Zapojení reproduktorů a boxů
Pravidla fóra
Re: Zapojení reproduktorů a boxů
Zdar, klidně můžeš použít reproduktor 16Ω, nic se nestane, jen příjdeš taky o trošku výkonu, ale to nejspíš ani nepoznáš.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Tušil jsem to, děkuju !
Kytary : Squier Vibe 50s telecaster, Chapman Ghost fret, Chapman ML-3 Modern Pro
Apec : PRS MT-15, Mesa Thiele V30
Krabky : Zoom G3X, Marshall Echohead, Nux OD-3, TC Honey Pot, Boss GE-7
4 ohmový zesilovač na 8 ohmový reprák
Zdravím.
Chtěl jsem se zeptat jak se bude chovat kytarový 8 ohmový reproduktor připojený ke 100W 4 ohmové hlavě? Četl jsem že nevyužiji celých 100W. Jak razantně se tedy změní zvuk? Bude výkon stačit na hraní ve zkušebně a menší pódia?
Předem děkuji.
Chtěl jsem se zeptat jak se bude chovat kytarový 8 ohmový reproduktor připojený ke 100W 4 ohmové hlavě? Četl jsem že nevyužiji celých 100W. Jak razantně se tedy změní zvuk? Bude výkon stačit na hraní ve zkušebně a menší pódia?
Předem děkuji.
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 19.01.2015 21:10, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeno do sběrného tématu.
Důvod: Sloučeno do sběrného tématu.
Obecně: Jestli je to lampáč a není to Mesa, neměl bys to dělat. Jestli je to tranďák, výkon se může snížit až na 50W, což může a nemusí stačit.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
V principu stejný dotaz, ale konkrétnější, jsem pokládal 3 příspěvky zpět a dostal jsem na něj přesně opačnou odpověď 
Kytary : Squier Vibe 50s telecaster, Chapman Ghost fret, Chapman ML-3 Modern Pro
No v tom případě máš dvě možnosti. Věřit manuálu (v tomhle se výjimečně většina manuálů shodne) a nebo doufat, že máš tak kvalitní stroj, že tě nemusí nějaká doporučení trápit. 
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Takže když to shrnu je to různé repro od repra a je potřeba konkrétní zesilovač vyzkoušet?
Zdar, nějak postrádám celkem důležitý údaj - dovolený příkon reproduktoru [W]. Bez obav to můžeš tak zapojit. Nestane se nic a na zvuku taky nic nepoznáš. Menší výkon by snad bylo možné poznat u tranzistorového zesilovače, i když 50% výkonu dělá 3dB, což je právě tak hranice rozpoznatelnosti. U lampáče to nepoznáš vůbec, protože následkem odlehčení zdroje vlivem dvojnásobné zatěžovací impedance mírně stoupne anodové napětí a částečně tak vykompenzuje tu "ztrátu výkonu" způsobenou reproduktorem s dvojnásobnou impedancí.
Pro Bummer(a): Prosím o vysvětlení rozdílu mezi Mesou a "běžnými" lampáči, nějak nechápu jak to myslíš. Prosím nehledej v tom něco jiného než jsem napsal. (Nemám zájem o žádný flame
)
Pro Bummer(a): Prosím o vysvětlení rozdílu mezi Mesou a "běžnými" lampáči, nějak nechápu jak to myslíš. Prosím nehledej v tom něco jiného než jsem napsal. (Nemám zájem o žádný flame
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Konkrétně 100w a 4 ohmy na tranzistorovém zesilovači a 100w a 8 ohmu na reproduktoru. Jak jsem psal, jde mi hlavně o to aby se dalo hrát i na menších pódiích.Tube Guru píše:Zdar, nějak postrádám celkem důležitý údaj - dovolený příkon reproduktoru [W]. Bez obav to můžeš tak zapojit. Nestane se nic a na zvuku taky nic nepoznáš. Menší výkon by snad bylo možné poznat u tranzistorového zesilovače, i když 50% výkonu dělá 3dB, což je právě tak hranice rozpoznatelnosti. U lampáče to nepoznáš vůbec, protože následkem odlehčení zdroje vlivem dvojnásobné zatěžovací impedance mírně stoupne anodové napětí a částečně tak vykompenzuje tu "ztrátu výkonu" způsobenou reproduktorem s dvojnásobnou impedancí.
Pro Bummer(a): Prosím o vysvětlení rozdílu mezi Mesou a "běžnými" lampáči, nějak nechápu jak to myslíš. Prosím nehledej v tom něco jiného než jsem napsal. (Nemám zájem o žádný flame)
Protože u Mesy je to oficiálně povolené jako "safe mismatch". 
