To musíš měnit častěji než jednou za 5 lettorst píše: 4.09.2019 12:26 ... ale se mi dřív na španěle vždycky brzy vinutí na G rozedřelo a roztřepilo.
Jaké používáte struny?
Pravidla fóra
Re: Jaké používáte struny?
jó...zrovna hraju na Dread a řeším, že mi to trochu přestává ladit a ztratily zvuk, ale jsem líný je teď měnit. A taky jsem chvilku přemýšlel nad tím rozedřeným drátem, a pak jsem si vzpoměl, že 20 let nazpět jsem to občas viděl. Častěji ale vidím nazelenalé, prstovým potním a kožním bahnem zanesené struny a pod nimi to samé kolem pražců..
Struny mi na kytaře nezůstanou déle, než 3 měsíce (když moc nehraju). Když mám víc času hrát, tak 3-5 týdnů. Pak už mě to, že nehrají a neladí, většinou donutí. Klidně bych je měnil častěji, ale lenost + peníze...nejlepší struny jsou ty, které hrají, takže nové. Používám Martiny a D'addaria 12 (12-54), přijdou mi úplně stejné (a zřejmě jsou) Fosfor-bronzky na Dread a 80/20 na Om.
Potahované struny (např Elixir Nanoweb..) nepoužívám, protože "chlupatí", prostě ten plast kolem se třepí, a nikdy se mi ten jejich zvuk moc nelíbil, je v něm něco navíc, oproti nepotaženým. A taky jsou zbytečně drahé..když někdo mění struny jednou za rok, tak se mu to možná vyplatí..
Tuhle jsem byl pod černou věží, a chtěl "dvanáctky osumdesát dvacet" na to mi prodavač sdělil, že se nic takového nevyrábí ani nikdy nevyrábělo, a co že je to za označení...
inu, 80/20 bronz je prý trochu popletený název, protože měd' (80%) a zinek (20%) = mosaz, každopádně ale se ty struny takhle značí už od 30. let, kdy s nimi D'Addario přišel...přijde mi to zvláštní, že by se prostě kdysi jednou spletli, a nechali to tak dalších pomalu 100 let..
Struny mi na kytaře nezůstanou déle, než 3 měsíce (když moc nehraju). Když mám víc času hrát, tak 3-5 týdnů. Pak už mě to, že nehrají a neladí, většinou donutí. Klidně bych je měnil častěji, ale lenost + peníze...nejlepší struny jsou ty, které hrají, takže nové. Používám Martiny a D'addaria 12 (12-54), přijdou mi úplně stejné (a zřejmě jsou) Fosfor-bronzky na Dread a 80/20 na Om.
Potahované struny (např Elixir Nanoweb..) nepoužívám, protože "chlupatí", prostě ten plast kolem se třepí, a nikdy se mi ten jejich zvuk moc nelíbil, je v něm něco navíc, oproti nepotaženým. A taky jsou zbytečně drahé..když někdo mění struny jednou za rok, tak se mu to možná vyplatí..
Tuhle jsem byl pod černou věží, a chtěl "dvanáctky osumdesát dvacet" na to mi prodavač sdělil, že se nic takového nevyrábí ani nikdy nevyrábělo, a co že je to za označení...
inu, 80/20 bronz je prý trochu popletený název, protože měd' (80%) a zinek (20%) = mosaz, každopádně ale se ty struny takhle značí už od 30. let, kdy s nimi D'Addario přišel...přijde mi to zvláštní, že by se prostě kdysi jednou spletli, a nechali to tak dalších pomalu 100 let..
K bronzu, slitina 80/20 měď-zinek je samozřejmě mosaz a i dAddario to tak víceméně na svých stránkách píše - "80/20 Bronze, commonly referred to as brass". Ačkoliv používá v názvu strun 80/20 Bronze, v jakémsi konfigurátoru strun či co už používá brass. Co se týče fosforového bronzu, tam se žádné konkrétní složení neuvádí, samotný název fosforový bronz není spjatý s konkrétní slitinou (může být klidně CuSn5P ale i CuSn12P).
