Vliv dřeva na zvuk

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Drobák

Příspěvek od Drobák »

Bral bych mahagon,jsem truhlář a ke dřevu jsem se tu už vyjadřoval,najdi si v elektrickejch kytarách topic myslim že dřevo na kytaru,tam máš mojí esej o druhů mahagonu atd

BTW:můžu vám říct že dřevo jakožto vodič zvukových a resonančních vln je už dneska daleko překonajej plastovýma technologiema,ale právě dřevo mě na kytarách nejvíc fascinuje a patří to k tomu...už jenom jak mahagon krásně zní když se na něj poklepe...
nazaret

Příspěvek od nazaret »

a co rozdíl v tom zvuku, popsal by mi to někdo? Zkuste si představit(sice nereálnou) situaci dvou naprosto stejných kytar akorát, že jedna je lipová a ta druhá je mahagonka, jakej bude rozdíl ve zvuku?
Guitar: Ibanez RG550 Made in Japan Limited Edition
Preamp: Mesa Boogie V-Twin
Amplifier: Peavey Valveking 112
Effects: Boss DS-1, Electro-Harmonix Small Clone
Picks: Dunlop
Cabels: Klotz, Proel
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

nazaret píše:a co rozdíl v tom zvuku, popsal by mi to někdo? Zkuste si představit(sice nereálnou) situaci dvou naprosto stejných kytar akorát, že jedna je lipová a ta druhá je mahagonka, jakej bude rozdíl ve zvuku?
Myslim, ze mezi lipou a mahagonem pozna pri blind testu rozdil jen profik, pokud budou obe kytary z dobreho dreva a dobre udelane. Obe dreva maji podobnej charakter zvuku (temnejsi, basovejsi), panuje konsenzus, ze mahagon je lepsi, ale o tom by se dalo asi dlouho hadat a zalezi i velice na spouste jinych faktoru. U mahagonu se pro projasneni zvuku dava javorova vrchni deska (Les Paul, PRS, ...), tam uz bude zvuk vyrazne jiny a pokud vim, tato uprava se u lipy nedela (pokud o necem takovem vite, sem s tim!). Faktem je, ze do drazsich kytar se pouziva v podstate vzdycky mahagon (pokud by se melo volit mezi mahagonem a lipou), muze to o necem svedcit, nevim, snad nekdo doplni.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
eugeene
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eugeene »

lipová bude barevnější a hlavně basovější, mahagon je tvrdší -> víc středů, bude víc uřvanější.....
vikicek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vikicek »

eugeene píše:lipová bude barevnější a hlavně basovější, mahagon je tvrdší -> víc středů, bude víc uřvanější.....
lipová bude basovější jo? Já myslel že mahagon právě :roll:
Ibanez RG321MH Royal Blue
VOX AD15VT
Planet Waves kabely
eugeene
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eugeene »

nene, čim je dřevo tvrdší, tim jde víc do výšek, čim měkčí, tim víc do basů. já mám basu z lípovýho těla a už na sucho je to jakoby tlumenej dutej (v dobrym) zvuk......

mahagon je relativně tvrdej a lípa podle mě snad nejměkčí
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

eugeene píše:mahagon je relativně tvrdej a lípa podle mě snad nejměkčí
Souhlas. Na druhou stranu lipa je dost lehka, proto tam tech basu nebude mit zas az tolik.
Naposledy upravil(a) Wohma dne 27.04.2008 19:08, celkem upraveno 1 x.
Somnus Aeternus
nazaret

Příspěvek od nazaret »

díki moc všem, tohle sem potřeboval slyšet. Dlouho mi to vrtalo hlavou... :D
nazaret

Příspěvek od nazaret »

eugeene píše:lipová bude barevnější a hlavně basovější, mahagon je tvrdší -> víc středů, bude víc uřvanější.....
to jako, že lípa bude taková neprůrazná, kdežto mahagon bude mít právě ten průraznej zvuk prosazení se chtivej?
eugeene
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eugeene »

