Gibson Les Paul standard - jaký ročník

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Gibson Les Paul standard - jaký ročník

Příspěvek od Kinx »

nikdy bych nerekl, ze tohle napisu, ale diky tomu mymu twangujicimu '76 Deluxe s javorovym krkem se ze me stal regulerni fanousek les paulu :))) hlavne teda tech s javorovym krkem. podle me to doda LP tu potrebnou konkretnost a attack aby to nebylo zvukove blato.

zelbohu vetsina soucasne produkce ve srovnani s timto trochu blative znim - samo o sobe je to v pohode, dokavad to clovek nesrovna s necim, co ma proste frekvence i jinde nez ve stredobasech :) moje inklinace k tyhle kytare bude i tim, ze kdyz jsem s kamaradem delal velkou srovnavacku kytar, tahle hrala nejvic jako tlusty tele popr pre-cbs jaguar s boostem, sustainem a bez prezvuku kobyly :)) Jenom by nemusela byt tak tezka (pres 7kg urcite, i tak to neni nejtezsi LP Deluxe co jsem zkousel. Uz se tesim, az si konecne najdu cas na preprazcovani, pak se teprve rozehraje, zatim tam mam ty origo nizoucke prazce. S designem mam sice porad trochu potiz, ale diky tomu zvuku si casem umim predstavit jeste nejakej ve staji. zatim uspesne dubluje Flying V (kterej je oproti LP vic do basu a neni tak konkretni).

rychloukazka jak twanguje here

torst

Příspěvek od torst »

s tím přepražcováním opatrně. Ono to může zvuk hodně změnit. aby sis pak nerval vlasy. P.S.: Myslel jsem, že Deluxe = minihumbuckery?
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
krade

Příspěvek od krade »

2 kinx: sedm, ty vole, kilo?...to bych nedal...taky si myslim, že les pauly se 70´s maji něco do sebe a myslí si to i john speedo reis z hot snakes a rocket from the crypt, kterej na ně hraje - to je asi lepší berná mince než můj názor...
Gibson SG Firebrand 1980, Gibson LP Special 1996, Gibson SG Junior 2011, Miles Steelcaster 2019, Fender Telecaster Standard 1989, Splawn Competition, Fender Bassman Silverface 50w, 1974, 2x12 Custom Coffee Cabs (V30 + Creamback),
http://bandzone.cz/commodore64
Fořt

Příspěvek od Fořt »

krade píše: 23.03.2021 9:21 2 kinx: sedm, ty vole, kilo?...to bych nedal...taky si myslim, že les pauly se 70´s maji něco do sebe a myslí si to i john speedo reis z hot snakes a rocket from the crypt, kterej na ně hraje - to je asi lepší berná mince než můj názor...
Nechce se mi tomu věřit. Kde by se ty 3 kila navrch oproti standardním 4 kg nekomorovaných LP á la 1959 vzaly? Nešlo by to hodit ji na váhu?
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

7kg jsem asi prehnal, ale pocitove je tezka dost. schvalne ji zkusim hodit na vahu az nejakou v okoli objevim.
torst píše: 23.03.2021 9:01 s tím přepražcováním opatrně. Ono to může zvuk hodně změnit. aby sis pak nerval vlasy. P.S.: Myslel jsem, že Deluxe = minihumbuckery?
jo, mam z toho trochu strach, ale Ondrovi Vlkovi verim (nechal jsem u nej uz preprazcovat Jazzmaster a dopadlo to skvele) a tady se to mistama uz pridusuje :( jinak nekdo do ni namlatil ke krku stary DiMarzio a ke kobyle snimac neznamy znacky - zni ale fakt skvele.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Nejtěžší kusy, co jsem tak četl, byly kolem 14lbs (6,3kg) tak Kinx nemusí být daleko od pravdy.
Jsou lidi, co říkají, že by se mohl po přepražcování změnit. Možné to je, ale je otázka, jestli k lepšímu nebo horšímu :) Každopádně kytara, na kterou se nedá hrát, ztráci smysl. To samé platí pro higain a nezavoskované snímače. Ty určitě hrají o něco líp, ale když kytaru nemůžeš vzít na kšeft, tak je to to stejně k prdu.
Cca měsíc zpátky jsem hrál na 77 Standard s javorovým krkem a T-Toapama a ty kytary ale určitě něco do sebe. Mně paradoxně přišla oproti Heritage 80 míň twangová a spíš středová v PRS/SG stylu. Ale byl to lehší kus s cca 4.2-3 kg (H80 má 4,5kg). Hlavně je to úplně jiné LP něž jakýkoliv post-Norlin LP. Určitě bych jeno takové doma snesl : )
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

