Za jak dlouho jste se naučili zpívat ?

Technika zpěvu, zpěvová aparatura, efekty, ...
chroustjazz

Re: Za jak dlouho jste se naučili zpívat ?

Příspěvek od chroustjazz »

FilipRocker píše:Kdyby to nebyl spoluzakladatel,tak už tam dávno neni :D
to přece není důvod ho tam držet dál
free jazz, volná improvizace, soudobá hudba
Slayertplsko

Příspěvek od Slayertplsko »

FilipRocker píše:Já zastávám názor, že se s tim člověk musí narodit..Ano, tréninkem apod. to jde určitě o hodně zlepšit. Máme v kapele kytaristu, který chce pořád zpívat a zpívá falešně jako prase..No a když mu to nahraju..A je to příšerně falešný..A on řekne, že mu to nepřijde falešný, že je to čistý, když já mam dobrý hudební sluch..Tak to pak nejde zpívat čistě, když neslyšíte, že zpíváte falešně. Toť můj názor, rozhodně nse ale můžete o dost zlepšit viz. furt ten samý člověk..Ovšem nikdy to nebude jako naše zpěvačka, která má prostě dar od boha
Kamo, ale ved to nema nic spolocne s hlasom, co popisujes, ale so sluchom.
FilipRocker

Příspěvek od FilipRocker »

Samozřejmě, a když nemáš sluch, tak se nemůžeš naučit zpívat čistě :D
Mr.Freeman

Příspěvek od Mr.Freeman »

co čech to muzikant , halí belí dá doufám každej čistě...
Sero venientibus ossa / pozdní hosti jedí kosti
FilipRocker

Příspěvek od FilipRocker »

Mr.Freeman píše:co čech to muzikant , halí belí dá doufám každej čistě...
Tak to by ses divil... Co čech to muzikant platí tak v 10% případu :D
Sektor

Příspěvek od Sektor »

FilipRocker píše:
Mr.Freeman píše:co čech to muzikant , halí belí dá doufám každej čistě...
Tak to by ses divil... Co čech to muzikant platí tak v 10% případu :D
Souhlasím. Když jsem na nějakém sportovním utkání, představení či koncertě atp., spousta lidí neumí ani tleskat do rytmu. Bolí to :evil: Nehledě na to, že samotné tleskání v mnoha případech muziku ničí (pasáže s přechody jsou vždy zábavné), což si češi neuvědomují a ve světě jsou tím proslulí :)
Acoustic, electro-acoustic and electric guitar. Piano, Zoom H4n & Zoom H1 V2, flute, harmonica and other musical instruments.
grock

Příspěvek od grock »

K tématu hlásím, že po 35 letech hraní jsem se zpívat ještě nenaučil :-(
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Slayertplsko

FilipRocker píše:Samozřejmě, a když nemáš sluch, tak se nemůžeš naučit zpívat čistě :D
To je urcite pravda. Potom je tu este otazka, ci to, ze ''nemas sluch'', je nevyhnutne nezmenitelny stav a ci moze nastat pripad, ze mas sluch, ale spievat nevies a ci sa v takom pripade mozes naucit spievat.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

tomuto tematu (učení, umění něčeho) se obecne venuju uz dost dlouho, a tak pridam par postrehu spis k zamysleni. Cela diskuze se totiz klasicky zvrhla uz jenom na dokazovani kdo vyhraje, za pouziti extremu vytrhlych z kontextu.

Padl tady Jagr, coz je imho vyborny priklad. Talentovany jedinec, ktery navic byl tak moralne silny ze cely zivot drel (a to tak ze si to vetsina lidi ani nedokaze predstavit, ne tak aby to delali). Seslo se u neho vic faktoru coz z neho nakonec udelalo jednoho z nejlepsich hokejistu vsech dob. OK, hrat hokej jak Jagr asi nikdo z nas nebude, ale snad pupack nechce tvrdit ze napr. nasi hokejisti z extraligy NEUMI hrat hokej. Prestoze jsou horsi nez Jagr. Proste "argumentovani" extremem (z obou pólů) nikam nevede. Podle mych zkusenosti je to obvykle alibisticka obrana lidi kterym se nechce cvicit,.... "nikdy nebudu hrat jak jagr, tak se vlastne nemusim snazit a NEJDE to" ;)