Nooooo, to bych neřekl, nejde to takhle říct, ale prostě lípa bude mít ASI medovější charakter rezonance strun a mahagon fakt asi bude progresivnější, asi se to tak dá říct...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Lidi, četli jste, co psal Wohma? Lípu a mahagon při blind testu pozná jen profík... :wink: Myslím, že to tu asi trochu přeceňujeme...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
mrkendy

Příspěvek od mrkendy »

To co napsal Wohma prece neni zadne dogma...
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

mrkendy píše:To co napsal Wohma prece neni zadne dogma...
Souhlasim :)
Kazdopadne uz jsem to tu psal trosku driv, drevo je sice zaklad kytary, ale pokud neni nedosuseny nebo nejaky vylozene spatny kus, tak rezonovat bude a rozdil v rezonanci na jednotlivych frekvencich (a tim padem i vliv na vibrace strun) bude podle me mensi, nez ma osazeni ruznymi snimaci (a to i v ramci treba jen humbuckeru, tzn. jine znacky a modely). Samozrejme to nemam nijak overene, to nema asi nikdo, ale slysel jsem i peknej twangovej zvuk z kytary, ktera nebyla z olse atd.
Zkratka je to vzdy o kombinaci vice faktoru a rozhodne je blbost rikat, ze "kytara X je z mahagonu, a proto bude mit vice basu nez kytara Y, ktera je z lipy", kdyz vsichni dobre vime, ze zvuk ovlivnuje nejen snimac, ale napr. i tloustka a do urcite miry i tvar tela! Drevo je jen jeden ze stavebnich kamenu a rozhodne bych nevybiral jen na zaklade neho. (dopredu rikam, ze existuji i vyjimky, jako napr. preklizky, ktery proste nebudou tak dobre hrat nikdy, nebo naopak nejake slusne ususene drevo made in Japan z 80. let, ktere bude hrat dobre jeste tak 250 let :D)
Somnus Aeternus
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Pěkně řečeno, Wohmo... :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
s.kukac

Re: Vliv dřeva na zvuk

Příspěvek od s.kukac »

JanSpilka píše:Ahoj chtěl bych se zeptat jak zásadní je vliv dřeva na zvuk? Popřípadě poznám už "na sucho", že kytara nebude hrát dobře? Přemýšlím o výměně snímačů na Jackson JS-30 a nevím jestli nebude lepší vyměnit rovnou kytaru :lol: .

To je, jako kdyby ses ptal, jestli je rozdíl, jesti auto má čtyř válec, nebo osmi válec
Epiphone Les Paul Standart Plus - (suprová kytara), snad jen to, že kvůli ní nemůže spát. Pořád se mi o ní zdá!
Fender Frontman 15W, Fender Blues junior - chci
sceptic

Příspěvek od sceptic »

Wohma píše:U Fenderu platis castecne za znacku, ale hlavne za know-how a kvalitu zpracovani... Jasne, 80t je moc, podle me kytara nad takovych 20K nema smysl. Jinak celkem souhlasim ;]
:roll: no troufám si tvrdit, že spíše kytara pod 20.000 nemá smysl :?
pod 15 určitě
myslím to obecně, samozřejmě se štěstím můžeš na něco pěkného narazit i levněji, ale pokud to myslíš s hraním trochu vážně je cca 20.000 do nástroje nutná investice
eugeene
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eugeene »

já s Wohmou sohlasim, nemám rád "šampóňácký" kytary - všude lesk, lemy, zlato, chrom, krása......
sceptic

Příspěvek od sceptic »

nemluvím o vzhledu ale o zvuku :idea:
eugeene
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eugeene »

no já to myslel tak - stačí když kytara hraje, ne si připlácet X desítek tisíc za vzhled a luxus
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

Vzhled a luxus...
Zkoušeli jste někdo tohle?
http://kytary.cz/ibanez-hrg1z-limited-e ... 27:0:0:1:0

Já jo, protože jsem si původně myslel, že je to jedna z těch, co jsou v kategorii do 15K...
Jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistil, že je naprosto srovnatelná s RG370DX (zvukem)

Rozdíl 98400CZK...

A za co?

No přece za potisk :-D
Die Hard or Die Home
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“