Zapojení reproduktorů a boxů
Pravidla fóra
Re: Zapojení reproduktorů a boxů
Nejde jenom o watty, ale také o výchylku. Cívka se může deformovat nárazem na dno štěrbiny.
Určitě nelze doporučit pouštět do repra více než kolik má na sobě napsáno. Pokud to budeš dělat tak je třeba počítat s nejhorším scénářem, že repro odejde během koncertu a vezme s sebou koncový stupeň zesilovače. Je teda nutné mít 2-3 boxy a 2-3 zesilovače v záloze. Ideálně už rovnou zapojené od nazvučení, abys mohl jenom přepojit a koncert nepřerušovat.
Jinak taky hraju na kombinaci V30+Greenback paralelně na zesilovač 25W.
Lepší je zapojit repra paralelně, zvlášť když jsou 2 různá, pokud chceš zachovat jejich charakteristický projev.
Zesilovač by měl mít max 50W a měl by umožňovat zapojení zátěže 4 Ohmy.
Určitě nelze doporučit pouštět do repra více než kolik má na sobě napsáno. Pokud to budeš dělat tak je třeba počítat s nejhorším scénářem, že repro odejde během koncertu a vezme s sebou koncový stupeň zesilovače. Je teda nutné mít 2-3 boxy a 2-3 zesilovače v záloze. Ideálně už rovnou zapojené od nazvučení, abys mohl jenom přepojit a koncert nepřerušovat.
Jinak taky hraju na kombinaci V30+Greenback paralelně na zesilovač 25W.
Lepší je zapojit repra paralelně, zvlášť když jsou 2 různá, pokud chceš zachovat jejich charakteristický projev.
Zesilovač by měl mít max 50W a měl by umožňovat zapojení zátěže 4 Ohmy.
simiruz: jaký je rozdíl, když jsou různá repra zapojená seriově nebo paralelně? Při dodržení Ohmáže je to snad fuk, ne?
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Paraelne hraje kazdy jakoby samostatně to své, seriove uz jeden ovlivnuje druhy, reprak je porad nejaka indukcnost, kapacita, impedance, takze jeho system funguje jako filtr a ovlivnuje to dalsi co je zapojeno v serii, druhy reproduktor...
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
nechci se hadat, jsem laik, Trevorovi ani po ponožky, Ale když jsou 2 repráky v sérii, který je první a který druhý? Který ovlivňuje a který je ovlivňován? Chápu, že paralelní zapojení vypadá "čistěji", ale nepřeceňuješ vliv sériového? Jen ze zájmu.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
- Abu
- Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
- Kontaktovat uživatele:
Oba se navzajem ovlivnuji kdyz jsou v serii. Prvni druhy nehraje roli. A taky se tim znehodnoti nizka vystupni impedance zesilovace (cinitel tlumeni), takze basy nehraji tak "presne" a mnohem vic je ovlivnuji vlastni kmity repraku a bedny. To by treba u kytary nemuselo vadit, ale u PA nebo HiFi uz docela dost. Proste repraky seriove je z fyzikalniho hlediska prasarna (opakuji ze pro kytarovy zvuk to muze nekomu pripadat i lepsi).
Hraju výhradně na šrot.
jojo, a pak jsou tady výhybky, crossovery ..., znám jen podle jména :-E Dík za vzdělání !
Zdar, výhybky a crossovery nemají v kytarové bedně co dělat. Účelem jejich použití je, aby ve vícepásmové audio reprobedně pouštěly do reproduktorů jen kmitočty, které jsou schopné reproduktory vyzářit ve formě akustického vlnění - pro které mají nejvyšší účinnost. Naopak aby omezovaly frekvence mimo vyzařované pásmo, které by reproduktor pouze zbytečně ohřívaly. Typický případ výškový reproduktor v basovém kanálu.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Já vím, to byla reakce na Abu, který zabrousil až k PA a HiFi.
Ahoj. Jakou impedanci mají reproduktory v boxu Marshall 1960A? Děkuji. Martin
logicky bych řekl že 16 podle popisu
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
- LUBOSH
- Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum
5 minut na internetu. Impedance 16/4 Ohm Mono, 8 Ohm Stereo
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
Ahoj, já měl na mysli reproduktory, ne celý box. Mám v plánu si box do budoucna pořídit a dvě T75 pak vyměnit za V-30, které si chci předem pořídit na bazaru, kdyby se náhodnou objevily za rozumný peníz. M
- LUBOSH
- Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum
Tak to by měly být 16 ohmů. Jinak by ty výsledné impedance nevycházely. Sorry blbě jsem pochopil dotaz.
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
Marshall dělá to zapojení ještě mimo klasický sériově paralelní (nebo jak se mu řiká) pro 4x12 i čistě paralelní, pro jednu zdířku. Proto to jde zapojit v monu i na 4 ohmy. Taky mě to jednou zmátlo 
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Můžu zapojit mezi hlavu a 2 boxy obyčejnej A/B switch (konkrétně tenhle: https://www.muziker.cz/artec-se-swb-a-b-switch-box), abych moh přepínat mezi boxem 1 a 2?
Když jsem to zkoušel s dvěma kytarama na jeden zesilovač, tak i když jsem měl vybranou možnost A a hrál jsem na B, tak tam i tak slabej signál šel. Zkreslenej kanál hrál čistě. Mám pro sichr teda pro to zapojení s 2 boxama nastavit na hlavě impedanci 4 ohmy, když boxy mám 8 ohmový?
to, co popisuješ vypadá, že ten switch nepřepíná dokonale. Osobně bych ho asi nepoužíval, protože podle specifikace je určenej pro linkovej, kytarovej, tedy slaboproudej signál. Kdežto repro výstup, to je silová záležitost, měl bych obavu, že odpálím ten switch a následně třeba i poškodím zesák. Raději bych si postavil vlastní, kde to proletuju pořádným vodičem a budu mít jistotu, že tam nejsou další obvody (kontrolka).
torst: parametry: Switch capacity: 125V AV 6A 30V DC 4A. Může přepínat výkonový signál pro reproboxy.
Ne.innerself píše: 9.06.2021 7:55 Když jsem to zkoušel s dvěma kytarama na jeden zesilovač, tak i když jsem měl vybranou možnost A a hrál jsem na B, tak tam i tak slabej signál šel. Zkreslenej kanál hrál čistě. Mám pro sichr teda pro to zapojení s 2 boxama nastavit na hlavě impedanci 4 ohmy, když boxy mám 8 ohmový?