ale kdyz te proste nebude hned ucit, ze mas hrat s uvolnenou rukou(a vsim ostatnim), jak mas vazat tony a tyhle zaklady(nejen tohle, to jsou jen priklady, i kdyz to uvolneni je asi nejdulezitejsi), takl je to na nic... ja se tyhle veci dozvedel az 6 rok hrani
Hra na klavír
Pravidla fóra
Klavír
Já se učím celý rok, nějaké základy jsem potřeboval od učitele. Chyby mi kontroluje starý učitel, flegmatik
Doma si prostuduji pořádně, a pokud tam dělám nějakou chybu, upozorní mě. Takhle to dělá. Jinak cvičím turecký pochod od mozarta 
na konzervator na stredni se dostanes talentem, ne tim co umis...
tureckej pochod jsem hral prej "na amatera velmi slusne/dobre", a hral jsem ho v 1. rocniku 2. stupne... a nemyslim si, ze by mi ten klavir nesel...(tzn. myslim, ze mi to docela jde...)
po roce? MOZNA to zahraje, ale bude to tak strasny, ze si lidi budou zacpavat usi... az to zahrajes, nahraj to a hod to sem, uvidime
tureckej pochod jsem hral prej "na amatera velmi slusne/dobre", a hral jsem ho v 1. rocniku 2. stupne... a nemyslim si, ze by mi ten klavir nesel...(tzn. myslim, ze mi to docela jde...)
po roce? MOZNA to zahraje, ale bude to tak strasny, ze si lidi budou zacpavat usi... az to zahrajes, nahraj to a hod to sem, uvidime
Ahoj. Tak můj lektor, když mě učil stupnice (měsíc zpátky) mi řekl, že podsouvání palce hned, není nutné. A měl pravdu! Palec si tam "strčím" až když potřebujuKIWI píše:No když hraješ třeba stupnici a musíš podsunout palec pod ruku, jako mít ho nachystej, tak to by ses měl naučit dělat automaticky a hlavně ihned jak palec předhoczího tonu pustíš...ale z tohole to není pochopitelný..Cervajz píše:No právě...o tu teorii mi jde asi především. Protože noty se asi sám nenaučím. Btw, co je to zmíněné "Podsouvání palce" ?
Jinak výuka probíhá dobře
Úsměv do života:)
Piano: Casio Privia PX 110
LastFM: last.fm/user/Cervajz/
Blog: http://www.cervajz.com/
jako ja to taky nedelam(nebo to delam automaticky), ale do zacatku se to fakt hodi...Cervajz píše: Ahoj. Tak můj lektor, když mě učil stupnice (měsíc zpátky) mi řekl, že podsouvání palce hned, není nutné. A měl pravdu! Palec si tam "strčím" až když potřebujuJe to tak pohodlnější a příjde mi to víc přirozené.
Jinak výuka probíhá dobřeJe to stejně starý kluk jak já, takže není problém se s ním domluvit, a přizpůsobovat výku podle sebe a podle toho co se mi líbí. Myslím, že kdybych byl u nějaké "renomované" dámy, tak bych asi asi nemohl dělat co chci. Resp., tak to samozřejmě není, chci tím jen říct, že nemá žádné skostnatělé názory a nenutím mi žádné dogma
hele, na to pozor. U klaviru to(narozdil od kytary nebo tak) chce fakt nekoho s aprobaci a nekoho kdo ZNA a UMI. "renomovana" dama by mohla byt dost mozna o dost lepsi. ale samozrejme, treba je to ucitelskej zazrak
hej, konecne topic, kde necemu fakt rozumim
U klaviru to(narozdil od kytary nebo tak) chce fakt nekoho s aprobaci a nekoho kdo ZNA a UMI. "renomovana" dama by mohla byt dost mozna o dost lepsi. ale samozrejme, treba je to ucitelskej zazrak a pokud ti nenuti dogmata(dobre vim, cemu zacatecnici rikaji dogmata ), dost mozna je to spatne, protoze tahle dogmata ti ve vyssich rocnicich muzou dost pomoct...
