Schémata na kytarové efekty

Stavba a úpravy efektů, footswitchů a dalších zařízení
Odpovědět
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

Demilich píše:Zdarec lidi
Chtěl bych si udělat nějaký vlastní fuzz, myslíte, že něco takového: http://www.geocities.com/j4_student/rmclassicfuzz.gif bude fungovat a bude to aspoň připomínat fuzz???
btw. daj se sehnat takový tranzistory??
Největší problém je v těch tranzistorech. Na to je potřeba Ge tranzistory a spárovat je. Sehnat se adjí ale je to dražší.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Co myslíš tím spárovat je??
No, našel jsem, že k těm AC128 jsou prý podobné GC510, tak se zkusím někdy zeptat v Hadexu nebo GM a tam mi řeknou že nic takového neznají a bude vystaráno :-D
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Demilich píše:Co myslíš tím spárovat je??
No, našel jsem, že k těm AC128 jsou prý podobné GC510, tak se zkusím někdy zeptat v Hadexu nebo GM a tam mi řeknou že nic takového neznají a bude vystaráno :-D
Promiň ale tohle je jedna z věcí které moc nechápu. Když to hodně přeženu, tak můžu říct, že když nejsem vyučenej truhlář, tak si nebudu stavět nábytek.
Když o tom nemáš moc ponětí tak si nejdřív zkus něco zjistit. Myslím, že zrovna elektronika je v základech s pomocí pár knížek nastudovatelná. Alespoň pro přehled.
Nechci tě podceňovat, nevím jak moc se vyznáš. Já sice nějaký vzdělání mám ale nerad bych se nad někoho povyšoval a rozhodně nevím všechno. :wink:

Spárovat znamená proměřit si jejich charakteristiky a zjistit is vhodný pár s charakteristikami co nejpodobnějšími. Dá se to najít na netu bez problému jak to udělat. Tohle je celkem hodně známá běc a navíc fuzz je docela starej efekt. :)
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Díky stačilo napsat ten druhej odstavec, já elektrotechniku sice vystudoval ale elektro-měření nemám rád a prostě jsem tohle nevěděl, proto se zeptal, sorry.
Už to chápu :) Příjdu do GM a řeknu si ať mi najde dva co nejpodobnější tranďáky germaniové, jinak ho nechám vyhodit :lol:
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Fishbed

Příspěvek od Fishbed »

Tak mě tak napadlo....ja moc elektrotechnice nerozumim a nemám ani prostředky si něco vyrobit tak jestli by se nenašel někdo kdo by to na zakázku postavil?? :oops:
Kytara Squier by Fender
kombo Laney LX 12
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Kdyz si to nechas udelat na zakazku, vyjde Te to patrne draz nez nakup hotoveho efektu.
To vis, ceska pracovni sila uz neni tak lacina, jak by se mohlo zdat. :lol:
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
dvorakluk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dvorakluk »

skvělý stránky se schematama jsou na http://www.tonepad.com kde jde mimojiné najít feedback od Jardy Smrčky

a pokud máte účet PayPal, tak si od nich můžete nechat poslat desky...mě přišly cca za deset dní, a jsou fakt dobře udělaný... ostatní už zvládne i cvičená opice, u takovejhle věcí je to v podstatě jak lego podle obrázku... když teda pominu nějaký vyjimky (jako phase a fuzz, kde je problem s tranzistorama)

některý součástky jdou u nás těžko sehnat, některý skoro vůec, proto objednávám od http://www.banzaieffects.com/ daj se tam sehnat i výše zmiňovaný spárovaný tranzistory, ale neni to levný... je na vás, jestli koupíte 4 spárovaný a nebo za stejnou cenu 40 nespárovanejch a budete doufat, že tam nějaký páry (čtveřice) najdete
Jaguar master
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jaguar master »

Dneska si budu stahovat EAGLE, zatím jen tu Light verzi. Takže pokud to chápu takže si udělám schéma zapojení a pak z toho udělám jak vypadá plošňák?
Final Frontier
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

tak jsem vcera nakoupil u tech tonepad - budu stavit MXR Distortion +

mám desky desku, objednal jsem si všechny ty potáky, resistroy, kapacitátory, přepínač, jacky... vyšlo mě to na dost, ale co bych pro trochu srandy neudělal...

