Furch vaše poznatky a názory
Pravidla fóra
Re: Furch vaše poznatky a názory
Pokud výška nad 1.pražcem je dvojnásobná oproti 2., neříká se tomu "vyšší dohmat", ale špatně udělaný ořech. U sedla to beru. To je o stylu hry, je jednoduché ho snížit.
Sada slušných pilníků stojí několik tisíc. Běžní hráči je nemívaj.
Kytara v téhle třídě má být prostě seřízená lépe.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Sada pilniku dostatecna na upravu orechu stoji 150 korun.
Ze ma byt kytara radne serizena uz v obchode je samozrejme bez debat.
Ze ma byt kytara radne serizena uz v obchode je samozrejme bez debat.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Pardon za OT, ale kde sehnat pilníky na ořech za 150,-? Pořád narazím jen na tyto: https://www.manahuna.cz/manahuna/eshop/ ... ilniku-AKG
Docela by se mi hodily, ale přeci jen je použijí párkrát. Dík
Koupil jsem něco za 150 a vůbec, ale opravdu vůbec to nefunguje.
Sada pilníků 150,-? To možná takové ty dráty na kroužku z Ali. To jsem viděl, a celý večer proplakal.
Nebo můžeš dát odkaz na normální sadu za podobnou cenu?
Nebo můžeš dát odkaz na normální sadu za podobnou cenu?
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Já mám tyhleJolan píše: 12.03.2021 8:22 Pardon za OT, ale kde sehnat pilníky na ořech za 150,-? Pořád narazím jen na tyto: https://www.manahuna.cz/manahuna/eshop/ ... ilniku-AKG
https://www.manahuna.cz/manahuna/eshop/ ... sada-11-ks
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Libovolna sada malych jehlovych pilniku, idealne diamantovych. Na brouseni drazek do plastu, tusq nebo kosti jednou za dekadu je to naprosto dostatecne. Pokud bych chtel delat servisaka kytar tak si koupim neco lepsiho, ale jinak to smysl nedava.
Neteoretizuju, delal jsem to dvakrat, jednou tusq, jednou plast. Nedelejte z toho magii. Pripomina mi to nakupy "fajfky" na serizeni vyztuhy za petibabu, kdyz staci trubkovy klic za tri petky.
Neteoretizuju, delal jsem to dvakrat, jednou tusq, jednou plast. Nedelejte z toho magii. Pripomina mi to nakupy "fajfky" na serizeni vyztuhy za petibabu, kdyz staci trubkovy klic za tri petky.
Můžeš dát jastude prosím link?
Link nemam, ruzny takovy titerny pilnicky jsem posbiral casem a neco zdedil. To je fakt problem zajit do kseftu s vercajkem a poptat se co maji? V podstate staci dve velikosti neco fakt tenkeho na prvni dve struny a trochu vetsi na zbytek. Zacistit nejakym jemnym prehnutym smirglem (240 a vic), tloustka se da stelovat vkladanim papiru do toho prehnuteho smirglu.
Ale pokud mate pocit jedine ze reseni jsou supa dupa pilniky za ctyri litry tak smele do toho.
Kdybych se tim zivil tak si neco takoveho poridim. Na dva nultaky za dekadu je to nesmysl.
Ale pokud mate pocit jedine ze reseni jsou supa dupa pilniky za ctyri litry tak smele do toho.
Kdybych se tim zivil tak si neco takoveho poridim. Na dva nultaky za dekadu je to nesmysl.
Já ten pocit nemám, ale kromě plátků do lupínkovky, se kterými se dost blbě dělá, a čínského šmejdu (viz výše čavli) jsem prostě nic jiného nenašel.
Takže ta informace "Sada pilniku dostatecna na upravu orechu stoji 150 korun" se mi zdá nějak nedokončená, proto jsem chtěl link.
