Jak postupovat při samoučení

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
Tarkin
Kontaktovat uživatele:

Jak postupovat při samoučení

Příspěvek od Tarkin »

Zdravím,
Před několika měsíci, řekněme půlrokem, sem si pořídil (byla mi pořízena) gitár. Víceméně proto, že nějakej ten pátek hraju na klávesy, a potřeboval sem další "vyžití". Želbohu klávesový lekce + fakt, že bydlím v osadě o 350 obyvatelích, 20km od nejblížšího města, kde by se nějaký učitel dal sehnat, tak trochu znemožňuje lekce. Jako polehčující okolnost beru to, že drtivou většinu hudební teorie znám celkem dobře.
No za ten skoropůlrok znám nějaký akordy, pár stupnic, něco už schopnej zahrát sem, pomalu ale jistě se začínám orientovat na hmatníku způsobem kouknu a vidím (zatím spodní tři struny :lol: ).
Jenže
Problém je, že tak trochu nevím co dál, lépe řečeno, jak postupovat dál. Můžu dohalelůja drtit stupnice, otevřený akordy, nový skladby. Což je sice hezká věc, ale do budoucna tak trochu s prominutím k hovnu.

Otázka zní:
Jak se běžně postupuje při učení? (je tu určo spousta letitých kytaristů, vlastní chronologie neuškodí :) ) Vím, že to je individuální a záleží tak trochu na každém, ale když je člověk trochu zmaten, troška "neoriginality" neuškodí.

Jo a co se stylu týče. Viděl bych to tak trochu širokoúhle od rocku po metál (Od Floydů, přes Sabbaty po ňákej speed, či trash), klidně bluesu či tak bych se nebránil.
wreptile
Bandzone: http://bandzone.cz/ghostface

Příspěvek od wreptile »

Nejlepší asi bude procházet různými styly, drcením cizích věci, učení se novým technikám atd...
Kytara: Epiphone SG G400 | Kawai Aquarius s krkem Jackson
Basa: Squier Precision Bass modded
Snímače: DiMarzio Tone Zone, Kawai zebra hb
Box: Marshall 1936
Hlava:Randall RH 50T
Efekt: Joyo Vintage Overdrive, KOKKO Compressor, Rowin Noise Gate, Twinote Boogie Distortion, Boss SD-1, Artec Analog Delay, Behringer DD300, KOKKO Linear Boost
Bezdrát:AKG WMS40 Pro
GHOSTFACE - rock 'n' roll / post hardcore
http://bandzone.cz/ghostface
KOFE-IN - pop / rock
http://bandzone.cz/kofein
r0nn!e

Příspěvek od r0nn!e »

:mrgreen:
Naposledy upravil(a) r0nn!e dne 3.01.2012 10:06, celkem upraveno 1 x.
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

osobně nejsem úplně samouk, chodil jsem nějakou dobu na ZUŠ... ale tam mě moc nenaučili, takže...

začal bych s učením klasických akordů. potom, co je zvládneš, přejdi na powerchordy, pak barré. Tento postup proto, že znám lidi, co se naučili powery, získali pocit, že umí dost a na klasické akordy se vykašlali

potom, co zvládneš doprovod (alespoň základy), můžeš začít přemýšlet o stupnicích a sólech. začal bych s pentatonikou, dále durová a molová přes jednu oktávu, později můžeš přidat další oktávy.
edit: zkus pravidlo "co pražec to prst", když ti dojdou prsty, posuň ruku do vyšší polohy :-)

taky si vymysli technická cvičení, například chromatická stupnice přes všech šest strun je dobrá věc - získáš cit ve všech čtyřech prstech, zároveň synchronizuješ pravačku a levačku.

Projeď si topic o Zlozvycích, který máme na fóru, najdeš tam spoustu informací :-)

jinak kolik stylů máš zmáklých, tolikrát jsi muzikantem... klidně hrej Nirvanu, ale uvědom si, že funky a jazz pro tebe znamenají výrazný posun dopředu (funky například rytmikou pravé ruky)... neuzavírej si k něčemu brány jen proto, že ti to nepřijde dost "cool" a "hustý" a že to podle tebe nezajímá tvé okolí

k pokročilým technikám typu Tapping, sweep picking atd bych přistoupil po zmáknutí těch základních, samozřejmě...

trochu dlouhý, ale co se dá dělat :D
Naposledy upravil(a) Dark Axel dne 15.04.2008 20:23, celkem upraveno 1 x.
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Eldanar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eldanar »

rozhodne taky koukej na videa at vidíš jak máš ten hmatník správně ovládat a kterejma prstama ..:) najdi s itřeba nějaký na http://www.ultimate-guitar.tv/guitar_lessons/index.html
doporučuju shred masterclass, ty starší díly.. já na nich vyrůstal!:)
elektroakustika Tenson Dreadnought D10-CE, elektrika Ibanez SA260FM, Fender Frontman 15G, ladička Marshall MT-1, kupa trsátek ale především Jim Dunlop USA-Big Stubby
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

Jak píšeš, že máš znalosti teorie, v tom případě by pro tebe nemělo bejt problematický začít improvizovat do něčeho známýho, prostě si zjistíš, v jaký je tón tónině a pak zkus při nějakym známym songu:
1) Okopčit melodii zpěvu
2) Pokud tam jsou, tak po pár pokusech odvodit jednoduchý riffy nebo melodie
3) Vymejšlet si do songu a prostě si brnkat svojí melodii (tady pozor, jako za prvý je potřeba si uvědomovat, jestli to, co hraješ ti do tý melodie sedí nebo nesedí, za druhý by to neměly bejt náhoďáky a pokud to pude ani žádný nadrcený postupy, měl bys to slyšet...)

