Zacházení s lampovým aparátem
Pravidla fóra
Re: Zacházení s lampovým aparátem
Jo, tohle už mám naštudovaný. Tak teď už i vím, co je "Pa". 
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
v nekterych textech jsem videl i Wa
... ale je to jedno a to samy
no co noveho -
jeden francuz, opravar, s ktorym si po anglicky pisem na holandskom fore venovanom japonskym aparatom ( globalizacia v praxi), ten, ktory mi vlastne povedal ze tam patria ty ELky, mi po par mejloch viac menej povedal, ze podla neho to zapojenie je urobene tak, aby zvladlo fungovanie aj s 6L6GC (ma na stole rovnake kombo jako ja, ja mam schemu na preamp a posielal som mu ju, tu schemu mi z japonska na slovensko zohnal cesky distributor...), akurat ze to musi hrat dost inak jako s povodnymi ELkami. vraj podla neho tak 75% starsich lampacov stavanych na EL34 dokaze bez problemov fungovat aj s 6L6GC, ale naopak to vraj nikdy nefunguje.
uvidime, par starych EL34 brimar by mal byt na ceste z britanie, uvidime co to urobi.
jeden francuz, opravar, s ktorym si po anglicky pisem na holandskom fore venovanom japonskym aparatom ( globalizacia v praxi), ten, ktory mi vlastne povedal ze tam patria ty ELky, mi po par mejloch viac menej povedal, ze podla neho to zapojenie je urobene tak, aby zvladlo fungovanie aj s 6L6GC (ma na stole rovnake kombo jako ja, ja mam schemu na preamp a posielal som mu ju, tu schemu mi z japonska na slovensko zohnal cesky distributor...), akurat ze to musi hrat dost inak jako s povodnymi ELkami. vraj podla neho tak 75% starsich lampacov stavanych na EL34 dokaze bez problemov fungovat aj s 6L6GC, ale naopak to vraj nikdy nefunguje.
uvidime, par starych EL34 brimar by mal byt na ceste z britanie, uvidime co to urobi.
-
martyturco
zdravím vás, pořídil jsem si svoji první hlavu JCM 900 4410, dvoukanal s přepnutelnout hlasitostí ze 100w/50w, a chtěl bych se vás zeptat, ještě než něco udělám špatně, jak je to s impedancí. mam box randall 4x12, a když hraje jedna strana na mono, napsaná impedance na boxu je 8, když obě strany, na každou 4ohmy, pochopil jsem že je to paralerně zapojeno, ale nevim jak nastavit impedanci na hlavě, jestli 4ohmy, nebo 8ohmu, poradíte prosím??
jak mono ? jako že ti hrajou jen 2 repráky v tý 4x12 ? jestli máš vzadu na boxu peřepínač 4ohm / 8ohm tak to je jen přepínač impedance ale repra hrajou pokaždý všechny . No na hlavě zvol takovou zdířku jak máš nastavenej box .
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso

-
martyturco
No ne jen je napsano na 8ohm mono, tak sem laicky myslel že tim míní jednu stranu boxu, ale už vim že ne, moc díky za rady, je to první hlava s boxem, předtim sem hral na kombo kde tyhle problemy nebyly
U Marshallu to bývalo tak, že MONO znamenalo, že hrají všechny 4 repro a STEREO že hrají 2 a 2 a použily se 2 vstupy...Dej si kabel na zesíku do 8 Ohmů a přepínač na box dej na mono a mělo by to být ok.
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
jestli je někde napsáno MONO tak se tim myslí jeden vstup a jeden výstup . a stereo 2 vstupy a 2 výstupy co pracujou nezávisle na sobě .

- jakub.kubaaa
- Kontaktovat uživatele:
Možná se to tady už někdy vyskytlo, ale když na chvíli přestanu hrát a odběhnu si (třeba i na půl hodiny nebo hodinu) je lepší jen ztlumit kytaru a nechat zesilovač běžet, nebo ho i při malé přestávce přepnout na standby?
jestli deš pryč na víc jak 10 minut tak je lepší to hodit do standby . už jen kuli tomu že to nežere tolik elektriku . Lampy se tim moc neničej ale furt jima teče nějakej proud takže se (i když minimálně) opotřebovávají .

