Rozdíl mezi kabely?

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Diogenes
Nedůvěryhodný žvanil

Re: Rozdíl mezi kabely?

Příspěvek od Diogenes »

Rozumím tomu správně, že čím je menší kapacita (naměřená mezi "signálovým" a "zemnícím" vodičem) audiokabelu, tím je daný signál po průchodu kabelem bohatší na vyšší harmonické frekvence (má více "výšek")?

V čem se liší mikrofonní a linkové kabely? V zatižitelnosti (mikrofonní signály - mV, linkové signály cca. 1V)?
Titul, kterým mne obdařili místní nedůvěryhodní prodavači je spíše ukázkou jejich malosti a hlouposti. :)
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Tohle plati hlavne u kytarovych kabel, tzn pri zapojeni do kytary s PASIVNI elektronikou - kytarove snimace maji pomerne vysoky vystupni odpor a navic znacnou vlastni indukcnost, takze kapacita pripojeneho kabelu tam ma celkem vliv na vysoke frekvence.

Mikrofonni kabel je buzeny z nizkoimpedancniho zdroje (typicky 600 Ohm - 2k Ohm), takze tam je vliv kapicty kabelu podstatne mensi, minimalne o jeden rad. Navic je zapojen symetricky (dva signalove vodice, kazdy vede signal s opacnou fazi a stineni je zapojeno nezavisle), coz snizuje moznost zaruseni i pri pouziti dlouhych kabelu. Zatizitelnost tam nehraje moc roli, to jedine u silovych kabelu pro pripojeni bedny.

Ale nejsem zvukar, takze rozil mezi linkovym a mikrofonnim kabelem moc nevnimam. Ve zkusebne pouzivame normalni symetricky mikrofonni XLR kabel i pro linkove urovne (napr. z klaves) a funguje to.
Hraju výhradně na šrot.
Diogenes
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od Diogenes »

Ptal jsem se, protože chci vyrobit z metráže linkový kabel pro akustickou kytaru a aktivním snímáním fishman frefix a jeden mikrofonní kabel pro kondenzátorový mikrofon.

Nebude ničemu vadit, když i na ten kabel k mikrofonu použiju např. metráž Sommer Spirit, který není označen jako mikrofonní?

Edit: Právě mi docvaklo, že ten kondenzátorový mikrofon bude potřebovat mikrofonní kabel se třemi vodiči. :oops:
Naposledy upravil(a) Diogenes dne 26.09.2014 12:00, celkem upraveno 1 x.
Titul, kterým mne obdařili místní nedůvěryhodní prodavači je spíše ukázkou jejich malosti a hlouposti. :)
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, ano mají se krásně, ale neví o tom, tak "řeší" voloviny jakoby hledali nějaký "objektivní" důvod proč nehrají jako (doplň jméno svého kytarového mága). Černou kroucenou svini (výrobek NDR) jsem měl taky a protože nebylo s čím srovnávat, připadla mi docela fajn. Ten tenký bílý byl Tesla a měl zaručované parametry - charakteristickou impedanci 600Ω. Nikdy jsem neměřil jeho kapacitu, myslím však, že by "vyhrál"; byl to jediný sehnatelný audiokabel. Používala ho i Tesla k mikrofonům a vůbec byl hodně rozšířený.
Existují super vf koaxiály, ale bohužel málo ohebné. Např. http://www.ceha-kdc.cz/eshop/cat/01/01-28-004-25501.pdf a proto pro kytaru nepoužitelné. U dnes vyráběných kabelů nejsou ty rozdíly kapacity tak propastné, aby stálo za to se tím zabývat. Spotřebitel si může vybrat z těch co jsou k mání ten který mu vyhovuje. Muzikus dělal jakýsi test, ovšem pokud nejsou uvedeny podmínky testu, tak nemá celkem žádný význam, je to jen součást "marketingové masáže", zajímavější je ta diskuze pod ním: http://www.muzikus.cz/nazor/?w=47&rst=a ... 5B%5D=9503.
Hrajte jak nejlíp umíte a kašlete na detaily :) .
EDIT: Vysvětlení k použití tenkého bílého koaxiálu k mikrofonům: Jednalo se o dynamické mikrofony především pro snímání různých projevů (řeči) a nahrávání na magnetofon. Měly označení AMD xxx. Muzikanti používali už tenkrát většinou mikrofony Shure.
Naposledy upravil(a) Tube Guru dne 27.09.2014 15:36, celkem upraveno 1 x.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Abu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Diogenes píše:Ptal jsem se, protože chci vyrobit z metráže linkový kabel pro akustickou kytaru a aktivním snímáním fishman frefix a jeden mikrofonní kabel pro kondenzátorový mikrofon.
Nebude ničemu vadit, když i na ten kabel k mikrofonu použiju např. metráž Sommer Spirit, který není označen jako mikrofonní?
A nema ten mikrofon nahodou symetricky vystup - XLR konektor s 3mi kontakty? Pak ti obycejny nesymetricky kabel (stineni + 1 zivy vodic) bude k nicemu.
Hraju výhradně na šrot.
kunec

