Zapojení reproduktorů a boxů

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Tube Guru
Odborník

Re: Zapojení reproduktorů a boxů

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, ten 3W reprák vůbec nepoužívej, není nejmenší důvod. Větší výkon by šel právě do něj, protože má nižší impedanci než ten 25W. A jak jsi došel k tomu, že spojením těch dvou reproduktorů bys dostal šestiwattovou reprosoustavu? Zopákni si něco o seriovém a paralelním spojování impedancí a taky jak se rozloží příkon na jednotlivé impedance. Pak Ti to bude jasné :) .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
DanDalf
Bandzone: http://bandzone.cz/plastovypribor

Příspěvek od DanDalf »

Tube Guru píše:Zdar, ten 3W reprák vůbec nepoužívej, není nejmenší důvod. Větší výkon by šel právě do něj, protože má nižší impedanci než ten 25W. A jak jsi došel k tomu, že spojením těch dvou reproduktorů bys dostal šestiwattovou reprosoustavu? Zopákni si něco o seriovém a paralelním spojování impedancí a taky jak se rozloží příkon na jednotlivé impedance. Pak Ti to bude jasné :) .
To, že by šiel vyšší výkon práve do toho repráku, čo má nižšiu impedanciu mám chápať, že bude hrať ten trojwattový hlasnejšie ako ten 25 wattový?
K tým šiestim wattom som sa dostal takto: matne si pamätám niečo v zmysle, že výsledný výkon reprosústavy sa odvíja od najslabšieho použitého repra, ktorého výkon sa násobí počtom reproduktorov v sústave. Ale tak zrejme to je blud. :D
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

To, co si matně pamatuješ platí za předpokladu různých výkonů, ale stejných impedancí použitých reproduktorů. Mají-li reproduktory různé impedance i výkony, je nutné to vždy otrocky spočítat pro konkrétní případ. Kdybys použil ty svoje reproduktory spojené paralelně, "hrál" by ten 16Ω výkonem 1,25W a ten 8Ω výkonem 2,5W. Protože by ta soustava měla impedanci 5,33Ω namísto 4Ω, nevyužil bys ani výkon svého zesilovače. Je-li ten zesilovač lampový, bude to o něco příznivější, ale polovodičový dá do impedance 5,33Ω jen 3,75W.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
DanDalf

Příspěvek od DanDalf »

Tube Guru píše:To, co si matně pamatuješ platí za předpokladu různých výkonů, ale stejných impedancí použitých reproduktorů. Mají-li reproduktory různé impedance i výkony, je nutné to vždy otrocky spočítat pro konkrétní případ. Kdybys použil ty svoje reproduktory spojené paralelně, "hrál" by ten 16Ω výkonem 1,25W a ten 8Ω výkonem 2,5W. Protože by ta soustava měla impedanci 5,33Ω namísto 4Ω, nevyužil bys ani výkon svého zesilovače. Je-li ten zesilovač lampový, bude to o něco příznivější, ale polovodičový dá do impedance 5,33Ω jen 3,75W.
Zosilovač je lampový, ale otrebujem dostať jeho plných 5w do 16Ω greenbacka, takže dadialto cesta nevedie...
Díky za vysvetlenie. :)
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, jo tudy cesta opravdu nevede, ale nic není ztraceno. To je nějaký "home made" zesilovač? Tovární lampový zesilovač s výstupní impedancí pouze 4Ω jsem ještě nepotkal. Většinou mají výstupní impedance 16Ω, 8Ω a 4Ω vyvedené každou na zvláštní jackovou zásuvku. Přepínání impedancí bývá až u zesilovačů s většími výkony. Pro Tebe pokud tam ty jacky (nebo i jen nevyvedené odbočky sekundáru VT) na vyšší impedance nemáš je řešením výměna výstupního transformátoru. Napiš co tam máš za koncovou lampu a mohu Ti pomoci nějaký vhodný výstupák vybrat. Ten nárust hlasitosti cca 6dB, ale stejně nebude nijak podstatný když zvýšíš výkon z 1,25W/16Ω na 5W/4Ω.
DanDalf

Příspěvek od DanDalf »

