lampy, flašky, elektronky

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
jastud

Re: lampy, flašky, elektronky

Příspěvek od jastud »

Alternátor píše:Zdravím, dneska jsme s kamarádem likvidovali obsah půdy kvůli stěhování a narazili jsme na starou ruskou lampovou televizi. Samozřejmě jsem z ní lampy vykuchal. Jedna rozměrově odpovídá EL84 a je na ní označení 1081. Další jsou o trochu menší, než klasický prempovky (např ECC83), nicméně patice je stejná. Označení 1860 a pak něco v azbuce. Máte někdo zkušenost s použitích těchto lamp, nebo jsou k ničemu a na vyhození?
Trochu se snaž: http://en.wikipedia.org/wiki/Russian_tube_designations http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_vacuum_tubes podle toho to musíš dát dohromady.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, takhle šmahem bych to nezavrhoval, budou tam i lampy použitelné na nějaký cvičný lampáček. Jenže jsi nenapsal ani typ televizoru ani typ lamp, sice tuším co by tam asi mohlo být, ale je nutné znát aspoň typ TV :) .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Alternátor

Příspěvek od Alternátor »

Na televizi bohužel značka nebyla, takže těžko říct, co to bylo zač. Nicméně lampy si nechám aspoň jako takovou kuriozitu. Díky všem za odpovědi.
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, určitě tam máš koncovou pentodu nf zesilovače, jestli je to 6Π14Π, je to přímý ekvivalent EL84, kterou lze bez úprav zapojení na patici touto ruskou (spíš sovětskou) lampou nahradit. Pro nf zesilovač vlastní konstrukce je možno použít i koncový stupeň snímkového rozkladu (6Π15Π, která má podobné parametry jako EL83 avšak pinout má odlišný, 6Π18Π je zase náhrada EL82), z dvojitých triod bys tam mohl mít 6H14Π, která je "stejná" jako ECC84 liší se jen vnitřními kapacitami, do domácího bastlu je možno ji použít namísto ECC83, pozor na jiný pinout. Do vitrínky se víc hodí kurioznější kousky, tyto jsou úplně běžné :) .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
innerself

Příspěvek od innerself »

Čus. O víkendu jsem kompletně přelampoval svuj apec a hned mě napadlo několik otázek. Nejdřív jsem teda přelampoval pouze preamp, protože jsem chtěl zkusit i zvuk aparátu s EL34, proto jsem konec den nechal stejnej, abych moh slyšet jestli různý výrobci lamp v preampu můžou udělat rozdíl. Proto jsem vyměnil 3 Electro -Harmonix s jednim Sovtekem LPS (fázovej invertor) za komplet JJ ECC83S. Zvuk se teda pro mě ohromě zvednul a zdál se mi víc agresivnější a teď teda konečně přichází moje první otázka. Je teda možný že byly ty EHX a Sovtek už nějak "vyflákaný", nebo je fakt možný že jinej výrobce lamp dokáže udělat takovouhle změnu zvuku? Další otázka je, jestli se musí na fázovej invertor dávat vybraná lampa a nebo tam lze dát prostě tu klasickou jako zbytek preampu. Někde jsem čet, že je to uplně jedno a někde že by se mělo prostě tam dávat vybranou. Další otázka mě napadla až doma, když jsem si doma prohlížel koncáky Ruby 6L6GCM-STR, který jsem nahradil JJ EL34kama. Díky netu přišel i na to, že Ruby jsou vlastně uplně ty samý lampy jaký Mesa nazývá STR 440. Viz. tenhle odkaz http://www.dougstubes.com/ruby-6l6-gcmstr.html A protože Ruby a i Mesa svoje lampy jenom vybíraj od výrobců, tak mě napadlo jestli někdo neví, cože je to vůbec originál za lampy? Na tý stránce píšou, že to jsou čínský Shuguang, ale stejnej typ jsem od týhle čínský firmy nikde nenašel. Neni tu někdo takovej znalec? To samý třeba má bejt i preampová lampa 12AX7C5HG, která je taky originál Shuguang, ale jestli se jedná o Shuguang 12AX7A nebo B se nikde nepíše :D A ted konečně poslední otázka která je uplně mimo, ale taky se týká lamp. Šlo by dát do zesíku, kterej je dělanej pro ECC83 lampu E88CC? Je to něco jako třeba 12AX7 a např. 12AT7 který se liší akorát zesilovacim faktorem? Ne že bych tu E88CC měl, ale nedávno mi děda řek, že asi pět let zpátky našel na půdě tyhle starý Tesly E88CC a někomu je dal, tak jestli si mam trhat vlasy, že jsem to takle promeškal :D
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, k první otázce: lampy byly velmi pravděpodobně "vyflákaný", i když může být nějaký minimální rozdíl mezi výrobky různých firem, při slepém testu by asi nikdo nepoznal od kterého výrobce elektronka pochází.
Čili přesto, že lampy JJ jsou podle mého názoru velmi dobré, to markantní zlepšení, které jsi zaznamenal bude tím, že jsou nové nikoli značkou JJ. Na invertor doporučují puristé "vybranou" elektronku, která má téměř shodné parametry obou triodových systémů. Jestli-že se systémy liší, může to být do určité míry zvukově zajímavé, ale při velkých rozdílech zejména v zesilovacím činiteli se může stát, že zesilovač brumí, protože při odečtu rušivých signálů ve výstupním trafu zůstane velký "zbytek". Kvůli vyhozeným E88CC si vlasy rvát nemusíš, pro kytarový zesilovač nejsou vhodné, jsou to vf lampy z kanálového voliče TV. Pinout mají velmi podobný, liší se nevyvedeným středem žhavení, místo něj je na pinu 9 stínění mezi systémy. Žhavení napětím 12,6V neumožňují, pouze 6,3V. Jejich zesilovací činitel je oproti ECC83 (12AX7) třetinový. Pro nějakou domácí výrobu jenoho kusu zesilovače by se použít daly, ale do Fenderů, Marshallů, Mes atp. bych je nedával. Shrnul bych to ch*j s nimi :) .
innerself

