PODLADĚNÍ

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
Brizik
Kontaktovat uživatele:

PODLADĚNÍ

Příspěvek od Brizik »

Ahoj, vlastním kytaru Ibanez RG370DX a rád bych si ji podladil, hraji už kolem 6-ti let, ale nikdy jsem to nedělal ani neviděl nikoho dělat. Zkoušel jsem to podladit pomoci ladičky, jako místo E jsem naladil D a tak, ale některý struny byli hodne volný, nebo naopak zase pěkně napnutý, poradte mi někdo nějakej dobrej postup. Začínám s HC, metalem a chtěl bych to vyzkoušet. Vím, že takovejhlech dotatazů je tady spousty, ale u žádnýho jsem nenašel nějakej jasnej postup a radu jak to na tyhle styly pořadně naladit. Dik moc :twisted:
Alcarmo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alcarmo »

Prostě všechny struny podlaď o stejnej počet tónů/půltónů. Nejčastěji se podlaďuje o půl tónu takže místo EADGHE máš dis, gis, cis, fis, ais a dis. Používá se taky o tón na DGCFAD. Pokud budou struny moc volný tak zkus tlustší.
Hansen

Příspěvek od Hansen »

Takze tvuj nejvetsi problem u podladeni bude dvojzvratne "floyd rose" tremolo u tyhle kytary a taky tloustka strun.

Tremolo je uchycene ze spodu ke kytary pomoci pruzin (predpokladam ze mas 2) ktere urcuji jeho tuhost a silu kterou odporuje strunam (kdyz je sila optimalni, tremolo je presne na urovni kytary, nema konec vystoupnuty nebo zapadnuty)

Jelikoz chces podladovat, hlavni je ze podladena struna ma mensi tah takze muze se stat a velice pravdepodobne se stane ze i kytara podladena o jedno B snizi tremolo ohodne (protoze pruziny u tremola maji vetsi silu nez struny a struny ho nenapnou dostatecne).

Jedine co musis udelat je odstranit spodni panel ktery chrani tyhle pruziny (ten kde vidis strunovy uchyty na tremolu, ne abys zbytecne oddelal chranici panel od potaku) a nastavit silu pruzin pomoci vrutu (povoleni/pritahnuti) ktery jsou udelany ve dreve. Pokud je tremolo moc pevne, cili nezvedne se po naladeni vsech strun, pokracuj dal, ale daval bych si pozor na tuhle operaci, precejen jsou to vruty (takze se prumer zmensuje smerem ke spicce a muze se stat ze je hodne povolis)

Pokud chces podladovat, doporucuju urcite silnejsi struny, ktere v nizsich polohach ladeni lip drzi zvuk a nejsou jako blato.

Nicmene jak vidis je o tom si s tou kytarou treba hodinu, dve pohrat nez najdes optimalni vyladeni (a to jeste nemluvim o naladeni oktav, krku - ten se ti taky lehce prizpusobuje napnuti strun atd.)

Uprimne bych doporucoval, zajdi si s tim ke kytararovi (ten podle potreby ti treba prida pruzinu na tremolu atd.) a on ti nastavi za par penez vsechno co budes chtit, vcetne obvykle vyborneho serizeni.
Alcarmo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alcarmo »

A až to budeš mít tak ti v kapele řeknou že budete ladit normálně;)
Brizik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Brizik »

diks. BTW. to bych se asi zblaznil řict mi to:D
MENHYR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MENHYR »

A nepodlaďuje se na Dečko jen nejhrubší struna? : místo EADGBE na DADGBE :idea:
:: ak. kytara - SX :: el. kytara - Cort M600 :: basa - Cort Precission Bass ::
:: kyt. kombo - VOX AD30VT :: bas. kombo - Warwick Blue Cab 60 :: kabel - Planet Waves ::
Alcarmo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alcarmo »

MENHYR píše:A nepodlaďuje se na Dečko jen nejhrubší struna? : místo EADGBE na DADGBE :idea:
To je dropped d, ne?:)
MENHYR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MENHYR »

No tak je taky míněno podladit kytaru ne? Aspoň takhle je to i u tabů pokud vím. Možná mám zkreslené informace... :?
:: kyt. kombo - VOX AD30VT :: bas. kombo - Warwick Blue Cab 60 :: kabel - Planet Waves ::
majkie

Příspěvek od majkie »