Takže ta informace "Sada pilniku dostatecna na upravu orechu stoji 150 korun" se mi zdá nějak nedokončená, proto jsem chtěl link.
zkus tohle https://www.technitom.cz/prislusenstvi- ... ek-horaku/
jeena nebo dve nejtenci struny tim asi nepujdou, zbytek ano.
jeena nebo dve nejtenci struny tim asi nepujdou, zbytek ano.
Sorry, ale to co popisuješ má s ořechem málo společného. Jestliže kolísá výška struny nad jednotlivými pražci, znamená to. že nejsou srovnané pražce a/nebo je prohnutý krk.Čavli píše: 11.03.2021 23:25 Pokud výška nad 1.pražcem je dvojnásobná oproti 2., neříká se tomu "vyšší dohmat", ale špatně udělaný ořech. U sedla to beru. To je o stylu hry, je jednoduché ho snížit.
Sada pilníků na ořech stojí od necelých 300 Kč asi do cca 3000 Kč. Ty levné asi budou stát za pendrek, je potřeba se prokousat recenzemi a pořídit něco s ideálním poměrem výkon/cena. Ale doporučuji koupit, je to fakt potřebná věc, kupte si je třeba s kamarádem napůl, ale vyplatí se to. Já používám Hosco, je to taková střední třída a příště bych koupil místo sady na akustickou kytaru sadu na elektrickou kytaru, ty akustické jsou až moc tlusté a proto struny E1 a H řeším upraveným plátkem pilky.
Drážky se brousí na zhruba naladěné kytaře se všemi strunami, strunu z upravované drážky silou vytáhněte a opřete vedle na ořech, případně až do jedné ze sousedních drážek, ale nepovolujte ji, aby byl zachován průhyb krku při plném tahu strun. Brousit velmi opatrně, dva tři tahy pilníkem, vrátit strunu do drážky, zkontrolovat a znovu až do kýženého výsledku. Ale i když budete brousit opatrně, dřív, nebo později se stane, že drážku uděláte moc hlubokou a struna začne drnčet o první pražec. Pak jsou v zásadě dvě možnosti. První je výměna, nebo podlepení 0. pražce. Je to řešení profesionální, ale dost náročné zvlášť v běžných domácích podmínkách. Druhé řešení je provizorní, ale rychlé a funkční. Do drážky kápnete vteřiňák, necháte řádně vytvrdnout a opětovným broušením dosáhnete správnou výšku struny. Fakt to funguje...
A že má být kytara seřízená když už ne z výroby, tak aspoň obchodníkem, který Vám ji prodává a je to jeho práce, by měla být samozřejmost...
Já těch seřizování nuláků dělám v dílně hodně a přesto si myslím že se mi ty pilníčky nevyplatí (vyplatily by se při výrobě nových nuláků ) za prvé v 95% snižuju výšku broušením odspoda do drážek zasahuju jen výjimečně když je některá struna opravdu výš než ostatní. Na tenké struny používám plátek z pilky na železo který je zbroušený na tloušťku tenkých stun od g po A taky příslušně upravený plátek na železo na E plochý jehlový pilníček. Dna drážek pro opředené struny ještě protáhnu kusem staré struny ať se trochu zakulatí.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
No slava. Praktik promluvil. Vidim to stejne.
Klasika, normální drnkálista to potřebuje slovy klasika opravdu jednou maximálně dvakrat za 10 let.
Takže super pilníčky za 4litry je jako jezdit do Lídla Bugatti Veyron, fakt vejrám co jsou lidi schopní "radit"
OK, šimkojcovi prochází rukama desítky možná stovky kytar, to samé opraváři, ale jinak?
Na podobnou šhitozni sadu jsem se dival na aliex, takze ji objednam a jednou za dekadu na tech pět tahů to snad poslouží i sh*t. Díky
Takže super pilníčky za 4litry je jako jezdit do Lídla Bugatti Veyron, fakt vejrám co jsou lidi schopní "radit"
OK, šimkojcovi prochází rukama desítky možná stovky kytar, to samé opraváři, ale jinak?