Příspěvek od kunec »

navíc kondenzatorový mikrofon potřebuje phantomové napájení, takže 3 žíly potřebuješ
Abu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Tube Guru píše:Zdar, ano mají se krásně, ale neví o tom, tak "řeší" voloviny jakoby hledali nějaký "objektivní" důvod proč nehrají jako (doplň jméno svého kytarového mága).
....
No tak to rozhodne ano. 8)
Hraju výhradně na šrot.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Však to, že chci, aby do aparátu prolezlo pokud možno všechno, snahu dobře hrát spíš podporuje. Lepší než abych svoje neumětelství schovával pod dekou. :)
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
pavel68
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel68 »

Abu píše:
Tube Guru píše:Zdar, ano mají se krásně, ale neví o tom, tak "řeší" voloviny jakoby hledali nějaký "objektivní" důvod proč nehrají jako (doplň jméno svého kytarového mága).
....
No tak to rozhodne ano. 8)
+1 :wink:
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
Diogenes
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od Diogenes »

Já zastávám zásadu, že vše co děláme, bychom měli dělat pořádně a na 100% a svoje "neumětelství" rozhodně nechci ničím zbytečně degradovat. :wink:
pavel68
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel68 »

Diogenes píše:Já zastávám zásadu, že vše co děláme, bychom měli dělat pořádně a na 100% a svoje "neumětelství" rozhodně nechci ničím zbytečně degradovat. :wink:
já se svou drzostí se s ním klidně vyprsím před lidi 8)
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

mě by to asi ani nebavilo kdybych měl všechno kvalitní a profi :-D
jinak používám už asi 4 roky kabely co sem si vyrobil z metráže sommer a konektorů amphenol a že je teda moc nešetřím :-D
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Máte někdo tušení jaký by mohl být rozdíl mezi kadely pro elktrickou/akustickou/basovou kytaru? Potřeboval jsem si nutně koupit kabel a mimo low-endu měli na krámě jen kabel Vox Class A pro akustiku. Ptal jsem se prodavače, v čem spočívá to, že je dělanej přímo na akustiku a ten mi řekl, že je dělanej na vedení slabšího signálu, než obyč kabel, což je ale IMHO kravina.

No každopádně jsem si ho koupil a teď dumám zda použití tohoto kabelu na elektriku může mít nějaký nevýhody
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

O kabelech speciálně na akustiku jsem nikdy neslyšel. :shock:

EDIT: Jestli to nebude podobnej bullshit, jako Monster kabely speciálně na jazz, na rock a podobně.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

ajdam

Příspěvek od ajdam »

http://www.voxamps.com/classa

Mám pocit, že to právě bude přesně takovej bullshit :-) Jinak prej maj separátní vodiče pro různý frekvence, celkem je vevnitř asi 6 separé kabílků. Možná se v rámci modelů pro akustiku/basu/elektriku lišej průřezy jednotlivejch "linek". Ale fakt nevim no...
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

No když už ho máš, tak nemá smysl ti radit, ať neřešíš kraviny. :) Asi bych to nechal bejt. Mezi kabely jsou znatelné zvukové rozdíly i když je výrobce zrovna neškatulkuje mezi kabely pro akustiku, pro basu nebo pro kytaru. Když by ti přišlo, že ti jeho zvuk nevyhovuje (kabel by mě ovlivňovat zvuk co nejméně), tak koupíš jiný... V tomhle tématu najdeš tipů dost. ;)
Naposledy upravil(a) Bummer dne 14.01.2015 9:34, celkem upraveno 1 x.

Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Po pročtení http://www.voxamps.cz/?page=produkty&pid=2293 to beru jen jako obchodní trik "Jak nalákat hlupáky" - neber to osobně ajdame. Všechny 3 kabely jsou vyrobené z bezoxidové mědi (99,9%) a jen u basového je zmíněné opletení, které je ovšem 100% u všechny tří kabelů, protože to brání tomu rušení jak tam píšou apod. Jak ovlivnit specifikace kabelu mi není jasné, pokud jsou ze stejných materiálů. Jediné, co ovlivňuje potom zvuk je kapacita kabelu a že by udělali třeba záměrně kabel s o něco vyšší kapacitou na basu pro temnější/kulatějši zvuk- to se mi nezdá. Nebo mě může někdo zkušenější poučit, rád se nechám v tomto směru.

To s těma průřezama je pěkná pitomost :D :D. Takže ve výsledku se všechny ty speciální separátní průřezy spojí na jeden pól jacku, jo? :D. Budoucnost a prachy jsou v nakecávní lidem krávoviny, paráda :D.
José

Příspěvek od José »

Bejk píše:že by udělali třeba záměrně kabel s o něco vyšší kapacitou na basu pro temnější/kulatějši zvuk- to se mi nezdá. Nebo mě může někdo zkušenější poučit, rád se nechám v tomto směru..
Monster jazz
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

...což snad víc než cokoliv jinýho vydělávání na hlouposti. Od zatemňování zvuku máme tónovou clonu. Ne kabel za víc než pár stovek.

José

Příspěvek od José »

Taky mě tenkrát to video s měřením dostalo, holt vliv hifistů na muzikanty :-D , za chvíli budeme chtít napájecí šňůry ze zlata s tím, že se zvuk projasní a zčitelní a na koncíku to stejně zvukař vezme nejlevnějším mikrofonem tak, že jsou sotva rozenznatelný akordy..
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“