Jaké používáte struny?

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět

Jaké používáte struny?

Můžete vybrat 1 možnost

Zobrazit výsledky

jbiker

Re: Jaké používáte struny?

Příspěvek od jbiker »

torst píše: 4.09.2019 12:26 ... ale se mi dřív na španěle vždycky brzy vinutí na G rozedřelo a roztřepilo.
To musíš měnit častěji než jednou za 5 let :D. Sorry za faul, ale vzpomněl jsem si na kytary některých svých spolužáků na koleji, 35 let zpátky. Těm tam to vinutí zčásti opadalo a zčásti cestovalo nahoru dolů. A nevyměnili a nevyměnili, cestou do hudebnin propili, co našetřili :).
standicz

Příspěvek od standicz »

jó...zrovna hraju na Dread a řeším, že mi to trochu přestává ladit a ztratily zvuk, ale jsem líný je teď měnit. A taky jsem chvilku přemýšlel nad tím rozedřeným drátem, a pak jsem si vzpoměl, že 20 let nazpět jsem to občas viděl. Častěji ale vidím nazelenalé, prstovým potním a kožním bahnem zanesené struny a pod nimi to samé kolem pražců..

Struny mi na kytaře nezůstanou déle, než 3 měsíce (když moc nehraju). Když mám víc času hrát, tak 3-5 týdnů. Pak už mě to, že nehrají a neladí, většinou donutí. Klidně bych je měnil častěji, ale lenost + peníze...nejlepší struny jsou ty, které hrají, takže nové. Používám Martiny a D'addaria 12 (12-54), přijdou mi úplně stejné (a zřejmě jsou) Fosfor-bronzky na Dread a 80/20 na Om.

Potahované struny (např Elixir Nanoweb..) nepoužívám, protože "chlupatí", prostě ten plast kolem se třepí, a nikdy se mi ten jejich zvuk moc nelíbil, je v něm něco navíc, oproti nepotaženým. A taky jsou zbytečně drahé..když někdo mění struny jednou za rok, tak se mu to možná vyplatí..

Tuhle jsem byl pod černou věží, a chtěl "dvanáctky osumdesát dvacet" na to mi prodavač sdělil, že se nic takového nevyrábí ani nikdy nevyrábělo, a co že je to za označení...

inu, 80/20 bronz je prý trochu popletený název, protože měd' (80%) a zinek (20%) = mosaz, každopádně ale se ty struny takhle značí už od 30. let, kdy s nimi D'Addario přišel...přijde mi to zvláštní, že by se prostě kdysi jednou spletli, a nechali to tak dalších pomalu 100 let..
stenly67

Příspěvek od stenly67 »

K bronzu, slitina 80/20 měď-zinek je samozřejmě mosaz a i dAddario to tak víceméně na svých stránkách píše - "80/20 Bronze, commonly referred to as brass". Ačkoliv používá v názvu strun 80/20 Bronze, v jakémsi konfigurátoru strun či co už používá brass. Co se týče fosforového bronzu, tam se žádné konkrétní složení neuvádí, samotný název fosforový bronz není spjatý s konkrétní slitinou (může být klidně CuSn5P ale i CuSn12P).
PRS SE Custom 24 30-th Anniversary, Harley Benton CST-24HB, Aria STG 006, Harley Benton PB-Shorty, Jolana Superstar, Marris J390, Line6 SpiderJam, FBV Express MkII, Ebow, Yamaha HY 10G, Korg Pandora PX 3
jbiker