Bummere dík, to je sice pravda, je ale taky pravda, že to platí (je stejné) u všech elektronkových zesilovačů, jen to ostatní firmy neuvádějí. Fyzikální zákony platí (naštěstí) pro všechny stejně. Není problém si zkontrolovat jednoduchým výpočtem jakou zatěžovací impedanci mohu použít abych se pohyboval v povolených katalogových hodnotách použité(tých) koncové(vých) elektronek.
P.S. Ten smajlík to nemá znevěrohodnit, je tam jen pro dobré vztahy, aby to nebylo chápáno jako nějaké dogmatické kázání.
No já si to spočítat neumím, tak jen papouškuji, co jsem se tu za ta léta dozvěděl.
Dřív tu někdo hrozil, že může dojít k průrazu elektronky, tak jsem tomu radši slepě věřil. 
U tranzistoru se udává minimální zatěžovací impedance (v tvém případě 4 ohmy). Můžeš zapojit jakékoliv repro 4 a více ohmů. Čím více, tím méně máš výkonu. Nesmíš zapojit méně ohmů a vytočit to doprava.
Lampy snesou mírné výchylky oběma směry, ale souhlas s Bummerem. To, že bych to klidně na svém stroji udělal já ještě neznamená, že bych to doporučil jiným. Některé hlavy můžou být navrhované na knap a mírné zvýšení napětí přitíží kondenzátorům ve zdroji a mírné zvětšení proudu (při nižší impedanci) přitíží výstupáku. Pokud je některá z těch součástek šmejd ... tak stejně brzo odejde i se správným zatížením
Lampy snesou mírné výchylky oběma směry, ale souhlas s Bummerem. To, že bych to klidně na svém stroji udělal já ještě neznamená, že bych to doporučil jiným. Některé hlavy můžou být navrhované na knap a mírné zvýšení napětí přitíží kondenzátorům ve zdroji a mírné zvětšení proudu (při nižší impedanci) přitíží výstupáku. Pokud je některá z těch součástek šmejd ... tak stejně brzo odejde i se správným zatížením
Guru, jak je to s rozsahem impedancí? Třeba pro EL34 push-pull: Najdou se údaje od 3,4 po 7kOhm plate to plate, což nejspíš záleží na B+ a hlavně třídě (nastavení pracovního bodu). Sice nechápu souvislost, jak se ideální zatížitelnost lampy může měnit s pracovním bodem... Pak je tu navíc ten rozsah impedancí pro konkrétní zesilovač, z čeho ho vyčtu, spočítám? Minimální impedanci asi z povoleného výkonu, a maximální? Vím, co to udělá úplně bez zátěže, ale z čeho spočítám rozumnou max. impedanci? Na čem to záleží? Na samoindukci - průrazovém napětí trafa?
Zdar, když už jsi mě takto adresně oslovil, musím odpovědět. Jestli Tě ale moje odpověď uspokojí, neslibuji
. Přesto, že to není až tak složité, je to moc složité na vysvětlování tady na foru. Nejvhodnější je si to přečíst:
http://www.tubebooks.org/Books/army_theory.pdf
http://www.tubebooks.org/Books/chaffee.pdf
http://www.pearl-hifi.com/06_Lit_Archiv ... ry_MIT.pdf
http://www.freeinfosociety.com/media/pdf/4508.pdf
http://www.ax84.com/static/p1x/p1-ex-theory.pdf
Když máš jasno v tom co hledáš, najdeš. Pro správné pochopení funkce elektronek je NUTNÉ nastudovat i tu "nudnou" teorii. Osobně jsem měl to štěstí, že elektronky byly po celý můj vzdělávací proces běžnou součástí učebnic od základní po vysokou školu, takže jsem to měl v mateřštině. Angličtina nebyla moc platná, knihy se tu nesehnaly a internet nebyl. Při návrhu je nutné vycházet z datasheetů nebo aplikačních listů elektronek.
Ti lepší tradiční výrobci (Philips, Sylvania, Telefunken, ale i Tesla) tam uváděli i typická zapojení svých produktů a nebylo dobré na ně při návrhu nebrat ohled. Možná se Ti povede najít nějaká skripta z ČVUT nebo VUT někde v antikvariátu a budeš mít vystaráno.
Elektronky jsou "přátelské" a nechají si dost líbit, když jsou však přetěžovány, logicky to dlouho nevydrží.
