Kytara a vlhkost vzduchu

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
shoooter

Re: Kytara a vlhkost vzduchu

Příspěvek od shoooter »

Jester píše:Máte někdo zkušenost, jak dlouho trvá, než se kytaře, držené zřejmě ve vlhkém prostředí, podaří vrátit do "normálního" stavu?
Abych to uvedl, koupil jsem si kytaru, která má, jak jsem zjistil dle odkazů shoootera (díky!), poměrně silně vyklenutou zadní desku směrem ven. Což by měla být známka toho, že kytara je převlhčená. Snažím se ji držet venku (bydlím v paneláku, teď mám vlhkost cca 30 - 35%) a taky mít otevřený kufr. Nějaké další náměty, co s tím? Díky.
Tak jednak je třeba zvážit zdali je opravdu příliš vlhká. Deska má být vyklenutá, a dle modelu se může klenutí lišit.
Při vlhkosti vzduchu kterou uvádíš bych nic neřešil - vlhkost sníží pomalu sama.
Jinak se suší v kufru, který se "vyfénuje" a používá se "silica gel". Takové ty pytlíčky co se dávají do zboží kvůli vlhkosti. Někdy jsou velké i jako krabička cigaret.
Kytara je ale málokdy převlhčená - leda by majitel příliš a trvale zvlhčoval a vzhledem k vlhkosti v paneláku bych to neřešil.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

OK, díky.
uiii

Příspěvek od uiii »

Čau, pročet jsem celý vláklno, ale pořád si nejsem jistý. Bydlím v rodiném domě a mám v pokoji vlkost cca 55-60% (možná někdy i víc). Totiž mi najednou připadá, že mám přední desku vypoklou víc než dřív (jistej si ale nejsem protože jsem na to dřív koukal pouze od oka). Teď jsem to zkoušel pravítkem. Co jsem koukal do těch PDFek od Taylora, tak tam moc o vypouknutí přední desky nebylo (o zadní sice jo, ale tu bych řek, že mám v pohodě). Má být ta přední deska v "normálním stavu" uplně rovná? Jak moc je vypouknutí ještě v toleranci? Když položím pravítko tak aby leží na středu u kobylky souběžně s deskou, tak na okrajích kytary odstává cca 3mm (zdá se mi že na horním okraji odstává víc než na dolním). Nejsem si jist jestli s tím mám něco dělat nebo je to v pořádku. Jinak kytaru jsem si koupil asi před dvěma měsíci. Dík Uiii
TakJakyhoMeZnas

Příspěvek od TakJakyhoMeZnas »

uiii píše: Čau, pročet jsem celý vláklno, ale pořád si nejsem jistý. Bydlím v rodiném domě a mám v pokoji vlkost cca 55-60% (možná někdy i víc). Totiž mi najednou připadá, že mám přední desku vypoklou víc než dřív (jistej si ale nejsem protože jsem na to dřív koukal pouze od oka). Teď jsem to zkoušel pravítkem. Co jsem koukal do těch PDFek od Taylora, tak tam moc o vypouknutí přední desky nebylo (o zadní sice jo, ale tu bych řek, že mám v pohodě). Má být ta přední deska v "normálním stavu" uplně rovná? Jak moc je vypouknutí ještě v toleranci? Když položím pravítko tak aby leží na středu u kobylky souběžně s deskou, tak na okrajích kytary odstává cca 3mm (zdá se mi že na horním okraji odstává víc než na dolním). Nejsem si jist jestli s tím mám něco dělat nebo je to v pořádku. Jinak kytaru jsem si koupil asi před dvěma měsíci. Dík Uiii
http://www.youtube.com/watch?v=43sbE9n7zv4 zkoukni všechny části a dostaneš odpověď
shoooter píše:
TheRendy píše: Nesnáším tyhle trapný klišé. V současném globalizovaném světě je už úplně jedno, kde bylo co vyroben, ale záleží jen na tom, jak to bylo vyroben a jakými testy následně prochází. Současný svět vyrábí spotřební zboží, takže jestli se něco porouchá do několika let, tak to není tím, že je to z Číny, ale je to tím, že chtějí, abychom si kupovali nové :P
Bohužel tak to není.
To že se kvalita produkce liší u stejného výrobce podle regionu závodu je obecně známý fakt. Počítá se s tím i při přesunu výroby. Rovněž i spousta značek měla problém s kvalitou a prodejností po přesunu výroby do Asie (Mexika, východní Evropy apod.). Při výrobě se používají i místní suroviny, některé procesy ovlivní i podnebí, takže ani objektivně se to shodně vyrobit nedá. Přesun výroby do Číny má jediný důvod - úspory, a úspory jsou vždy o kompromisech. A já nechci kupovat kompromisy.
Spousta značek v Číně nikdy vyrábět nebude (maximálně obaly, manuály apod.), protože ví, že by je to položilo.
V Číně se možná dělají kvalitní boty, ale že by byla vyhlášená kvalitou hudebních nástrojů jsem fakt neslyšel.
Ale hlavně, když dám za kytaru 30.000,- vyberu si dle svého přesvědčení. A většina lidí ať si kupuje co chce. To není klišé.
Já si dovolím opodnovat; všechny věci od Applu jsou vyrobeny v Číně. Následně všechny kontrolováný inspektory z Kalifornie - jsou známy apple výrobky svou vysokou poruchovostí...?
Další příklad - koupil jsem si toto - http://www.ibanez.com/AcousticGuitars/model-EP10BP
když jsem zjistil, že je vyrobena z Číny, tak jsem jí chtěl hned vrátit, jelikož navíc jí nefungovala elektronika. Jak jsem vychladnul, tak jsem zjistil, že měla nějakou pojistku, a měla se zapojit. Jinak je to super nástroj.
"You feel alright then you hear a music ring"
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

