jak se zesilujete na sóla?

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
Vilcek
Kontaktovat uživatele:

Re: jak se zesilujete na sóla?

Příspěvek od Vilcek »

Počky my si nerozumíme :D mam aparat se smyckou a v tom mam ten booter a zesiluju se tak, ale mam ho ve zkusebne a doma hraju na mali stene od Ibanezu a to smycku nema a kdyz ten booster zapojim rovnou tak to jenom zkresluje. :) uvadel sem to jenom jako priklad, je fakt ze na čistej kanal moc nehraju takze sem to nezkousel
Kytary: Jackson DK2; Ibanez GSA
Aparát: Peavey ValveKing 112; Ibanez 15W
Efekty: Boss SD-1, LS-2; CryBaby Kirk Hammett signatre; Marshall EH-1; ladička PlanetWaves
Struny: Ernie Ball 9-10

http://www.youtube.com/user/Vilcekcovers
http://bandzone.cz/fan/vilcek
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

booster ve smyčce ničí zvuk protože začne sám zkreslovat....
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

turbo_MaCk píše:booster ve smyčce ničí zvuk protože začne sám zkreslovat....
Blbost
Scorstin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorstin »

Ja som doteraz pouzival na sola hlavne kanal overdrive2 na mojom Marshall avt, ale minule som z prdele skusil zapojit Danelectro FAB distortion do smycky (predtym som ho pouzival zapojeny pred kombo na skreslenie cleanu v jednej kapele kde nehrame moc metal, aby som nemusel na kazdej skuske pretacat ekvalizer na overdrive kanale na kombe, ak mi rozumiete :) ), a prekvapili ma dve veci...

po prve, efekt sa prestal 'hadat' so skreslenymi kanalmi na kombe, dokonca aj s akustickym simulatorom, a uplne krasne bol pouzitelny na boost na sola, pridava volume aj trosku (malicko) gainu, a dodava zvuku viac stredovy charakter.

po druhe, co mi zase trochu vadi, ze aj na maximalnych settings bol cez clean kanal ten zvuk prinajlepsom len silnejsi overdrive, ked som rovnaku vec urobil s krabickou FAB overdrive tak sa z nej stal akurat len volume booster...cize, zapojenie do smycky mi ubera na sile skreslenia produkovaneho krabickou, ci uz dist alebo overdrive. Dnes som sa do toho dival este, a nasiel som vzadu na kombe prepinac +10dB pre smycku, ked ho zapnem, tak sa sice prejavi skreslenie krabicky silnejsie, ale znie to ako dvojity zvuk, v popredi uplny clean a za nim viac potichu skrslenie z krabicky :D nechapem vobec...

takze...ak sa niekto obzerate po velmi lacnom rieseni tak urcite skuste toto :) ten distortion stoji max 400kc novy asi, a na mojom lacnom kombe mi to zvuk nijako nekazilo, skor naopak, pre hlasitostne aj zvukove zvyraznenie sola super :) samotny distortion tiez fajn, len to nesmie byt v slucke zrejme...

napisete co si myslite...a ak niekto vie preco mi to /po druhe/ robi tak budem vdacny za vysvetlenie :)
rain
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

Ta smyčka bude paralelní a ještě bývá frekvenčně upravená (respektive serioparalelní - nejde štelovat poměr dry/wet signál na 100%) takže do smyčky (efektu) jde vždy jen část signálu a efekt (distoršn) se nevybudí tak aby zkresloval jak má, ale jenom zesiluje. Novější Marshally (i lampové TSL, DSL) mají tu FY tak zmršenou.
I když mě teď napadá že FX je vlastně až za zkreslením, tak to může být i tak, že na zkresleném kanálu tu krabičku vlastně nakopneš tím zkreslením z preampu a ona kreslí jak má a signály se pak smíchají a hraje to tak jak to hraje...
Obecně u seriové smyčky, nebo paralelní která je naplno (100%) je na zvýšení hlasitosti možné použít nějaký linear booster (a né že ne), equalizér atd...
LLL

Příspěvek od LLL »

...doufám, že mě ortodoxní kytaristi neutlučou...kdysi dávno jsem hrál na BOSSy v pořadí DF2, CS2, CE3, DD2...tu CE3 jsem postupem času vyměnil za FL9(IBANEZ)...no ale k věci - na zesílení sóla jsem používal CS2 - poněkud netradičně vřazen až za zkreslovadlo.... asi je to blbý, ale mně to takhle vyhovovalo...
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