PRS SE Custom 24 30-th Anniversary, Harley Benton CST-24HB, Aria STG 006, Harley Benton PB-Shorty, Jolana Superstar, Marris J390, Line6 SpiderJam, FBV Express MkII, Ebow, Yamaha HY 10G, Korg Pandora PX 3
Melodie Voříšek, to je další kandidát. Absolutně zbytečné obchody. U věže žijou z lidušek a začátečníků a na Sadech tomu vůbec nerozumím. Struny kupuji většinou u Jirovského (Manahuna), protože sežene DR Sunbeams (dávám .13 na jednu D kytaru) a GHS na mandolínu. Objednám po telefonu, vyzvednu u něj v dílně, pohoda. Navíc tomu na rozdíl od Vořechů rozumí, a přesto nemachruje. Na mahagonku dávám .12 Elixir Nanoweb Bronze 80/20 - nikdy bych nevěřil, že pojedu na Elixírech, nejsem jejich fanoušek, ale zrovna téhle kytaře sednou. AER a J.Pearse už nepoužívám, dobré, ale DR jsou lepší. Snad je nepřestanou dělat.standicz píše: 5.09.2019 16:15 ...
Jo, to sedí 

Na balíčku strun jak Martin tak D'addario píše pouze "80/20 bronze"...teda Martin teď přišel s jiným balením, tak nevím, mám stále zásobu starých..stenly67 píše: 6.09.2019 11:33 K bronzu, slitina 80/20 měď-zinek je samozřejmě mosaz a i dAddario to tak víceméně na svých stránkách píše - "80/20 Bronze, commonly referred to as brass". Ačkoliv používá v názvu strun 80/20 Bronze, v jakémsi konfigurátoru strun či co už používá brass. Co se týče fosforového bronzu, tam se žádné konkrétní složení neuvádí, samotný název fosforový bronz není spjatý s konkrétní slitinou (může být klidně CuSn5P ale i CuSn12P).
Fosfor bronzky se značí také 92/8 a prý tzn 92% mědi, 7% cínu 1% fosforu...chemie šla vždycky mimo mě
Já jsem teď na Furcha natáhl ty nové D'Addario XT a zatím to vypadá dobře. Korodují o dost méně než nepotažené D'Addario PB a nekloužou tak strašně jako Elixiry. Jestli se budou třepit jako Elixiry zatím nevím...
Marek Rejhon OM
Jan Fišer 00 Nylon
Jan Fišer 00 Nylon
Zdravím. Můžu požádat o radu? Na všechny svoje akustický kytary (většinou noname) jsem dával 12ky D´Addario EJ16 nebo EJ11. Teď mě láká na kytaru Cort Earth E70 W natáhnout 13ky D´Addario EJ17 (nebo EJ24). Z výroby tam jsou nataženy 12ky a samozřejmě doporučovány pro další použití. Neudělá to podle vás něco s kytarou? Kobylka atd... S doštelováním průhybu krku počítám. Díky.
Mají to na stránkách v FAQ. Dready (a jumba) Cort jsou stavěné, aby udržely Medium gauge neboli .13. Divil bych se, kdyby tomu tak nebylo. Seriózní firma nemůže postavit “déčko”, které nesplňuje základní předpoklad pro bluegrass
.
Zkontroluj si plátek v kobylce jestli tam jde natěsno, bolestí Cortek s těma jejich vyfrézovanýma kobylkama že tam bývá široká drážka, plátek tam lítá a když se natáhnou struny, plátek se opírá zešikma o přední stěnu kobylky a vylomí dřevo (zkušnosti opraváře) vpodstatě to nejde opravit a je to na výměnu kobylky. Jinak při 13 strunách nic dalšího nehrozíLaB píše: 16.09.2019 6:54 Zdravím. Můžu požádat o radu? Na všechny svoje akustický kytary (většinou noname) jsem dával 12ky D´Addario EJ16 nebo EJ11. Teď mě láká na kytaru Cort Earth E70 W natáhnout 13ky D´Addario EJ17 (nebo EJ24). Z výroby tam jsou nataženy 12ky a samozřejmě doporučovány pro další použití. Neudělá to podle vás něco s kytarou? Kobylka atd... S doštelováním průhybu krku počítám. Díky.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
jbiker: Na stránkách výrobce jsem to sám nenašel, díky za pomoc
džetro: plátek by měl být " na těsno". Když jsem do kytary montoval "Fishmana" a dával pod plátek piezo, musel jsem na plátek vzít kleště. Díky za upozornění, pro jistotu ještě zkontroluju.
Edit: Ještě jsem se díval na rozdíl tahu strun a na celou sadu 0,012 vs 0,013 to je víc jak 11 kg. To mi přijde docela dost... Nebude s tím problém?
džetro: plátek by měl být " na těsno". Když jsem do kytary montoval "Fishmana" a dával pod plátek piezo, musel jsem na plátek vzít kleště. Díky za upozornění, pro jistotu ještě zkontroluju.
Edit: Ještě jsem se díval na rozdíl tahu strun a na celou sadu 0,012 vs 0,013 to je víc jak 11 kg. To mi přijde docela dost... Nebude s tím problém?