no pri primym srovnani s tou moji '76 je kamosuv '74 deluxe hodne ve stredech, spis jako SG. Nejvic se ji blizi '11 LP Custom, ten ma taky takovy ostrejsi konkretnejsi vysky, ale ne tolik jako ten muj. Normalne mam na kobylkovym snimaci skoro permanentne stazenou clonu, protoze to je pri beznym pouziti a ocekavani LP zvuku proste hodne ostre :) ale na cistsich zvucich a s fuzzama k nezaplaceni. Bez prehaneni si myslim, ze to ma podobnej objem vyssich frekvenci ve vystupnim signalu jako jazzmaster.
vintager

Příspěvek od vintager »

Ked sa sem uz davaju foto, tak dve fotky mojej lavackej 73ky. Rocniky az tak prehnane pri LP netreba riesit, vela zalezi od konkretneho kusu. Dobre kusy sa najdu v kazdej dekade. Samozrejme, ak chce hrat niekto tvrde metale na t-topoch, asi to nebude celkom ono. :wink: Prva polka 70. roky maju trochu specificky zvuk, rychlejsi attack, tensi a chladnejsi zvuk a fretless wonder prazce. Oproti mojim ostatnym gitaram je zapojena hlasnejsia o par decibelov a to ma snimace so slabym outputom, nejakych 7,7k tusim.
IMG_20200331_094943.jpg
MVIMG_20200331_095047.jpg
Lefty Gibson Les Paul Custom Black Beauty 1973
Lefty Fender American Standard Stratocaster 2007
Lefty Charvel Pro-Mod San Dimas HH 2021
Lefty Harley Benton TE-62 DB LPB 2023
Lefty Sterling by MM stingray Ray4
grock

Příspěvek od grock »

Kinx píše: 24.03.2021 8:54 no pri primym srovnani s tou moji '76 je kamosuv '74 deluxe hodne ve stredech, spis jako SG. Nejvic se ji blizi '11 LP Custom, ten ma taky takovy ostrejsi konkretnejsi vysky, ale ne tolik jako ten muj. Normalne mam na kobylkovym snimaci skoro permanentne stazenou clonu, protoze to je pri beznym pouziti a ocekavani LP zvuku proste hodne ostre :) ale na cistsich zvucich a s fuzzama k nezaplaceni. Bez prehaneni si myslim, ze to ma podobnej objem vyssich frekvenci ve vystupnim signalu jako jazzmaster.
Před časem jsi psal, že by ses měl dostat k tomu Hladíkovu customu, ještě jsi ho netestnul ?
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
vintager

Příspěvek od vintager »

Kinx píše: 22.03.2021 20:08 ... doda LP tu potrebnou konkretnost a attack aby to nebylo zvukove blato.
Dobre a kvalitne LP praveze nikdy nebolo blato. Prvotne humbuckre boli navrhnute, aby hrali ako single (P90 konkretne), ale bez brumu. Ta twangovost nie je o javorovom krku, ale celkovej konstrukcii v tej dobe.
Moj custom, co ma t-topy, tie su velmi ciste a citatelne, kobylka vie hrat presne ten tele na steroidoch zvuk. V porovnani s nimi bolo kombo 498/490 v Studiu ciste blato, ale to fakt zavisi aj od konkretneho kusu.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

grock píše: 24.03.2021 14:04
Kinx píše: 24.03.2021 8:54 no pri primym srovnani s tou moji '76 je kamosuv '74 deluxe hodne ve stredech, spis jako SG. Nejvic se ji blizi '11 LP Custom, ten ma taky takovy ostrejsi konkretnejsi vysky, ale ne tolik jako ten muj. Normalne mam na kobylkovym snimaci skoro permanentne stazenou clonu, protoze to je pri beznym pouziti a ocekavani LP zvuku proste hodne ostre :) ale na cistsich zvucich a s fuzzama k nezaplaceni. Bez prehaneni si myslim, ze to ma podobnej objem vyssich frekvenci ve vystupnim signalu jako jazzmaster.
Před časem jsi psal, že by ses měl dostat k tomu Hladíkovu customu, ještě jsi ho netestnul ?
V teto situaci je to nerealne :( kdyz vsechno dobre dopadne, tak bychom mohli s RH Tribute konecne zahraty Syntezu ke konci roku, tak se o to pokusim tou dobou. Urcite se o to pochlubim zde, az to dopadne :)
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

