Aivn86//přesunuto do správné sekce...
!! Dohmat !!
Pravidla fóra
!! Dohmat !!
čus..zajímalo by mě jaký mají dohmat ty drahší kytary..jako origo ESP,Gibson,Jackson!!! Má někdo takovou origo kejtru a mohl by mi změřit dohmat na 12. a 24. pražci na tenkém E ??? Kdyby jste byl někdo ochoten tak díky moc..... mám kytaru ( svůj model ) a a mám teď problémy s dohmatem a už si nepamatuju jaký tam byl kdysi tak bych chtěl vědet jaký dohmat mám nastavit abych věděl kde je problém!!! Díky moc
Zalezi od typu kytary a na pohodli konkretniho hrace..
nekdo ma rad vyssi , nekdo nizsi..
pri vyssim (kolem 3-4mm - 12.prazec) se dobre tahaji struny - do blues apod..
jinak na kvalitni kytare (nerovna se extremne drahy) muzes mit dohmat na 12.prazci treba 0,1mm;)
ja mel na Gibsonu LP asi 2-3mm, protoze to tak mam proste rad;)
nevim, jak je to u 24.prazce, protoze takovy kytary nesnasim a nikdy jsem na ne nehral..
nekdo ma rad vyssi , nekdo nizsi..
pri vyssim (kolem 3-4mm - 12.prazec) se dobre tahaji struny - do blues apod..
jinak na kvalitni kytare (nerovna se extremne drahy) muzes mit dohmat na 12.prazci treba 0,1mm;)
ja mel na Gibsonu LP asi 2-3mm, protoze to tak mam proste rad;)
nevim, jak je to u 24.prazce, protoze takovy kytary nesnasim a nikdy jsem na ne nehral..
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
- *Twisted.Brother*
- Kontaktovat uživatele:
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
No, tak dobrá, ale pokud máš kytaru, kde lze seřídit dohmat, tak je jedno, kolik stála... Mám kytaru za 4 a kytaru za 14 a na obou mám stejný dohmat... A kdybych měl kytaru za 50, bude ten dohmat zase stejný....
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Hoh
6mm u 12tého pražce??? Tak to je brutus anus, na tom bych nezahrál ani prd.. Já mam na elektrice tak kolem 2mm u 12tého a dal bych to níž, kdyby to nedrnčelo jak sviň
Ale mám to tak, že to drnčí jen trošku a to mi vůbec nevadí... Luxus je luxus. Nechápu jak s tím 6mm může někdo něco uhrát výš jak na cca 8 pražci... (leda slidem)
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem 
- Adamz Asah
- Kontaktovat uživatele:
Když jsem ještě neměl kombo, tak jsem si s tím dohmatem pořád hrál. Teď to mám prostě nejníže co to jde ale tak, aby to nedrnčelo.
Kytary: Cort L450C NS (akustika) | Fender American Standard Strat (2009, sunburst, rosewood, S-S-S)
Aparát: Blackheart Little Giant (BH5-112)
Mikrofón: Apogee MiC
Efekty: Smrčka Compressor, Boss DS-1 (Bill Kasper mod), Boss DS-2 (Japan), EHX Big Muff (w/ Tone Wicker), MXR Micro Amp, Ibanez WH10 (black), MXR Analog Chorus, MXR Phase 100, Boss DD-7, EHX Holy Grail Plus
YouTube kanál: Adamz Asah's covers
- DaveMurray
Re: !! Dohmat !!