Tube Guru píše:Zdar, jo tudy cesta opravdu nevede, ale nic není ztraceno. To je nějaký "home made" zesilovač? Tovární lampový zesilovač s výstupní impedancí pouze 4Ω jsem ještě nepotkal. Většinou mají výstupní impedance 16Ω, 8Ω a 4Ω vyvedené každou na zvláštní jackovou zásuvku. Přepínání impedancí bývá až u zesilovačů s většími výkony. Pro Tebe pokud tam ty jacky (nebo i jen nevyvedené odbočky sekundáru VT) na vyšší impedance nemáš je řešením výměna výstupního transformátoru. Napiš co tam máš za koncovou lampu a mohu Ti pomoci nějaký vhodný výstupák vybrat. Ten nárust hlasitosti cca 6dB, ale stejně nebude nijak podstatný když zvýšíš výkon z 1,25W/16Ω na 5W/4Ω.
Ide o Fender Champion 600. Výstup má len jeden 4Ω, túto hodnotu aspoň udávajú v návode. Pôvodné repro v ňom malo tiež 4Ω. Koncová lampa je 6V6GT.
Ale skôr ako meniť výstupné trafo by som radšej kúpil nejaký 12 palcový 4Ω reproduktor.
Čo sa týka nárastu hlasitosti, tak povedal by som, že so zapojeným 16Ω reprom ide von len štvrtina výkonu, čo mi potvrdzuje fakt, že to takto zapojené hrá veľmi ticho v porovnaní z pôvodným reproduktorom, ktorý má ale iba 6 palcov a hrá zle. Z tohto mi vyplýva, že ak by som do zosilňovača zapojil nejakú lepšiu 4Ω dvanástku s citlivosťou okolo 94 decibelov tak by som mal byť spokojný.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, dobré řešení, jen ta citlivost by měla být vyšší než 94dB, nejlépe větší než 100dB. U malovýkonových zesilovačů na tom dost záleží. Přeji aby se Ti podařilo vhodný repro sehnat.
ball

Kombo Ashton ga100 plus reprobox Marshall 1960A

Příspěvek od ball »

Ahojte , potřebuji radu ohledně zapojeni komba Ashton Ga100 w plus Marshall bednu 1960A .zezadu na kombu
Jsou dva výstupy(Jacky) na externí reproboxy. Pise se tam : min 8 ohm load . tedy nejméně 8 ohmovou zàtež ,na Marshalu 1960a jsou volby mono 4 ohm ,8 ohm right ,16 ohm , 8 ohm let a pak přepínač mono- stereo .kam to tedy píchnout ? Dikyyy za objasnenii
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 8.09.2014 5:33, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeno do sběrného threadu.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, abys nepřekročil zatížení komba máš v podstatě jedinou rozumnou možnost aby hrály všechna 4 repra v bedně. Do bedny to příjde do vstupu 16Ω (mono). Výkon bude o něco menší než 100W, ale to Ti určitě vadit nebude :) .
Radagabi

Příspěvek od Radagabi »

Ahoj.

Mám kombo VHT Special 6 Ultra a ve středu pojedu zkoušet do Prahy vyzkoušet nějaky 2x12 boxy (a jeden snad koupit). Problém je, že reprák na kombu hraje dál, když zapojím externí box. Hodlám hrát s vypojeným interním kombo-reprem, jen na box a bude tedy asi lepší, když i ty 2x12 budu zkoušet s vypojeným kombo reprem :lol: .

Otázka zní : Stačí rozdělat kombo a oddělat "packy" z - a + u repráku, že?

Kombo(resp. hlavu z komba) budu samozřejmě zapínat až poté, co bude připojena na výstup.

Když budu chtít přehazovat mezi boxama (aniž bych riskoval,tím že odpojím výstup a něco oddělám) tak mi stačí dát kombo do stand-by a potom přehodit drát, že? Nemusím ho pokaždé vypínat ?
Kytara:Gibson Les Paul Studio Faded Ebony
Zesilovač:Marshall JVM410H + MESA Boogie Rectifier 2x12(V30)
Efekty:tc Electronic Hall of Fame Reverb
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

Jo bude to stačit když odpojíš interní repro . Konce drátů něčim zaizoluj aby se ničeho nedotkly .
Když budeš měnit boxy ve stand-by tak je to oka jen nechchvilku vybít zdroj (cca 30s).
A nezapomeň si pokaždý zkontrolovat jestli máš přepínač na stejný hodnotě jako je impedance boxu co je připojenej.
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
Radagabi

Příspěvek od Radagabi »