-
Dawe1995
- Bandzone: http://bandzone.cz/rockshook
Zdravím, mám dotaz. Mám doma od Vánoc lampový kombíčko Blackstar HT-5 CR, a asi pře 10 minutami se stala taková nepříjemná věc. Kombo jsem vytavil (15min power pak standby on), hoďku jsem hrál a pak jsem se přehmátnul, a místo toho, abych nejdřív vypnul standby a za minutku potom žhavení (power), tak jsem rovnou omylem vypnul power. Divně v tom louplo, jakoby jste polili něco benzínem a zapálili to (takový to blafnutí), no 10 vteřin po tom jsem tedy dodatečně vypnul standby. Teď se to bojim zapnout, aby se popřípadě něco nevyku.vilo ještě víc. Díky za rady 
Neboj, vůbec nic se neděje. Ono je to lupání normální, jen ho se sepnutým standby neslyšíš.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
- DaveFarmer
Ahoj,
Někdy v létě jsem měnil koncové lampy u svého VHT Lead 40, po diskuzích a radách jsem šáhnul po http://www.ges.cz/cz/elektronka-6bq5-mq ... 02011.html . Po výměně kombo hrálo fakt skvěle, ale už po pár měsících to nebylo ono a teď mi lampy začínají malinko pískat, tak bych je rád tak do měsíce vyměnil. Koukal jsem, že o nějakých 500,- výš jsou ty samé, taky od Sovteku http://www.ges.cz/cz/elektronka-6bq5wa- ... 02093.html a zajímalo by mě, jestli se to vyplatí. Zvuk maj ty Sovteky moc pěknej, ale zas aby tak rychle neodcházeli :-/ Díky za odpověď.
Někdy v létě jsem měnil koncové lampy u svého VHT Lead 40, po diskuzích a radách jsem šáhnul po http://www.ges.cz/cz/elektronka-6bq5-mq ... 02011.html . Po výměně kombo hrálo fakt skvěle, ale už po pár měsících to nebylo ono a teď mi lampy začínají malinko pískat, tak bych je rád tak do měsíce vyměnil. Koukal jsem, že o nějakých 500,- výš jsou ty samé, taky od Sovteku http://www.ges.cz/cz/elektronka-6bq5wa- ... 02093.html a zajímalo by mě, jestli se to vyplatí. Zvuk maj ty Sovteky moc pěknej, ale zas aby tak rychle neodcházeli :-/ Díky za odpověď.
Jazzmasters & Post-rock & Shoegazing
No ty WA jsou military-grade a pokud vím, používají se v Matchless aparátech. Takže za zkoušku by snad stály. No a nezapomeň správně seřídit bias, protože to má kromě zvuku vliv i na životnost a pokud jsi to po poslední výměně neudělal, pak právě to může stát za krátkou životností těch nově osazených elektronek.
Za sebe u EL-84 konce volím JJ... U ostatních typů volím dle chuti jiné značky, ale u EL-84 je to lampa, která vydrží nejvyšší napětí a vůbec slušně a spolehlivě funguje. Nejdřív jsem to slyšel od jednoho amerického amp guru, ale pak když jsem to testoval, tak skutečně mi s přehledem utáhly napětí, kam Sovteky už zdaleka, zdaleka nedosáhly. Ony totiž staré EL-84 vydržely vyšší napětí, než dnešní, a JJ skoro jako jediná drží zde laťku. Samozřejmě vím, že v běžným zapojení se nedostanete na napětí, při kterým jsem to testoval, ale berte jako doklad toho, jak dobře jsou uvnitř EL-84 od JJ navrženy. Takže v mých stavbách s EL-84 najdete na konci JJ...
Btw. Bummer se plete, Matchless tam dává taky JJ. Cituju přímo web Matchless:
Btw. Bummer se plete, Matchless tam dává taky JJ. Cituju přímo web Matchless:
Matchless amps employ JJ (formerly Tesla JnJ) tubes as stock tubes..........