Katalogové údaje jsou zákon, který nelze beztrestně porušit. Příjemné studium
.
http://www.tubebooks.org/Books/army_theory.pdf
http://www.tubebooks.org/Books/chaffee.pdf
http://www.pearl-hifi.com/06_Lit_Archiv ... ry_MIT.pdf
http://www.freeinfosociety.com/media/pdf/4508.pdf
http://www.ax84.com/static/p1x/p1-ex-theory.pdf
Když máš jasno v tom co hledáš, najdeš. Pro správné pochopení funkce elektronek je NUTNÉ nastudovat i tu "nudnou" teorii. Osobně jsem měl to štěstí, že elektronky byly po celý můj vzdělávací proces běžnou součástí učebnic od základní po vysokou školu, takže jsem to měl v mateřštině. Angličtina nebyla moc platná, knihy se tu nesehnaly a internet nebyl. Při návrhu je nutné vycházet z datasheetů nebo aplikačních listů elektronek.
Ti lepší tradiční výrobci (Philips, Sylvania, Telefunken, ale i Tesla) tam uváděli i typická zapojení svých produktů a nebylo dobré na ně při návrhu nebrat ohled. Možná se Ti povede najít nějaká skripta z ČVUT nebo VUT někde v antikvariátu a budeš mít vystaráno.
Elektronky jsou "přátelské" a nechají si dost líbit, když jsou však přetěžovány, logicky to dlouho nevydrží.
Katalogové údaje jsou zákon, který nelze beztrestně porušit. Příjemné studium
-
jirka.letnan
- Nový uživatel
Ahoj. Měl bych trochu hloupí dotaz ohledně vstupního odporu reproboxu s dvěma reproduktory. Konkrétně k tomuto obrázku http://www.vlasaandblack.com/content/im ... dcb4a5.jpg. Na obrázku jsou 2 vstupy. Jeden s názvem "input" a druhý "paralleled". Pod vstupy je napsáno 1 x 120W 8 Ohm. Na lampovém zesilovači, který by se k tomu připojil jsou výstupy 16 Ohmů a 8 Ohmů.
Dotaz:
1, To tedy znamená, že pokud se připojí výstup zesilovače 8 Ohm na "input" dané bedny, poleze z toho 120W a hodnoty output:input budou vyváženy, že nebude docházet ke zbytečnému opotřebení a bude hrát pouze jeden reproduktor ?
2, Na vstup "Paralled" se připojí 16 Ohmů a tím se signál rozdělí na 2 x 60W a opět nebude docházet k nevyváženosti impedance a budou hrát obě repra ?
Dotaz:
1, To tedy znamená, že pokud se připojí výstup zesilovače 8 Ohm na "input" dané bedny, poleze z toho 120W a hodnoty output:input budou vyváženy, že nebude docházet ke zbytečnému opotřebení a bude hrát pouze jeden reproduktor ?
2, Na vstup "Paralled" se připojí 16 Ohmů a tím se signál rozdělí na 2 x 60W a opět nebude docházet k nevyváženosti impedance a budou hrát obě repra ?
Zdar, osobně si myslím, že jsou ty jackové zásuvky zapojeny paralelně pro možnost jednoduchého připojení další reprobedny v případě, že to zesilovač výkonově zvládne. Bedna na obr. je osazena dvěmi V30 16Ω/60W, které jsou uvnitř pravděpodobně propojeny paralelně, tudíž bedna jako celek má dovolený příkon 120W a impedanci 8Ω. Měl bys ji tedy připojit k zesilovači s výstupní impedancí 8Ω a o víc se nemusíš starat. Mělo by být jedno zapojíš-li výstup zesilovače do jacku "input" nebo "paralleled". Pro jistotu si nejdřív zjisti (nějakým "šlusmetrem" nebo ohmmetrem) jsou-li ty jacky opravdu paralelně spojené. Ovšem úpně nejlepší bude když se zeptáš přímo výrobce jak to je skutečně zapojeno a jestli jsou tam opravdu dvě 16Ω V30. Na 99% to tak bude, ale to 1%... 
-
jirka.letnan
- Nový uživatel
Oki díky za odpověď 
reprobox + zesilovač
Zdravím všechny. Měl bych jeden dotaz. Kupuju 50W lampovou hlavu ale prozatím má k dispozici pouze 30W reprobox. Mohu je zapojit? Vím že tu je někde napsáno že by reprobox měl mít minimálně stejný výkon ale já nepočítám že bych točil volume naplno. Spíš jen na takové garážové odzkoušení hlavy.
Můžeš. Volume drž na uzdě, tak do půlky je to v bezpečí.