LLL píše:...doufám, že mě ortodoxní kytaristi neutlučou...kdysi dávno jsem hrál na BOSSy v pořadí DF2, CS2, CE3, DD2...tu CE3 jsem postupem času vyměnil za FL9(IBANEZ)...no ale k věci - na zesílení sóla jsem používal CS2 - poněkud netradičně vřazen až za zkreslovadlo.... asi je to blbý, ale mně to takhle vyhovovalo...
vůbec není blbý.... blbí je vytvářet dogma v zapojování edfektů...
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Dave11
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dave11 »

take resim problem jak se zesilit na sola, dneska jsem si koupil electro-harmonix lpb-1, ale kdyz ho zapnu na solo, kanal to vic zkresly ale moc nezesili, cistej kanal to zesili nadherne ale zkreslenej to jenom vic zkresli, jeste jsem ten efekt nemel ve zkusebne, kde mam lepsi kombo, ktere ma efektovou smycku, myslite ze kdyz to zapojim pres smycku, ze to bude lepsi ?
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Dave11 píše:take resim problem jak se zesilit na sola, dneska jsem si koupil electro-harmonix lpb-1, ale kdyz ho zapnu na solo, kanal to vic zkresly ale moc nezesili, cistej kanal to zesili nadherne ale zkreslenej to jenom vic zkresli, jeste jsem ten efekt nemel ve zkusebne, kde mam lepsi kombo, ktere ma efektovou smycku, myslite ze kdyz to zapojim pres smycku, ze to bude lepsi ?
Ano. Pokud chces ciste zesileni, musis ho dat do smycky.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Dave11
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dave11 »

wohma - doufam ze mas pravdu a ze ten efekt nebudu muset vracet, zitra jdu do zkusebny tak to odzkousim... 8)
Vilcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vilcek »

Dave11 píše:wohma - doufam ze mas pravdu a ze ten efekt nebudu muset vracet, zitra jdu do zkusebny tak to odzkousim... 8)
Wohma ma pravdu! :wink:
Kytary: Jackson DK2; Ibanez GSA
Aparát: Peavey ValveKing 112; Ibanez 15W
Efekty: Boss SD-1, LS-2; CryBaby Kirk Hammett signatre; Marshall EH-1; ladička PlanetWaves
Struny: Ernie Ball 9-10

http://www.youtube.com/user/Vilcekcovers
http://bandzone.cz/fan/vilcek
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

Až se zase objeví na prodej tak rocktron nitro, lahůdka :P ...
Die Hard or Die Home
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

No pak je ještě jedna levná varianta, pokud má zesik efektovou smyčku: pasivní volume na doprovod (čili nezesilovat se na sóla, ale ztišovat na doprovod).

Boostery mají někdy problém, že trochu zabarvují signál, i když výrobce tvrdí, že ne. Další problém je, že žerou baterky a to je vlastně zbytečný, pokud jsou stejně zapojený ne za kytarou (kde slouží k zesílení signálu kytary a nakopnutí aparátu), ale ve smyčce, kde je obvykle signálu hafo - resp stačí přidat volume na zesilovači.
Kdysi jsem měl takovou jednoduchou pasivní krabici s jedním nožním přepínačem a jedním potenciometrem. Plně to ve smyčce vyhovovalo. Takže na zesiku si člověk pak nakroutí max. volume na sólo, na doprovod jde s útlumem, který si nastaví na tomhle antiboosteru. Signál to nekurví, protože v tom nejsou aktivní prvky. Je to jako volume pedál, ale s pevně daným skokem dolů. Výrobně na koleně jednoduchý a podstatně levnější, než třeba MXR boostery, je to za pár kaček.

Celkem zajímavou cenovou alternativou je aktivní Preamp booster PB100 od Uliho, který má i basy a výšky, takže na sólo se může člověk zbait okrajových kmitočtů. No a pak jsem vlastně taky na tohle používal kdysi starej EQ Ibanez, který umí to samý - má volume na zesílení a ještě si člověk upraví frekvenční průběh, jak potřebuje. (EQ obecně šumí před zkreslením, ale v efektový smyčcce to už není tak žhavý).
Obrázek
60'Rock_N'_Roll

Příspěvek od 60'Rock_N'_Roll »

pootočením volume potu na kytaře...
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

60'Rock_N'_Roll píše:pootočením volume potu na kytaře...
Joooo.... sólák typu Wes Montgomery to má v klidu :)
Na druhou stranu jsou kytary, kde je volume poťák dost na prd umístěný. Na Fenderu (a odnožích) velmi oceňuju volume u prstu, ale na LesPaulu poťák pro kobylkáč nic moc - trochu z ruky. (a to už nemluvím o tom, že při hammeringu si musím dávat bacha na přepínač snímačů, do kterýho si občas drbnu a přepnu si na oba).
No stejně je to odbočka od tématu, sorry za offtopic...
Obrázek
Fade
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/fade
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fade »

