Vysoký dohmat

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
Čavli

Re: Vysoký dohmat

Příspěvek od Čavli »

džetro píše: 8.04.2021 15:17 Bohužel u všech Furchů (za posledních 14 dní jsem montoval 4 elektroniky do Furchů) vysoký dohmat a nic moc s tím nejde, důvod neznám, můj Gibson má poloviční výšku strun nad 12 pražcem. A to jako bluesman nejsem na vyšší dohmat moc háklivý.
Jestli byly ty Furchy nové, jak vypadalo seřízení ořechu?
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

V mém případě je sedlového pražce dost ale ubrat nejde, drnčí to, dělám toho fůru u těch Furchů nevím proč to tak je, připadá mi to jako špatný úhel krku a je to u 4 kytar ze 4. Nekontroloval jsem všechny v showroomu. Třeba to tak výrobce chce.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Ořechy jsou ok, problém je ve vyšších polohách.
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Čavli

Příspěvek od Čavli »

džetro píše: 8.04.2021 21:44 Ořechy jsou ok, problém je ve vyšších polohách.
Já vím, že to není ořechem, zajímá mi jak vypadají ořechy u nových Furchů.
U mého to byla celkem mizérie.

Mám dohmat 3 a 2,5 mm, a při mé razantní hře trsátkem co mám v avataru, občas zabzučí struna D (cca 2,9mm). Dělá to po celém hmatníku. Ale je to stylem. Ostatní struny v pohodě. Možná zvážím nepatrně menší radius sedla až ho budu měnit.
Reliéf jen mírné prohnutí, struny 13-56. Na 12-53 to bylo horší - při stejné hře mají větší rozkmit.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Čavli píše: 8.04.2021 22:01
džetro píše: 8.04.2021 21:44 Ořechy jsou ok, problém je ve vyšších polohách.
Já vím, že to není ořechem, zajímá mi jak vypadají ořechy u nových Furchů.
U mého to byla celkem mizérie.

Mám dohmat 3 a 2,5 mm, a při mé razantní hře trsátkem co mám v avataru, občas zabzučí struna D (cca 2,9mm). Dělá to po celém hmatníku. Ale je to stylem. Ostatní struny v pohodě. Možná zvážím nepatrně menší radius sedla až ho budu měnit.
Reliéf jen mírné prohnutí, struny 13-56. Na 12-53 to bylo horší - při stejné hře mají větší rozkmit.
Ořechy se mi jeví v pohodě, ty kytary jsou vlastně seřízené dobře (prohnutí krku i výška sedla) akorát celkově je to moc vysoko, asi to tak výrobce opravdu zamýšlí.
Jakub5P

Příspěvek od Jakub5P »