Zpev je pomerne specificka zalezitost, protoze ho muze provozovat skoro kazdy (krome němých), a tak nejak se tedy predpoklada ze, by ho kazdy mel "umet" a kdyz neumi, tak automaticky mu nebylo dano a nikdy se to nenauci. Coz je zvlastni, ze takhle uvazovat nikoho nenapadne u kytary nebo housli, prestoze hlas je taky jenom nastroj a hlasivky jsou sval...coz by melo jit trenovat. Samozrejme malokdo zazil opravdovy trenink zpevu, takze o to vic se lidi utvrzuji v teto pohodlne poze. Jednou si presne o tom povzdechl Strihavka, kteremu neustale predhazuji jaky ma uzasny dar .... a nikdo nevidi ty roky co jsem stravil cvicenim 8 hod denne a az teprve potom zacal poradne zpivat.

Talent je jenom lepsi vychozi pozice, a dobre to zname napr. ve fotbale jak dopadaji extremne talentovani jedinci, kteri najednou v dorostencich prestanou stihat to "uhrat na feeeeeling" a zacnou je prehravat ty dřeva, ze kterych si jeste nedavno delali dobry den. Na toto tema probehla rozsahla analyza na houslove konzervatori s pro nekoho hodne prekvapivym vysledkem. Frekventanti byli na zacatku rozdeleni do tri vykonostnich skupin, sledovana jejich prace v prubehu nekolika let a na zaver byli opet rozdeleni do skupin dle vykonosti. Nejlepsi skupina byli ti co nejvic cvicili (bez jedine!!! vyjimky), a to i presto ze byli na zacatku ve treti grupe, nebo naopak v prvni a cvicili mene.

Existuje o tom tzv. teorie 10.000 hodin treninku, ktery odlisuje prumerne vykony od spickovych. Kdo proste ten cas tomu venuje tak bude podavat kvalitni vykony (i kdyz treba nebude na housle hrat jako jagr ;)
V kazdem zivotopise nejake hvezdy najdete par let obdobi kdy nedelal nic jineho nez trenoval a spal.

Takze ja se priklanim rozhodne na stranu nazoru, ze zpev naucit jde, i kdyz samotnemu mi to taky moc nejde :)

PS: a at je to kompletni, v nekterych superuzce specializovanych discipilnach s obrovskou konkurenci to opravdu bez talentu (fyzickych, genetickych predpokladu) nejde. Napr. beh na 100m. Ale to je jako kdybysme celou hudbu zredukovali na arpegio A moll. Uz ve fotbale tyhle predpoklady zdaleka nejsou jedine, protoze tech cinosti je tam tolik ze se vlivy vyrovnavaji a kolik druhu mame hudby? Aby slo UMET zpivat? ;)
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Hyenik - to je všechno sice hezký a máš pravdu. Zpěv naučit jde - po technické stránce. Ale co nejde naučit je to, aby se ten zpěv líbil hodně lidem, specifickost, barvu a vyjimečnost která se lidem líbí nemá každý a to je ten DAR. Když to parafrázuju na toho Jágra, tak kluk co hraje třeba ve Spartě naši nejvyšší soutěž a je tam nejlepší maká stejně jako Jágr, ale není to Jágr... jestli mi rozumíš. Ten talent není jen berlička že se něco líp naučíš... ale naopak může hrát a být klíčovou rolí toho "cosi" co se nedá naučit..to prostě musíš mít.

Ale ano, zpívat se dá naučit, zrovna jako se dá naučit být dobrý útočník. Ale nedá se naučit být skvělý útočník jako Jágr. Kdyby to totiž bylo jen o vůli, tak tu máme stovky Jágrů. A kdyby to bylo jen o vůli, tak by neexistovali zpěváci ze kterých jde mráz po zádech i když po technické stránce zpívají hrozně.
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Každý, kdo aspoň v rámci ZSV na střední škole přičichl k psychologii, ví, že jakákoli schopnost je daná geneticky - každý má nějaké vlohy. Ty jde pak rozvíjet (vlohy => nadání => talent => genialita). Realita je pak taková, že naprostá většina jedinců nikdy své vlohy nerozvine do úrovně, do které by to bylo možné (třeba proto, že chybí ona vůle).