AhOi tož ještě bych se potřeboval zeptat, jak je to s dohmatem při podladění, protože při tom (třeba na h gb d A E H) to drnčí. Jenže jestli ho zvýším, tak se bojím, aby zas nebyl příliš vysoký při standard tuning, ve kterém hraji též! Tak co mám teď asi dělat. Nechat je drnčet bude asi nejrozumnější že
Stejně to je slyšet jen fyzicky z nástroje, ale z konba to nejde poznat
Ale jen tak pro pořádek co s tím asi tak profesionálové dělají 
Profesionálové mají jednu kytaru podladěnou do H a druhou laděnou normálně do E a mají každou jinak seřízenou - nehledě na to, že podladění do H je de facto barytonka a podle toho se na to kupují barytonové struny.DaveMurray píše:AhOi tož ještě bych se potřeboval zeptat, jak je to s dohmatem při podladění, protože při tom (třeba na h gb d A E H) to drnčí. Jenže jestli ho zvýším, tak se bojím, aby zas nebyl příliš vysoký při standard tuning, ve kterém hraji též! Tak co mám teď asi dělat. Nechat je drnčet bude asi nejrozumnější žeStejně to je slyšet jen fyzicky z nástroje, ale z konba to nejde poznat
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
- Dark Axel
- Kontaktovat uživatele:
wrong. bavili jsme se tom jinde - barytonové struny při normální menzuře nebudou dostatečně natažené, tudíž budou plandatworo90 píše:Profesionálové mají jednu kytaru podladěnou do H a druhou laděnou normálně do E a mají každou jinak seřízenou - nehledě na to, že podladění do H je de facto barytonka a podle toho se na to kupují barytonové struny.DaveMurray píše:AhOi tož ještě bych se potřeboval zeptat, jak je to s dohmatem při podladění, protože při tom (třeba na h gb d A E H) to drnčí. Jenže jestli ho zvýším, tak se bojím, aby zas nebyl příliš vysoký při standard tuning, ve kterém hraji též! Tak co mám teď asi dělat. Nechat je drnčet bude asi nejrozumnější žeStejně to je slyšet jen fyzicky z nástroje, ale z konba to nejde poznat
podladění do H je defacto barytonka, proto se na to kupují barytonové kytary
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Neřekl bych že je takový rozdíl mezi 25" stratem a 27" barytonkou - a do H se právě ladí ty kratší, šílenosti jako 30" se ladí do A i níž, navíc patnáctky na tom přece nemůžou plandat. To je jako bys řekl že LP nemůžeš podladit na drop C, protože má moc krátkou menzuru, a na podladění jsou přece 25" superstraty. Záleží na tom, jaké struny natáhneš. Pravda, zvuk je jiná věc. Příliš krátká barytonka nemusí tak dobře znít v nižších polohách. Navíc některé sedmistrunky mají klasickou 25" menzuru. A struny na sedmičky jsou stejné jako struny na barytonky + tenké E k tomu. Tak to nějak nechápu - proč stejné struny na 648mm sedmičce neplandají a na 648mm šestce by měly? Že by magie sedmičky?Dark Axel píše:wrong. bavili jsme se tom jinde - barytonové struny při normální menzuře nebudou dostatečně natažené, tudíž budou plandatworo90 píše:Profesionálové mají jednu kytaru podladěnou do H a druhou laděnou normálně do E a mají každou jinak seřízenou - nehledě na to, že podladění do H je de facto barytonka a podle toho se na to kupují barytonové struny.DaveMurray píše:AhOi tož ještě bych se potřeboval zeptat, jak je to s dohmatem při podladění, protože při tom (třeba na h gb d A E H) to drnčí. Jenže jestli ho zvýším, tak se bojím, aby zas nebyl příliš vysoký při standard tuning, ve kterém hraji též! Tak co mám teď asi dělat. Nechat je drnčet bude asi nejrozumnější žeStejně to je slyšet jen fyzicky z nástroje, ale z konba to nejde poznat
podladění do H je defacto barytonka, proto se na to kupují barytonové kytaryv tvém případě je naprosto nejjednoznačnějším řešením sedmistrunná kytara, kde máš jak H, tak standartní ladění
- turbo_MaCk
- Kontaktovat uživatele:
teď mám nejnižší dohmat, co sem kdy měl... asi půl cenťáku... 11ky ocelový laděno D drop.
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
- Dark Axel
- Kontaktovat uživatele:
woro, mluvíme tu o barytonových strunách, ne o nějakých 15kách. uvědom si - dáš struny na normální kytaru na kytaru se zkrácenou menzurou - budou měkké... dáš struny na barytonovou menzuru na "normální" kytaru - budou měkké
s trochou nadsázky - kdyby to tak fungovalo, koupí si metalisti nejtenčí basové struny, natáhnou to na LPčko a podladí se do Fis - a bude to tvrdé tak akorát... takhle to prostě nefunguje
edit: prostě na natažení některých strun (basové, barytonové) snad potřebuješ určitou menzuru, nemyslíš?
řekni mi pak jediný důvod, proč mají barytonky jinou menzuru, když by tam mohli výrobci narvat ty tvoje 15ky, v továrně to seřídit na H standart a prodávat to jako "podladěnou el. kytaru"
s trochou nadsázky - kdyby to tak fungovalo, koupí si metalisti nejtenčí basové struny, natáhnou to na LPčko a podladí se do Fis - a bude to tvrdé tak akorát... takhle to prostě nefunguje
edit: prostě na natažení některých strun (basové, barytonové) snad potřebuješ určitou menzuru, nemyslíš?
