Kalibrace kláves

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
Koxík
Kontaktovat uživatele:

Kalibrace kláves

Příspěvek od Koxík »

Zdravim, máme v kapele problém, že naše klávesy Yamaha (přesný typ nevím) hrajou asi o čtvrt tónu jinde než ostatní nástroje, mívají klávesy nějakou takovou funkci, kde se ladí nebo aspoň kalibruje na jinou frekvenci? Díky 8)
"Dnes nejsem ve své kůži" - Thomas Hewitt :-D
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Kalibrace kláves

Příspěvek od rotten77 »

Koxík píše:Zdravim, máme v kapele problém, že naše klávesy Yamaha (přesný typ nevím) hrajou asi o čtvrt tónu jinde než ostatní nástroje, mívají klávesy nějakou takovou funkci, kde se ladí nebo aspoň kalibruje na jinou frekvenci? Díky 8)
Možné to je. A jak se ladíte? Používáte v kapele jednu ladičku, nebo máte každej svoji? Pokud máte jednu, mohla by být ona tou příčinou.
Koxík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Koxík »

rotten77 píše:
Koxík píše:Zdravim, máme v kapele problém, že naše klávesy Yamaha (přesný typ nevím) hrajou asi o čtvrt tónu jinde než ostatní nástroje, mívají klávesy nějakou takovou funkci, kde se ladí nebo aspoň kalibruje na jinou frekvenci? Díky 8)
Možné to je. A jak se ladíte? Používáte v kapele jednu ladičku, nebo máte každej svoji? Pokud máte jednu, mohla by být ona tou příčinou.
No to nepoužíváme, ale kytary spolu ladí, jen ty klávesy jsou o 1/4 tónu fuč...
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Koxík píše: No to nepoužíváme, ale kytary spolu ladí, jen ty klávesy jsou o 1/4 tónu fuč...
Teď nevím jeslti jsem to správně pochopil. Ladičku vůbec nepoužíváte?
Koxík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Koxík »

rotten77 píše:
Koxík píše: No to nepoužíváme, ale kytary spolu ladí, jen ty klávesy jsou o 1/4 tónu fuč...
Teď nevím jeslti jsem to správně pochopil. Ladičku vůbec nepoužíváte?
Jo to samozřejmě používáme, ladíme na komorní A normálně 440 Hz, ale ty klávesy jsou asi o čtvrt tónu jinde, tak potřebuju zjistit, jak je nějak přeladit aby byly taky na 440 Hz :wink:
voytik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od voytik »

mohlo by to jít,taková funkce asi nebude u těch ůplně nejlevnějších kousků,ale myslím že už sem tohle jednou viděl když sem si hrál s nakym keyboardem 8)
PRS Singlecut Trem, One piece 10 Top, Rosewood neck, 57/08, PRS SE CU22, Cort M600, Cry Baby, TS9, EHX LPB-1, Z.VEX FUZZ FACTORY, Ibanez DE7,The Worm, Rockwell 50w,box 4x12 V30
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Mám doma yamahácký klávesy, nejsem si jist typem, ale mám dojem, že jde o nějakej model z řad PSR (???) Tam je kalibrace možná, dělá ce to přes ovladače u displaye. Ale vzhledem k tomu, že ty neuvádíš přesný typ, těžko radit co a jak...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Koxík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Koxík »

Nero píše:Mám doma yamahácký klávesy, nejsem si jist typem, ale mám dojem, že jde o nějakej model z řad PSR (???) Tam je kalibrace možná, dělá ce to přes ovladače u displaye. Ale vzhledem k tomu, že ty neuvádíš přesný typ, těžko radit co a jak...
JJ, zkusím to zjistit a nějak to tam pořešit, přinejhorším přeladíme kytary no...
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Kdyžtak hoď foto kláves, třeba někdo pozná typ a poradí...

Btw - není chyba v ladičce? :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Koxík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Koxík »

Nero píše:Kdyžtak hoď foto kláves, třeba někdo pozná typ a poradí...

Btw - není chyba v ladičce? :wink:
Dneska se to pokusím vyfotit, v ladičce chyba určitě není :)
adso

Příspěvek od adso »

A jak jsou ty klávesy staré? Nejsou náhodou naladěné do komorního na na 442 Hz? Včera mi učitel na hodině říkal, že se to teď měnilo.

