Je nutný měnit kabely v boxech za silnější?

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...

Můžete vybrat 1 možnost

10
34%
13
45%
6
21%

Celkem hlasů: 29

Hemi

Příspěvek od Hemi »

Má výměna drátů v boxech reálnej vliv na zvuk, nebo je to jenom pro dobrej pocit?

A u kterejch značek to případně má smysl?
kytara - Schecter Hellraiser C-1
amp - Krank Rev Series 1
box - Marshall 1960AV
efekty - Morley Tremonti Wah, ZVEX Box of Rock, EHX Memory Toy, Boss NS-2, Boss TU-3
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Rekl bych, ze to ma smysl jen u levnych boxu a vysledek je spekulativni. Na netu sice najdes spoustu lidi, kteri tvrdi, ze jim vymena kablu zlepsila zvuk o 2684%, ale myslim, ze to vetsinou bude placebo efekt. To by tam musely byt sakra spatny draty, aby se to na tak silnym signalu poznalo ;) Spis bych resil signalovou kabelaz.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Shaman

Re: Je nutný měnit kabely v boxech za silnější?

Příspěvek od Shaman »

Hemi píše:Má výměna drátů v boxech reálnej vliv na zvuk, nebo je to jenom pro dobrej pocit?

A u kterejch značek to případně má smysl?
U žádnejch značek to nemá smysl, ledaže bys hrál na nějak šílenej home-made bastl :)
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Wohma píše:Spis bych resil signalovou kabelaz.
+1
dlouhovlasac

Příspěvek od dlouhovlasac »

určitě tim nic nezkazíš (teda pokud nemáš záruku), tvrdej měděnej drát do boxumě stál devět korun. ale že by to nějak moc ovlivnilo zvuk, to ne.
gorax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gorax »

nevím jestli silnější, ale výstupní kabel z boxu do hlavy by měl být co nejkratší ne?
Ibanez RG 270DX
Laney TF700

-"kid: I've heard that alcohol makes people stupid."-
-"Fry: No I...doesn't."-
mxMichael
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mxMichael »

Vnitrni zapojeni se vyplati predelat i v Mese ;-) a opravdu to neni subjektivni pocit ani placebo effekt...jasne kdyz hrajes na 60watt hlavu behringer tak asi nic ale kdyz okotlis 150W tripla tak tam tecou uplne jine volty.
Fokus PRS, Engl E530, Mesa Boogie Simul 295 Stereo, Custom Mahogany Cab 2*12 Vintage 30, Morley Mark Tremonti Power Wah,TC Electronic G-Major,Rack 8U SKB, Voodoo Labs Pedal Power 2 plus,Voodo labs Ground Control Pro midi switch, Behringer TO800, Dunlop Jazz III,Struny Ernie Ball 56-10
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Kdyz okotlis 150W tripla, tak potom nemas sanci poznat rozdil mezi behringerem a mesou, protoze budes hluchej :P
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

mx Michaeli, prosím Tě, tohle téma mě dost zajímá. Můžeš mi popsat ten rozdíl mezi volty z Behringera a těmi úplně jinými volty z tripla? jaký vliv na ty volty má ten či onen kabel? Dík.
Crowley
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Crowley »

Wohma píše:Kdyz okotlis 150W tripla, tak potom nemas sanci poznat rozdil mezi behringerem a mesou, protoze budes hluchej :P
co? říkal někdo něco? :lol:

o víkendu se mě bubeník zeptal jak moc to dokáže hrát... víc jak na7/10 jsem nemohl asi by mě bedna odfoukla :lol:

já mam v Englu dráty v poho:) tlustý na tři prsty :)
Terror Incognita
http://www.facebook.com/pages/Terror-In ... 3073007674

HAIK Custom Baritone 27" SD Distortion/Jackson DK6 Pro C.O.W sign+Seymour duncan Blackout pick up/acoustic Jumbo Parker
Obrázek
Peavey 6505+,Fractal AXE FX, ENGL 4x12 V30 PRO, QSC RMX1450 , Ibanez LU 20 SL, BOSS DD7,Maxon OD808, AKG WMS 40 PRO, ISP Decimator,Korg Pitchjack Black, Gotham, Spectraflex,MONO80 a hromadu dalsiho harampadi,..
mxMichael
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mxMichael »

mmjuz píše:mx Michaeli, prosím Tě, tohle téma mě dost zajímá. Můžeš mi popsat ten rozdíl mezi volty z Behringera a těmi úplně jinými volty z tripla? jaký vliv na ty volty má ten či onen kabel? Dík.
Oprava nejde o rozdil mezi Behringerem a triplem, ale o rozdil mezi lampovy a tranzistorovym aparatem. V pripade lampoveho aparatu jde o to ze tenky vykonovy kabel ma mnohme vyssi odpor nez poradna dvojlinka tlusta 2mm...rekl bych ze 80% boxu z masove produkce ma uvnitr kabliky prumeru vlasu podle mych zkusenosti se to tyka i takovych znacek jako treba Peavey...