no a ted otazka - jakou budu potřebovat pajku? mam jednu hrotovou s nastavovanim teploty, vykon ma myslim max. 45w

bude to stacit??? a jakym zpusobem se vubec paji ty soucastyk na tu desku?

me zkusenosti sahaji max na pajeni snimacu v kytare :-/

jinak me to docela zaujalo... jestli se mi podari udelat ten mxr, tak se hned vrhnu do neceho dalsiho...
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

qwer píše:tak jsem vcera nakoupil u tech tonepad - budu stavit MXR Distortion +

mám desky desku, objednal jsem si všechny ty potáky, resistroy, kapacitátory, přepínač, jacky... vyšlo mě to na dost, ale co bych pro trochu srandy neudělal...

no a ted otazka - jakou budu potřebovat pajku? mam jednu hrotovou s nastavovanim teploty, vykon ma myslim max. 45w

bude to stacit??? a jakym zpusobem se vubec paji ty soucastyk na tu desku?

me zkusenosti sahaji max na pajeni snimacu v kytare :-/

jinak me to docela zaujalo... jestli se mi podari udelat ten mxr, tak se hned vrhnu do neceho dalsiho...
Pájka by měla stačit bez problému.
Chce to trošku praxe takže než začneš naostro tak si zkus zapájet nějaký třeba odpory nebo jenom nožičky ze součástek někde bokem. Stačí si koupit univerzál desku a potrénovat.

Součástku prostrčíš deskou a potom k desce a té nožičce přiložíš hrot pájky a cín (průměr cínu 1mm bude asi nejlepší) tak aby se dotýkali(já to dělám zhruba tak, že nejdřív cín a na to položím hrot). Jak se začne cín tavit a udělá dostatečnou (nemusí ho být moc chce si to vyzkoušet) kapku. Dáš tu trubičku pryč a prohřeješ tu kapku aby se pěkně chytla pěkně do špičky tak jak to bývá na všech spojích.
Neměl bys to moc dlouho prohřívat. Celá operace by měla trvat tak 2 sekundy. Vhodné je taky vykoumat správnou teplotu kdy se cín pěkně rozteče a zapájí ale kdy se nepřepaluje (spoj se neleskne).
Pokud je teplota malá tak se ti bude cín tak divně mazat a to bude tak všechno nehledě na to, že než se roztaví na požadovanou teplotu tak o začneš za chvíli přepalovat.

Další magie je třeba vybírání cínu. Já si pamatuju, že jsem měl ze školy ustřihlý kus z takového velkého kluba. Ten cín byl úplně perfektní. Mohl jsem ho hřát jak dlouho jsem chtěl jak trafopájkou tak hrotovou a vždycky byl spoj krásně lesklý. S tím co mám doma teď a co se dá koupit je to pájení o dost horší. Nechápu to. Přitom nejčastěji se udává, že nejlepší a nejběžnější je 60/40 Pb/Sn nebo 60/38/2 Pb/Sn/Cu. A to co jsem měl doma rozodně něco extra být nemohlo musela to být zas 60/40. Do dneška jsem na to nepřišel.
Ještě se můžeš setkat s bezolovnatým cínem ale ten se myslím musí pájet na vyšších teplotách a pro domácí použití to asi není příliš vhodné. Já s tím nikdy nedělal.
dvorakluk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dvorakluk »

qwer píše:jakou budu potřebovat pajku? mam jednu hrotovou s nastavovanim teploty, vykon ma myslim max. 45w
jasný... já mám radši normální pistolovou, ale na tohle ti při troše zručnosti stačí cokoli, co rozehřeje cín...

taky jsem tak začínal... první plošnák jsem si dělal sám ve škole, to bylo na tubescreamer... hrál na první pokus, ale trochu bručel, tak jsem si od nich nechal poslat "lepší" desky a mam tu ted tři rozdělaný :) MXR Phase 45, LPB a DOD 250... první dva už mám hotový, čekaj ještě na zasazení do krabky...
qwer píše:a jakym zpusobem se vubec paji ty soucastyk na tu desku?
ted nevim presne co tim myslis :)
dvorakluk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dvorakluk »