Omlouvám se, jestli už to tu bylo zodpovězeno, ale jak to tady tak pročítám, tak žiju asi v nějakém mýtu, že při jakékoliv příležitosti je lepší vypnout standby. Především, když vytahuji kabel z kytary, tak před tím vždy vypnu standby, aby v tom tak škaredě neluplo. Např, když si měním kytary. Vypnu standby, zapojim druhou kytaru, zapnu a hraju. Je to špatně, takhle s tím furt kvedlat? Mám to raději nechat lupat?
Díky za odpověď
Díky za odpověď
Se svým omezeným rozhledem nevidím důvod, proč by to mělo být špatně.
Nebo existuje nespočet dalších možností. Můžeš vytáhnout kabel ze zesilovače, můžeš sepnout ladičku, která má funkci mute, můžeš použít A/B box s nevyužitým druhým výstupem, můžeš si pořídit kabel se silent jackem (např. Planet Waves nebo Spectraflex), můžeš sešlápnout volume pedál, můžeš přepnout na kanál s malým předzesílením (čistý, pokud máš), kde to lupnutí nebude takové...
Nebo existuje nespočet dalších možností. Můžeš vytáhnout kabel ze zesilovače, můžeš sepnout ladičku, která má funkci mute, můžeš použít A/B box s nevyužitým druhým výstupem, můžeš si pořídit kabel se silent jackem (např. Planet Waves nebo Spectraflex), můžeš sešlápnout volume pedál, můžeš přepnout na kanál s malým předzesílením (čistý, pokud máš), kde to lupnutí nebude takové...
Pořídil jsem malou 5w lampu v A třídě a mám dva dotazy:
Je normální, že i bez zapojeného kabelu lehce hučí (z repráku)? Volume ani gain nemá na hlasitost hučení vliv.
A další věc, která asi není normální, občas (dost často) se z repráku ozývá šustění a praskání (jako když otáčíte vychozeným poťákem), které za chvíli přestane. Opět to dělá bez zapojeného kabelu i se zapojeným kabelem (kytarou) a aniž bych s nějakým ovladačem kroutil. Já to odhaduji na nějaký studeňák, ale chci znát i další názor. Díky.
BTW. standby to samozřejmě nemá, zahřát to nechávám tak 2 minuty, hučení je hned po náběhu lamp (5-10s), šustění různě.
Je normální, že i bez zapojeného kabelu lehce hučí (z repráku)? Volume ani gain nemá na hlasitost hučení vliv.
A další věc, která asi není normální, občas (dost často) se z repráku ozývá šustění a praskání (jako když otáčíte vychozeným poťákem), které za chvíli přestane. Opět to dělá bez zapojeného kabelu i se zapojeným kabelem (kytarou) a aniž bych s nějakým ovladačem kroutil. Já to odhaduji na nějaký studeňák, ale chci znát i další názor. Díky.
BTW. standby to samozřejmě nemá, zahřát to nechávám tak 2 minuty, hučení je hned po náběhu lamp (5-10s), šustění různě.
Dobrý den, ano "přiměřený" brum (50Hz/100Hz) je celkem normální, zvlášť když není použito pro žhavení lamp stejnosměrné napětí, neměl by být ovšem tak silný, aby rušil hudební projev. Jestli-že "Volume ani gain nemá na hlasitost hučení vliv.", vypadá to na nedostatečně vyfiltrované anodové napětí. Možná jsou vyschnuté filtrační elektrolytické kondenzátory v napájecím zdroji. V tom případě by mohla pomoci jejich výměna. K takové dálkové diagnostice by bylo užitečné taky znát stáří a typ toho zesilovače. To by pomohlo i při diagnostice toho šustění a praskání. Studený spoj se takto opravdu projevuje a při pájení bezolovnatým cínem není o "stuďáky" nouze, ale může to dělat i hodně ojetá předzesilovací lampa. Tak to je jeden z dalších názorů, kéž by pomohl. 
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Zesilovač je (byl) úplně nový. Dneska jsem se rozhodl a s těžkým srdcem ho šel vrátil. Sice mě prodavač přesvědčoval, že to bude nějaká lehce opravitelná prkotina, ale nějak jsem ztratil důvěru. Jinak to hrálo moc pěkně, zvlášť takové ty nakřáplé zvuky. Díky za reakci.