Děkuji :)
Kytara:Gibson Les Paul Studio Faded Ebony
Zesilovač:Marshall JVM410H + MESA Boogie Rectifier 2x12(V30)
Efekty:tc Electronic Hall of Fame Reverb
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Mám lampové kombo s 12" repro, ale běžně doma hraju na malé polovodičové kombíčko s výstupem píchnutým do té dvanáctky z komba. Z toho repra mám krátký káblík do lampového zesíku a na druhém páru fastonů dlouhý káblík k cvičebnímu kombíčku. Někdy zapomenu ten krátký vytáhnout, takže kombíčko hraje do dvanáctky a výstupáku vypnutého lampáče. A zní to sakra skvěle. O dost níž to posune témbr, zní plněji, basověji, celkově hlasitěji. Chápu správně, že cívka paralelně s reprem by spíš měla zkratovat basy? Funguje to teda jako rezonanční RL obvod? Může se něco podělat?
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, zaprvé upřesnění: z odporu a cívky žádný rezonanční obvod nevznikne. Na rezonanční obvod je nutná cívka (indukčnost) a kondenzátor (kapacita). Když se ptáš jestli se něco může podělat, tak odpověď je ano :( .
Záleží ovšem na konkrétních podmínkách. Co tedy hrozí: Tranzistorovému kombu přetížení koncového stupně až zničení koncových tranzistorů (nebo je tam integráč?). Elektronkovému kombu by se teoreticky nemělo stát nic, ale na primáru výstupáku se naindukuje nějaké napětí. Jeho velikost bys měl pro klid duše změřit. Kdyby bylo vyšší než anodové napětí komba, raději to tak neprovozuj. Ovšem vše záleží na konkrétních (hlavně impedančních) podmínkách.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Na primáru výstupáku se určitě něco indukuje, ale ten je otevřený (přes studenou lampu nic neteče). Napětí bude určitě nižší než B+. Horší je, že se energie indukovaná v jádře samoindukcí vrací zpět do repra a do SS konce s TDA2050. Ale jaktože to tolik mění zvuk? Navíc opravdu zvyšuje hlasitost. U toho kombíčka s integráčem to je spíš zhutnění zvuku. Pak jsem přes to zkoušel zes s koncem z kompl. darlingtonů, a ten hrál výrazně hlasitěji, že mně to trklo, ale na vysvětlení jsem nepřišel.
Griso

Příspěvek od Griso »

Marshall TSL 60 JCM2000 Head + Marshall box 1960A 4x12 [(Greenback HERITAGE G12H) http://celestion.com/product/25/heritage_series_g12h55/ ] 120W, 16/8 ohm
Stanley Glazoff

Příspěvek od Stanley Glazoff »

Zdravim,nevim kam bych to nacpal,zakladat něco nového se mi nechce,tak snad mi to tady nikdo neomlati o hlavu :D Jake jsou dnes k mani repraky s citlivosti přes 100db?Celestion snad nic takového nenabizi,nasel jsem nejaky eminence,ale ty se nejak nechytly :? Mate někdo zkusenosti s nima,nebo i jinema,co umeji poradne zarachotit? :D
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Eminence Legend má 102dB/W např. , je jich od Eminence víc takto citlivých, the Wizard. Nicméně to SPL udává někdy špičku citlivosti, někdy průměr v daném freq. rozsahu, někdy @1kHz, takže jen toto číslo neříká o skutečně vnímané hlasitosti zase tolik.
Pokud nemáš vyloženě malovýkonný zesík, vybírej spíš podle charakteru zvuku než podle citlivosti.

http://www.thegearpage.net/board/archiv ... 05871.html
Skipper
Bandzone: http://www.bandzone.cz/fan/skipper
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skipper »

Ahoj, nebudu se vyjadřovat o tom co se tu řeší, ale příjde mi to jako příhodné téma, tedy doufám, že už se to neřešilo. Do budoucna plánuji pořídit box nejspíše Marshall 1960 (G75 nebo Greenback) ale otázka je, zda lze propojit z jednoho aparátu box 1960 (Mono 16 ohmů) a box 1936 (Mono 8 ohmů), napadlo mě připájet do 1936 k reprákům ještě odpor, aby na mono byl odpor 16 ohmů. :twisted: Nebo toto lze vyřešit i jinak :?:
EVH Wolfgang Special, Gibson LP BFG-TG (Nashville 2007), Epiphone LP Custom (Hořovice 1994), Maya Stratocaster (Japonsko 1984), Chapman ML1-7 RS, Victory VX Kraken mkII a Janíček picks.
Mapex Armory (10, 12, 14, 16, 20, 22), Pearl Free Floating Maple 14"x6,5", Meinl Classics.
Focusrite Scarlett 18i20, Reaper, Ableton Live 9, NeuralDSP, Addictive Drums.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Nejjednodušší řešení by bylo koupit do té 1936 repra s jinou impedancí. Na odporu bys spálil čtvrtinu výkonu. Jako další řešení mě napadá nějaké převodní trafo (myslím, že jsem to v podobě krabky někde viděl), ale to je IMHO zbytečná investice.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“