Příspěvek od jbiker »

standicz píše: 5.09.2019 16:15 ...
Tuhle jsem byl pod černou věží, a chtěl "dvanáctky osumdesát dvacet" na to mi prodavač sdělil, že se nic takového nevyrábí ani nikdy nevyrábělo, a co že je to za označení...
Melodie Voříšek, to je další kandidát. Absolutně zbytečné obchody. U věže žijou z lidušek a začátečníků a na Sadech tomu vůbec nerozumím. Struny kupuji většinou u Jirovského (Manahuna), protože sežene DR Sunbeams (dávám .13 na jednu D kytaru) a GHS na mandolínu. Objednám po telefonu, vyzvednu u něj v dílně, pohoda. Navíc tomu na rozdíl od Vořechů rozumí, a přesto nemachruje. Na mahagonku dávám .12 Elixir Nanoweb Bronze 80/20 - nikdy bych nevěřil, že pojedu na Elixírech, nejsem jejich fanoušek, ale zrovna téhle kytaře sednou. AER a J.Pearse už nepoužívám, dobré, ale DR jsou lepší. Snad je nepřestanou dělat.
standicz

Příspěvek od standicz »

Jo, to sedí Obrázek
standicz

Příspěvek od standicz »

stenly67 píše: 6.09.2019 11:33 K bronzu, slitina 80/20 měď-zinek je samozřejmě mosaz a i dAddario to tak víceméně na svých stránkách píše - "80/20 Bronze, commonly referred to as brass". Ačkoliv používá v názvu strun 80/20 Bronze, v jakémsi konfigurátoru strun či co už používá brass. Co se týče fosforového bronzu, tam se žádné konkrétní složení neuvádí, samotný název fosforový bronz není spjatý s konkrétní slitinou (může být klidně CuSn5P ale i CuSn12P).
Na balíčku strun jak Martin tak D'addario píše pouze "80/20 bronze"...teda Martin teď přišel s jiným balením, tak nevím, mám stále zásobu starých..

Fosfor bronzky se značí také 92/8 a prý tzn 92% mědi, 7% cínu 1% fosforu...chemie šla vždycky mimo mě
smelina

Příspěvek od smelina »

Já jsem teď na Furcha natáhl ty nové D'Addario XT a zatím to vypadá dobře. Korodují o dost méně než nepotažené D'Addario PB a nekloužou tak strašně jako Elixiry. Jestli se budou třepit jako Elixiry zatím nevím...
Marek Rejhon OM
Jan Fišer 00 Nylon
LaB

Příspěvek od LaB »

Zdravím. Můžu požádat o radu? Na všechny svoje akustický kytary (většinou noname) jsem dával 12ky D´Addario EJ16 nebo EJ11. Teď mě láká na kytaru Cort Earth E70 W natáhnout 13ky D´Addario EJ17 (nebo EJ24). Z výroby tam jsou nataženy 12ky a samozřejmě doporučovány pro další použití. Neudělá to podle vás něco s kytarou? Kobylka atd... S doštelováním průhybu krku počítám. Díky.
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Mají to na stránkách v FAQ. Dready (a jumba) Cort jsou stavěné, aby udržely Medium gauge neboli .13. Divil bych se, kdyby tomu tak nebylo. Seriózní firma nemůže postavit “déčko”, které nesplňuje základní předpoklad pro bluegrass :wink:.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

LaB píše: 16.09.2019 6:54 Zdravím. Můžu požádat o radu? Na všechny svoje akustický kytary (většinou noname) jsem dával 12ky D´Addario EJ16 nebo EJ11. Teď mě láká na kytaru Cort Earth E70 W natáhnout 13ky D´Addario EJ17 (nebo EJ24). Z výroby tam jsou nataženy 12ky a samozřejmě doporučovány pro další použití. Neudělá to podle vás něco s kytarou? Kobylka atd... S doštelováním průhybu krku počítám. Díky.
Zkontroluj si plátek v kobylce jestli tam jde natěsno, bolestí Cortek s těma jejich vyfrézovanýma kobylkama že tam bývá široká drážka, plátek tam lítá a když se natáhnou struny, plátek se opírá zešikma o přední stěnu kobylky a vylomí dřevo (zkušnosti opraváře) vpodstatě to nejde opravit a je to na výměnu kobylky. Jinak při 13 strunách nic dalšího nehrozí
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
LaB

Příspěvek od LaB »

jbiker: Na stránkách výrobce jsem to sám nenašel, díky za pomoc
džetro: plátek by měl být " na těsno". Když jsem do kytary montoval "Fishmana" a dával pod plátek piezo, musel jsem na plátek vzít kleště. Díky za upozornění, pro jistotu ještě zkontroluju.

