Homemade efekty

Stavba a úpravy efektů, footswitchů a dalších zařízení
Odpovědět
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Homemade efekty

Příspěvek od core88 »

něco tam kmitá . okolik si zkrátil ty drátky ? podle toho jak stim hejbeš tak o 5mm :D píská to i když tomu zkratuješ vstum nebo výstup ?
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
remisa

Příspěvek od remisa »

Dratky primeho signalu pro bypass sem zkratil na nezbytne minimum, pres ten plosnak se kterym hybu ten signal v tu chvili vubec neprochazi. Jenom je ten plosnak pod napetim a cim bliz ho dam k signalovym vodicum v krabicce, tim vic to piska. Ten vrchni potak se kterym hybu je distrotion, pokud to pomuze v diagnostice :) Ten zkrat na ktery se ptas vyzkousim pres vikend a dam vedet.
Kytary : Squier Vibe 50s telecaster, Chapman Ghost fret, Chapman ML-3 Modern Pro
Apec : PRS MT-15, Mesa Thiele V30
Krabky : Zoom G3X, Marshall Echohead, Nux OD-3, TC Honey Pot, Boss GE-7
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

Jestli si ten bypas drátoval standartně jak se to většinou dělá tak v momentě kdy signál neprochází efektem je vstup i výstup vevzduchu a vesele chytá všechno . A jak tam máš to klubko drátů tak se ti tam někde udělala kladná zpětná vazba a ten efekt kmitá/píská jako když vohulíš zesík a stoupneš si vedle bedny s kytarou .Když pak ten efekt přiblížíš třeba k výstupnímu jacku tak se ti tam ten bordel naindukuje a slyšíš ho z repra. Zkrať všechny drátky i od potíků a když by to nepomohlo tak zapoj bypas takle http://www.aronnelson.com/gallery/main. ... alNumber=6 . Když je ten efekt bypassnutej tak je vstup i výstup zkratovanej na zem a nemělo by to pak už dělat bordel
Obrázek
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

core má pravdu - někde se ti tam něco indukuje z toho klubka drátu. zkusil bych ty kabely aspoň nějak učesat, v ideálním případě zkrátit na minimum. jinak ze zkušenosti stačí 3PTD drátovat s uzemněným vstupem - nemusí být uzemněn i výstup - většinu bordelu stejně chytáš nejčastějc na první gainstage která mívá největší zesílení. zabraňuje to i klikání switche (kondík na vstupu se ti při vypnutí velice rychle vybije na zem)
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
kajetan

Příspěvek od kajetan »

Poslechl jsem si nahrávku toho Rata a řekl bych, že se na ty zkrácený propojovací drátky nic nenakmitává, ale že se z toho stal přeladitelný oscilátor. Na videoklipu je vidět jak knoflíkama kmitočet přelaďuješ.
Když už ti to jednou chodilo, tak bych především po zkontrolování tišťáku a letování především zkusil vyměnit LM 308 a nebo pak BF 245A (2N 5458).
Nakmitávání parazitních signálů se většinou projevuje jako zvýšený brum. Tady se jedná vyloženě o oscilace.
Jinak vřele doporučuji místo drahýho 3PDT používat Millenium bypass. Dobrý dvojitý přepínač s aretací se dá koupit za 45,- Kč. :wink:
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Urcite bych jako prvni predelal prepinac tak, aby byl ve vypnutem stavu vstup efektu uzemen, na 90% se tim vyresi ty oscilace zpusobene pravdepodobne kapacitni kladnou zpetnou vazbou v "klubku dratu" v kombinaci s velkym zesilenim obvodu.
Hraju výhradně na šrot.
remisa

Příspěvek od remisa »

Díky všem za rady. Drátky jsem ještě více zakrátil a hlavně jsem uzemnil vstup na plošnák při vypnutém 3PDT (to bylo to nejjednoduší naštěstí, používám tohle schéma http://www.diystompboxes.com/smfforum/i ... ic=88507.0 - spojit piny 1 a 8 na 3PDT). Bohužel vyzkouším až zítra...
Mezitím - kajetan, tobě taky děkuju, uvidím jak se to bude chovat, kdyžtak tranzistor mám náhradní, operák bohužel ne, navíc není levný a ani už v Brně není skladem :)
Já jenom z tvého příspěvku nechápu, jak může vadný např. operák ovlivnit signál který přes tišták v tu chvíli vůbec neprochází ? Jak jinak než právě indukcí (resp. nakmitáním) na aktivní signálovou bypass cestu ?
Díky za tip na ten millenium bypass.
Kytary : Squier Vibe 50s telecaster, Chapman Ghost fret, Chapman ML-3 Modern Pro
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

No ovlivnit ho může docela snadno . řiká se tomu přeslech . ten operák s celým obvodem se chová pak jako miniaturní vysílač a signálová cesta je jako anténa .
Obrázek
remisa

Příspěvek od remisa »

To chápu, ale kajetan napsal, že si nemyslí že by se na moji zakrácenou signálovou cestu něco nakmitávalo... proto ten dotaz.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

