Salvation Mods

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Re: Salvation Mods

Příspěvek od vasekh »

Pěknej článek a samozřejmě pěknej příběh. Jako starý instrumenťák jsem to z dálky pozoroval od začátku. Myslím, že velkou roli sehrály velmi dobré ukázky, které jsou základ úspěšného prodeje.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Danke schon,
Protože jsem byl už dlouhy, tak jsem to dál nerozpitvával, ale message je obsažena v "jediná jistota je změna" a musíš umět na to reagovat.

Takže kdybych měl dávat návod, tak sice ano, ty ukázky byly jedním z hlavních klíčů, jenomže to už to neplatí.
Dnes to není výhoda, ale "must" a k tomu musis páchat spoustu dalších alotrií.
Je to zaroveň častečná odpoved na to nase muzikantské pinožení, protože u nás málokterý drnkálista je ochotný dělat něco navíc (přičemž to je zcela elementární součást fungovani a z clanku je jasne, kolik tech zasadnich veci bylo jinych nez nejake to vlastní "pájení").
A kdyz uz teda umňelec je ochoten, tak nejcasteji se to zas nepotkává s tim talentem hudebním..., takze se porad meleme akorat od tatier k dunaju :)
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
innerself

Příspěvek od innerself »

Tady v conclusion tvrdí mojí teorii, kvůli který bych se hádal snad do krve. Nicméně v těch ukázkách to zase až tolik slyšet neni, ale bejt zvuk ve stereu tak se vsadim, že rozdíl bude slyšet o něco víc. Já už se ve srovnáních posunul tak daleko, že díky post tone matchingu si laboratorně upravim každej zesilovač barvou tak jak by ani v reálu možná nehrál, ale projeví se tam charakter zkreslení, kterej je pro mě ten nejzásadnější.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

jedna nedělní maršálská P90 jednohubka v obskurním ladění...

Scorstin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorstin »

innerself píše: 14.01.2023 9:24

Tady v conclusion tvrdí mojí teorii, kvůli který bych se hádal snad do krve. Nicméně v těch ukázkách to zase až tolik slyšet neni, ale bejt zvuk ve stereu tak se vsadim, že rozdíl bude slyšet o něco víc. Já už se ve srovnáních posunul tak daleko, že díky post tone matchingu si laboratorně upravim každej zesilovač barvou tak jak by ani v reálu možná nehrál, ale projeví se tam charakter zkreslení, kterej je pro mě ten nejzásadnější.
Autor videa tvrdi ze "...power amps are important, each added its own sauce to the tone. However, none of them were able to change the inherent character of the preamp". Takze poweramp ma nejaku ulohu v zafarbeni tonu, ale napokon rozhoduje hlavne preamp podla autora. A po zbeznom zhliadnuti videa sa tu myslim potvrdilo hlavne to ze ten Savage modul hra proste inak ako Savage (pre)amp, co uz recenzenti referovali. Savage je proste jeden z (mala) Synergy modulov ktore nehraju prilis presne podla svojej predlohy.

Pre mna je rozdiel vo zvuku v tom videu vidiet aj medzi power ampmi samozrejme, ale celkom zanedbatelny. Prekvapilo ma ako podobne znie poweramp Savage vs KSR. Randall uz znie o trochu inac, ale stale je to len otazka malych uprav na EQ podla mna...fakt nic co by som potreboval riesit, ovela dolezitejsi je ten preamp samotny.

Mozno ten poweramp hra vacsiu rolu u vintage aparatov kde sa kresli aj koncom, alebo u nejakych specifickych zapojeni? Inac mi z tohoto videa vychadza ze je to len dalsi EQ ktory sa proste da doladit na nahravke, pripadne nazivo nejakym ekvalizerom v krabicke.
innerself

Příspěvek od innerself »

Jo doladit by se to možná dalo. Jenže když nemáš předlohu jakože originálu, tak nevíš kudy a jak. Já se tu biju do krve kvůli tomu, že se tvrdilo od světovejch muzikantů, jak je to stejný. Stejný to neni, ale je to blízko. Je to jak kdybych tvrdil, že bugera je to stejný jak předloha. Taky neni, ale je to sakra blízko a ta příchuť zůstává stejná.
Scorstin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorstin »

Jasne to mas pravdu, stejny to neni, pokial vsetky ostatne faktory zostavaju nemenne tak je tam ten rozdiel, aj ked relativne maly, pocut. Ja stale premyslam v rovine toho, ze je to minimalna vec v celkovom zvuku - napr. len posunutie mikrofonu na bedni o 1 cm ti so zvukom urobi vacsi rozdiel ako iny poweramp.

