Zapojení reproduktorů a boxů

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Enty™

Re: ZAPOJENÍ REPRÁKŮ a BOXŮ

Příspěvek od Enty™ »

takže jinak.. můžu do té 1960tky zapojit jeden 8Ohmovej zesík do 8Ohmovýho vstupu na bedne tak, že budou hrát všechny repráky?
cerfotoc
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cerfotoc »

Ahoj chci se zeptat, četl jsem pouze pár prvních příspěvků, ale moc vysvětleno to nebylo. Co to udělá když zapojím TRANZISTOROVÝ kombo s výstupem na 8ohm do bedny která má 16ohm? je to stejné jako u lampy - hraje poloviční hlasitostí?

rád bych tu 212ku zatim nějak využil než koupim lampovou hlavu...
schecter damien 7(w/ EMG 707), engl e530, l-amp 50W 6L6 poweramp, engl e212v
line6 relay g90, ehx memory toy, korg dtr-1000, rocktron hush super c, the t.racks pc200

Obrázek
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dayslypper »

Enty™ píše:takže jinak.. můžu do té 1960tky zapojit jeden 8Ohmovej zesík do 8Ohmovýho vstupu na bedne tak, že budou hrát všechny repráky?
Jak je patrné z příslušného obrázku, tak to nejde.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

cerfotoc píše:Ahoj chci se zeptat, četl jsem pouze pár prvních příspěvků, ale moc vysvětleno to nebylo. Co to udělá když zapojím TRANZISTOROVÝ kombo s výstupem na 8ohm do bedny která má 16ohm? je to stejné jako u lampy - hraje poloviční hlasitostí?

rád bych tu 212ku zatim nějak využil než koupim lampovou hlavu...
Bude to hrát potišeji...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
cerfotoc
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cerfotoc »

aha, tak to je celkem na prd, protoze kdyz se k tomu crate pripoji box tak ty repra v nem hrat neprestanou a zase se mi je nechce vypojovat a hrat jenom pres ten box a pak hodne zvysovat hlasitost na kombu.

no nic, tak bude box nějakou dobu stát v koutě no. pořád lepší než mít hlavu a nemít box... :)
line6 relay g90, ehx memory toy, korg dtr-1000, rocktron hush super c, the t.racks pc200

Obrázek
pigdestroyer
last.fm: tlumok
Bandzone: pigdestroyer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pigdestroyer »

2cerfotoc: nechapu co resis? proste to zapoj a hotovo ne? i kdyz to nebude hrat na plny vykon, i tak to pomuze a zhutni zvuk
cerfotoc
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cerfotoc »

tak jasne ze to zkusim :)

Obrázek
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Ahoj, mám 4 repráky 8Ohm, a potřebuju výsledek taky 8Ohm -> Použiju sériově paralelní zapojení.
Chtěl jsem kabely mezi reprem co nejkratší a aby se nekřížili, tak jsem spodní dvě otočil.
Chtěl bych se jen ujistit na správnost mého schématu: Jsem si jistý na 90%, potřeboval bych těch 10% ujistit od někoho, kdo to má víc v malíku
Schéma zapojení
Schéma zapojení
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Moleek píše:Ahoj, mám 4 repráky 8Ohm, a potřebuju výsledek taky 8Ohm -> Použiju sériově paralelní zapojení.
Chtěl jsem kabely mezi reprem co nejkratší a aby se nekřížili, tak jsem spodní dvě otočil.
Chtěl bych se jen ujistit na správnost mého schématu: Jsem si jistý na 90%, potřeboval bych těch 10% ujistit od někoho, kdo to má víc v malíku
schema.jpg
Sám si odpovim, je to samozřejmě blbost, dolní repra by byly paralelně ke kabelu, takže signál 'zvolí cestu nižšího odporu a to kabel.... Takže holt nebudu minimalista a připojim to pořádně křížem a bude to.
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Myslím, že to není problém. Viz. můj příspěvek na první stránce vlákna.
Naposledy upravil(a) dayslypper dne 16.10.2009 18:20, celkem upraveno 1 x.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Re: Připojování reproduktoru a boxů

Příspěvek od Bummer »