Edit: Ještě jsem se díval na rozdíl tahu strun a na celou sadu 0,012 vs 0,013 to je víc jak 11 kg. To mi přijde docela dost... Nebude s tím problém?
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Výrobce to deklaruje, nebál bych se toho. Leda by byla špatně přilepená/(polo)odlepená kobylka nebo žebrováni - tj výrobní vada nebo nevhodné zacházení. Viděl jsem i Martin HD28 s dolepovanou kobylou, ale ten pitoma nechal futrál s kytarou v létě na slunci v dodávce za oknem. Opatrně s výztuhou, ať nestrhneš závit. Zkoukni nultý pražec, možná bude třeba pro silnější struny rozšířit drážky.
himself

Příspěvek od himself »

Přátelé, jaké struny byste doporučili na OM akustiku? Coating nepotřebuji, pot mám asi přátelský, ale chtěl bych, aby struny co nejdéle zněly jako nové :) Určitě to budou dvanáctky. Méně ne a více těžko (fingerstyle).
Doposud jsem používal D'ADDARIO EJ16. Hraju téměř výhradně jen doma, ale poměrně dost (denně 1-2 hodiny).
Cena je samozřejmě důležitá, ale ne zásadní.
Co jsem tak vyčetl, tak asi nějaký ten Elixir Nanoweb?
Díky
ajdam

Příspěvek od ajdam »

nebo Optiweb (ještě tenčí coating), ale rozhodně ne Polyweb :-) Je celkem rozdíl ve zvuku Bronze a Phosphor-bronze strun, fosforové jsou temnější, bronzvé cinkavější.

EDIT koukám, že optiweb je jenom na elektriky.
jurator

Příspěvek od jurator »

Doporučím D'ADDARIO EXP16 ;)
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Výdrž asi Elixiry (Thomann teď 3 pack za 770,-Kč) D´addario EXP 16 a dobře a dloho mi hrály Gibson Masterbuilt.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
pbla4024

Příspěvek od pbla4024 »

d'Addario Pure Nickel EPN21
Vydrží o dost víc než bronz, ale mají specifický zvuk.
himself

Příspěvek od himself »

No ty exp jsou totez, co jsem psal, jen coatovany, ne? Mel jsem je jednou, a zvukove mi prislo, ze chciply stejne rychle, jako necoatovany. Tzn asi po mesici (pak jeste tak 14 dnu vydrzim a kupuju novy).
rubbish

Příspěvek od rubbish »

Ahoj všichni,

rád bych vás poprosil o radu. Pořídil jsem si novou akustickou kytaru Ibanez AW54CE-OPN a bylo mi doporučeno vyměnit tovární struny za jiné. Jsem začátečník, na kytaru hraju hlavně doma, cca 30-60min denně. Prsty si ještě na struny nezvykly, takže po čase bolí. Jaké struny byste mi doporučili? :) Díky moc za radu!
torst

Příspěvek od torst »

Hele, hraju primárně na elektrickou kytaru, takže s tím "defektem" ber muj názor. Na akustiku struny min. .010, ale spíš od .011 výš. Pokud ještě nemáš odolné prsty, tak bych bral i .010. Ale lehko na cvišišiti ...
Muj názor - struny na akustiku mají opředené G-čko, a to se po pár dnech - týdnech začne třepit. Takže pokud neseženu spešl sadu, použiju struny na elektriku s neopředeným G. To je u mě základ.
Koukni na hudebnibazar.cz, Charlieparatko je spolehlivej sympaťák z Kolína, už jsem od něj kupoval.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“