Zvuk Klasika X Western

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět

Jaký zvuk se vám líbí více?

Můžete vybrat 1 možnost

31
79%
8
21%

Celkem hlasů: 39

...EDGE...

Zvuk Klasika X Western

Příspěvek od ...EDGE... »

Otazka je jednoducha a nekonkretni.
Libi se vam vice jemny zvuk nylonu na spanelkach, nebo rinceni kovu na Westernkach? :)

EDIT: Ja jsem zatim pro Nylon :)
Naposledy upravil(a) ...EDGE... dne 23.12.2008 23:26, celkem upraveno 1 x.
Tom49
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom49 »

jsem jednoznačně pro kov :)
Moderátoři jsou tu pro vás nebojte se napsat nápad, návrh, stížnost...
Kytara: Fokus H-JCK, akustika Nashville
Kombo: Laney LX65D
+ plno dalších blbůstek
vikicek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vikicek »

Taktéž
Ibanez RG321MH Royal Blue
VOX AD15VT
Planet Waves kabely
rastakvajanasta

Příspěvek od rastakvajanasta »

Já mám za to, že na nylon zní dobře jen klasika. Sám jsem jí dlouho hrál, ale už se k ní moc nevracím a když, tak jí stejně hraju na GA s kovovýma strunama.
eMko

Příspěvek od eMko »

Mně se hraje mnohem příjemněji na nylon - na kovových strunách mi hodně vadí opředení na G struně a ostrý řezavý zvuk výšek je občas na škodu (i když ne vždy - když u táboráku začne do "déčka" mlátit borec, který umí 3 akordy a neudrží rytmus, tak já jsem bez šancí :-D ).
woro90

Příspěvek od woro90 »

Mně se hraje lépe na kov, aspoň 11ky, aby se při doteku nevytahovaly a měly pevný zvuk - rád si to pořádně chytnu a nechám znít a znít a znít... Ale zase ten kulatý, subtilní, vyvážený zvuk nylonů má také něco do sebe, a ten dlouhý sustain když už to skoro není slyšet... Prostě westernka zvoní a zpívá, španělka jako by spíš něco vyprávěla, a občas skoro šeptá, a obojí má něco do sebe. U mě 1:1, když bych si měl trochu zanadávat, tak mi na nylonkách vadí malý tah a žádná odolnost, strumming se na to dá hrát jen chvíli a opatrně, jinak jdou hned do háje. A jak píše eMko, magor s dreadnaughtem je nepřeřvatelný. Na kovech mi zase trochu vadí, že musím měnit trsátka podle toho, co chci hrát, protože u některých je tam prostě tolik výšek, že se z vyměklé balady o potemnělé krajině stane řinčení kovošrotu za kopcem. A když si to přitlumím, zase to nezní tak dlouho, jak by bylo potřeba. A nejde na to hrát v noci, když se ve vedlejším pokoji spí, protože i lehké ťuknutí tvrdším trsátkem znamená kravál a měkké trsátko zase neumožňuje jakoukoli dynamiku a je z toho jen plochá, prázdná odrhovačka.

A tříakordoví borci co rvou struny na westernkách patří do vody :wink:
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
eMko

Příspěvek od eMko »

Ano, a to i s kytarou :-D . Nicméně ruku na srdíčko, stavem, kdy jsme uměli 3 akordy, 2 rytmy a řezali trsátkem do táborákových kytar "na jedno použití" (= zahrát a přiložit) jsme si prošli asi všichni, ne? (Navíc u mě to není tak dávno, neb jsem se na kytaru začal učit na základce, po čas studia na střední ležela v koutě a pořádně do ruky jsem ji vzal až teprve před půlrokem - holt, někteří vysokoškoláci relaxují tím, že mají babu a šukají, někteří mají kytaru a .. spamují Hudební fórum :-) .)
woro90

Příspěvek od woro90 »