Teda větší blábol jsem od tebe ještě nečetl,to myslíš vážně

Teda větší blábol jsem od tebe ještě nečetl,to myslíš vážně
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
pavel: mas zkusenosti s klavirem?
ja jo
a docela dlouhy zkusenosti
jasne ze pokud chce hrat ovcaky nebo elisku a vic nic tak si muze hrat co chce, ale takovy Liebestraum, Bugatti Step nebo nejakou Chopinovu Etudu bez "dogmat" nezahraje
pehve: hele, vyzkousel jsem oboji, a kytara mi pride jako o dost lehci nastroj
ono se to nezda, ale ten klavir neni jenom o pinkani do klapek
ty jsi tusim hral, tak to vis, ne?
jde o to, ze u kytary se jako samouk muzes dostat mezi spicku, u klaviru prakticky nikdy....
jinak samozrejme ucitel NEMUSI BYT spatna vec(jsou i ucitele, ktery berou 4000 za pul roku a ten travi tim, ze vysvetujou zakovi, ze trsatko ma drzet po teznici... :-!
).
pehve: hele, vyzkousel jsem oboji, a kytara mi pride jako o dost lehci nastroj
jinak samozrejme ucitel NEMUSI BYT spatna vec(jsou i ucitele, ktery berou 4000 za pul roku a ten travi tim, ze vysvetujou zakovi, ze trsatko ma drzet po teznici... :-!
O to co umí, nemám obavyAsanoth píše: hele, na to pozor. U klaviru to(narozdil od kytary nebo tak) chce fakt nekoho s aprobaci a nekoho kdo ZNA a UMI. "renomovana" dama by mohla byt dost mozna o dost lepsi. ale samozrejme, treba je to ucitelskej zazraka pokud ti nenuti dogmata(dobre vim, cemu zacatecnici rikaji dogmata
), dost mozna je to spatne, protoze tahle dogmata ti ve vyssich rocnicich muzou dost pomoct...
K těm dogmatům. Myslel jsem to tak, že ve škole máš nějaké "osnovy", podle kterých se učí. Ovšem po letceh můžeš zjistit (a taky nemusíš), že to tak přece být nemusí. Že se Ti to pohodlněji "dělá" jinak. Třeba s tím palcem. Učitelky tě učí jaký ta ruka má mít správný "tvar" aby jsi hrál "dobře" a nutí tě to striktně dodržovat. Ale potom poznáš, že tu ruku máš zbytečně v křeči a po deseti minutách musíš přestat (a to třeba jen při hraní stupnice). No a mů lektor mi řekl, že se mám po klapkách "válet"
nejde jen o to co umi, ale jestli umi ucit.
nevim, co si predstavujes pod pojmem "ruka do paratu", ale pokud tim myslis, ze hrajes seshora spickama prstu, tak bez toho nic rychlejsiho poradne nezahrajes
ano, ruka musi mit priblizne spravny tvar, dokud nejsi dost vyspely hrac na to, abys mohl modulovat ton podle postaveni ruky a uderove plochy.
minimum pohybu a maximum uvolneni je bezpochyby spravne, ale valeni? tezko tezko. to si muzes dovolit u nejakyho toho poemu kdyz uz to UMIS. coz ty predpokladam neumis
vis, nechci podcenovat tveho lektora, ale dost mozna proste(stejne jako moje minula ucitelka) chce pracy a je mu jedno co te nauci... to, ze se uci to, cemu vy zacatecnici rikate "dogmata" (ja bych tomu takytak rikal, kdybych byl dost starej na to abych to slovo znal), jako napriklad presnej prstoklad, coz je strasna otrava, ma svoje opodstatneni. jiste, ze kdyz podkladas a neco HRAJES nemusis tam ten prst davat hned, ale zacatecnici ser to uci proto, aby jim to pak vsechno slo lip.
je tu jeste moznost, ze tvuj ucitel je extra talent jako hendrix a hraje mu to i kdyz hraje jako prase a nechape, ze ostatnim to tak hrat nemusi. ale to s tema prachama bych videl jako pravdepodobnejsi variantu...