Prskyn píše: 8.04.2021 13:41 To JakubSP
Furch je zkrátka na dohmat trochu "tvrdší", rozhodně pokud je hráč zvyklý na nástroje s užším krkem, může být první dojem z dohmatu rozporuplný. U tvrdých kytar jsem to povětšinou řešil výměnou strun za "tenčí", zpravidla jsem 12 Elixíry na pár týdnů vyměnil za 11 Addaria (jsou pocitově spíše něco mezi 11 a 12), zvykl si na krk a pak se vrátil k původním elixirům. U posledního "současného" Furcha jsem nakonec seznal, že nejlépe se mi hraje s 11 Elixírem a nechal si to u kytaráře seřídit na konkrétní struny. Furch má zkrátka specifický tvar krku a je třeba si chvíli zvykat (ale to platí u každého nástroje, pokud měníš i značku - třeba Taylora jsem kvůli mé neschopnosti zvyknout si na hmatník vrátil). A neboj, ty výšky budou i u toho cedru, jen co ty D,A,E struny trochu ztratí elixírské bzučení. Prvních 20 hodin hraní bude dominovat to bzučení, které je tím cedrem trochu umocněno. Prostě hrej a zvykej prsty na novou "plochu". Neboj, cedr má ve finále nádhernou kulatou barvu a když chceš víc cinknutí na výškách, tak zahrej blíž ke kobylce.
Prskyn
Je to presne jak rikas.
Ten prvni dojem nebyl dobry, prislo mi to strasne tvrde a tuhe oproti taylorce a seagullce ,co jsem doposud hraval, po prvnim dni jsem byl rozhodnutej ,ze to vratim, aji uz jsem psal prodejci email , ktery jsem nakonec odvolal :D , protoze jsem si rekl ze tomu dam sanci , protoze ta kytara se mi hrozne libi a bylo mne lito a cim vic hraju tim to je lepsi ,nerikam ,ze se to nejak zvlast rozehrava, ale asi si spis zvykam, nicmene porad je to hrozne tvrde a tuhe . Byl jsem presvedcenej , ze tam jsou struny elixirky 12ky ale kdyz to srovnam s taylorkou kde je mam taky, tak zacinam pochybovat jestli tam nejsou 13ky , ale fakt nevim , nedokazu rict ,ale myslim si ze furch 13ky snad ani nedava ??? Ten dohmat mi prijde vys nez jsem zvyklej a myslim, ze by se mohl snizit, ale kytarar rekl ,ze by to nechal, mozna jsem mel trvat na snizeni. Nekdy mne prijde ze nemuzu domacknout nektere struny a vydava to prapodivne zvuky, coz se mi u vyse uvedenych kytar nestavalo nikdy. Kazdopadne zvuk toho cedru se mi libi (hlavne teda spis na beglajt a to jsem myslel ze spis bude lepsi na vybrnkavani), ta tloustka krku je pro me ruce uplny ideal , u taylorky byl hrozne tenkej u seagullky zase tlustej a tohle je presne to co ma pravacka (jsem levak) potrebovala , takze kytaru si necham,to jsem uz rozhodl, budu dal hrat a zvykat si a struny vymenim za meksi jak pises, to by mohlo trochi pomoct s tou tuhosti
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Ten dohmat mi prijde vys nez jsem zvyklej a myslim, ze by se mohl snizit, ale kytarar rekl ,ze by to nechal, mozna jsem mel trvat na snizeni.
To je to o čem píšu, zákazníci do jednoho to chtějí snížit a já je musím přesvědčit že to nepůjde (ideální by bylo jim na místě snížit plátek dát jej zpět ať vidí že to mlátí o pražce ale nemám náhradní Furch plátky)
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

To JakubSP
Jak já rozumím tvému prvotnímu rozčarování :) Tohle ale prožívá snad každý, kdo to s hraním myslí vážně...
Furch osazuje standardně 12 Elixir, třináctky tam nebudou - to už jsou dle mého struny pro skutečné terminátory co mají bicepsy i na malíčku. Ale je možné, že v porovnání s Taylorem ti to tak připadá. Taylor se projevuje opravdu měkce. Bohužel zrovna Taylor (alespoň ty mexické modely) má nejenom měkký dohmat, ale i krk náchylný k prohnutí, když potřebuješ zahrát těžkou pasáž a trochu si pomoci silou v zápěstí - rozladí se, v mém případě došlo i k vychýlení krku v místě připevnění ke korpusu.
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

Podle mého skromného názoru se věci mají tak, že škatulky typu že Taylor je měkký, Furch tvrdý, Martin bůhvíjaký atd. platí do chvíle, než se nástroje řádně seřídí. Pokud jsou zároveň instalovány stejné struny (ne jen např. 012, ale 012 od stejné značky) je pak je "tvrdost" všech kytar prakticky srovnatelná. Vlivy cedr/smrk, eben/palisandr, masiv/překližka apod. na mechanickou "tvrdost" kytary je malý (pořád se bavíme o jen subjektivní tvrdosti kytary, ne o výsledném zvuku).
Pokud jsou tedy dvě kytary (se stejnou menzurou) různých značek stejně seřízeny a mají stejné struny, může pocit tvrdosti ovlivnit snad už jen výška použitých pražců (vyšší pražce, tvrdší kytara). Drnčení na různých místech hmatníku má na svědomí především ne úplně dokonalé srovnání všech pražců a/nebo nesprávný průhyb krku a/nebo zvolené struny.
Jsem přítel nízkých dohmatů a akustické kytary obvykle seřizuji s akcí 2,25 mm pro E6 a 1,75 mm pro E1.
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Já si tedy myslím, že tvrdé a měkké kytary existují a že vliv může mít i dřevo, ze kterého je hmatník. Nejsem kytarář a maximálně jsem experimentoval s kolíčky či materiálem na kobylkovém sedle, ba dokonce jsem si nikdy nedovolil ani zatočit imbusem. Jsem přesvědčen o tom, že údaje u akcí nelze paušalizovat do nějakého standardního čísla. Na to jsou kytary příliš živým organismem.
Jakub5P