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
- turbo_MaCk
- Kontaktovat uživatele:
menzura spůsobuje tah strun... proto se fendery jeví tvrdší než gibsony se stejnejma strunama. 4ím máš delší vibrující strunu, tím hlubší má tón. Aby si dostal vyší, musíš strunu víc napnout, než u kytary která má tu délku menší. proto se dělaj baritonky. Aby to na tý kytaře nevyselo při tak velkým podladění, aby byli ty struny naplejší a aby to mělo lepší zvuk v tom podladění.
BTW: a plandaj! na Lp když deš do C, tak to chce aspoň 12ky! když hlouběj, tak určutě silnější. Jebe to zvuk. Proč to metalisti dělaj? poslechni si někdy to nakupený zkreslení, aktivní prvky v kytaře a plno sraček kolem.. Tam se celej zvuk kytary slije v jedno, klidně bys moh hrát to stejné na vahrhany a nebude rozdíl. Pak si zkus dat onu kytaru na fender bassman a zahrát si. Pak samozřejmě začneš svádět na ten aparát, že to nezvládá podladění, ale pravda je jinde.
BTW: a plandaj! na Lp když deš do C, tak to chce aspoň 12ky! když hlouběj, tak určutě silnější. Jebe to zvuk. Proč to metalisti dělaj? poslechni si někdy to nakupený zkreslení, aktivní prvky v kytaře a plno sraček kolem.. Tam se celej zvuk kytary slije v jedno, klidně bys moh hrát to stejné na vahrhany a nebude rozdíl. Pak si zkus dat onu kytaru na fender bassman a zahrát si. Pak samozřejmě začneš svádět na ten aparát, že to nezvládá podladění, ale pravda je jinde.
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
15ky = měkké barytonové.Dark Axel píše:woro, mluvíme tu o barytonových strunách, ne o nějakých 15kách. uvědom si - dáš struny na normální kytaru na kytaru se zkrácenou menzurou - budou měkké... dáš struny na barytonovou menzuru na "normální" kytaru - budou měkké
edit: prostě na natažení některých strun (basové, barytonové) snad potřebuješ určitou menzuru, nemyslíš?řekni mi pak jediný důvod, proč mají barytonky jinou menzuru, když by tam mohli výrobci narvat ty tvoje 15ky, v továrně to seřídit na H standart a prodávat to jako "podladěnou el. kytaru"
Proč by to nemělo fungovat? Devítky + standart E mají podobný tah jako dvanáctky ve standart C#, a patnáctky by mohly mít stejný nebo větší tah v standard H. Zkoušel jsem ze srandy třináctky na menzuře 620, podladěné do C, a je to podobné devítkám.
A ještě jednou: některé sedmistrunky mají stejnou menzuru jako normální šestistrunky, a fungují bez problémů. Pokud praskne tlusté H, máte normální šestistrunku, což chápete že fungovat může. Pokud ale praskne tenké E, je to barytonka a podle vás nemůže existovat. Ostatně to jste nikdy nikdo neviděl shortscale basovku? Používají se na to normální basové struny, jen to má trochu jiný zvuk, protože ty struny musí být při stejném ladění a tahu o něcco tlustší. Ano, barytonky se běžně dělají s prodlouženou menzurou, stejně jako sedmistrunky. Ale není to podmínkou fungování, což nechcete uznat, ačkoli se to jasně ukazuje na sedmistrunkách s normální menzurou.
- mycountry
- Kontaktovat uživatele:
Pleteš si pojmy, když praskneš tanký E na sedmistrunce, tak ty struny budou o jedna tlustší... A fungovat to nebude do nekonečna, barytonky jsou proto, že zvuk je lepší když je struna napnutější, proto mají delší menzuru, a používají se pro ně úplně normální struny... barytonové struny jsou hovadina, ale asi takhle, hraješ standard D, na LP použiješ 11ky, na superstratu desítky a na barytonce si můžeš v pohodě dovolit devítky, a taky to podle toho zní a podle toho se na to hraje (je divný hoblovat tlustý lano...)
Nekupuješ barytonové struny, ale barytonovou kytaru a na to dáváš normální struny...
EDIT: ostatně: nenajde nic...
Nekupuješ barytonové struny, ale barytonovou kytaru a na to dáváš normální struny...
EDIT: ostatně: nenajde nic...