TakJakyhoMeZnas píše:Já si dovolím opodnovat; všechny věci od Applu jsou vyrobeny v Číně. Následně všechny kontrolováný inspektory z Kalifornie - jsou známy apple výrobky svou vysokou poruchovostí...?
Jo ;)
Hodně budem někde...
TakJakyhoMeZnas

SZni mi to :wink:
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Dívat se na celé video nemusíš. Téměř každá kytara je už mnoho desetiletí stavěná s mírně vypouklou přední deskou, takže stav přednice není možné kontrolovat pravítkem. Pokud není deska před kobylkou vydutá (prohnutá dovnitř kytary), což snadno zjistíš podle odlesků, je zdravá.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

woro90-1 píše:Dívat se na celé video nemusíš. Téměř každá kytara je už mnoho desetiletí stavěná s mírně vypouklou přední deskou, takže stav přednice není možné kontrolovat pravítkem. Pokud není deska před kobylkou vydutá (prohnutá dovnitř kytary), což snadno zjistíš podle odlesků, je zdravá.
To se dá pravítkem. Suchá zůstává vypouklá, ale má tvra "vlnovky", tzn. je propadlá na dvou místech u krajů, a tam často praská, nebo je propadlá uprostřed. Podle odlesku to nevidíš, navíc spousta nástrojů nemá lesklý lak.
Obrázek
Obrázek
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
TakJakyhoMeZnas

ty vlnky tam mírný mám, zvhlčuju permanentně a ne a ne zmizet... používám ten zvlhčovač od planet waves za 300,- a když tam tu houbičku dám, tak jí nejdřív celou vyždímám, aby byla jen vlhká. Mám jí tedy nechat mírně mokřejší?
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

TakJakyhoMeZnas píše:ty vlnky tam mírný mám, zvhlčuju permanentně a ne a ne zmizet... používám ten zvlhčovač od planet waves za 300,- a když tam tu houbičku dám, tak jí nejdřív celou vyždímám, aby byla jen vlhká. Mám jí tedy nechat mírně mokřejší?
Především doporučuju pořídit do kufru i vlhkoměr, abys měl přehled, jakou vlhkost tam vůbec máš...

Tu houbičku je potřeba vyždímat tak, aby z ní nekapala voda, ale úplně do mrtě nemusíš...
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
shoooter

Příspěvek od shoooter »

rocky77 píše:
TakJakyhoMeZnas píše:ty vlnky tam mírný mám, zvhlčuju permanentně a ne a ne zmizet... používám ten zvlhčovač od planet waves za 300,- a když tam tu houbičku dám, tak jí nejdřív celou vyždímám, aby byla jen vlhká. Mám jí tedy nechat mírně mokřejší?

Tu houbičku je potřeba vyždímat tak, aby z ní nekapala voda, ale úplně do mrtě nemusíš...
Pokud je to mořská houba může se nechat i hodně nasáklá - vzkoušej si to raděj někde mimonástroj.
Jinak voda by měla být destilované, jinak soli tu houbu časem zničí.
Pozor aje na syntetické materiály u levných zvlhčovačů. Tu ploutev PW mám, e je v pohodě.
TakJakyhoMeZnas

Vlhkoměr v kufru mám - kolem 55-60%
Napouštim výhradně destilkou
Jen mně znepokojilo, že ty malé vlnky na krajích desek jsou. Vlhčím permanetně (jak houba vyschne) a ne a ne zmizet.
jorix

Příspěvek od jorix »

Máte prosím někdo zkušenost s nějakým konkrétním vlhkoměrem, který se hodí do futrálu kytary? Díky.

EDIT: chybička se vloudila, původně jsem napsal "zvlhčovač" místo "vlhkoměr"
MilanT

Příspěvek od MilanT »

jorix píše:EDIT: chybička se vloudila, původně jsem napsal "zvlhčovač" místo "vlhkoměr"
Takže opravdu vlhkoměr? :)
V GM jsem si koupil tenhle digitální vlhkoměr s teploměrem. Je malý a v kufru nezabere místo. Přilepil jsem ho tam oboustranně lepící páskou. Mám ho asi rok a jede bez problémů. A je levný!
http://www.gme.cz/teplomery-pokojove-ve ... -p759-780/
jorix

Příspěvek od jorix »

MilanT píše:
jorix píše:EDIT: chybička se vloudila, původně jsem napsal "zvlhčovač" místo "vlhkoměr"
Takže opravdu vlhkoměr? :)
V GM jsem si koupil tenhle digitální vlhkoměr s teploměrem. Je malý a v kufru nezabere místo. Přilepil jsem ho tam oboustranně lepící páskou. Mám ho asi rok a jede bez problémů. A je levný!
http://www.gme.cz/teplomery-pokojove-ve ... -p759-780/
Jo jo, to je přesně ono, díkec :D
shoooter

Příspěvek od shoooter »

jorix píše:Máte prosím někdo zkušenost s nějakým konkrétním vlhkoměrem, který se hodí do futrálu kytary? Díky.

