Přepnout na 4 ohmy a neřešit... Řešil jsem to samé s devítistovkou 4102 a používání s touhle kombinací naprosto vpohodě. Poradil a posvětil mi to tehdy někdo i přímo tady na foruSkipper píše:Ahoj, nebudu se vyjadřovat o tom co se tu řeší, ale příjde mi to jako příhodné téma, tedy doufám, že už se to neřešilo. Do budoucna plánuji pořídit box nejspíše Marshall 1960 (G75 nebo Greenback) ale otázka je, zda lze propojit z jednoho aparátu box 1960 (Mono 16 ohmů) a box 1936 (Mono 8 ohmů), napadlo mě připájet do 1936 k reprákům ještě odpor, aby na mono byl odpor 16 ohmů.Nebo toto lze vyřešit i jinak
Zapojení reproduktorů a boxů
Pravidla fóra
Re: Zapojení reproduktorů a boxů
- Skipper
- Bandzone: http://www.bandzone.cz/fan/skipper
- Kontaktovat uživatele:
Bohužel moje JCM900 SL-X (2500 50W) má jenom 16 a 8 ohmů.Latam píše:Přepnout na 4 ohmy a neřešit... Řešil jsem to samé s devítistovkou 4102 a používání s touhle kombinací naprosto vpohodě. Poradil a posvětil mi to tehdy někdo i přímo tady na foru
EVH Wolfgang Special, Gibson LP BFG-TG (Nashville 2007), Epiphone LP Custom (Hořovice 1994), Maya Stratocaster (Japonsko 1984), Chapman ML1-7 RS, Victory VX Kraken mkII a Janíček picks.
Mapex Armory (10, 12, 14, 16, 20, 22), Pearl Free Floating Maple 14"x6,5", Meinl Classics.
Focusrite Scarlett 18i20, Reaper, Ableton Live 9, NeuralDSP, Addictive Drums.
Mapex Armory (10, 12, 14, 16, 20, 22), Pearl Free Floating Maple 14"x6,5", Meinl Classics.
Zdar, prosím Tě Skippere co si slibuješ od 50W zesilovače, který bude napájet dvě reprobedny. Proč Ti nevyhovuje (zatím hypoteticky) klasický halfstack - bedna 1960 a na ní hlava JCM 900. K čemu by Ti tam byla ta "212" 1936, když 1960 je "412". Výkonově bys ty bedny měl stejně "podvyživené", ona bude "podvyživená" i ta samotná 1960. Tak to vidím já, ovšem neznám a ani si nedokážu představit nějaký rozumný důvod pro použití 1936 když už chceš upgradeovat na 1960
. Další argument proti je stěhování pokud to tedy nechceš z důvodu posilování. 
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
- Skipper
- Kontaktovat uživatele:
Asi máš pravdu, myslel jsem spíš na větší akce, ale asi nemá cenu se v tom rejpat. Myslíš podvyživená? Šak Greenbacky by nemuseli být, hm? 
Mimochodem, co kdybych narval dva Greenbacky do tý 1936ky, myslíte, že by to zvládla? Co se týče Wattáže, tak by to vycházelo zjevně na stejno.
Mimochodem, co kdybych narval dva Greenbacky do tý 1936ky, myslíte, že by to zvládla? Co se týče Wattáže, tak by to vycházelo zjevně na stejno.
EVH Wolfgang Special, Gibson LP BFG-TG (Nashville 2007), Epiphone LP Custom (Hořovice 1994), Maya Stratocaster (Japonsko 1984), Chapman ML1-7 RS, Victory VX Kraken mkII a Janíček picks.
Zdar, tak jsi rozhodnut pro čtyřreproduktorovou 1960 nebo chceš vylepšit dvoureprákovou 1936 osazením G12M (greenback)? Do 1936 můžeš bez obav klidně dát dva Greenbacky, co by neměla bedna zvládnout (resp. z čeho máš obavy? Jestli z výkonu repráků 25W, tak jsi zřejmě přehlídnul, že je to 25W rms. Co znamená "root mean square" tu nebudu psát, od toho je učebnice elektrotechniky nebo v nouzi Wikipedie. Prakticky můžeš připojit tu 1936 se dvěma G12M i na stowattový zesilovač a v pohodě to při normálním hraní na kytaru "vydrží".
To, že původní repráky v 1936 (G12T) mají deklarovaných 75Wrms Tě nemusí znepokojovat, vždyť píšeš, že máš zesilovač 50W. Greenbacky mají o 1dB vyšší citlivost, tak se nemusíš bát ani toho, že by Ti nestačilo "jak tlačí". Přeji optimální rozhodnutí, můj názor znáš 1960+JCM900; to by i dobře vypadalo na podiu
.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
- Skipper
- Kontaktovat uživatele:
Třeba ozkouším oboje, plánuji 1936 tahat do klubů a na menší akce a 1960 na větší podia.
Kombinaci greenbacku s T75 můžu jedině vřele doporučit. Hrál jsem tak dlouho s 2203 a bylo to super 
Z 2500 SL-X jde vytáhnout i čtyřohmový výstup, myslím, že tato možnost je dokonce zmiňovaná v manuálu.
- Skipper
- Kontaktovat uživatele:
Nevím jak, u přepínání je 8 a 16 a u 16ky je v závorce (4) ...zemus píše:Z 2500 SL-X jde vytáhnout i čtyřohmový výstup, myslím, že tato možnost je dokonce zmiňovaná v manuálu.