Hlas je "nástroj", s kterým jde ohromně pracovat - lze pracovat s barvou, charakterem, feelingem. To vše se dá naučit a s pomocí dobrého lektora k tomu dojít. Ale stojí to čas a úsilí.

Já osobně nikdy nebudu zpívat jako Freddie Mercury nebo Andrea Bocelli, ale pokud bych zpěvu věnoval dost času a energie, jistě bych se naučil zpívat natolik, že by si řada lidí řekla, že zpívat umím.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Slayertplsko

pupack píše:Hyenik - to je všechno sice hezký a máš pravdu. Zpěv naučit jde - po technické stránce.
Neviem, ako ti vysvetlit, ze technika nie je ani zdaleka len dychanie. Dychanie sa clovek nauci prakticky hned a zvysne roky trenuje prave tu farbu napr., ovladanie registrov atd. Dychanie je sice vyznamna cast techniky, ale z hladiska dlzky, ktoru mu venujes, je prakticky bezvyznamne.
pupack píše:Ale co nejde naučit je to, aby se ten zpěv líbil hodně lidem
Neviem, ci sa este stale bavime o speve. Madonna sa paci asi viac ludom nez (dnes) Gianinna Aranghi-Lombardi alebo Ethel Waters, ale nie je to asi v tom, ze by bola lepsia spevacka.
pupack píše:specifickost,
Co tym myslis?
pupack píše:barvu
Praveze toto sa da. To tiez patri pod techniku.
pupack píše:a vyjimečnost
Ani k tomu sa neviem vyjadrit, kedze to je velmi vagny pojem.
pupack píše:která se lidem líbí
Tiez uz sme mimo spevu samotneho, ale preco by sa nedalo? Neda sa naucit, ako ocarit ludi, ako byt popularny?
pupack píše:nemá každý a to je ten DAR.
Ozaj, neboli nahodou aj niektori znami spevaci najprv uplne, uplne nemozni? Len taka otazka na zamyslenie, ci to vieme spolahlivo vylucit.
pupack píše:Když to parafrázuju na toho Jágra, tak kluk co hraje třeba ve Spartě naši nejvyšší soutěž a je tam nejlepší maká stejně jako Jágr, ale není to Jágr... jestli mi rozumíš.
Ten typek zo Sparty bude musiet makat viac a/alebo efektivnejsie. Nikto nevravi, ze za rovnaky cas.
pupack píše:Ten talent není jen berlička že se něco líp naučíš
Co je vlastne ten talent? Ako to funguje?
pupack píše:ale naopak může hrát a být klíčovou rolí toho "cosi" co se nedá naučit..to prostě musíš mít
Ako vies, ze sa to neda naucit? No urcite sa niektore veci (vlastne vacsina) nedaju naucit len spravnym dychanim, ale ved kto vravi, ze sa musis ucit iba dychat? Ved je kvantum veci, ktore sa musis naucit, ten spev sa nesklada len z dychania. Kde je napisane, ze tie ostatne zlozky sa naucit nedaju? Ze neboli pozorovane, analyzovane, popisane a neboli vyvinute efektivne metody, ako sa tymto ciastkovym zrucnostiam naucit?
pupack píše:Ale ano, zpívat se dá naučit, zrovna jako se dá naučit být dobrý útočník. Ale nedá se naučit být skvělý útočník jako Jágr. Kdyby to totiž bylo jen o vůli, tak tu máme stovky Jágrů.
Nikto nevravi, ze je to len o voli. Vola je, pravdaze, nevyhnutna, ale nevyhnutne je aj vediet, ako ju uplatnit. Ozaj, tvoj usudok ''tak tu mame stovky Jagrov'' potrebuje na to, aby vyplyval, este okrem premisy ''vsetko je to o voli'' a tej implicitnej ''kto ma volu, vyvinie potrebne usilie'', aj premisu ''aspon stovky ludi tu volu maju''. Lenze ta prva premisa je nepravdiva, tou druhou si tiez nie som isty a ani tou tretou. Povedal by som, ze vsetky tri su nepravdive, a teda je zbytocne skumat, ci tu stovky Jagrov mame alebo nie, lebo nic sa tym potvrdit ani vyvratit neda.
pupack píše:A kdyby to bylo jen o vůli, tak by neexistovali zpěváci ze kterých jde mráz po zádech i když po technické stránce zpívají hrozně.
Blizime sa asi k jadru problemu. Cize ak by to bolo len o voli (+ tie ostatne premisy), tak by sme tu mali vela fantastickych spevakov. Pripustme, aj ked to nie je pravda. Este sa zastavme pri tom ''to'', co ma byt len o voli. Z tych tvojich poslednych asi troch viet to chapem tak, ze pod to ''to'' radis aj to, o com teraz vravis, ze sa naucit neda.