vintager píše: 24.03.2021 15:04
Kinx píše: 22.03.2021 20:08 ... doda LP tu potrebnou konkretnost a attack aby to nebylo zvukove blato.
Dobre a kvalitne LP praveze nikdy nebolo blato. Prvotne humbuckre boli navrhnute, aby hrali ako single (P90 konkretne), ale bez brumu. Ta twangovost nie je o javorovom krku, ale celkovej konstrukcii v tej dobe.
Moj custom, co ma t-topy, tie su velmi ciste a citatelne, kobylka vie hrat presne ten tele na steroidoch zvuk. V porovnani s nimi bolo kombo 498/490 v Studiu ciste blato, ale to fakt zavisi aj od konkretneho kusu.
to jsi popsal hezky, tele na steroidech - to je presne to, jak to vnimam :) nebo dobrej jaguar s kompresorem a bez harficky :))) Urcite tam bude hrat roli vic veci, zpravidla ale byly Norlin-era kytary s javorovym krkem co jsem mel moznost otestovat ostrejsi, nez ty bez nej. Jinak mam 498-490 kombo rad, podle me to blato nejde prisuzovat jen tem snimacum.

EDIT: ted koukam, ze uz vysel ven track, ktery jsem cely nahraval na ten svuj LP pres ohuleny bassman reissue, strymon mobius a nejaky simulator pruzinaku. Tyhle zvuky me z te kytary bavi nejvic.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

no nejde to přizusovat jenom těm snímačům, někdy je špatná i celá kytara :)
Podle mně jsou jeden z hlavních důvodů 'blatovitosti' 300k poty, které Gibson používal u Standardů a Studií v 90tkách.A paradoxně ostřejší attack/celkově lepší zvuk LP Customů z té doby je zase přisuzován ebenovým hmatníkům, ale viděl bych to spíš na 500k potencimetry. Když už teda pominu dřevo :)
vintager

Příspěvek od vintager »

Jasne, nic nie je cierno-biele. Kazda gitara sa sprava trochu inak. Ja som porovnaval dve konkretne gitary a tam bol ten rozdiel priepastny, pokial ide o citatelnost tonu, ale aj dynamiku a celkovy prejav. Custom pri hrani nic neodpusta, sprava sa ako gitara so singlami, to Studio s 498/490 bolo oproti tomu ako pod dekou, ale zase na vyssie skreslenia omnoho lepsie tlacila.
grock

Příspěvek od grock »

Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
torst

Příspěvek od torst »

Hrajou oba krásně, ale jak chceš hodnotit rozdíl? Různí hráči, různí aparáti, různí reverbi, hrůzná hodina odpovědi.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
volfi

Příspěvek od volfi »

Pánové mohl byste mi někdo objasnit jak je to s odlehčováním těla u lespaulů? Od jakého roku se to standartně dělá? Jaké to má výhody/nevýhody?
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Odlehčuje se, aby se dostali na přijatelnou váhu při použití míň kvalitního dřeva.
Začali s tím někde na začátku 80 let (83-84 ? ) s 9-hole weight relief u Standard/Studio. Kolem 08 se dělali Standardy plně komorované (chambered), kolem 2012 s Modern weight relief a od 2019, resp. 2020 modely jsou zase 'solid body'. I Traditionaly se dělali do cca 2013 s odlehčením. Classicy jsou myslím pořád 9-hole.
Jde to poznat podle odezvy dřeva a ve finále i na samotném zvuku. Odlehčené verze mají jiný attack a jiným způsobem rezonantní tělo než solid body, mají 'nádech' lubovky a hodí se spíš na blues a lehčí rock než na heavy/metal.
Přílohy
2019_05_14_gibson_weight_relief.jpg
volfi

Příspěvek od volfi »

Takže takovej ten "pravej" lespaul je z dnešní sériové produkce jenom standart?
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Standard a 70s Deluxe.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“