MENHYR píše:No tak je taky míněno podladit kytaru ne? Aspoň takhle je to i u tabů pokud vím. Možná mám zkreslené informace... :?
no kdyz kytaru podladujes, znamena to ze podladis vsechny struny o konstatni pocet pultonu, a to obvykle za ucelem zhutneni zkresleneho zvuku. ten pak dostane takovej brutalnejsi nadech :)
drop ladeni je uz preladeni kytary do jineho systemu nez standardni ladeni, tentokrat za ucelem usnadneni nejakeho zpusobu hry. podobne muzes ladit treba do open ladeni atd...
Bach LP, KUSTOM Dart 10, 40 W trandak, Zoom g2.1u, Ernie Ball 13, Tortex 0.88

Sláva veškeré hudbě vznikající severně od Kodaně :)
MENHYR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MENHYR »

OK dík za vysvětlení, to jsem nevěděl. 8)
Disasterpiece
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Disasterpiece »

neco me tu nesedi...clovek ktery hraje 6let na kytaru a nikdy to nedelal...me se to zda divny.
impact

Příspěvek od impact »

Mě to zas tak divný nepřijde, protože nemám kytaru s pevnou, ale volně plovoucí kobylkou. Jakýkoliv přelaďování je pěknej opruz.
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
Brizik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Brizik »

impact píše:Mě to zas tak divný nepřijde, protože nemám kytaru s pevnou, ale volně plovoucí kobylkou. Jakýkoliv přelaďování je pěknej opruz.
přesně tak, vždycky když naladim pak i ty spodni struny, ty horni se mi rozladěj, nějak to furt nezvladam, musim za někym zaji no:)
impact

Příspěvek od impact »

Já se snažím přelaďování vyhnout.

Pokud musím měnit struny, tak vždycky po jedné, hezky jednu sundat, natáhnout novou a naladit jí, pak teprve sundat další, natáhnout novou a zase naladit.

Když musím vyčistit hmatník, tak napřed zafixuju tremolo (mám takovej kus plastu, kterej nacpu mezi tremolo a kytaru, aby držela ve správné poloze) a pak teprve struny sundám, vyčístím krk, dám nový struny, naladím, uvolním tremolo.

Při ladění napřed naladím tlusté E, pak A, pak D, pak G, pak B, pak tenké E. Jenže protože při ladění se změní napětí strun a kobylka se hejbe a jednou naladěný struny se zase rozjedou, tak to musím udělat několikrát, vždycky v pořadí E-A-D-G-B-E, dokud to neladí. Pak zahejbám pákou sem a tam, aby se struny napnuly, což zase rozhodí ladění, takže následuje dalších pár cyklů ladění. :) No a nakonce, když už jsou struny napnutý, je výsledkem naladěná kytara, která drží ladění i při pákování.

Když to člověk dělá poprvé, tak je to práce na půl dne. Ale časem si zvykneš.

Smyslem tohoto příspěvku je poukázat na to, že pokud chceš přelaďovat, pořiď si kytaru s pevnou kobylkou (nebo si nech od kytaráře tu svou zašpalkovat).
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
DJmanasek
Rádce
Bandzone: bandzone.cz/fan/djmanasek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJmanasek »

nepodladuj, hraj normalne :D
Basses: Mayones Be Exotic 5, Fodera Imperial Elite 5 Fretless by MV
Effects: BOSS GT-10B, ELECTRO-HARMONICS Switchblade channel (na zkoušku)
Amplification: Markbass MoMark (Amp Frame 800, T1M, EQ42S, MVVL), Custom made 1x15 + Tweeter box, Behringer BX600, M-Audio Fast Track Pro
Cables & Other: Monster Bass, Monster Jazz, Planet Waves, D'Addario Nickelwounds .40
Obrázek
Hansen

Příspěvek od Hansen »

Brizik píše: ... vždycky když naladim pak i ty spodni struny, ty horni se mi rozladěj, nějak to furt nezvladam, musim za někym zaji no:)
Jenze to logicky znamena ze to nemas naladeny, musis ty struny dotahovat tak dlouho az se naladej vsechny... a tremolo se ti napne a zustane v jedny poloze (zalezi jestli moc zapadly nebo vystouply, pochybuju ze bez serizeni bude pri naladeni uplne zarovnany s kytarou...)

To je cela vec o cem sem psal nahore, ale jak je videt pozornost si tomu nevenoval :p
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“