Dalej vravis, ze by neexistovali ziadni taki spevaci, ktori su po technickej stranke slabi a zaroven z nich ide mraz po chrbte. To moze mat viacero dovodov:
1. Vsetci spevaci su po technickej stranke vyborni a teda nemozu byt taki, ktori su technicky slabi a zaroven z nich ide mraz po chrbte. To je jasne, kedze ide o konjunkciu. Lenze technika, ako vravis, sa da ucit aj teraz, cize aj teraz by mohli byt vsetci technicky dokonali, nie?
2. Niektori spevaci su po technickej stranke slabi, ale z tychto nebeha mraz po chrbte. Z nejakeho dovodu v tomto hypotetickom svete nemozu existovat technicky slabi spevaci, z ktorych beha mraz. Nechapem preco. Kedze technika je len o voli, tak asi nemali volu naucit sa techniku. Ale to mrazenie je v tomto svete tiez iba o voli, takze sa nenaucili ani to? Preco? Teda preco vravis, ze to nie je mozne? Musi sa clovek naucit tu techniku, aby mohol behat mraz po chrbte? To by ale znamenalo, ze ani spevaci teraz v skutocnom svete neexistuju taki, ktori maju zlu techniku a zaroven mrazia.
3. Zo ziadneho spevaka nebeha mraz po chrbte, preto nemozu byt ani taki ...(ako v bode 1). Ak sa ale mrazenie v tomto hypotetickom svete da naucit, tak mohlo ist iba o to, ze sa to proste nenaucili, lebo nechceli. Ale preco by museli nechciet, je mi zahadou.

Mozes mi tu poslednu citovanu vetu teda nejak objasnit?
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Slayer - Já si vážím že jsi to tak detailně rozebral, upřímně teď na to nemám čas dopodrobna odpovídat také bod po bodu svůj názor a zítra mizím do zahraničí. Ale ve zkratce:

Fakta jsou fakta. Jestli mi ukážeš názornou ukázku člověka, který zpíval tragicky, falešně a jeho barva hlasu byla nepříjemná, a svojí pílí a učením se se vypracoval na zpěváka který budí respekt, pak uznám že se pletu a nebo minimálně prohlásím tu skutečnost za zázrak.

Já prostě jen nemám rád falešné naděje, když slyším že člověk zpívá falešně a navíc to ani neslyší, že zpívá falešně, tak se NIKDY nestane dobrý zpěvákem :) To je můj názor. O existenci talentu, genetiky, ale i fyziky (hlasivky) můžeme vést diskuse hodiny a hodiny, ale realita je taková že zpěváků je spousty, ale vyjimečných pár... Ne každý se může stát perfektním zpěvákem i kdyby dřel 50 let. Za tím si stojím.

