom sugesce ? nevim, Je to možný ? zas mě neštvě když koupim za dvojku lampy a bude to hrát stejně

jo ještě me napadlo že se to projevuje i při hodně malý hlasitosti takže je možný že to ty koncový lampy takhle ovlivnujou ?
jestli blbne frekvence, tak to určitě budou starý lampy. nedávno nám profesor přitáhnul xdesítek let starej lampovej zesilovač (abysme slyšeli frekvenci). no a samozřejmě že to zlobilo, protže ty lampy tam nikdo bůhvíjak dlouho neměnil - když tam nastavil 15-16 000Hz, tak to pořád padala (tipnu si) zhruba k 12 000Hz
JanSpilka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JanSpilka »

pavel2 píše:Doba žhavení - ano i za minutu to hraje.

Ale lampy se usadí cca po těch 10 - 15 minutách, takže žhavit dýl blbost není.

Zvuk se mění a jestli to neslyšíte, tak je pro vás lampa zbytečnej luxus.

Docela se vždycky pobavím, když na mně kytarista na fesťácích huláká, že při zvukovce měl zvuk OK a teď (cca po 20 minutách) je zase jinej, že jsem to asi (jako zvukař) rozkroutil, nebo že je blbý napájení...

Takže jestli chcete vypadat jako fakt hustí kingové, tak to žhavte až těsně před hraním - zvukaři vás budou chválit a kritici psát o zajimavých zvukových experimentech...
:lol: :lol: :lol: tak pri cteni tohohle jsem se fakt zasmal :D dikes Pavle :)
Guitar : Ibanez RG 350EX (DiMarzio Neck, Bridge PUs)
Amplification : Bugera 333, Ibanez TN412A Thermion
----------------------------------------------------------------------------
BandZone - Strain-Through - Alternative Metal? HC?
BandZone - SKAliSKA Ska/Punk
BandZone - Disagree of despair
Alternative Metal
MLorenzo

Příspěvek od MLorenzo »

Tak mam doma novyho blackhearta...Zesilovac + bedna. No nikdy jsem se nestarak o to jak propojit box a zesilovac. Jakej silovej kabel bych mel poridit? A jsou to ty kabely, ktery najdu napr. tady na kytarach pod kolonkou Reproduktorove kabely??? To jsou ti kombickari... :? Diky...Respektive jsem myslel, ze kabel na propojeni hlavy a repra se dava k tomu :D ...a dalsi dotaz je...Mam k tomu reprobox od blackheart tez 1x12 16ohm. Proc jsou v reproboxu dva vystupy??? A nejspis to pichnu do jednoho vystupu na hlave s 16ohm ze :D...
Naposledy upravil(a) MLorenzo dne 9.09.2008 15:20, celkem upraveno 1 x.
eugeene
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eugeene »

Mylann píše:Tak mam doma novyho blackhearta...Zesilovac + bedna. No nikdy jsem se nestarak o to jak propojit box a zesilovac. Jakej silovej kabel bych mel poridit? A jsou to ty kabely, ktery najdu napr. tady na kytarach pod kolonkou Reproduktorove kabely??? To jsou ti kombickari... :? Diky...Respektive jsem myslel, ze kabel na propojeni hlavy a repra se dava k tomu :D ...a dalsi dotaz je...Mam k tomu reprobox od blackheart tez 1x12 16ohm. Proc jsou v reproboxu dva vystupy??? A nejspis to pichnu do jednoho vystupu na hlave s 16ohm ze :D...

1.ano, staci cokoliv, neni to jak u kytarovejch kabelu - drazsi neni lepsi
2. na zapojení druhy bedny paralelne
Stagg HybridCaster + RMpickups bridge
Gibson SG (GFS Dream180B, SH2N, sperzel) ->
Eugeene's magic one-knob germanium clean booster ->
Digitech Bad Monkey ->
kopyje Zvex Fuzz Factory ->
Hocke VMH234RD překopaný na plexinu.
DirX

Příspěvek od DirX »

Potřebuju radu pánové---Mám ted neclý měsíc hlavau ale jelikož nemám dodělaný box kvůli tomu že mám málo času tak sem musel bežet ke kámšovi do zkušebny ho vyzkušet na jeho boxu---ale jeho box měl výstup jen na 4ohmy a můj zesák má 8 a 16ohmů....tak sem to na 5minut zapojil na ty 4ohmy myslíte že sem nějak ublížil zesáku? :cry:
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Obecně: na zesák se 4 ohmy můžeš připojit 8ohmový bedny, akorát využiješ polovinu jeho výkonu. Obráceně by se to dělat nemělo. A když už ano, neměl bys ho jednoznačně dávat na plno. Vlastně ho 2x tolik zatížíš a můžeš koncák odpálit. Takže s volume velice opatrně!
DirX

Příspěvek od DirX »

Jester píše:Obecně: na zesák se 4 ohmy můžeš připojit 8ohmový bedny, akorát využiješ polovinu jeho výkonu. Obráceně by se to dělat nemělo. A když už ano, neměl bys ho jednoznačně dávat na plno. Vlastně ho 2x tolik zatížíš a můžeš koncák odpálit. Takže s volume velice opatrně!
TAk volume sem měl tak na čtvrt...takže se mu nic nestalo?
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Neshoda Ohmů především u lampáčů není vhodná na obě strany. Tedy ani víc ani míň. Obojím můžeš něco odpálit.

Víc viz. http://www.hudebniforum.cz/viewtopic.php?t=9439
Naposledy upravil(a) dayslypper dne 16.09.2008 22:39, celkem upraveno 3 x.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

DirX[ píše:TAk volume sem měl tak na čtvrt...takže se mu nic nestalo?
Já jsem tak provozoval 15 let normální HiFi soupravu. Netočil jsem volume víc jak na devět nebo deset hodin. Zesák šlape ještě teď. Ale nemusí to být pravidlo. Raději to tak neprovozovat.
EDIT:
Ten hifi zesák byl samozřejmě tranzistor. Jak to působí na lampy si přečti v tom výše zmíněném odkazu.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“