Na netu jsem toho k tomu moc nenašel, jen jednu zmínku v rozhovoru pro muzikus:
Proč komorní "a" dává orchestru právě hoboj?
Zlí jazykové tvrdí, že důvodem je neschopnost hoboje se přiladit... Nemáme totiž tolik možností hýbat s intonací. Ladění můžeme v malé míře ovlivňovat hlavně délkou měděné trubičky. Navíc hoboj je konstruován již s ohledem na současnou výšku komorního a, 442 nebo 443 Hz.
http://www.muzikus.cz/klasicka-hudba-ja ... inec~2002/
Technika osvobozuje :)
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Uff, rok a půl starý thread :D Ať už to má laděno jakkoli, mělo by to jít ale zkalibrovat, ale mám dojem, že od té doby, co to autor threadu řešil, klávesy už zkalibroval nebo se vyhodil z okna, když nezjistil, jak na to...

Jinak "nějak teď" se ladění komorního A rozhodně neměnilo, už to je poměrně zajetá záležitost.

PetrPeter 1975 - 2008
adso

Příspěvek od adso »

Nero píše:Uff, rok a půl starý thread :D Ať už to má laděno jakkoli, mělo by to jít ale zkalibrovat, ale mám dojem, že od té doby, co to autor threadu řešil, klávesy už zkalibroval nebo se vyhodil z okna, když nezjistil, jak na to...

Jinak "nějak teď" se ladění komorního A rozhodně neměnilo, už to je poměrně zajetá záležitost.
Tak na datumy tedy příliš nehledím. Tenhle thread mi vypadl při vyhledávání..
Pro mě to je novinka, rozhodně tak neladím. Zajetá? Tzn. jak dlouho?
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Zajetá?
Wikipedia píše:Komorní tón je tón a' (bývá také označován jako komorní a).

Podle tohoto tónu se ladí nástroje v orchestru. V roce 1885 byla stanovena jeho frekvence na 435 Hz. V roce 1939 byla změněna na 440 Hz.

Komorní tón je vytvářen ladičkou, která byla k tomuto účelu vynalezena v roce 1711.
Jinak prosím tě, slovo "datumy" neexistuje, říká se "data" :wink: (Sorry, ale na tohle jsem alergickej)

PetrPeter 1975 - 2008
adso

Příspěvek od adso »

Jo, jasný. Jinej kraj jinej mrav. :roll:
Mě by spíš zajímalo, proč k takový změně vůbec dojde. K čemu je dobrý posunout celý systém laďení a taky kdo o tom rozhoduje...
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

kdo o tom rozhoduje...
Naštěstí nikdo z hudebního fóra :lol: :lol:

Tenkrát došlo ke změně na 440 v souvislosti s některými technickými problémy u dechových nástrojů, podrobnosti bych musel vyhledat ale předpokládám, že se najdou i na webu.
Jako mezinárodní standard bylo toto ladění ustanoveno v Paříži roku 1858, ale jeho používání bylo známo i mnohem dříve. Nejprve každá škola či směr používala jako komorní „A“ svoji vlastní normu, která se liší vždy jednotlivou frekvencí (počtem kmitů za vteřinu) tohoto základního tónu. V roce 1958 se mezinárodní komise dohodla na používání komorního „A“ o frekvenci 440 Hz. Toto moderní ladění je o něco vyšší než byla ladění používaná v barokní a starší hudbě. Tato norma byla ustanovena hlavně z důvodu, aby bylo zaručeno, že klavíry a jiné nástroje mají stejnou tónovou výšku jako např. saxofon (či jiný nástroj) a díky tomu mohly tyto nástroje společně hrát a nedocházelo k nepatřičným zvukovým disonancím či neladění.

Jako příklady uvádím některá ladění komorního „A“ v různých dobách podle velikosti konkrétní frekvence:
o 380 Hz – English pitchpipe – ladění anglických píšťalových varhan v roce 1720
o 409 Hz – Handel fork I – od roku 1780 požíval skladatel G.F.Handel
o 415 Hz – ladění používané převážně v barokní hudbě
o 422.5 Hz – Handel fork II – starší Handelovo ladění z roku 1740
o 423.2 Hz – používala Drážďanská opera v roce 1815
o 435 Hz – French Law – první norma ustanovená v Paříži 1858
o 439 Hz – Britská filharmonie roku 1896
o 440 Hz – je od roku 1958 mezinárodní dohodnutá norma ladění
o 442 Hz – často používaná evropská norma i dnes
o 445 Hz – takto se ladilo v Německu, ale stejně jsou laděny i nástroje např. v Číně
o 451 Hz – Milánská opera La Scala v 18. sto
Zpět ke klávesám - 99 procent současných elektronických nástrojů umožňuje změnu ladění, změnu výšky celého rozsahu a některé také různá ladění, protože kromě výšky komorního "a" se také v historii používalo mnoho různých ladění, tato ladění byla různě "přesná" a zpravidla se ladilo konformně s určitou tóninou nebo skupinou tónin přibuzných. Většina těchto ladění vymizela s vynálezem ladění temperovaného.
Temperované ladění = jeden obří ale geniální kompromis
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“