Inac pocul som niekde na YT porovnanie toho stereo powerampu od Synergy vs nejaka klasika od Mesa/Boogie, asi 50/50, tiez to znelo trochu inac. Najviac som vnimal rozdiel v presence. Mozno by to slo vyladit potakom presence na samotnom powerampe, zalezi ako je frekvencne naladeny. Kazdopadne, vela rozdielov sa dalo dohnat len pomocou EQ na samotnom preampe.
innerself

Příspěvek od innerself »

Jo to se určitě shodneme. Víc výslednejch změn udělá reprobox mikrofon a jeho pozice. Příopadně i kytarovej snímač, pedalboard apod. Já nemám problém i dva rozdílný zesilovače nakroutit skoro stejně, co se barvy zvuku týče, protože pro mě je hlavní charakter zkreslení na kterej mam i stavěnej sluch nějak víc. Jedinej snad engl fireball 60 se mi nepodařilo nakroutit, protože zabírá fakt jinak ve středech než ostatní, který nejspíš jedou takovej ten osvědčenej marshall voicing. On i ten každej power amp může zabírat na jiný frekvenci tim presence a tam už je to těžší, nicméně i tak to jde nakrotit v rámci mezích podobně.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

po těch všech metálech něco dietně lehčího...

cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Tradiční kvalita. :)

Ale nedá se nic dělat, před chvílí Kinx ve vedlejším vláknu mě bavil 10x víc a přitom hrál možná přes telefon... :)
innerself

Příspěvek od innerself »

Daklší rejp :D Věrně to zní jedině s originálnim power ampem. Totálně rozdílně právě s randallem rm100.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Pod "totálně rozdílně" jsem čekal větší rozdíl. :)

Nevím, jak k problému přistoupili u Synergy, ale v Budějovicích se dávno ví, že Diezel úplně nejde a proto má Tonda na webu u modulu Benzin poznámku.
Note: the extended and very well pronounced low end of Diezel amps depends of specially designed Diezelish power amp. Our module offers only the preamp section.
Mám Benzin modul ve studiu a protože sám o sobě hraje luxusně, věrností k zesiku si mozek nezatěžuju, je to tak praktičtější a 7x levnější. 8)
innerself

Příspěvek od innerself »

cherreda píše: 17.01.2024 19:37 Pod "totálně rozdílně" jsem čekal větší rozdíl. :)

Nevím, jak k problému přistoupili u Synergy, ale v Budějovicích se dávno ví, že Diezel úplně nejde a proto má Tonda na webu u modulu Benzin poznámku.
Note: the extended and very well pronounced low end of Diezel amps depends of specially designed Diezelish power amp. Our module offers only the preamp section.
Mám Benzin modul ve studiu a protože sám o sobě hraje luxusně, věrností k zesiku si mozek nezatěžuju, je to tak praktičtější a 7x levnější. 8)
Jo o tom vim. Ale ono obecně u všech věcích prostě ten danej koncák to doekvalizuje jinak. Je jasný že charakter zkreslení, nebo nějakej záběr korekcí by měl bejt poměrně totožnej. Rozdíl to nicméně je a vzhledem k tomu jak se muselo nastavit presence jinak, tak originální zvuk z toho 100% získat nejde. Pokud to člověk bere, že je to levnější a nastíní mi to jak to nejspíš funguje, tak to podporuju na sto procent :D
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Placka

Příspěvek od Placka »

Zdravím moduláře, dostalo se mi do ruky kombo RM50 s dvěma modulama (jednokanálový randall moduly). Chci se zeptat, jak vlastně fungují ty dvoukanálové moduly - potřebuji k nim vyloženě "šuplík", kterej tyhle dvoukanály podporuje? Takže s RM50 fungovat nebudou? Chápu to správně?
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Myslím, že potřeba upravit samotné kombo, aby to umělo přepínat. Synergy modul pojede jenom ten první kanál.
innerself

Příspěvek od innerself »

Snad poslední rejpnutí, že se koncáky high gainů mezi sebou liší. On to opravdu někdo slyší? A aby mu to nehodili, tak udělal i grafický znázornění a měřil frekvenční odezvu? No tak to je trapák že? :D No stejně to někdo samozřejmě zpochybní. I když musim se zastat toho, že těch koncákl, který si jsou dost podobný (EVH vs. 6505+) jsem si zvukově moc nevšim, ale bohužel jsem to porovnával ultra sérii Peavey (ve videu je zástupce Bugera 333), kde jde slyšet a hlavně i pro hluchý vidět, že to je od odstatních nejvíc odlišná křivka i zvuk. Mě osobně vždycky tyhle videa potěší, protože si potvrdit, jak mám sluch v pořádku.