Příspěvek od innerself »

Díky za rychlou odpověď. Zesilovač nijak nebrumí a nedělá bordel. Nic takovýho. Ale už jsem o tom psal Peťanovi email tady z foóa, že jsem si všimnul po výměně pouze preampovek jedný změny, která však nemá na zvuk žádnej vliv, ale i tak jsem si toho všimnul. Zkrátka a jasně u mýho aparátu Peavey Triple XXX mam pořád aktivní prostřední (žlutý) Crunch kanál. Ještě než jsem přelapoval preamp, tak vždycky při zapínání poweru a i komplet celýho aparátu, se jako první rozsvítil červenej Ultra kanál (i když je vlastně navolenej crunch kanál) a až po asi bnecelých 3 sekundách se jakoby přepnul na ten crunch kanál, kterej tam byl už vlastně předem navolenej. Všechno se to teda dělo v době kdy se začaly lampy žhavit, takže jako potom než jsem zapnul stand by bylo všechno v normě. Nicméně po výměně preampu, když jsem zapínal apec se mi klasicky rozvítil červenej ultra kanál, ale nevyměnil se jakoby s tim crunch kanálem ale asi 2 nebo 3 vteřiny svítily oba naráz a až potom zhasl ten ultra kanál. Na netu jsem o tom nic nenašel asi právě proto, že všichni hrajou převážně na ultra kanál a crunch kanál používaj opravdu jen na crunchový věci. Jako asi to patří do diskuze o aparátu, ale prostě až po výměně preampovek začal apec svítit oběma kanály naráz, proto to píšu sem. Napadlo mě právě jestli za to nemůže fázový invertor, protože jsem ho nevzal ten selektovanej. Nebo popřípadě nějaká jiná lampa. Ale jak už jsem psal, jakmile je aparát připravenej na hraní, tak je všechno v naprostym pořádku.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Bylo by zvláštní, kdyby měla na přepínání kanálů vliv špatně vyvážená lampa v invertoru. :D
Když mně p. Fremr měnil lampy, tak mě také zarazilo, že mi tam nedal balanced elku, ale povídal (ač nemůžu citova), že na tom až tolik nesejde, hlavně když to hraje dobře. :)
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
innerself

Příspěvek od innerself »

Jako taky se mi to nezdá no :D Jenom píšu že po výměně preampu se to v tomhle směru začlo chovat jinak. Příště to raději natočim ať tu nemusim psát slohovky :D