Tohle ti dá hodně, sžiješ se s kytarou, naučíš se hrát to, co chceš hrát, nikdy se mi snad nestalo, že bych propadal zoufalství jako při drcení se techniky, a v neposlední řadě si uvědomíš, co ti technicky chybí na to, abys to takhlě mohl zahrát ještě líp...

U online lekcí mam ten pocit takovej polovičatej, jednak i samotnej přistup těch lidí je takovej polovičatej, co se naučíš v jedný lekci tě v druhý budou přeučovat, protože to pro to, co předváděj neni efektní, občas některý věci jedou zbytečně složitě a dost tam chybí ta reference, co děláš ty špatně...
Naposledy upravil(a) Trao dne 15.04.2008 20:56, celkem upraveno 1 x.
Die Hard or Die Home
DwPetr

Příspěvek od DwPetr »

Já třeba poslouchám věci typu Claptona a jiný bluesvěci, hodně Steve Vaie, Jeff Becka a sem tam si něco zkouším zahrát. Sice to vypadá jednoduše, ale zahrát to jako origo je složitý. Získávám tak takovej model, kterej se snažím uplatnit v obyčejným, třeba metalu, a už to není jen o hoblování jedný struny, ale zkouším tomu něco přidávat. Hraní není jen o cvičení prstů, ale i o myšlení. Ale taky nejsem žádnej pořádnej kytarista, tak bacha :wink: :lol:
Ibanez RG 2550E Prestige, Marshall JVM 410H, Boss TU2, 1960A - kopie
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

To jsem měl na mysli...
Die Hard or Die Home
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

ohledně toho myšlen a dostávání se do toho je to hodně o poslouchání a zkoušení napodobit... je to tak, no... neříkám, že máš stavět na práci jiných lidí, ber ji jako nástroj ke zlepšení

PS: nemyslím si, že jsi začátečník, tak možná můj dlouhý příspěvek vypadá, ale jen jsem chtěl popsat tu cestu, po které bych se ubíral
Drobák

Příspěvek od Drobák »

já se nejdřív naučil pár akordu se kterýma sem experimentoval,pak sem hrál powerchordy,naučil se číst taby a začal hrát jednoduchý věci,smoke on the water,whipe out,sweet dreams...hlavně musíš furt hrát,ne mod duma na teoriema,ale hlavně hrt,je důležitý vědět jak postupovat a mít v tom pořádek,ale aby si tim neztrácel čas,kterej můžeš dát tréninkům...
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Nejlepsi je hrat to, co mas rad a co te bavi (a co ti moznosti dovoli - napr. kvuli ladeni apod.). Pokud se budes ucit pisnicky, ktery se ti tolik nelibi, tak je nikdy nenacvicis tolik, jako pisnicky, ktery jsou tvoje nejoblibenejsi. Podle me je dobrej napad si udelat okruh pisnicek, ktery jsou akorat na tvoji urovni, tzn. je po nejakym tom tydnu uceni zahrajes bez problemu, a navic okruh pisnicek, na ktery zatim nemas, ale ktery chces nadrillovat. Kdyz budes hrat pisnicky z techto dvou okruhu, tak se budes posunovat dal a hrani te bude bavit, jde jen o to najit si cas ;) Mne osobne aspon do zacatku pripadne zbytecny se ucit stupnice a podobny veci, napred musi prijit jistota na hmatniku a az pak neco vic.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
MacaFCB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MacaFCB »

ja nejdřím hrál ACDC Hard as a rock
Kytara: Ibanez RG 321MH (prodána za 6,300Kč)
Kombo: VOX AD15VT (jen měsíc starý,prodám jen za 4,000kč)
Ramms+ein 4ever!!!
Tarkin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tarkin »

Moc dík všem, přesně tohle sem potřeboval :)

Wohma: Jo, tohle je osvědčená metoda prakticky u všech nástrojů. :)

Trao: Zajímavý určitě užiju, u mě to bylo vždycky s improvizací taký polovičatý, dostal sem se tak k hraní/zapisování toho co někde slyším, jinak improvizace jen tak z fleku (sedni si k tomu a něco zahraj) dopadala špatně... Musím uznat, že na nějakou skladbu sem ještě nezkoušel, snad to přinese ovoce.

Dark Axel: Jo přesně to sem měl na mysli, skvělý díky :) .
Jen co se těch různých hud. stylů týče. Já se nestraním prakticky ničemu (vyjímku tvoří většina popu, rap, hiphop a spol.). Jen menší problém je, že o třeba o takovém funku vím kulový, a prakticky nic neznám. No ale to zase neznamená, že se do toho nemůžu vrhnout.

Co se těch video lekcí týče.
K čemu jsou pro samouka k nezaplacení, to je ukoukat jak se má ta zatracená kytara držet, a jak do toho řezat. Jinak lekce jako takový jsou imho nic moc. O dost lepší mi přijde sehnat někde nějaký reference (popis jak se to či ono hraje) jednotlivejch technik, postupů atp. A vybírat si.

btw. Dlouhý posty nikomu nevaděj, když jsou v odstavcích :)
Chip

Příspěvek od Chip »

Neznate nejaky kvalitni funk? na ktery by se pripadne daly sehnat taby, trochu sem se ptal kamose co hraje na basu (holt funkova basa se nezapre) a rikal ze je to dost undergroundove a ze asi nic poradneho nesezenu ale aspon zkousim stesti...
CORT MR 710 F
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

James Brown, P-Funk, T.M.Stevens, Bootsy Collins... zkus hledat, snad budeš spokojený, ale na kytaru tam podle mě zrovna důraz kladený není :wink:
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“