Scorstin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorstin »

Dobre video. V zasade (a zjednodusene) potvrdzuje to co sa tu uz niekde preberalo:
a) lampove zosiky = vyraznejsie basove a vyssie frekvence, resp. uberaju stredy (mid scoop) - vacsina gitarovych preampov je tomuto usposobena
b) solid state zosiky su v principe linearnejsie. preto s nimi typicky preampy zneju inak, prilis stredovo, "krabicovo"...musi sa to kompenzovat EQ na preampe, alebo na koncaku ak ma tu moznost, ako autor videa zmienil.

Debata o tom, nakolko dokazu Salvation alebo Synergy preampy verne simulovat svoje predlohy, myslim ze zalezi co od toho ocakavas. Zrejme sa zhodneme, ze ak chces original, kup si original. Ak chces viac moznosti ktore su "in the ballpark", alebo netypicku kombinaciu preampov, moduly su dobra cesta. Vacsina bude zniet cez standardny lampovy koncak podobne ako original. Nieco sa doladi cez presence a resonance, ale rozdiely samozrejme budu. Vynimkou su asi len specificke koncaky ako Recto alebo Uberschall ako sa tu uz spominalo, kde ten rozdiel bude asi vacsi ak sa nepouzije specificky koncak...

Teoreticky by mohlo byt zaujimave riesenie tohoto problemu pouzit simulovane koncove stupne v kombinacii s IR, a ku kazdemu preampu si priradit iny simulovany konec + impulz. (skusal som par kombinacii Salvation preamp + simulovany poweramp ale nikdy som nemal moznost porovnat s originalom) To sme uz ale uplne inde samozrejme :)
innerself

Příspěvek od innerself »

Jak jsem psal, tak Peavey Triple xxx a JSX maj ten koncák snad nejvíc specifickej. Na videu to kopie 333 od Bugery krásně demonstruje. Žádnej jinej aparát nedělá takovej "kopeček" presence na 7, nebo 8 khz. Když jsem zkoušel právě tenhle preamp na jinym koncáku, tak se to nedoplňovalo tak dobře, jako samotná hlava. Mesa rectifier by mě asi taky zajímala, ale tam se v modern módu automaticky nastaví všechno na maximum a presence tam funguje snad ještě v preampu, nebo nějak hned za nim. Jsou ale znát i rozdíly mezi evh a 6505 i když jsou nepatrnější. Moduly jsou určitě asi dobrá představa, ale vyloženě kopírkou originálu to asi bejt nemůže. Furt pro mě ale platí dál, že když aparát hraje dobře, tak to rozhodně neni jenom zásluhou preampu, ale i koncáku, kterej doplňuje právě ten preamp a když se okopíruje pouze jedna část, tak to pro úplnost nestačí. Proto mi kolikrát přišlo úsměvný, že to hrálo stejně jako předloha. Jak jsem ale už pár let zpátky psal, tak je dost možný, že se vytváří ve většinou takový moduly, který maj ten koncák řešenej fakt podobně a proto to může znít stejně.
torst

Příspěvek od torst »

Innere, také přidám polínko ! Nedávno jsem pořídil combo Mesa Boogie F-50. Po létech splněný sen, echt mašina z USA, "skororectifier" v malém balení. Teď mi ho Faireisel potunil a hraje ještě líp !! Ale udivila mne jedna věc: Když do Returnu připojím jiný preamp, tedy AMT R2, zvuk je úplně v pytli, zahloubkovaný, bez výšek, jako by tam byl brutální hipass nebo co (?). Korekcemi na krabici to nedoženu a ani nechci. Co je ale ještě zajímavější - když si signál se Sendu, tedy z preampu F50, nahraju linkou do compu, chová se úplně standardně, má normální barvu, krásně se pojí s impulsama, není nijak převýškovaný jak by se očekávalo. A včil babo raď ! Už jsem měl ampů mraky, ESH, CZ Marshall, Rockwell, Engl, PV 6505, PV Bandit, trand Laney ... a všechny jejich koncáky braly externí preampy normálně bez příměsí, čistě. Až tahle Mesa! Nechápu.
Skutečná svoboda je vždy svobodou pro jinak smýšlejícího. (Rosa Luxemburgová)
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“