přehozenej bas??

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
fs884

přehozenej bas??

Příspěvek od fs884 »

Čau, nevim jak mám hrát akordy jako např G/C atd. Prý to je nějakej obrácenej bas, ale pořád tomu nerozumim....četl jsem toho na internetu hodně ale o tomhle jsem toho moc nenašel.....mohli byste mi to někdo trochu vysvětlit?? díky moc :wink:
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Kdyby sis přečetl tady oznámení o hudební teorii, byl by si chytřejší... Ale ulehčím ti práci:

O co tedy jde při obratu akordů?
Jde o to, že nejspodnější, čili základní tón akordu, se posune o oktávu výš. Akord tedy stále sestává ze stejných tónů a jeho harmonická funkce je tatáž, ale zní jinak. Jako příklad – durový kvintakord c-e-g se v 1. obratu stane souzvukem v pořadí e-g-c. Tomuto obratu (což platí u všech 1. obratů všech kvintakordů) se říká sextakord, protože sestává z tercie a sexty. Druhý obrat se nazývá kvartsextakord, sestává z kvarty a sexty a příkladem je g-e-c jakožto obrat C. Obrat se značí tak, že se pod lomítko napíše žádaný nejhlubší tón, v 1. obratu tedy např. C/E, v 2. C/G.

Znamená to, ž holt musíš předělat hmat tak, abys jako nejhlubší tón chytil to, co máš pod lomítkem...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

pokud hraješ třeba D/Fis, držíš D, ale místo basu D hraješ jako bas Fis :-)

G/C to samé - držíš G, ale hraješ ho od basu C
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Nuker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nuker »

Nero píše:Kdyby sis přečetl tady oznámení o hudební teorii, byl by si chytřejší... Ale ulehčím ti práci:

O co tedy jde při obratu akordů?
Jde o to, že nejspodnější, čili základní tón akordu, se posune o oktávu výš. Akord tedy stále sestává ze stejných tónů a jeho harmonická funkce je tatáž, ale zní jinak. Jako příklad – durový kvintakord c-e-g se v 1. obratu stane souzvukem v pořadí e-g-c. Tomuto obratu (což platí u všech 1. obratů všech kvintakordů) se říká sextakord, protože sestává z tercie a sexty. Druhý obrat se nazývá kvartsextakord, sestává z kvarty a sexty a příkladem je g-e-c jakožto obrat C. Obrat se značí tak, že se pod lomítko napíše žádaný nejhlubší tón, v 1. obratu tedy např. C/E, v 2. C/G.

Znamená to, ž holt musíš předělat hmat tak, abys jako nejhlubší tón chytil to, co máš pod lomítkem...
Nechápu Tě :D To co ja bych napsal ve větě tak ty v 10 :D Dobře ty
.:- Washburn X22 -- Guitar Rig 3 -- Amplitube 2 -- Amplitube Metal -- Amplitube Fender -- Amplitube Jimi Hendrix -- Dunlop Jazz III -- Red Lucky Strike -:.
fs884

Příspěvek od fs884 »

Nero: díky....já jsem si oznámení o hudební teorii četl v pátek, asi to máš dobře napsaný ale ja tomu fakt nerozumim....sorry :)

Dark Axel: Díky moc!! :wink:
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

není zač... ono se s basy občas dá slušně laborovat, zkus si co můžeš, možná budeš občas překvapený jak zajímavě něktré věci můžou znít (pokud tedy uznáváš disharmonii jako muzikantův nástroj, ne jako nadávku :D )
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
fs884

Příspěvek od fs884 »

jasně, zejtra se na to vrhnu :wink:
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Já to postnul teoretické vysvětlení, ale poslední věta byla "na tvrdo: Prostě chytni jako basovej tón to co je pod lomítkem... :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
pehve

Příspěvek od pehve »

třeba basovej průchod typu:

Kód: Vybrat vše

- - 0 - - - 0 - - - 0 - - - 0 - 
- - - 1 - - - 1 - - - 1 - - - 1 
- 2 - - - 2 - - - 2 - - - 2 - - 
- - - - - - - - - - - - - - - - 
0 - - - - - - - - - - - - - - - 
- - - - 3 - - - 2 - - - 0 - - - 
se v akordických značkách zapíše:
Ami, Ami/G, Ami/Fis, Ami/E
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Ami/F#
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
pehve

Příspěvek od pehve »

no snad to i tak pochopí, ne? samo že Ami/F#
Nesst
Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

Atkins píše:Ami/F#
Tak tomuhle se říká konstruktivní příspěvek :D . Sorry, ale tohle je fakt úlet...
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“