Ukulele

Housle, violoncella, kontrabasy, ukulele, mandolíny, ...
Odpovědět
Hans Wydle

Re: Ukulele

Příspěvek od Hans Wydle »

Dobrý článek a hlavně pravdivý :!:
Temné ukulele v dáli zní...
jahja

Příspěvek od jahja »

Dobrá tedy, přiznávám, že jsem také závislý :shock:
michal85

Příspěvek od michal85 »

Ahoj
Tak jsem tomu taky propadnul... Hraju skoro denně od poloviny prosince a momentálně čekám pošťáka až mi přinese můj další (3.) nástroj. Začal jsem u sopránu, pak tenor a přece nevynechám koncertní, že? :D

Chtěl bych se poradit se zkušenějšími. Všechno, co jsem se dosud naučil hraju palcem - (vybrnkávání). Akordy ukazováčkem. Jak tak sleduju videa na internetu, tak téměř všichni hrají minimálně třemi prsty. Zkoušel jsem tak zahrát věci, co umím palcem i v polospánku, ale vůbec mi to nejde...
Má cenu se přeučovat (dokud je ještě čas), nebo stačí zůstat u palce?
(Vyhraněný styl nemám, hraju vše, co se mi líbí a na co seženu tabulatury :wink: )
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

michal85 píše: Má cenu se přeučovat (dokud je ještě čas), nebo stačí zůstat u palce?
Mám tytéž zkušenosti (tenkrát jsem hrál nějak divně - buď palcem nebo všemi prsty a moc mi to nešlo)a dnes už hraji třemi prsty. Výhoda je například, že se můžeš naučit roly podobné jako na 5-strunné banjo. :shock:
Slyší tóny ukulele svého pána. Je to Lanikai CK-C!
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
michal85

Příspěvek od michal85 »

No jo, hold začnu znova...
Vybral jsem si hru na tři prsty. Pochopil jsem správně, že palec vždy hraje na první dvě, ukazováček na třetí a prostředníček na nejspodnější strunu (při pohledu z vrchu)? Nebo se může brnknout i jiným prstem, který je momentálně poblíž a "má zrovna čas" :D
Rád bych se to už tentokrát naučil bez špatných návyků.

p.s.
Zjistil jsem zajímavou věc. Když zkouším hrát dříve naučené melodie na tři prsty, tak dost často vůbec nemám tucha, do které struny zrovna brnknout. Prostě jsem se skladby nenaučil jako řadu tónů, ale jako kombinaci pohybů - a ty jsou teď jiné.
Ondrej

Příspěvek od Ondrej »

Jen palcem se da hrát. Ale nejcastej tak hraji hraci na ukulele hrajici jazz.
Naprikald Herb Ohta San
http://www.youtube.com/watch?v=wGEC-Gl4 ... re=related
nebo Lyle Ritz
http://www.youtube.com/watch?v=AeYSlmSFGTY

Na druhou stranu jen palcem toto asi nezahrajes
http://www.youtube.com/watch?v=puSkP3uym5k
michal85 píše:No jo, hold začnu znova...
Vybral jsem si hru na tři prsty. Pochopil jsem správně, že palec vždy hraje na první dvě, ukazováček na třetí a prostředníček na nejspodnější strunu (při pohledu z vrchu)?
Hru tri prstu jsi dobre popsal. Jen bych to doporucil, kdyz jsou na stejne strune vic not, tak take prsty stridej podle vzoru.
Na A strune hraje hlavne prostrednik a při opakovani tonu stridej s ukazovakem.
Na E strune hraje hlavne ukazovak a pri opakovani tonu stridej s prostrednikem.
Na C a G strune hraje hlavne palec a pri opakovani tonu stridej s ukazovakem.

Ale celkove je nejlepsi, umet pravou rukou co nevic "vylomenin" :D
michal85

Příspěvek od michal85 »

Díky, přesně tohle jsem potřeboval slyšet. Brnkat totiž např. řadu po sobě jdoucích tónů na struně A pořád prostředníčkem mi bylo vyloženě proti srsti. Pořád se mi tam pletl na přeskáčku ukazovák...
Ondrej

Příspěvek od Ondrej »

Pro inspiraci, ze hra na ukulele neni slozita :wink:
http://www.youtube.com/watch?v=s0fZq-B13ok
michal85

Příspěvek od michal85 »

Tak to je perfektní! :D :D :D
Vocko

Příspěvek od Vocko »

Říká někomu něco "Česká lidová a praktická Škola na ukulele se zřetelem pro samouky" (Karel Balling, 1929)? Narazil jsem na tu knížku v knihovně, zítra si pro ni jdu.
Hans Wydle

Kdyžtak pak řekni, jestli stojí za to.
michal85

Příspěvek od michal85 »

Tříprstá hra už se začíná pomalu dařit, ještě tak půl roku cvičit a dosáhnu úrovně toho opičáka :wink:

Vybrnkávačky jsem na chvíli odložil a pro odpočinutí si našel na youtubce jednoduchou skladbičku od Beatles - And I Love Her, která je skoro celá jen v akordech hraných v PPM doprovodu.
Jak to zahrát tam ukazuje jakýsi pán, který tam má ještě spoustu podobných tutoriálů. Kdyby se někomu chtělo se podívat: http://www.youtube.com/watch?v=OYp779Yl ... re=related

