zapojení snímačů

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Fořt

Re: zapojení snímačů

Příspěvek od Fořt »

torst píše: 26.02.2021 19:30 dík za foto, předpokládám totéž co Tubeguruovo schema. Ale zachování výšek při stahování Volume - na to by musel být ještě další kondík jen na potu Volume, jako filtr hloubek, ne? Pokud jsou jen zobrazené 2 kondy, tak ty dělají clonu za pomoci stahování potů Tone, na Volume se nijak nepodílí. Mejlka?
No právě že ne, takže mejlka. Pokud si chceš počíst, najdeš toho o tom zapojení v angličtině spoustu. Elektronik by ti možná vysvětlil, proč to tak funguje, ale fakt jo. To navzájem se ovlivňující chování potů s tím nějak souvisí, je zvláštní, ale zajímavé. A koneckonců Holy Grail 1959 LP to tak měly. Fakt se s tím dá dosáhnout nečekaných zvukových barev, ale je to takové nevypočitatelné, ty změny při různých poměrech nastavení přicházejí jakoby skokově, jakoby se přitom i měnila fáze či co ... Pokud ti jde o otevřenější, míň "loaded" zvuk, tak by to mělo být právě to "pravý vořechový"...
JInak radím dát si všude log poty, nikoli lineární. Nebo pokud máš už koupené log i lin, tak dej ty lin radši na clony. Log na volume je fakt lepší, lin zabírá pořádně až u konce dráhy (u nuly).
torst

Příspěvek od torst »

Tak to je zajímavý. Dík za vysvětlení. Vím, že někdo ty kondíky na Volume pot prosazuje (Valášek), ale že ten jeden kond dělá clonu i posílení výšek na volume, to jsem nepředpokládal. Chápu rozdíl mezi log/lin, ale mě jde opravdu spíš o max/min a tam to asi moc roli nehraje. Ale podívám se na to až budu osazovat a pokud to půjde, udělám to tak. Ano, jde mi hlavně o co nejotevřenější - no load zvuk.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Nejvic "no load" bude, kdyz odpojis tone uplne a na volume das 1mega log. Ale abys pak nebyl zklamanej. Ja to samozrejme vyzkousel a nebyl jsem spokojen.
Hraju výhradně na šrot.
torst

Příspěvek od torst »

o tom taky uvažuju, Na jedný kytaře mám 1,5 mega a spokojenost. Co ti na tom vadí?
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Abu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Prilis ostry zvuk, takovy neprijemny. Ten rezonancni LC obvod (snimac+kabel) potrebuje trochu zatlumit nejakym tim odporem (volume+tone pot). Jinak je tam frekvenci spicka kolem 2-5kHz. S ruznym zapojenim snimacu blbnu uz opravdu dlouho, mozna se i casem dohrabu k nejakemu idealu. Treba dnes jsem na LP instaloval nejnovejsi "vynalez" = lehky omezovac basu krkoveho snimace. Do sluchatek parada, ale pravda se vyjevi az do aparatu s kapelou, a to muze byt taky az za rok.... :-(
Hraju výhradně na šrot.
torst

Příspěvek od torst »

hm, tohle se mě netýká. Pro mě by byl ideál Snímač - jack out. Ale kvůli vazbě, pískání a td tam nějaké to OFF mít musim. a někdy to i clonou "zadekuju" a ´dělám jazz´, ale vyjimečně, obešel bych se bez toho.
Na Cortce mám vlastně taky vynález: 3 way přepínač on-off-on. Na střed mám přivedenou zem a na jednu stranu jí spojim s propojením cívek HB, takže rozpojení na SC a ve druhé pozici ta zem jde na kondík tónov. clony krkáče, takže se zacloní na max. Na středu samozřejmě nic.
innerself

Příspěvek od innerself »

Mě vadila nakonec i nepřítomnost clony, ale zkusim to ještě řádně otestovat. :D Nicméně si řikám, že ty snímače jsou uzpůsobený tomuhle zapojení přes volume a clony, takže to tak funguje asi nejlíp.

Jinak nebylo by pro torsta nejlepší teda tam dát jenom přepínač on/off? :D Nebo možná by se ti líbil tenhle dimebag snímač, i když na ty druhy snímače nejsi, tak tady by to asi bylo znát nejvíc :D

Obrázek
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
torst

Příspěvek od torst »

jen pro zajímavost posílám fotku svých střev. Vol Poty 500k, což je dobrý.
P1040859.JPG
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Co ten 5. potenciometr? Jinak vidím kondík 47 n. Když jsem předělával v Epi na 50s wiring, měnil jsem stejný kond za 22 nF fóliák Tesla. Přišlo mi, že se zvuk projasnil, ale mohlo to být i tím 50s wiring zapojením.
Jinak mi to tedy nepřipomíná nic ze zapojení, které jsem kdy viděl. Ten odpojený kondík povede kam?
torst

Příspěvek od torst »

jo, sry, zapomněl jsem, ten 5. pot vlevo k celku nepatří, ten mám extra.
jirout13
Nový uživatel

Příspěvek od jirout13 »

ZDRAVÍČKO.

Kamarád rozsekal ukulele a zbyl mu z něj krk.

