Prsty

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
Nesst
Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

Nomak píše:
Nesst píše:
Ravenlord píše:Zdravim.. 2 roky jsem se učil hrát trsátkem a teď se začínám učit prsty.. chtěl bych se zeptat jestli je lepší se na metal učit techniku 3-2-1-2 nebo jen 3-2-1 a nebo kdy použít jen dva prsty (2-1-2-1 ...) předem díky..
No 3-2-1 je docela naprd, protože by ti vycházel ve 4/4 taktu na začátek taktu pokaždé jinej prst... Obecně bohatě stačí 2 prsty (neznám moc basáku, kteří by hráli třema prstama...) a používá se 1-2-1-2, protože v ukazováčku máš největší cit a sílu, což se hodí na první době (máš přehled, a hlavně se můžeš víc vyblbnout s akcentama...)
no 3-2-1 je dobré na koníka ala Iron Maiden a na trioly, ale 3 prsty se využívájí i na 4/4 takt, já třeba hraju 16-ky 3-2-1-2, když se to člověk naučí pravidelně, je to pak pekelná rychlost...stačí se podívat na Alexe Webstera z Cannibal Corpse, to je nejlepší ukázka hraní metalu třema prstama...a on je nejlepší metalový basák :twisted:
Jo máš pravdu. Ale trioly se podle mě teda hrajou méně často než klasický 4/4, proto si myslím, že když už se někdo chce začít učit třema prstama (nevím, ale pokud nehraješ alá Corpsy, tak mi to přijde zbytečný), tak by se měl nejdřív naučit co nejpoužitelnější styl hraní a pak teprve řešit trioly...
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

3-2-1-2 se zkusím naučit, rychlost se hodí... :)
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...

Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
pehve

Příspěvek od pehve »

KIWI píše:3-2-1-2 se zkusím naučit, rychlost se hodí... :)
a sluší i kytaristům :wink:
Nomak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nomak »

Nesst píše:
Nomak píše:
Nesst píše: No 3-2-1 je docela naprd, protože by ti vycházel ve 4/4 taktu na začátek taktu pokaždé jinej prst... Obecně bohatě stačí 2 prsty (neznám moc basáku, kteří by hráli třema prstama...) a používá se 1-2-1-2, protože v ukazováčku máš největší cit a sílu, což se hodí na první době (máš přehled, a hlavně se můžeš víc vyblbnout s akcentama...)
no 3-2-1 je dobré na koníka ala Iron Maiden a na trioly, ale 3 prsty se využívájí i na 4/4 takt, já třeba hraju 16-ky 3-2-1-2, když se to člověk naučí pravidelně, je to pak pekelná rychlost...stačí se podívat na Alexe Webstera z Cannibal Corpse, to je nejlepší ukázka hraní metalu třema prstama...a on je nejlepší metalový basák :twisted:
Jo máš pravdu. Ale trioly se podle mě teda hrajou méně často než klasický 4/4, proto si myslím, že když už se někdo chce začít učit třema prstama (nevím, ale pokud nehraješ alá Corpsy, tak mi to přijde zbytečný), tak by se měl nejdřív naučit co nejpoužitelnější styl hraní a pak teprve řešit trioly...
no právě, že v metalu jsou trioly dost důležité, používají se dost často, stačí poslechnout Slayer, CC nebo cokoliv, rozhodně je to v metalu nezbytnost, tamto další je fakt, člověk se musí naučit nejdřív naprosto přesně hrát dvouma prstama, a pak zkoušet další, ale zas je fakt, že já už hraju třema uplně všechno, ono člověk si odpočine, když místo dvou má k dispozici tři, ale je těžké, aby každý prst zněl stejně a bylo to pravidelné, taky neříkám, že sem se to naučil za měsíc :-)

Kiwi - upraven počet citací na 3
Ibanez SR1005 Prestige+Ibanez PGB1+Squier Precision Vintage Modified Bass, GK 1001RB II, GK NEO 412, EHX Bass Big Muff Pí, Warwick red label, prsty,
Nesst
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

Nomak: No tak není metal jako metal.... Ale to je jedno. Každopádně mně osobně se třeba právě nechce pilovat zvuk jednotlivých prstů, což je u hraní třema velmi zásadní.
DJmanasek
Rádce
Bandzone: bandzone.cz/fan/djmanasek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJmanasek »

1-2-1-2 stačí, btw. radši budu mít vyrovnaný zvuk, než abych hrál rychle jak blázen a špatně
Basses: Mayones Be Exotic 5, Fodera Imperial Elite 5 Fretless by MV
Effects: BOSS GT-10B, ELECTRO-HARMONICS Switchblade channel (na zkoušku)
Amplification: Markbass MoMark (Amp Frame 800, T1M, EQ42S, MVVL), Custom made 1x15 + Tweeter box, Behringer BX600, M-Audio Fast Track Pro
Cables & Other: Monster Bass, Monster Jazz, Planet Waves, D'Addario Nickelwounds .40
Obrázek
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Baych řekl rpavdu 3-1-2-1-2 mi dělá problémy protože, nevím aj kto děláte, ale já mám ten prsteníček o dost kratší a prostě s ní mnedosáhnu při normální poloze ruky, musel bych ji trochu nahnout...
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...