Výrobce to deklaruje, nebál bych se toho. Leda by byla špatně přilepená/(polo)odlepená kobylka nebo žebrováni - tj výrobní vada nebo nevhodné zacházení. Viděl jsem i Martin HD28 s dolepovanou kobylou, ale ten pitoma nechal futrál s kytarou v létě na slunci v dodávce za oknem. Opatrně s výztuhou, ať nestrhneš závit. Zkoukni nultý pražec, možná bude třeba pro silnější struny rozšířit drážky.
Přátelé, jaké struny byste doporučili na OM akustiku? Coating nepotřebuji, pot mám asi přátelský, ale chtěl bych, aby struny co nejdéle zněly jako nové
Určitě to budou dvanáctky. Méně ne a více těžko (fingerstyle).
Doposud jsem používal D'ADDARIO EJ16. Hraju téměř výhradně jen doma, ale poměrně dost (denně 1-2 hodiny).
Cena je samozřejmě důležitá, ale ne zásadní.
Co jsem tak vyčetl, tak asi nějaký ten Elixir Nanoweb?
Díky
Doposud jsem používal D'ADDARIO EJ16. Hraju téměř výhradně jen doma, ale poměrně dost (denně 1-2 hodiny).
Cena je samozřejmě důležitá, ale ne zásadní.
Co jsem tak vyčetl, tak asi nějaký ten Elixir Nanoweb?
Díky
nebo Optiweb (ještě tenčí coating), ale rozhodně ne Polyweb
Je celkem rozdíl ve zvuku Bronze a Phosphor-bronze strun, fosforové jsou temnější, bronzvé cinkavější.
EDIT koukám, že optiweb je jenom na elektriky.
EDIT koukám, že optiweb je jenom na elektriky.
Nové album Dusty road:
https://thetrainrobbers1.bandcamp.com/album/dusty-road
Spotify: https://open.spotify.com/artist/1nDGZua ... l_branch=1
fb: https://www.facebook.com/TheTrainRobbers.cz/
https://thetrainrobbers1.bandcamp.com/album/dusty-road
Spotify: https://open.spotify.com/artist/1nDGZua ... l_branch=1
fb: https://www.facebook.com/TheTrainRobbers.cz/
Doporučím D'ADDARIO EXP16 
Výdrž asi Elixiry (Thomann teď 3 pack za 770,-Kč) D´addario EXP 16 a dobře a dloho mi hrály Gibson Masterbuilt.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
d'Addario Pure Nickel EPN21
Vydrží o dost víc než bronz, ale mají specifický zvuk.
Vydrží o dost víc než bronz, ale mají specifický zvuk.
No ty exp jsou totez, co jsem psal, jen coatovany, ne? Mel jsem je jednou, a zvukove mi prislo, ze chciply stejne rychle, jako necoatovany. Tzn asi po mesici (pak jeste tak 14 dnu vydrzim a kupuju novy).
Ahoj všichni,
rád bych vás poprosil o radu. Pořídil jsem si novou akustickou kytaru Ibanez AW54CE-OPN a bylo mi doporučeno vyměnit tovární struny za jiné. Jsem začátečník, na kytaru hraju hlavně doma, cca 30-60min denně. Prsty si ještě na struny nezvykly, takže po čase bolí. Jaké struny byste mi doporučili?
Díky moc za radu!
rád bych vás poprosil o radu. Pořídil jsem si novou akustickou kytaru Ibanez AW54CE-OPN a bylo mi doporučeno vyměnit tovární struny za jiné. Jsem začátečník, na kytaru hraju hlavně doma, cca 30-60min denně. Prsty si ještě na struny nezvykly, takže po čase bolí. Jaké struny byste mi doporučili?
Hele, hraju primárně na elektrickou kytaru, takže s tím "defektem" ber muj názor. Na akustiku struny min. .010, ale spíš od .011 výš. Pokud ještě nemáš odolné prsty, tak bych bral i .010. Ale lehko na cvišišiti ...
Muj názor - struny na akustiku mají opředené G-čko, a to se po pár dnech - týdnech začne třepit. Takže pokud neseženu spešl sadu, použiju struny na elektriku s neopředeným G. To je u mě základ.
Koukni na hudebnibazar.cz, Charlieparatko je spolehlivej sympaťák z Kolína, už jsem od něj kupoval.
Muj názor - struny na akustiku mají opředené G-čko, a to se po pár dnech - týdnech začne třepit. Takže pokud neseženu spešl sadu, použiju struny na elektriku s neopředeným G. To je u mě základ.
Koukni na hudebnibazar.cz, Charlieparatko je spolehlivej sympaťák z Kolína, už jsem od něj kupoval.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)