Tak jsem přemýšlel že bych z toho udělal mini "bass"
Vyříznu nějaký tělo ze zbytku jasanu co se mi tu válí a nějak to naroubuju :D

Koupil jsem si nějaký levný snímač p.bass typu a moje otázka zní zdali by mě stačila jen polovina toho snímače nebo jestli musím použít obě cívky.

Pokud bych musel použít obě tak jsem myslel že bych je dal třeba vedle sebe bez odskoku... takovej širší humbucker... :D
innerself

Příspěvek od innerself »

Ještě když se tu psalo o různym zapojení, tak jsem párkrát našel články a grafy o tom, že zapojení 500k volume a 500k tone, by mělo odpovídat zapojení 250k volume + žádný tone pot. Verze zapojení 500k/500k by prej na zvuk měl mít vliv ještě použitej kondík na cloně, ale v jinym videu (co jsem koukal na YT) zase ukazujou, že vliv kondíku se začíná projevovat až při stahování potáku cca od půlky dolu. Moh by mě někdo ještě případně poučit jak se věci teda maj? Nebo nezkoušel jste to někdo osobně? Když si vlastně vybavim strat HSS, tak tam taky dvě clony fungovaly jenom pro singly a volume bylo společný pro všechny tři snímače, takže hádám že jediný volume co tam je, je taky 250k.
Abu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Je to opet elementarni fyzika, takze ANO - dva paralelni potaky 500k je stejne jako jeden 250k, kondenzator muzeme v tomto pripade zanedbat, protoze se na vyssich frekvencich chova jako zkrat a vliv zatlumeni LC obodu snimace potakem se uplatnuje prave na vyssich frekv. Velikost kondiku na tone ma vliv opravdu az v dolnich 20-30% drahy (zduvodneni viz vyse). Behem pokusu jsem dospel mimo jine k tomu, ze pouzivam na vsech kytarach tone C 10n, protoze i pri plnem stazeni se na to da hrat. Nechapu jak vyrobci prisli na tech 22 nebo dokonce 47n, to uz je pri plnem stazeni totalni bahno.
Hraju výhradně na šrot.
innerself

Příspěvek od innerself »

Díky za rychlou reakci. Ještě teda pro blbce (pro mě) jedna otázka. Byl by nějakej rozdíl mezi zapojenim 250k vol + 500k tone a mezi 500k vol. + 250k tone? Se všim na max by teoreticky taky bejt neměl ne?
Abu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Kdyz budou oba na max tak zadny rozdil.
Hraju výhradně na šrot.
volfi

Příspěvek od volfi »

Mám technickou otázku. Na kytaře se mi objevil pro mě zajímavej jev. Kytara typu lespaul, Je osazena jednou P90 a humbuckerem, třípolohový přepínač jako na gibsonu a 2x volume 500k a 1x 500 tone push/pull. Když dám přepínač do polohy pro kobylkový humbacker a stáhnu hlasitost na minimum, tak i tak potichu kytara hraje. Když uberu trochu hlasitost pro krkový snímač, nebo tonovou clonu, tak je ticho. Děje se to ikdyž mám přepínač v poloze pro krkový snímač. Čím to je?

EDIT: Ted jsem to ještě zkoumal, ale v obou krajních polohách hraje potichu i druhý snímač. Řekl bych že je to problém přepínače. Byl novej, ale nějaká Korea za 150kč.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
innerself

Příspěvek od innerself »

Já mám u aktivů něco podobnýho. Krkovej snímač jsem vyndal a přepínač v kytaře nechal. Když přepnu na krkovej, kterej tam neni, tak taky ten kobylkovej jde furt malinkato slyšet.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

volfi píše: 3.03.2021 19:41 Mám technickou otázku. Na kytaře se mi objevil pro mě zajímavej jev. Kytara typu lespaul, Je osazena jednou P90 a humbuckerem, třípolohový přepínač jako na gibsonu a 2x volume 500k a 1x 500 tone push/pull. Když dám přepínač do polohy pro kobylkový humbacker a stáhnu hlasitost na minimum, tak i tak potichu kytara hraje. Když uberu trochu hlasitost pro krkový snímač, nebo tonovou clonu, tak je ticho. Děje se to ikdyž mám přepínač v poloze pro krkový snímač. Čím to je?

EDIT: Ted jsem to ještě zkoumal, ale v obou krajních polohách hraje potichu i druhý snímač. Řekl bych že je to problém přepínače. Byl novej, ale nějaká Korea za 150kč.
u principu, jakým funguje 3-way switch na LP to není možné. To bude někde v zapojení u potenciometrů, nejšpíš něco s výstupem, když to dělá na obou snímačích.

ad 250k HSS. Není problém použít 500k volume pro humbucker a při zapojení singlů paralelně připojit 470kohm odpor. Viz např. Suhr HSS
volfi

Příspěvek od volfi »

No přepínačem to není, včera jsem to ještě procházel a kouknul na schémata a nikde nevidím chybu. Jsem z toho jelen. :D
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
innerself

Příspěvek od innerself »

bubucci píše: 4.03.2021 9:17
ad 250k HSS. Není problém použít 500k volume pro humbucker a při zapojení singlů paralelně připojit 470kohm odpor. Viz např. Suhr HSS
Tam to má ale i clonu 500k pro ten humbucker ne?
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“