No a jak by se to tam teda jinak dostalo :D když si psal že signál posílal z jacku na jack . Když by sis odpálil letováním nějakou součástku tak by to dělalo bordel hned na začátku když si to zkoušel .
Obrázek
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

A hlavne pokud by byl vadny OZ nebo FET, tak by to nehralo kdyz je krysa zapnuta.
Jak vlastne funguje, hraje ok nebo taky piska?
Hraju výhradně na šrot.
remisa

Příspěvek od remisa »

Dobře, ten můj dotaz na kajetana jak to myslel s tím, že se to nenakmitává, už raději nebudem rozebírat. Nebo ze sebe udělám ještě většího blbce. Samozřejmě že jinak se to tam nedostane, proto sem se ho ptal :D
ABU: zapnutá krysa hraje dobře, tohohle pískání jsem si všimnul až když jsem RATa nechal jen jako průchozí a nakopl další distortion za Ratem...
kajetan

Příspěvek od kajetan »

DSCF5823.JPG
No když jsi odpojil napájení, tak oscilace přestaly. Takže dedukuji, že ten LM 308 není stabilní a kmitá a oscilace se kapacitně protlačí do signálové cesty.

Na obrázku máš na ukázku obvůdek Millenium bypass - mám to udělaný do foroty a cpu to do všech efektíků.
remisa

Příspěvek od remisa »

Ok, víc už toho teď nevyřešíme. Děkuji všem zúčastněným :)
Zmíněné úpravy jsem provedl, tranzistor mám náhradní a po cestě domů koupím za 10kč OP07 pro vyloučení/otestování vadného LM308.
Zítra napíšu jak to dopadlo.
remisa

Příspěvek od remisa »

Takže pomohlo to uzemnění vstupu efektu, když není aktivní. Při zapnutém efektu to pískání ani nic podobného neslyším, takže nebylo potřeba nic měnit.
Dík moc! :)
MaveQ

Příspěvek od MaveQ »

Dobrý den,
zdravím zdejší bastlíře, dívám se na Vaše kousky a jsem překvapený jak Vám to jde pěkně od ruky. Měl bych dotaz, chtěl bych nějaký šikovný overdrive k Vox AC30 a líbí se mi Crowther Hotcake. Byl by z Vás někdo schopen a hlavně ochoten tento overdrive udělat. (např. kolega "kajetan?)
Fender Stratocaster American Standart r.v. 2004, VOX AC30C2; Way Huge Green Rhino II; Carl Martin Crush Zone; Ibanez LU-20; Korg SDD-3000 pedal
remisa

Příspěvek od remisa »

Ahoj,
nepochybuji o tom, že ti to někdo rád vyrobí, ale než se někdo ozve : nepřemýšlel jsi nad tím zkusit to sám? Zrovna na tomhle efektu nic není a stojí pár korun (bez krabičky, potáků a 3PDT :) ). Já bych to udělal podle tohohle schématu : http://tagboardeffects.blogspot.cz/2012 ... tcake.html (ten první obrázek, bez TS bufferu).
Máš to tam pěkně barevné na bílém, operák TL071 i diodu mají v gesu skladem, všechno ostatní samozrejme taky, možná ten reverzní potenciometr bysme tady museli řešit.
A ten pocit když si to sám vyrobíš a dobře to hraje je k nezaplacení :)
MaveQ

Příspěvek od MaveQ »

Ahoj,
no o tom po pravdě uvažuji taky, ale jsem elektrikou nepolíbený - spájet něco to jo, ale proč to tak je a ne onak, to je už něco jiného. To schémátko znám, ta předvrtaná deska se dá koupit i u nás, případně pod jakým názvem? Ale máš rozhodně pravdu, že ten pocit z toho, že něco uděláš sám a ono potom i funguje, je k nezaplacení.
Naposledy upravil(a) MaveQ dne 16.06.2014 12:47, celkem upraveno 1 x.
Fender Stratocaster American Standart r.v. 2004, VOX AC30C2; Way Huge Green Rhino II; Carl Martin Crush Zone; Ibanez LU-20; Korg SDD-3000 pedal
remisa

Příspěvek od remisa »

Já používám tohle: http://www.ges.cz/cz/ta-019-GES07700234.html
Protože jsem líný si ty tištáky leptat apod. Ta deska ti vydrží na 5 - 10 efektů.
Zezačátku je ta investice trošku větší - ta deska vlastně stojí víc než všechny součástky na efekt (mimo toho nožního 3PDT switche). A tak to máš i s dalšíma věcma, např. na krabičku barva, lak....
Záleží kolik takovýchto věcí máš k dispozici abys je nemusel kupovat ( budeš muset krabičku nějak vyvrtat, obrousit... )
Pokud umíš pájet tak už stačí jenom chtít, a dopídíš se všeho....
MaveQ

Příspěvek od MaveQ »

Děkuji, no tak já si tedy něco naštuduju (aspoň abych se orientoval v tom nejnutnějším) a zkusím to. Kdybych měl ještě nějaké "stupidní" dotazy, tak se předem omlouvám (počítám, že nějaké budou). :) Pokud tě něco napadne něco zásádního, co mi nesmí v žádném případě uniknout, dej mi vědět.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“