Zajímala by mě jedna věc... nevím jestli tu už padla, ale mám za to, že ne... Má nějaký vliv na zvuk (ponecháme-li to ostatní stranou), pokud se u lampy zapojí na 16 ohmový výstup 8 ohmové repro?
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Vše, co jsem o tom vyčetl zde na fóru, jsem hodil sem Příručka pro kytaristy/Jak připojit repro k zesilovači?
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Tam bohužel není o zvuku ani zmínka...
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Myslim, že není na místě řešit zvuk, když tím riskuješ poškození aparátu. Proto ti asi jen tak někdo neodpoví. Ale pokud ti jde o to, jestli zvuk bude lepší, tak zcela jistě ne. Já komiksovými citoslovci příliš neoplívám, ale dle mě by to znělo asi takhle, pokud bys to kombo trochu vohulil:

Chrrrrrr crrrrrrrr, bum, beng, prásk, bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz :lol:
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Jak změřím impedanci? Klasicky multimetrem, že? Jen se ujišťuji... Vím, že impedance není totéž co odpor. Ale proměřoval jsem repro a naměřil jsem 8 ohmů. Postupem času jsem si totiž přestal být jistý tím, kolik vlastně má. A teď zjišťuji, že jsem ho měl zapojené do špatného výstupu. Nevýhoda nákupu z druhé ruky... Zesilovač naštěstí funguje...

dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Máš pravdu. To, co měříš multimetrem, je jen stejnosměrný odpor vinutí, tedy jakási dolní mez, pod kterou impedance nemůže klesnout.

Jmenovitá (nominální) impedance je důležitější údaj. Je to impedance při zátěži střídavou složkou a bývá vždy o krapet vyšší.

Reproduktoru o nominální impedanci 8Ω odpovídá SS odpor o hodnotě cca 6,8Ω.
Naposledy upravil(a) dayslypper dne 16.10.2009 18:07, celkem upraveno 1 x.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

No, takže už můžu sám sobě odpovědět.

Rozdíl ve zvuku skutečně je. Čistý zvuk je nyní (s vyhovující impedancí) kulatější a teplejší, zkreslený je méně agresivní, nepříjemný, kousavý... Ještě výrazněji se to podepsalo na zvuku do sluchátek.

Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Jj rozdil tam musi byt, dle impedance se odviji frekvencni charakteristika (a naopak impedance je zavisla na frekvenci, ten udaj, co se bezne udava, tak je myslim pro 1kHz). Na sluchatkach jsou obecne vic slyset detaily (pokud bereme v potaz bezna sluchatka a kombicko).
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Kryšpín
Kontaktovat uživatele:

Re: Zapojení reproduktorů a boxů

Příspěvek od Kryšpín »

Doufám, že jsem to nepřehlíd a neptám se na něco, co už je tady zodpovězený... Na hlavě mám u výstupu přepínání 8 a (4) 16 - Znamená to, že v tom druhým případě je jedno, jestli tam píchnu 4 nebo 16 Ohmovej box? Mám 8, takže mě to netrápí, ptám se jen teoreticky, abych byl zas o trošku chytřejší :wink:
Hlava: Marshall JCM 900 Hi Gain Master s preampem od Rockwellu
Bedna: Kustom Quad A
cvičítko Peavey Rage 158
Kytara: BC Rich Mockingbird, stará Apollka, el. ak. Fender CD-160
http://bandzone.cz/fan/jakrystof
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Re: Zapojení reproduktorů a boxů

Toto je výsledek mé snahy vtlouci všem, aby se nejdřív podívali do manuálu. :shock:
Ale máš štěstí, že jsem opravdu o něco chytřejší. O to, že Marshall šetří na potisku panelů. :lol:

http://www.drtube.com/schematics/marshall/jcm900.pdf
6. Impedance Selector Switch
Two-way switch for matching the amplifier to
speaker impedance. Amp heads feature 8 or 16
Ohm operation. Combo versions feature 4 or 8
Ohm options.
Tedy soudím, že (4) 16 8 znamená:
16Ω - 8Ω pro hlavy
4Ω - 8Ω pro komba

Další otázky radši směřuj do témat o tvém ampu.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“