Když jsem psal o tom že "hodně lidem se líbí jeho zpěv" neměl jsem tím namysli popularitu, image a žebříčky.. měl jsem tím na mysli to, že narazím na youtube na naprosto neznámého člověka který má takový hlas (DAR ;) ) že mi padne brada...naprosto přirozeně..procítěně, s příjemnou barvou...byť s technickýma nedokonalostma (což je možné právě ono ;) )

Když to hodně přeženu, tak člověk s tím DAREM je jako lampový aparát.. a člověk co ten dar nemá, ale našrotí se zpívat aspon tak že nezpívá falešně a zpívá tak nějak standardně (viz dnešní pop music) je spíš jako digitální simulace či tranzistorové kombo..ta určitá nedokonalost, a příjemnost se těžko specifikuje.. ale ta strojená učená dokonalost není tak krásná.

:) ale jsou to všechno subjektivní pocity, nejsem profík ba se nepovažuju ani za dobrého zpěváka ale kolem zpěvu a muziky se pohybuju celkem dost - jen píšu jak to cítím...a myslím si, že TALENT a DAR je něco co dělá lidi vyjimečnými.. a sebepilnější člověk bez toho "čehosi" se nedostane na úroveň té lehkosti, přirozenosti a vyjimečnosti v hlase jakou ti lidé s talentem mají rovnou...
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Lennroe

Příspěvek od Lennroe »

Mě trvalo zhruba rok a půl naučit se intonovat a trochu odhadnout na co mi hlasivky stačí a na co ne a pak dalšího třičtvrtě roku zbavit se zlozvyků jako třeba nechtěná vibráta, špatné frázování, roztahaný zpěv, mizerný rytmus a takové různé úlety. Není to nic moc, ale aspoň už se nemusím stydět si zpívat s kamarádkou, jít na karaoke nebo zabroukat někomu písničku, když se chci zeptat jestli jí zná.
Můj hlas se mi docela líbí, ale myslím, že zpěvačka ze mě těžko kdy bude, i když by se mi to líbilo, protože mi chybí určitá energie a cit pro takové to ztišení, zařvání, utlumení, nebo natáhnutí tónu jako měli třeba Whitney Houston nebo Bonnie Tyler, zazpívám třeba čistě a správně I'll always love you, ale v superstár bych s tím asi neprorazila. Nicméně naučit se to dá. A dokonce i ten sluch se dá potrénovat. já jsem dřív sotva poznala kvartu od kvinty a teď někomu někde něco maličko ujede a mě skáče husí kůže.
Lennroe

Příspěvek od Lennroe »

pupack píše: Když to hodně přeženu, tak člověk s tím DAREM je jako lampový aparát.. a člověk co ten dar nemá, ale našrotí se zpívat aspon tak že nezpívá falešně a zpívá tak nějak standardně (viz dnešní pop music) je spíš jako digitální simulace či tranzistorové kombo..ta určitá nedokonalost, a příjemnost se těžko specifikuje.. ale ta strojená učená dokonalost není tak krásná.
To není přehánění, to je výborně řečeno, nikdy jsem to neviděla líp formulovaný. Mraky lidí hraje na tranzistorový komba a no... nedá se říct, že je to špatný, ale musí tam bejt ještě něco, aby se dalo říct, že je to fakt dobrý a to něco chybí často i zpěvákům známějších kapel. Já jsem taky tkaovej tranzistorák, ale neva... Ale stejně se mi hrozně líbí to srovnání.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Nicméně jsou i tranzistorový aparáty, který hrajou hodně dobře, nebo styly, kde se tranzistor hodí víc než lampa :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Lennroe

Příspěvek od Lennroe »

Tak jo, dokonce existujou i špatný lampový aparáty, že? Stejně jako existujou lidi s osobním kouzlem a krásným hlasem, kteří neumějí zpívat. Od táboráku do víru abstraktních přirovnání. :D
Sektor

Příspěvek od Sektor »

Lennroe píše:Od táboráku do víru abstraktních přirovnání. :D
Tak ono na tom něco je. Vem si Hip Hop. Tam máš většinou pěti vteřinovou smyčku, jednoho u-Yea-hovaného Trolla s vadou řeči a 3 akordy, ehm klávesy, na piáno. A lidi to milujou :roll: :mrgreen:
Acoustic, electro-acoustic and electric guitar. Piano, Zoom H4n & Zoom H1 V2, flute, harmonica and other musical instruments.
Odpovědět

Zpět na „Zpěv“