Pepekkarel píše:Aha a v kolik tak stoji vymena lamp?cca.
Myslím, že odtud se můžeme hýbat dál:) Elektronky EL84 jsou na výkon 15W potřeba dvě, na 30W jsou tam 4 (můžeme to vztáhnout na případ Lanýže VC15 a VC30). Zpravidla se mění cca po těch 2, 3 letech (závisí vážně jen na tom hraní) právě koncové, předzesilovací pokud nejsou vadné nebo neodejdou, což se nestává se měnit nemusí. Takže pokud by bylo potřeba přelampovat, na 30W aparát můžeš počítat s přibližně takovou investicí:
http://www.ges.cz/cz/elektronka-el84-mq ... 01948.html
toto je párovaná čtveřice EL84. Ale vůbec to tak nemusí být, já mám Blues Juniora z druhé ruky už asi 5 let a stejně NEBYLA potřeba ty lampy měnit, to už bych měl udělat až teď, protože zvuk se pomalu otupuje (ztrácí na barvitosti a brilantnosti), ale na domácí hraní mi to pořád tolik nevadí, takže se určitě nemusíš bát, kolik do toho peněz ještě budeš muset nacpat, vůbec to tak nemusí být.
Naopak se stává, že v nových levných aparátech jsou velice nekvalitní elektronky, které mají horší zvuk a životnost, než pořádné odborně měněné, takže na to taky bacha! Například na "super originál" Fender Groove Tubes, což jsou jen přestříkané ruské Sovteky a k tomu pochybně párované bych si dával pozor:)
Fender AM Professional II Roasted Pine (2023), Fender American Stratocaster (2006), Fender Troy Van Leeuwen Jazzmaster (2021), Gibson LP Studio (1992), Gibson 60's Tribute Goldtop P90 (2011) -> Orange Rocker 15, Vox AC10