Bohužel musíš dovnitř. Na výstupním transformátoru jsou 4 vývody, na které vede tlustý drát z vinutí. Jeden vede na zem, ten je zelený, další dva, zelený a žlutý, vedou na přepínač impedance. To jsou výstupy 8 a 16 ohmů. Je tam ještě čtvrtý, fialový, a ten vede na plošňák a slouží jako zpětná vazba. To je výstup 4 ohmy. Zelený drát odletuj z výstupu transformátoru (ne ten zemnicí ale ten, co vede k přepínači impedance) a naletuj ho tam, odkud vychází ten fialový. Fialový musí zůstat tam, kde je. Pak budeš mít po přepnutí přepínače impedance na 16 ohmů k dispozici čtyřohmový výstup. Na osmiohmovém zůstane k dispozici původních 8 ohmů. Vývod transformátoru, kde byl původně naletovaný zelený drát pro 16 ti ohmový výstup zůstane neosazený. Případně si z toho čtyřohmového výstupu transformátoru můžeš vytáhnout 4 ohmový výstup bokem. Důsledně si ověř, zda je zapojení správné, zejména zda je připojen reproduktor. Nesmí se stát, že zesilovač pojede bez zátěže. Transformátory devítistovek jsou totiž náchylné k průrazu.
- Skipper
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji, tak o tom žádná, na tohle si pozor dávám, jen mě napadlo, když tam je Silence Recording Out, tak že to má ten zesilovač nějak pohlídaný, ale raději to nepokouším 
Možná by bylo jednodušší ty dva osmiohmové boxy zapojit do série a použít 16 ti ohmový výstup. Do výstupu by se pro tento účel strčilo udělátko z jednoho samce a dvou samic. Bylo by to ještě jednodušší.
Otázka je spolehlivost takovéhoto udělátka, která se mi jeví jako vcelku důležitá..
Souhlasím, to je jediné proti, zato při náročnějším provozu zcela zásadní. Víc konektorů na kritickém místě.
Ahoj, mám kombo VOXac15vr ( 8Ohm,15w) je to pololampa a chtel bych k tomu dokoupit box, koukal jsem na HarleyBenton G112 kterej má taky 8Ohm ale 100w. Jakej má ten větší výkon výsledný vliv? Dá se to skombinovat nebo se mám kouknout po něčem co má míň W ? Díky
To není ani tak výkon, jako spíš maximální příkon, který to snese, aniž by to shořelo. Můžeš ho bez obav použít.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
Bias je slovo, ne zkratka.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Jinými slovy, u reproboxů ti ty Watty udávají, jaký k tomu můžeš použít maximálně zesilovač. Je žádoucí, aby u boxu byl uváděný příkon větší, než výkon zesilovače. Ale to se tu omílá pořád dokola, trochu samostudia nikoho ještě nezabilo.
Možná tě však spíše zajímá, zda ta zbytečná výkonová rezerva nebude na škodu, tzn. že nebudeš repra dostatečně vybuzovat a bude tedy horší zvuk. To už se tu někde také řešilo. Z tohoto úhlu pohledu by to pak mohlo mít smysl řešit, ale já bych se na to u těch levných boxů vykvajznul, protože tam budou mít na výsledný zvuk vliv jiné faktory.
Možná tě však spíše zajímá, zda ta zbytečná výkonová rezerva nebude na škodu, tzn. že nebudeš repra dostatečně vybuzovat a bude tedy horší zvuk. To už se tu někde také řešilo. Z tohoto úhlu pohledu by to pak mohlo mít smysl řešit, ale já bych se na to u těch levných boxů vykvajznul, protože tam budou mít na výsledný zvuk vliv jiné faktory.
- marthablack
- Nový uživatel
Ahoj, mám dotaz na zdejší odborníky. Mám doma box osazený reproduktorem Celestion G8A-15 super 8 (8Ohm), rád bych si pořídil lampovou hlavu Hughes & Kettner Tubemeister 5 (5W, výstup 1x8-16Ohm) a páč tomu ale vůbec nerozumím, tak bych rád věděl, jestli to spolu bude kamarádit vzhledem k těm Ohmům, když je tam jen ten jeden výstup 8-16 a taky za bude box pro hlavu dostačující co do výkonu ve wattech. Předem díky moc za radu.
Uplně v poho.
Krátký dotaz. Mám kombo HK 25th ann, čili lampové. Interní repro má 8ohm, s možností připojení externího repra 8 - 16 ohm. Externí repro se připojuje paralelně, čili, ať připojím jakékoliv, nikdy výsledný odpor nepřesáhne těch 8ohm interního repra. Chci to interní repro vyměnit za V30, ale na bazaru se blbě shání varianta 8ohm. Co když na ten zesák připojím repro 16ohm ? U tranďáku bych to neřešil, je mě jasný že bych jen přišel o trochu výkonu (což při citlivosti V30 není problém). U lampáče si ale nejsem jistej.
Díky
Díky
Kytary : Squier Vibe 50s telecaster, Chapman Ghost fret, Chapman ML-3 Modern Pro
Apec : PRS MT-15, Mesa Thiele V30
Krabky : Zoom G3X, Marshall Echohead, Nux OD-3, TC Honey Pot, Boss GE-7
Apec : PRS MT-15, Mesa Thiele V30
Krabky : Zoom G3X, Marshall Echohead, Nux OD-3, TC Honey Pot, Boss GE-7