nevim, co si predstavujes pod pojmem "ruka do paratu", ale pokud tim myslis, ze hrajes seshora spickama prstu, tak bez toho nic rychlejsiho poradne nezahrajes
minimum pohybu a maximum uvolneni je bezpochyby spravne, ale valeni? tezko tezko. to si muzes dovolit u nejakyho toho poemu kdyz uz to UMIS. coz ty predpokladam neumis
vis, nechci podcenovat tveho lektora, ale dost mozna proste(stejne jako moje minula ucitelka) chce pracy a je mu jedno co te nauci... to, ze se uci to, cemu vy zacatecnici rikate "dogmata" (ja bych tomu takytak rikal, kdybych byl dost starej na to abych to slovo znal), jako napriklad presnej prstoklad, coz je strasna otrava, ma svoje opodstatneni. jiste, ze kdyz podkladas a neco HRAJES nemusis tam ten prst davat hned, ale zacatecnici ser to uci proto, aby jim to pak vsechno slo lip.
je tu jeste moznost, ze tvuj ucitel je extra talent jako hendrix a hraje mu to i kdyz hraje jako prase a nechape, ze ostatnim to tak hrat nemusi. ale to s tema prachama bych videl jako pravdepodobnejsi variantu...
Počkej, počkej. Asi si nerozumíme. Já přeci neříkám, že mě nenutí hrát "tak jak se hraje". Samozřejmě prstoklad, musím umět přesně. Vlastně všechno musím umět přesně. Já jsem poukazoval na to, že on praxí poznal, že některé (minimum, podotýkám) postupy by "šli" snadněji. A to, že je relativně mladý mi dává možnost diskutovat. Resp., má otevřenější styl výuky. Říct, že hraje "jako prase" bych si v životě nedovolil, protože jsem viděl (a slyšel) jeho koncerty. Sakra, vždyť byl jedním z nejlepších na konzervatoři. Ale dost už vychvalování. Jde o to, že se mi nelíbí předsudek "mladý = méně dobrý".
K těm penězům - tohle je vyloučené. Kdyby mu šlo o peníze, tak u mě nezůstává mnohdy o dvě hodiny déle. Navíc, když jsem byl ve "finanční krizi", chodil i bez peněz. Je na něm vidět, že ho to baví.
Edit: Ještě k tomu "válení". Myslel jsem tím, přirozenou polohu ruky. Nejkratší možnou cestu na klaviatuře. Přece nebudu stupnici E-Dur hrát s pokrčenými (pařát
) prsty. Naopak C-Dur jo, bo to jinak asi nejde.
K těm penězům - tohle je vyloučené. Kdyby mu šlo o peníze, tak u mě nezůstává mnohdy o dvě hodiny déle. Navíc, když jsem byl ve "finanční krizi", chodil i bez peněz. Je na něm vidět, že ho to baví.
Edit: Ještě k tomu "válení". Myslel jsem tím, přirozenou polohu ruky. Nejkratší možnou cestu na klaviatuře. Přece nebudu stupnici E-Dur hrát s pokrčenými (pařát
Ale drahý-v tom případku rozlišuj KLASICKÉ,VÁŽNÉ TUČŇÁKY od nás obyčejnech rockerů...Asanoth píše:pavel: mas zkusenosti s klavirem?ja jo
a docela dlouhy zkusenosti
jasne ze pokud chce hrat ovcaky nebo elisku a vic nic tak si muze hrat co chce, ale takovy Liebestraum, Bugatti Step nebo nejakou Chopinovu Etudu bez "dogmat" nezahraje
![]()
pehve: hele, vyzkousel jsem oboji, a kytara mi pride jako o dost lehci nastrojono se to nezda, ale ten klavir neni jenom o pinkani do klapek
ty jsi tusim hral, tak to vis, ne?
jde o to, ze u kytary se jako samouk muzes dostat mezi spicku, u klaviru prakticky nikdy....
jinak samozrejme ucitel NEMUSI BYT spatna vec(jsou i ucitele, ktery berou 4000 za pul roku a ten travi tim, ze vysvetujou zakovi, ze trsatko ma drzet po teznici... :-!).
Na perfektní nacvičení věcí od pana Raka atd. jsou jistě tebou míněná dogmata nutná včetně lektora i co se kytary týče
tak se při vší úctě neoháněj praxí a místo toho nemíchej hrušky s jablky
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!