Příspěvek od Jakub5P »

Ted se zaptam jak kreten 😄 ale co mam tedy po kytararovi chtit aby mi seridil ? Jako jedinej problem je ta strasna tvrdost , to mi fakt nesedi , obcas nejaka struna (hlavne H,G ) nezni respektive zni tupe, kdyz ji nedomacknu fakt na krev a je ta hra timpadem takova krecovita. Urcite necham dat malinko meksi struny a co dal?
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Není hloupých otázek, je jen hloupých odpovědí. Jdi nejprve tou nejméně násilnou cestou... vyměň struny... a pak teprve přemýšlej, co dál... třeba už nebude o čem :)
himself

Příspěvek od himself »

Nicméně lepší (aspoň tedy pro mě) jsou tvrdé struny s velmi nízkým dohmatem, než nylonky centimetr nad hmatníkem...
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Pocit té tvrdosti, teda potřeby většího tlaku na pražec aby byl tón kvalitní, bez parazitů, určitě ovlivňuje i materiál hmatníku, trochu i krku, a hlavně materiál, rozměry a tvar pražců.
Vzhledem ale k těm vyjmenovaným věcem, to bude ale nepatrné.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Čavli

Příspěvek od Čavli »

himself píše: 9.04.2021 10:34 Nicméně lepší (aspoň tedy pro mě) jsou tvrdé struny s velmi nízkým dohmatem, než nylonky centimetr nad hmatníkem...
Dohmat na oktávě nestačí. Silné a tvrdé struny potřebují hlavně dobře udělaný ořech, jinak je to na spodních přažcích utrpení. A to hodně nových kytar nemá, a hodně lidí to ani nepozná, takže neřeší.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

himself píše: 9.04.2021 10:34 Nicméně lepší (aspoň tedy pro mě) jsou tvrdé struny s velmi nízkým dohmatem, než nylonky centimetr nad hmatníkem...
klidně i ostnatej drát, hlavně ne nylonky :lol:
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

jj, takhle ortodoxní jsem taky byl :)
ale nakonec jednu nylonku na doplnění zvukové palety taky mam.... upss vlastně dvě, ještě fretless :)
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Jakub5P

Příspěvek od Jakub5P »

Mam to takhle u Seagull S6 , 12ky struny a nizoucky dohmat, dobre se na to hraje, pocitove mnohem meksi a nic nikde nedrnci.
Kdyby to tak bylo i u toho meho furcha co tu resim , byla by to nahhera
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

Kytarářovi by měl stačit požadavek "seřídit kytaru", nic víc, ale když už máš doma dvě kytary, kdy jedna je tvrdá a druhá měkká, porovnej je a uvidíš, kde je problém. Samozřejmě by bylo ideální, kdyby obě měly stejné struny, ale dohmat nad prvním pražcem, akci nad dvanáctým pražcem a průhyb hmatníku se dají dobře zkontrolovat i v domácích podmínkách.
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

hyenik píše: 9.04.2021 11:19 jj, takhle ortodoxní jsem taky byl :)
ale nakonec jednu nylonku na doplnění zvukové palety taky mam.... upss vlastně dvě, ještě fretless :)
je to teda asi trochu OT, ale můj vztah k nylonkám jest ovlivněn návštěvami LŠU... a prostě i tím, že ve vyšších polohách prostě neladí a neladí, sic si prsty a ruce zkroutíš do větvovitého fraktálu...

Na nylon se to musí opravdu umět, pak je to samozřejmě jiný level
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“