Vliv dřeva na zvuk
Pravidla fóra
Bral bych mahagon,jsem truhlář a ke dřevu jsem se tu už vyjadřoval,najdi si v elektrickejch kytarách topic myslim že dřevo na kytaru,tam máš mojí esej o druhů mahagonu atd
BTW:můžu vám říct že dřevo jakožto vodič zvukových a resonančních vln je už dneska daleko překonajej plastovýma technologiema,ale právě dřevo mě na kytarách nejvíc fascinuje a patří to k tomu...už jenom jak mahagon krásně zní když se na něj poklepe...
BTW:můžu vám říct že dřevo jakožto vodič zvukových a resonančních vln je už dneska daleko překonajej plastovýma technologiema,ale právě dřevo mě na kytarách nejvíc fascinuje a patří to k tomu...už jenom jak mahagon krásně zní když se na něj poklepe...
a co rozdíl v tom zvuku, popsal by mi to někdo? Zkuste si představit(sice nereálnou) situaci dvou naprosto stejných kytar akorát, že jedna je lipová a ta druhá je mahagonka, jakej bude rozdíl ve zvuku?
Guitar: Ibanez RG550 Made in Japan Limited Edition
Preamp: Mesa Boogie V-Twin
Amplifier: Peavey Valveking 112
Effects: Boss DS-1, Electro-Harmonix Small Clone
Picks: Dunlop
Cabels: Klotz, Proel
Myslim, ze mezi lipou a mahagonem pozna pri blind testu rozdil jen profik, pokud budou obe kytary z dobreho dreva a dobre udelane. Obe dreva maji podobnej charakter zvuku (temnejsi, basovejsi), panuje konsenzus, ze mahagon je lepsi, ale o tom by se dalo asi dlouho hadat a zalezi i velice na spouste jinych faktoru. U mahagonu se pro projasneni zvuku dava javorova vrchni deska (Les Paul, PRS, ...), tam uz bude zvuk vyrazne jiny a pokud vim, tato uprava se u lipy nedela (pokud o necem takovem vite, sem s tim!). Faktem je, ze do drazsich kytar se pouziva v podstate vzdycky mahagon (pokud by se melo volit mezi mahagonem a lipou), muze to o necem svedcit, nevim, snad nekdo doplni.nazaret píše:a co rozdíl v tom zvuku, popsal by mi to někdo? Zkuste si představit(sice nereálnou) situaci dvou naprosto stejných kytar akorát, že jedna je lipová a ta druhá je mahagonka, jakej bude rozdíl ve zvuku?
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Souhlas. Na druhou stranu lipa je dost lehka, proto tam tech basu nebude mit zas az tolik.eugeene píše:mahagon je relativně tvrdej a lípa podle mě snad nejměkčí
Naposledy upravil(a) Wohma dne 27.04.2008 19:08, celkem upraveno 1 x.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
to jako, že lípa bude taková neprůrazná, kdežto mahagon bude mít právě ten průraznej zvuk prosazení se chtivej?eugeene píše:lipová bude barevnější a hlavně basovější, mahagon je tvrdší -> víc středů, bude víc uřvanější.....
Guitar: Ibanez RG550 Made in Japan Limited Edition
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Souhlasimmrkendy píše:To co napsal Wohma prece neni zadne dogma...
Kazdopadne uz jsem to tu psal trosku driv, drevo je sice zaklad kytary, ale pokud neni nedosuseny nebo nejaky vylozene spatny kus, tak rezonovat bude a rozdil v rezonanci na jednotlivych frekvencich (a tim padem i vliv na vibrace strun) bude podle me mensi, nez ma osazeni ruznymi snimaci (a to i v ramci treba jen humbuckeru, tzn. jine znacky a modely). Samozrejme to nemam nijak overene, to nema asi nikdo, ale slysel jsem i peknej twangovej zvuk z kytary, ktera nebyla z olse atd.
Zkratka je to vzdy o kombinaci vice faktoru a rozhodne je blbost rikat, ze "kytara X je z mahagonu, a proto bude mit vice basu nez kytara Y, ktera je z lipy", kdyz vsichni dobre vime, ze zvuk ovlivnuje nejen snimac, ale napr. i tloustka a do urcite miry i tvar tela! Drevo je jen jeden ze stavebnich kamenu a rozhodne bych nevybiral jen na zaklade neho. (dopredu rikam, ze existuji i vyjimky, jako napr. preklizky, ktery proste nebudou tak dobre hrat nikdy, nebo naopak nejake slusne ususene drevo made in Japan z 80. let, ktere bude hrat dobre jeste tak 250 let
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Re: Vliv dřeva na zvuk
JanSpilka píše:Ahoj chtěl bych se zeptat jak zásadní je vliv dřeva na zvuk? Popřípadě poznám už "na sucho", že kytara nebude hrát dobře? Přemýšlím o výměně snímačů na Jackson JS-30 a nevím jestli nebude lepší vyměnit rovnou kytaru.
To je, jako kdyby ses ptal, jestli je rozdíl, jesti auto má čtyř válec, nebo osmi válec
Epiphone Les Paul Standart Plus - (suprová kytara), snad jen to, že kvůli ní nemůže spát. Pořád se mi o ní zdá!
Fender Frontman 15W, Fender Blues junior - chci
Fender Frontman 15W, Fender Blues junior - chci
Wohma píše:U Fenderu platis castecne za znacku, ale hlavne za know-how a kvalitu zpracovani... Jasne, 80t je moc, podle me kytara nad takovych 20K nema smysl. Jinak celkem souhlasim ;]
pod 15 určitě
myslím to obecně, samozřejmě se štěstím můžeš na něco pěkného narazit i levněji, ale pokud to myslíš s hraním trochu vážně je cca 20.000 do nástroje nutná investice
- Trao
- last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
- Kontaktovat uživatele:
Vzhled a luxus...
Zkoušeli jste někdo tohle?
http://kytary.cz/ibanez-hrg1z-limited-e ... 27:0:0:1:0
Já jo, protože jsem si původně myslel, že je to jedna z těch, co jsou v kategorii do 15K...
Jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistil, že je naprosto srovnatelná s RG370DX (zvukem)
Rozdíl 98400CZK...
A za co?
No přece za potisk
Zkoušeli jste někdo tohle?
http://kytary.cz/ibanez-hrg1z-limited-e ... 27:0:0:1:0
Já jo, protože jsem si původně myslel, že je to jedna z těch, co jsou v kategorii do 15K...
Jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistil, že je naprosto srovnatelná s RG370DX (zvukem)
Rozdíl 98400CZK...
A za co?
No přece za potisk
Die Hard or Die Home