EDIT: Tak dneska jsem to důkladnějš prozkoumal a zdá se mi to bejt v pohodě. Závisí to spíš na zahřátí aparátu. Když jsem totiž zapínal aparát poprvé, tak se opět při zapnutí rozsvítil ultra kanál (ikdyž měl bejt aktivní crunch kanál) a asi sekundu na to se pomalu rozsvicel i crunch kanál a když se plně rozsvítil, tak ultra kanál zhasnul spolu se zvukem, který připomínalo svaknutí relé (nebo i unějakejch aparátů přepínání kanálů za chodu zesilovače). Potom jsem zkusil aparát znova vypnout a hned zapnout (i když by se to dělat nemělo) a kanály se přepnuly mezi sebou okamžitě a všechno bylo ve zrychlenym tempu, podobně jako na tomhle videu který jsem náhodou našel https://www.youtube.com/watch?v=egUf2-gsq1M Takže se o žádnou závadu (dokonce i těch lamp) asi nejedná :D
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, něco pro pobavení od Joea Stopky (Horst Fuchs v hudební oblasti) :D :
https://www.youtube.com/watch?v=3YdrNjipRgo
Tak kdo to bude mít první? :lol:
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Hlavně ty barevné ledky! Vypadá to jako startér k zářivce.
Jinak nemám nic proti fetům, teď jsem poslouchal ukázku JCM800 s FETy vs. lampami, zajímavé. Zvuk trochu jiný, ne vyloženě špatný. Projekt zde http://milas.spb.ru/~kmg/files/projects/jcm800mv/
remisa

Příspěvek od remisa »

Nějak to nepobírám... takhle malá krabka včetně koncového zesáku, nebo je to jenom preamp (což mi přijde divné, předpokladám že simuluje i výkonové lampy)?
Kytary : Squier Vibe 50s telecaster, Chapman Ghost fret, Chapman ML-3 Modern Pro
Apec : PRS MT-15, Mesa Thiele V30
Krabky : Zoom G3X, Marshall Echohead, Nux OD-3, TC Honey Pot, Boss GE-7
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Jo, něco takového dělá už delší dobu AMT. A nic moc, teda.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

José

Příspěvek od José »

Bummer píše:A nic moc, teda.
Souhlasím (ale je to hodnocení dle youtube videa, že?)
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, modlete se, aby se to neujalo. Zatímco vyrobit elektronku není tak snadné, aby to mohli dělat nějací podnikavci v garáži, do takové černé trubky mohou dát ty nejbídnější FETy, které se dají sehnat za pakatel a zvuk bude podle toho vypadat. Otevřelo by to cestu nejrůznějším vyčůránkům. Proč by měl vypadat tranzistor jako černá lampa? :roll:
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Kdyby to někdo udělal v roce1960, kdy tranzistory byly novou populární progresivní technologií, to bych chápal, jako retrofit do starých aparátů. Dnes, kdy si lidi schválně pořizují technologicky starožitné lampáče, je to paradox. Si rovnou kup tranzistorák za čtvrtinu ceny.

Co dělá lampa, když umírá? A co udělá tohle šidítko? Průraz tranďáku? Neodpálí celé okolí?
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

José píše:
Bummer píše:A nic moc, teda.
Souhlasím (ale je to hodnocení dle youtube videa, že?)
Jo, osobně jsem tu čest neměl, nějak se mi asi neodeslal edit. :) Ještě je tam clean.

Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

Mě to přijde trochu jako zbytečné, ještě bych pochopil variantu výkonových lamp, které se mění častěji, ale preampovky? Pochybuju že cena těhle náhražek je teď pod cenou normální elektronky a upřímně, jak často měníte preampovky?
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Přesně tak. Výkonovky bych i užil. Třeba v případě, že chci lampáč ve zkušebně, kde na něj nebudu hrát sám. Tak holt oželím trochu toho breakupu 100W aparátu. :D

Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, vidím to jako drzý marketingový tah mířící na "hloupé kytaristy". Jinak je to obyčejný podvod - budou prodávat shitózní levné FETy v kabátu elektronky. Většina kytaristů používá lampáče, tak jim dáme "takylampu" v černém provedení s oranžovou LED (elektronka přece musí mít žhavení že :) ). Částečně by to mohli napravit zveřejněním datasheetu a cenou odpovídající použitému FETu. Ovšem takovou kočku v měchu bych si nikdy nekoupil. Když budu chtít tranzistorový předzesilovač, tak ať vypadá jako tranzistorový a netváří se jako trochu dětinský pokus o lampu. Bummere výkonových "takylamp" se jen tak nedočkáš, ty výkonové FETy potřebují pro činnost dost rozměrné chladiče z hliníkových profilů a to se jim jaksi do baňky EL34, 6L6GC a dokonce ani od KT88 naštěstí nevejde :D Ale oni příjdou zas na nějakou jinou ptákovinu.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“