EDIT: chybička se vloudila, původně jsem napsal "zvlhčovač" místo "vlhkoměr"
Mám terarijní vlhkoměr z akvatery. Krom toho, že je na tom nějaký gekon či co, je to funkční a malé. I když o tom digitálu uvažuju taky.
Hlavně ty vlhkoměry občas ukazují velmi přesně (zejména digitální) nepřesné hodnoty, a měly by se občas kalibrovat.
http://www.doutniky-obchod.cz/magazin/j ... -vlhkomer/
hrac30

Příspěvek od hrac30 »

Zdravím - tohle sem nikdy u kytary neřešil - teď se stydím :oops: - vždy sem je jen udržoval v ,,normálním,, prostředí - na westernovce mám zadní desku ok dle videa a materiálů co tady sou dané přední deska za kobylkou také ok ale před kobylkou až k hmatníku a kolem ozvučnice je deska propadlá dovnitř - je to tím, že je kytara vyschlá nebo se bortí tím tahem strun? Jsou tam 13 - jak říkám ostatní místa jsou ok jen před kobylkou je to propadlé. Díky.
Ještě doplním je to stará Sigma - C.F. Martin model DM1S
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

hrac30 píše:Zdravím - tohle sem nikdy u kytary neřešil - teď se stydím :oops:
Tohle jsem u svych mnoha kytar nikdy neresil a vubec se nestydim :)
Je to podle me zbytecne prehaneni pouze potencionální komplikace. Přitom staci doma udrzovat vlhkost 40-60% (coz by se vzhledem k mikroklimatu bydleni melo tak jako tak) a nenastal za poslednich 20 let u me jediny problem. Tyhle postrehy, navody a varovani pochazi z uplne jinych mist, kde napr. v New Jersey neni v lete 35°C a 95% vlhkost nic vyjimecneho. To u nas ja zazivam maximalne kdyz jdu na inspekci do susarny ;)

Uz jsem ten vtip tady jednou psal, ale zopakuju ho: Potka se u Kolína kytara z pouste u Corony a kytara z indonézského tropického pralesa..... Tady v těch čechách mají ale kure*vské klima co?
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
shoooter

Příspěvek od shoooter »

hyenik píše:
hrac30 píše:Zdravím - tohle sem nikdy u kytary neřešil - teď se stydím :oops:
Tohle jsem u svych mnoha kytar nikdy neresil a vubec se nestydim :)
Je to podle me zbytecne prehaneni pouze potencionální komplikace. Přitom staci doma udrzovat vlhkost 40-60% (coz by se vzhledem k mikroklimatu bydleni melo tak jako tak) a nenastal za poslednich 20 let u me jediny problem. Tyhle postrehy, navody a varovani pochazi z uplne jinych mist, kde napr. v New Jersey neni v lete 35°C a 95% vlhkost nic vyjimecneho. To u nas ja zazivam maximalne kdyz jdu na inspekci do susarny ;)

Uz jsem ten vtip tady jednou psal, ale zopakuju ho: Potka se u Kolína kytara z pouste u Corony a kytara z indonézského tropického pralesa..... Tady v těch čechách mají ale kure*vské klima co?
No, klima je u nás s ohledem na kondici nástrojů poměrně přívětivé. Sucho bývá hlavně v zimě v panéláku ve vyšších patrech. Nicméně nástrojů, kterým "sama" praskla deska je dost.
Jeden nástroj, který byl velmi suchý, až se toho kytarář děsil, jsem si před časem přivezl ze států (těch spojených). Řešily se případy špičkových nástrojů, které po transportu přes půj zeměkoule přestávali hrát atd. Problém vlhkosti prostě existuje, a pokud neměníte klimatické pásmo, jde jen o to nenechat kytary vyschnout.
hrac30

Příspěvek od hrac30 »

No já to právě neřešil držel sem se zásady nenechat kytary na dešti na slunci a td - prostě normálka - ale pročet sem tohle téma a vytáhl tu starou westernovku položím pravítko a ejhle je tam ,,díra,, 0,5cm - namočil sem balíček ponožek do vody vymačkal přivázal na provázek vsunul dovnitř zavázal za struny, futrál - s molitanovou výstelkou - sem mírně postříkal rozprašovačem a nechal vsáknout - teď sem koukal před půl hodinkou a už je to jen cca 2mm takže to pěkně pracuje a vyrovnává se to - byla vážně vyschlá - nečíst tohle téma možná bych si toho ani nevšiml páč na ní skoro nehraju - jinak bydlím v paneláku a suchej vzduch tu bude. Tak teď si to budu už hlídat.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“