jej, byl jsi rychlejší :)
Smrťokvítek píše:Další magie je třeba vybírání cínu. Já si pamatuju, že jsem měl ze školy ustřihlý kus z takového velkého kluba. Ten cín byl úplně perfektní. Mohl jsem ho hřát jak dlouho jsem chtěl jak trafopájkou tak hrotovou a vždycky byl spoj krásně lesklý. S tím co mám doma teď a co se dá koupit je to pájení o dost horší. Nechápu to. Přitom nejčastěji se udává, že nejlepší a nejběžnější je 60/40 Pb/Sn nebo 60/38/2 Pb/Sn/Cu. A to co jsem měl doma rozodně něco extra být nemohlo musela to být zas 60/40. Do dneška jsem na to nepřišel.
Zkus Stannol Kristal 505 je sice trochu dražší, ale je fakt bezvadnej... http://www.pbt.cz vyšel mě asi na 250Kč i s poštovnym (250g cívka) napiš jim maila, oni ti daj vědět podrobnosti... je to sice dodavatel, ale nemaj problém s poslánim jedný cívky na soukromou adresu
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

ok na necem to natrenuju a pak uz budu bastlit... s rozlevanim cinu moc problemy nemam, docela to jde... tohle je uz pridci jen trosku jemnejsi prace, nez pripajeni blbeho dratu na potak, tak zjistuju co se da... uz se tesim az vyrobim prvni krabku :) ted jeste musim splasit neco, do ceho to hodim.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Ty jo, že se tady bude řešit, že se součástky před letováním prostrkávají nožičkama skrz desku, jsem fakt nečekal. Má tu někdo opravdu skušenosti se stavbou efektů? Třeba čím nahrazujete oblíbené americké J201?
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

kmensik píše:Ty jo, že se tady bude řešit, že se součástky před letováním prostrkávají nožičkama skrz desku, jsem fakt nečekal. Má tu někdo opravdu skušenosti se stavbou efektů? Třeba čím nahrazujete oblíbené americké J201?
njn tak ne každej má zkušenosti, tak proč bychom jim nepomohli. :wink:

S těmahle tranzistorama je kříž. Už jsem to jednou hledal čím nahradit a potom jsem to vzdal. :?
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

dvorakluk píše:jej, byl jsi rychlejší :)
Smrťokvítek píše:Další magie je třeba vybírání cínu. Já si pamatuju, že jsem měl ze školy ustřihlý kus z takového velkého kluba. Ten cín byl úplně perfektní. Mohl jsem ho hřát jak dlouho jsem chtěl jak trafopájkou tak hrotovou a vždycky byl spoj krásně lesklý. S tím co mám doma teď a co se dá koupit je to pájení o dost horší. Nechápu to. Přitom nejčastěji se udává, že nejlepší a nejběžnější je 60/40 Pb/Sn nebo 60/38/2 Pb/Sn/Cu. A to co jsem měl doma rozodně něco extra být nemohlo musela to být zas 60/40. Do dneška jsem na to nepřišel.
Zkus Stannol Kristal 505 je sice trochu dražší, ale je fakt bezvadnej... http://www.pbt.cz vyšel mě asi na 250Kč i s poštovnym (250g cívka) napiš jim maila, oni ti daj vědět podrobnosti... je to sice dodavatel, ale nemaj problém s poslánim jedný cívky na soukromou adresu
Díky moc už jsem rozhodil sítě. :twisted: :wink:
dvorakluk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dvorakluk »

kmensik píše:Ty jo, že se tady bude řešit, že se součástky před letováním prostrkávají nožičkama skrz desku, jsem fakt nečekal. Má tu někdo opravdu skušenosti se stavbou efektů? Třeba čím nahrazujete oblíbené americké J201?
jak řikám, některý součástky se u nás sehnat nedaj a je třeba si je nechat poslat... j201 se daj sehnat u http://www.smallbearelec.com pokud se přecijen chceš dopídit náhrady, zkusil bych buď Jardu Smrčku, nebo Pavla Dudka...
Peta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peta »

sifon píše:
Hele dík Blues Breakera jsem plánoval koupit, neni na tom nic těžkýho to udělat, program na plošnáky se jmenuje eagle...tak si ho najděte...pak si ho můžete nechat vyrobit, firem je na to dost stojí to do stovky a součástky taky takže máte efekt do 300k i z krabkou, fakt dík zkusim to urobit a uvidim....
A kde bych našel nějakou tu firmu co dělá plošňáky?
dvorakluk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dvorakluk »

Peta píše:A kde bych našel nějakou tu firmu co dělá plošňáky?
co takle strejda google?

zkušenosti s konkretnima firmama nemám...
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“