Ja se zesiluju nastavitelnym jumpem na me hlave :) je to cistokrevna lampa, takze pri jumpnuti hlasitosti se zvedne i nepatrne zkresleni, protoze se to jakoby vice vytavi.
Skervesen 4AP Custom Shop
Fender American Standard Telecaster
Ibanez S series - (Fishman Fluence Modern)
Kemper Profiler + Kemper Remote
bledule

Příspěvek od bledule »

Na skokový zesílení BH5H používám kompresor /Rocktron Big Crush/,ale fakt je že na kytaru pouze nahrávám a cvičím.Na živo vůbec nevystupuju,takže mě tenhle problém až tak netrápí a jednokanál Blackheart je pro mě ideální.Ten pocit ze hry oproti software,kterej jsem používal dříve je nesrovnatelnej.
V nahrávkách je soft určitě využitelnej a variabilní.Jinak když hraju s kapelama na bicí,tak tam skoro vůbec nesóluju a když už,tak prostě přitlačím :D
kytary : Epi lp,Variax 500,Godin Radiator,strat Hyundai,Jolana Akexandra
basa : Ibanez TR
bicí a činely : Pearl,Ludwig,Zildjian,Meinl,Istanbul,DM5,Cajon Sonor
aparát a efekty: BH5H,BH112,GDI21,BDI21,volume a wah GD,Rocktron Big Crush,RP100,Double MUFF,VD1
klávesy : master Roland PC 200 MKII,Doepfer Pocket control
příslušenství : asi patery různý sluchátka,15 mikrofonů /na kytary SM57,58 nebo nějakej kondík/,Mix Behringer,Delta 1010LT,
monitory B2030A,preamp VTB1 a MIC100,

http://bandzone.cz/fan/majitelkapely
Cheebers

Příspěvek od Cheebers »

Ahoj vsichni,
mam take popisovanej problem:
overdrive na zkreslenem kanale nepridava na hlasitosti jen vice zkresluje a orezava zvuk.
Navic ted mam jen trandaka bez smycky! Takze to potrebuju poresit krabkou co je mezi nastrojem
a kombem. Vypozoroval jsem, z uvedenejch clanku v tomto tematu, ze by to resil EQ treba Boss.
Pak jsem se chtel zeptat zda by to vyresil (v mem pripade trandaku bez smycky) treba ten Seymour
Duncan pickup booster? Mate nekdo zkusenost s timto efektem? Na strankach Muzikusu jsem se docetl,
ze tato krabicka se nema davat do smycky.
Budu rad za reakce na muj konkretni problem :D
Cheebers
rain
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

Cheebers píše:Ahoj vsichni,
mam take popisovanej problem:
overdrive na zkreslenem kanale nepridava na hlasitosti jen vice zkresluje a orezava zvuk.
Navic ted mam jen trandaka bez smycky! Takze to potrebuju poresit krabkou co je mezi nastrojem
a kombem. Vypozoroval jsem, z uvedenejch clanku v tomto tematu, ze by to resil EQ treba Boss.
Pak jsem se chtel zeptat zda by to vyresil (v mem pripade trandaku bez smycky) treba ten Seymour
Duncan pickup booster? Mate nekdo zkusenost s timto efektem? Na strankach Muzikusu jsem se docetl,
ze tato krabicka se nema davat do smycky.
Budu rad za reakce na muj konkretni problem :D
Cheebers
Pokud kteroukoliv z těchto krabiček zařadíš před zkreslení (které máš předpokládám v kombu) tak vždycky ti jen zvětší/změní charakter zkreslení ale nezvedne hlasitost. Potředuješ něco (EQ, linear booster...) za zkreslení, aby se zvedla celková hlasitost už zkresleného signálu. V případě trand. komba bez smyčky to půjde jedině způsobem: kytara -> zkreslovací krabička -> zesilovací krabička ((EQ, linear booster, volume pedál...) -> čistý kanál komba. Nebo multiefekt...
Skipper
Bandzone: http://www.bandzone.cz/fan/skipper
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skipper »

teď sem to obměnil: zkresluju se krabičkou Ibanez TK999 a pro zesílení na sola přepnu na druhej kanál mího komba kde mám mrňavej Gain, korekce na rovno a Volume lehce za půlkou
EVH Wolfgang Special, Gibson LP BFG-TG (Nashville 2007), Epiphone LP Custom (Hořovice 1994), Maya Stratocaster (Japonsko 1984), Chapman ML1-7 RS, Victory VX Kraken mkII a Janíček picks.
Mapex Armory (10, 12, 14, 16, 20, 22), Pearl Free Floating Maple 14"x6,5", Meinl Classics.
Focusrite Scarlett 18i20, Reaper, Ableton Live 9, NeuralDSP, Addictive Drums.
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“