Když ze začátku ukazuje, jak chytat jednotlivé akordy, tak u Em má v tabulatuře nakreslený puntík i na struně G, ale při hře ji nemačká. Prošel jsem spoustu jeho dalších videí a to stejné se opakuje i v dalších (ale zase ne ve všech, někde má ten akord vyobrazený bez toho puntíku). Uniká mi něco, nebo tam má prostě chybu v obrázku???
Hans Wydle

Ukulele Mike je podle mě frajer, jeho tutorialy mají hlavu a patu a za chvíli to umíte.
Ondrej

Příspěvek od Ondrej »

michal85 píše: Když ze začátku ukazuje, jak chytat jednotlivé akordy, tak u Em má v tabulatuře nakreslený puntík i na struně G, ale při hře ji nemačká. Prošel jsem spoustu jeho dalších videí a to stejné se opakuje i v dalších (ale zase ne ve všech, někde má ten akord vyobrazený bez toho puntíku). Uniká mi něco, nebo tam má prostě chybu v obrázku???
Neni to chyba. Kazdy akord muzes drzet nekolika zpusoby. Zde dalsi moznosti Em
http://www.ezfolk.com/uke/chords/E_Major/Em/em.html
michal85

Příspěvek od michal85 »

Znovu mnohokráte díky! Tahle stránka putuje do mých oblíbených...
Vocko

Příspěvek od Vocko »

Tak "Česká lidová a praktická Škola na ukulele se zřetelem pro samouky" je doma. Je to spíše jen zajímavost.
Na začátku je podepsán Hynek Bím s letopočtem 1931. Brožurka má jen 30 stran formátu cca. A5. Celkově bych řekl, že to pro dnešního hráče nemá moc velký význam, například akordy tam nejsou značeny písmeny ale čísly. Věnuje se spíše hraní doprovodů a především starých národních (trapských) písní. Na začátku popis uke, pár řádků o tom, jak ho držet a jak říznout do strun a pak už jen písničky s přibívajícími akordy, bez dalších popisů. Opravdu je to spíš jen taková zajímavost, ale moc hezká :wink: .
Dovolím si přepsat předmluvu:
"Moderní doba přinesla mládeži novou zábavu - Camping - jak se říká táboření v přírodě. Tento zdravý sport oživil v mládeži družnost a vyvolal v ní touhu po zpěvu. Byla nouze o doprovod. Kytara, stará družka našich studentských let, jen na camping trochu nepohodlná a konec konců vyžaduje důkladného učení. Moderní mládež, zvyklá na překotné tempo života, chce se naučiti všemu co nejrychleji. A tak se objevilo znenadání ukulele. Dnes není myslitelný skaut nebo tramp v Amerie nebo v Německu bez ukulele. Má všechny přednosti pro camping. Je malá, laciná, snadno ovladatelná a hraje-li se jen trochu správně stačí účelům campingu. Ukulele jest tu, ale nebylo české školy. Podjal-li jsem se úkolu napsati ji, pak jsem si byl vědom všech obtíží. Musil jsem počítati s diletanty, laiky, škola nemohla býti vekou, obsáhlou, musila být jen - jak se říká - do kapsy a nesměla obsahovati mnoho theorie, raději vůbec nic, aby sloužila všem těm tisícům lidiček, jichž štastný úsměv v čistém vzduchu přírody mi byl pobídkou, abych učením zbytečně nenudil. Nemůže se tedy moje škola posuzovati jako něco odborného, je to pokus, který má umožniti snadou orientaci. A konečně spoléhám na naši rozenou muzikálnost. Přál bych si, aby vyvolalal v mládeži snahu po odstanění zpěvu těch nemožných, za vlasy tahajících překladů nebo "novotextů" zahraničních šlágrů a odrhovaček, aby se na campingu ozývaly staré, zlaté naše národní písničky. Není v nouze o sentimentalitu ani o humor, jsou hudebním pokladem a hlavně jsou naše. Podaří-li se mi to, budu nesmírně vděčným všem těm, kdo si těch několik akordů na ukulele osvojí.
V Praze, v únoru 1929. K. Balling."

Tolik asi k první české "učebnici" hry na uke. Kdyby byl zájem, pokusil bych se dílko naskenovat.
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

Prosím, já bych mél zájem! Já takové věci sbírám.
Slyší tóny ukulele svého pána. Je to Lanikai CK-C!
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
michal85

Příspěvek od michal85 »

Tak pokud si dáš tu práci se skenováním, tak se také rád podívám.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Jestli plánujete něco skenovat a šířit, tak prosím ne přes veřejně přístupné fórum. Warez zde nepodporujeme.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

Nero píše:Jestli plánujete něco skenovat a šířit, tak prosím ne přes veřejně přístupné fórum. Warez zde nepodporujeme.
A tak...u publikace z roku 1931 by to snad neměl být problém, ne? I kdyby čistě z právního hlediska nějaký copyright ještě platil, tak z morálního hlediska už bych o tom pochyboval... :wink:
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
Odpovědět

Zpět na „Smyčcové a další strunné nástroje“