Nomak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nomak »

DJmanasek píše:1-2-1-2 stačí, btw. radši budu mít vyrovnaný zvuk, než abych hrál rychle jak blázen a špatně
no já to mám vyrovnané, jen jsem to hned nevzdal jako Ty, jo taky sem se na to chtěl vysrat, ale prostě jsem to chtěl umět, tak jsem dřel...a ono to časem přišlo :D
Ibanez SR1005 Prestige+Ibanez PGB1+Squier Precision Vintage Modified Bass, GK 1001RB II, GK NEO 412, EHX Bass Big Muff Pí, Warwick red label, prsty,
Nomak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nomak »

KIWI píše:Baych řekl rpavdu 3-1-2-1-2 mi dělá problémy protože, nevím aj kto děláte, ale já mám ten prsteníček o dost kratší a prostě s ní mnedosáhnu při normální poloze ruky, musel bych ji trochu nahnout...
...měl jsem stejný problém, ale časem ta křeč polevila začlo se mi hrát strašně dobře a uvolněně....
rianonn

Příspěvek od rianonn »

hmm... mi zatím stačí dva prsty i na ty Maideny a do tvrdší muziky se nějak nehrnu, takže bych do těch tří prstů nešel... jo, já vím, jsem lenoch:-D
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Nomak píše:
KIWI píše:Baych řekl rpavdu 3-1-2-1-2 mi dělá problémy protože, nevím aj kto děláte, ale já mám ten prsteníček o dost kratší a prostě s ní mnedosáhnu při normální poloze ruky, musel bych ji trochu nahnout...
...měl jsem stejný problém, ale časem ta křeč polevila začlo se mi hrát strašně dobře a uvolněně....
Njedeo křeč, ale prostě nedosáhnu, a abych tam dosáhl pohodlně, musel bych dnahnout ruku zápěstím směrem ke kobylce...

Nesst
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

KIWI píše:
Nomak píše:
Njedeo křeč, ale prostě nedosáhnu, a abych tam dosáhl pohodlně, musel bych dnahnout ruku zápěstím směrem ke kobylce...
Pokud vím, tak to je dokonce i "akademický" způsob držení pravé ruky - nahnutí zápěstí směrem ke kobylce, aby se tím vyrovnaly délové rozdíly mezi prsty.
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Nesst píše: Pokud vím, tak to je dokonce i "akademický" způsob držení pravé ruky - nahnutí zápěstí směrem ke kobylce, aby se tím vyrovnaly délové rozdíly mezi prsty.
Je to možné, to víš, my šupáci samouci...

Pepe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepe »

Tak jelikož já mam prostředníček asi o pul cm delší než prsteník a ukazovák (asi jako většina lidí na planetě :D), tak můžu se zápěstím natáčet jakkoli a furt bude jeden z nich kratší... :lol:
Já hraju 1-2-1-2 a myslim, že mi to zatim stačí. Navíc bych byl asi taky línej učit se ještě do toho ten 3 :D
Zkuste taky někdy 1-1-1-1 vypadá to sice divně, ale je to zajímavej styl hraní a viděl jsem spoustu basáků, kteří tak občas hrajou. za všechny Rob Trujillo :wink:
Yamaha BBG5A, Jolana Galaxis Bass, Zoom B2, VOX, ORX
Nesst
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

Pepe píše:Tak jelikož já mam prostředníček asi o pul cm delší než prsteník a ukazovák (asi jako většina lidí na planetě :D), tak můžu se zápěstím natáčet jakkoli a furt bude jeden z nich kratší... :lol:
Já hraju 1-2-1-2 a myslim, že mi to zatim stačí. Navíc bych byl asi taky línej učit se ještě do toho ten 3 :D
Zkuste taky někdy 1-1-1-1 vypadá to sice divně, ale je to zajímavej styl hraní a viděl jsem spoustu basáků, kteří tak občas hrajou. za všechny Rob Trujillo :wink:
Třeba Tim Crommeford (nebo tak nějak - prostě basák z Audioslave a Rage against the Machine) říká, že kdykoliv je to aspoň trochu možný, tak hraje jenom uakzováčkem, protože když hraje více prsty, tak do toho nedá takovej feeling... Celkem zajímavej přístup... A kdo ho někdy slyšel hrát tak musí uznat, že rozhodně není špatnej basák :wink:
Homerda

Příspěvek od Homerda »

Hrat jednim prstem?To te musi omezovat...
Stop dreaming, start playing!
Nesst
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

Homerda píše:Hrat jednim prstem?To te musi omezovat...
No jak v čem... Pokud nehraješ zrovna šestnáctinky ve 150, tak tě to zas tolik neomezuje (pokud jseš teda zvyklej...)
Pepe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepe »

Neřek bych. Co potom lidi, co hrajou jen trsátkem?
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Pepe píše:
Neřek bych. Co potom lidi, co hrajou jen trsátkem?
Tak to se snad nedá srovnávat ne?

Pepe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepe »

KIWI píše: Tak to se snad nedá srovnávat ne?
No jasný, že nedá. To byla reakce ne ten jeden prst, že to omezovat může, ale nemusí. Stejně jako trsátko :wink:
Odpovědět

Zpět na „Hraní na baskytaru, tabulatury“