Tak já do toho mlátím taky jenom chvíli, ale kytaru jsem mimo bezpečí domova nebral do ruky, dokud jsem neuměl akordů pět a k tomu čtyři rytmy :wink: Když si tak vezmu, co jsem viděl po kempech u táboráků, také jsem neviděl nikoho kdo by (ve stavu, kdy byl schopný ujít pět kroků bez pádu na první pokus) neuměl vůbec nic a o to víc do toho řezal. Ale slyšel jsem akustický punk :D místo bicích klacky, flaška od piva, nalezený kbelík a podupávání gládama, kytara jen jedna, ale zpěv v pivním čtyřhlase (unisono s proměnlivým laděním jednotlivých hlasů v rozmezí jedné oktávy). A kdybych našel někoho jak trhá struny na jednorázové kytaře, plete se v hmatech a nedomačkává, pozval bych ho na panáka a kytaru mu nenápadně vyfoukl, protože jsem o čundrkytaru přišel (ráno bych mu ji stejně asi vrátil, i když si takový člověk své kytary asi neváží tolik, jako ten, kdo s ní prolezl všechny hospody a odlehlé lavičky v okolí svého bydliště)... Ostatně, chybí mi v hlasování možnost "španělka s kovovými strunami", ten zvuk je nezaměnitelný. Zajímalo by mě, kolika lidem se zvuk tohoto barbarského nástroje s krátkou životností líbí.
No vidíš - já slečnu mám, ale trávím daleko víc času s kytarou, zatím mi to prochází :)
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Jednoznačně nylon. Tolika barev kovovky nikdy nedosáhnou.
miraslozil

Příspěvek od miraslozil »

Odvíjí se to od toho,co kdo hraje.Za mě jednoznačně kovovky.Hrát na natáhlou umělou hmotu,to není nic pro mě.Pro mě velmi slabý a nevýrazný zvuk.Samozřejmě jsem měl i španělu s nylonem,ale záhy jsem pochopil,že to není nic pro mě,tak jsem na ni natáhl kovový(mladý a nerozvážný)a popraskaly mi mechaniky.Líbí se mi,když někdo hraje klasiku na španělku,nebo španělské rytmy,ale na nic jiného se podle mě nehodí.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Já jsem začal na jumbo, pak jsem šel do hudebky, tak jsem nafasofal klasickou kytaru, ale fort se mi líbí zvuk jumba více... a ani ta klasika ne něm není špatná... ale to jak která skladba :D
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Na dreadnoughtu či jumbu kov, na španěle nylon, to je jasné! :wink:

Oboje má něco do sebe, každé má své klad a zápory a hlavně - každé je dělané na jinou hudbu. Srovnávat je je dost nesmysl.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Ptam se ktery zvuk se vam vici libi... :roll:
Ne co je lepsi, ale co se ti vic libi :wink:
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

...EDGE... píše:Ptam se ktery zvuk se vam vici libi... :roll:
však ti taky odpověděl :-)

já mám radši kovovky na svojem dreadovi, ale občas se mi vážně zasteskne po španělce co jsem nechal jednou u kámošky a jsem líbý si pro ni dojít... není nad mollovou harmonickou stupnici na nylonových strunách :D
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

...EDGE... píše:Ptam se ktery zvuk se vam vici libi... :roll:
Tak ještě jednou - líbí se mi oboje, protože každé má svoje plus, běco do sebe. Ale každé má nějaké určení a proto na drednoughtech či jumbech se mi víc líbí kovovky, protože tam patří, stejně tak jako se mi líbí nylonky na klasikách, protože jsou k nim určeny. Takhle je mezi kytarou a strunou největší "harmonie", zvuk je nejlepší.

A jestli chceš vědět, jestli tedy hraju radši na "westernky" nebo na španěly, tak odpovím znovu stejně. Každé má svoje pro a proti, každé má svůj zvuk a proto to beru jaho rovnocenné nástroje určené na různou hudbu.

Odpovídám na to, co se mi líbí, ne na to, co je lepší.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“