http://boogiestan.com/index.php?kytarove-boxy
uplne dole popis boxu 1960AV myslim ze je to tam popsane dostatecne ;-) A pro zvazeni si vezmete proc hraje box engl o tolik lepe nez treba harley benton a pritom maji oba stejne repro ?
Fokus PRS, Engl E530, Mesa Boogie Simul 295 Stereo, Custom Mahogany Cab 2*12 Vintage 30, Morley Mark Tremonti Power Wah,TC Electronic G-Major,Rack 8U SKB, Voodoo Labs Pedal Power 2 plus,Voodo labs Ground Control Pro midi switch, Behringer TO800, Dunlop Jazz III,Struny Ernie Ball 56-10
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Pořád tomu nerozumím. Proč má kabel v boxu jiný odpor při zapojení do tranzistorového aparátu než do lampového? Harley Benton neznám, zato box "Béčko" od Engla 4 X 12´´ znám až moc dobře. Zvuk je strašný. Nekonkrétní basy, výrazné hučení kolem 150 - 200Hz. Drátama to, hádám, nebude.
mxMichael
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mxMichael »

mmjuz píše:Pořád tomu nerozumím. Proč má kabel v boxu jiný odpor při zapojení do tranzistorového aparátu než do lampového? Harley Benton neznám, zato box "Béčko" od Engla 4 X 12´´ znám až moc dobře. Zvuk je strašný. Nekonkrétní basy, výrazné hučení kolem 150 - 200Hz. Drátama to, hádám, nebude.

Nema jiny odpor ale lampovy aparat produkuje uplne jine vystupni napeti nez tranzistorovy a proto potrebuje tlustsi vykonovy kabel cim tlustni tim lepsi...a box engl 4*12 V30 je naprosta spicka a myslim ze ti to zachvilku rekne hodne lidi...ono to huceni buze byt treba zesilovacem :-P nebo preslechapa ve vykonovem kabelu.
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

mxMichael píše:Nema jiny odpor ale lampovy aparat produkuje uplne jine vystupni napeti nez tranzistorovy
To ovsem plati pouze pokud ti v tovarne "zapomneli" do toho lampace namontovat vystupni trafo :D

Jinak je to totalni nesmysl, pri stejnem sinusovem vykonu a stejne zatezi je vystupni napeti z lampoveho, tranzistoroveho i jakehokoli jineho zesilovace STEJNE, to je proste fyzika pro zakladni skolu, P = U*I a U = R*I.

A ty "logicke" vyvody ohledne napeti + tloustce kabelu, popr. ty strasne preslechy (na vedeni zakoncenem impeanci jednotek ohmu :D ) .... Chlapce, tvuj ucitel elektrtiny a magnetizmu by mel byt popraven za svitani pro vystrahu ostatnim !
Hraju výhradně na šrot.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Ach jo, v žádném případě tu nechci dělat dusno a zbytečně prudit. Leč pokud někdo doporučuje, že je nezbytné vyměnit u nové bedny propojovací vodiče mezi reproduktorem a konektorem, měl by to umět obhájit. Argumenty typu: z Mesy jde jinačí napětí než z Berhingera, nebo že kabel připojený do tranzistoráku má jiný odpor než v lampáku, či závěrem úvaha, že lampový aparát produkuje úplně jiné U ( možná má jinou barvu ) než tranzistorák... To mě zvedá ze židle. Už vidím, jak si náctiletý hošík po prázdninách strávených taháním kyblů betonu ve strýčkově firmě koupí nový aparát, hned to rozdělá a honem půjčenou pájkou, kterou má v ruce prvně v životě mění dráty. Co takováto "odborná" oprava může způsobit, si každý dokáže představit. Napadají mě dva scénáře: provoz s nezatíženým výstupákem, nebo tvrdý zkrat na výstupu. Každopádně mu to nikdo nevyreklamuje. Takže, v sedmé třídě ZŠ jsme se ve Fyzice učili něco o Ohmovým zákoně. Jde o to, že výkon se dělí na napětí a proud. Proud je dán odporem spotřebiče. To znamená, že pokud budu mít repro se 4 ohmy, bude tam vždy stejný proud, ať už před tím je jakýkoli typ zesilovače. Napětí tam bude zase stejně. Příklad. Pokud mi budou procházet kabelem 3 A, tak třeba při 150 W mi tam poletí 50 V. Jednoduše 3 X 50 = 150. Je to jen příklad! Nechce se mi počítat skutečné hodnoty. Každopádně ve 150 W poteče zhruba stejné množství proudu i napětí ať už se jedná o tranzistorák, nebo lampák. Ve skutečnosti tam bude trošku rozdíl, páč u tranzistoráku, který nemá výstupní trafo se více projevuje činitel tlumení reproduktorů, ale to nemá na průřez, ani barvu drátů vliv. Zkus to vzít z jiné strany, když dáme hlavy dohromady, možná na to společně přijdeme a dáme tomu člověku, který se na to ptal, vějakou fundovanou odpověď. Doufám, že jsem Tě nenaštval, ale zaměř se na proud, napětí je slepá cesta...
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Než jsem to sesmolil, Abu byl rychlejší.
Abu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Jsem rad, ze tu je vic lidi, kteri s z fyziky zapamtovali i neco jineho, nez ze jabko pada zezhora dolu :wink:

K tomu ciniteli tlumeni - to je velmi podstatna pripominka, ale kupodivu to ukazuje k uplne opacnym zaverum nez by si clovek laicky myslel. Lampovy zesilovc ma diky vystupnimu transformatoru vetsinou horsi (mensi) cinitel tlumeni (aspon kytarove urcite) - tim padem jsou repraky na basovych frekvencich vlastne "mene presne ovladany", kmitaji si vic podle sebe a podle vlastnosti bedny. A proto spravny reprak ve spravne bedne zni s lampacem a kytarou "lip", zatimco tranzistorovy konec, ktery se snazi byt "tvrdy a presny" a brani bedne a reprakum vnaset do zvuku jakoukoli vlastni "osobnost", bude znit zhejckanejm ouskam kytarovych fajnsmekru blbe, plose a nezajimave. (Ikdyz podel ciste fyzikalnich parametru ten tranzistor hraje "presneji".)
Hraju výhradně na šrot.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Tak to asi bude, ale navíc mám pocit, že to má také trochu vliv na to, že lampáky hrají více nahlas, páč tranzistory v koncovém stupni jsou zatěžovány na některých frekvencích třeba až kolem 70 ohmů! Kdežto na elktronky tohle nemá vliv, protože to nežádoucí napětí vyrobené kmitající cívkou se na výstupáku výrzaně sníží. Hledal jsem pro tuto úvahu nějaké podpoření různě na odborných www konferencích, ale nikde nic. Tak si s tím úplně jist nejsem. Co myslíš?
Abu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

No to je zajimava uvaha, zpetny vliv promenne impedance repraku na koncovy zesilovac... Urcite to nejaky vliv ma, ale to uz se dostavam na dost tenky led a asi bych uz musel hodne spekulovat.

Ale jen pro ilustraci takovy drobny pokus ktery jsem kdysi delal - mel jsem ve zkusebne bednu 4x12" a lampac 100W 4xEL34 (oboji starsi ceska kopie Marshalla, non master volume) a taky nejaky stary 120W tranzistorak (jako backup). Krmil jsem to z multiefektu, takze lampac jel vicemene v linearni oblasti, nezkresloval. Kdyz jsem misto lampy dal ten tranzistor, byl zvuk vyrazne jiny, at jsem kroutil korekcema jak jsem chtel. A pozor, kdyz jsem do kabelu mezi zesik a bednu zapojil do serie vykonovy odpor 2ohmy, zacal se zvuk tranzistoraku daleko vic podobat zvyku lampace = zhorsil jsem cinitel tlumeni a bedna zacal hrat hlavne v basech dost odlisne. (Samozrejme lampovy zvuk byl porad lepsi).... takze kupodivu v tomto konkretnim pripade platilo "horsi kabel - lepsi zvuk" :D :D :D

Ale obecne bych se taky primlouval ze kvalitni kabelaz mezi zesikem a reprakem (at uz uvnitr boxu nebo venku). Nemusi to byt zadne vodovodni trubky, uplne staci snejaka slusna medena dvojlinka urcena k hifi reprakum o prurezu 1.5 - 2.5 mm2, cenove to bude kolem 30,- za metr. Tim se nic nepokazi.
Hraju výhradně na šrot.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Na zvuku se asi podepsalo i zkreslení vzniklé na odporu. Což u tranzistoráku může být jen kuprospěchu. Právě to zkreslení na konkrétních frekvencích dělá kouzlo lampového zvuku. Proto třeba butikoví výrobci používají na odpory v cestě signálu nejraději uhlíkové odpory místo metalizovaných keramik. Ještě větší vliv mají třeba vazební kondíky. Ale tohle má smysl řešit, až když vím, že mám 100% výstupák. Někteří výrobci zkoušeli, nebo možná dosud zkoušejí dávat výstupáky i za tranzistory. Nemyslím si, že by to bylo kvůli omezení činitele tlumení, spíž to zvýrazní a nebo ořeže konkrétní frekvence a zvuk je příjemnějěší pro uši. Což se rozhodně nepovedlo vývojářům v Tesle Vráble u jejich zesilovačů alá Studio Solo 130 a pod. Tam výstupní trafo ostatně bylo pro provoz do sítí se 100V rozvodem.
I když docela mě překvapuje, že Ti bedna začala více basovat. Tak to opravdu bylo omezením vlivu činitele tlumení. Hm, to mě nikdy nenapadlo zkusit.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“