Na podobnou šhitozni sadu jsem se dival na aliex, takze ji objednam a jednou za dekadu na tech pět tahů to snad poslouží i sh*t. Díky
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Stejně jak píše Džetro, nechal jsem si na magnetické brusce upravit několik plátků na železo na různé tloušťky. Ty používám samostatně nebo kombinuji dvě různé tloušťky k dosažení potřebné drážky. Plátek používám samotný ne do pilky, dokonce jsem je zlomil napůl, dělá se s tím líp. Plátky jsou zbroušené z obou stran aby zmizel "šraňk", aby to bralo jen do hloubky a ne do stran. Ten kdo má známého v nástrojárně, tak si pořídí komplet sadu za pakatel a perfektně funkční.
PRS SE Custom 24 30-th Anniversary, Harley Benton CST-24HB, Aria STG 006, Harley Benton PB-Shorty, Jolana Superstar, Marris J390, Line6 SpiderJam, FBV Express MkII, Ebow, Yamaha HY 10G, Korg Pandora PX 3
Teda Péťo, když potřebuješ snížit třeba jen jednu, nebo dvě struny, tak jak to proboha děláš odspoda, to by mě tedy fakt zajímalo...?!
Jinak svými pilníčky jsem opravdu již udělal stovky nástrojů (použil jsem je třeba i na violoncello) a bez nich by to fakt byl problém, páčit pokaždé z kytary 0. pražec a nemít možnost nastavit jednotlivé struny, to neee...
Jinak svými pilníčky jsem opravdu již udělal stovky nástrojů (použil jsem je třeba i na violoncello) a bez nich by to fakt byl problém, páčit pokaždé z kytary 0. pražec a nemít možnost nastavit jednotlivé struny, to neee...
Jak jsem psal 95% nuláků je vysoko celkově a na těch zbylých 5% používám to co jsem psal, do drážek zasahuju opravdu málokdyŠimkojc píše: 12.03.2021 11:55 Teda Péťo, když potřebuješ snížit třeba jen jednu, nebo dvě struny, tak jak to proboha děláš odspoda, to by mě tedy fakt zajímalo...?!![]()
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Jasně, každý má svoji metodu a systém, já sice mám dílnu, ale tyhle věci dělám doma v kuchyni u stolu a metodu nastavování dohmatu shora jsem vyhodnotil jako vhodnější. A přece nevyhodím svoje pilníčky (i když při troše cviku a trpělivosti jdou v zásadě všechny drážky udělat jedním listem pilky sbroušeným na strunu E1)...
Ne, to jsi mi nepochopil.Šimkojc píše: 12.03.2021 11:01Sorry, ale to co popisuješ má s ořechem málo společného. Jestliže kolísá výška struny nad jednotlivými pražci, znamená to. že nejsou srovnané pražce a/nebo je prohnutý krk.Čavli píše: 11.03.2021 23:25 Pokud výška nad 1.pražcem je dvojnásobná oproti 2., neříká se tomu "vyšší dohmat", ale špatně udělaný ořech. U sedla to beru. To je o stylu hry, je jednoduché ho snížit.
Myslím výšku nad prvním, a výšku nad druhým, když stiskneš na prvním.
Na ořech bych většinu těch prasáren co tady popisujete nikdy nepoužil. Když to má být uděláno kvalitně, je potřeba solidní nástroje. Ale pro mně za mně, ať to kdo chce dělá jak chce, třeba nebozezem. Navíc občas předělávám drážky na širší, nebo vyrábím nový ořech, a to chce preciznější nástroje, než obyčejné prohloubení.
Seřízení ořechu se udělá nejpřesněji, a zároveň nejsnáze strunu po struně. Nic neměřím, dělám to "na ucho". Najdu sílu úhozu, který už bzučí na ostatních pražcích, a snižuju, až při stejném úhozu také lehce zabzučí. Chce to ale pomalu a opatrně.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