Nahrávání demo songů

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
zakkwylde

Nahrávání demo songů

Příspěvek od zakkwylde »

Zdar... v daleké budoucnosti chce s kapelou nahrát nějaký demíčko a posílat ho do rlzných labelů a tak a chtěli bysme to zkusit nahrát sami...nejde mi tak ani o vybavení (to už máme možnost sehnat) ,ale třeba na co si dat pozor při nahrávání...jak masterovat aby to bylo co nejlepší a tak!!! Prostě nějaký rady pro nahrávání!!! Díky moc
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Zkusil bych zacit tim, ze poradne proctes tuhle a vedlejsi sekci, je tam tipu dost, jen nesmis byt linej.
Co za vybaveni budete mit?
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
zakkwylde

Příspěvek od zakkwylde »

to ještě přesně nevím......
Jens Ludwig
Odborník

Příspěvek od Jens Ludwig »

pročti si věsměs celou www.electrozone.cz - tam najdeš odpovědi na tvé otázky, ale rovnou tě upozornim, že tě moc nepotěší....

pokud o nahrávání, mixíži, masteru a podobných věcech moc nevíš, tak radši zajdi do studia, jinak budeš s výsledkem dost překvapenej - neni to taková psina, jak se zdá...
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Jens Ludwig píše:pokud o nahrávání, mixíži, masteru a podobných věcech moc nevíš, tak radši zajdi do studia, jinak budeš s výsledkem dost překvapenej - neni to taková psina, jak se zdá...
Mohu potvrdit :) Sam to zkousim bez predchozich znalosti (jen to, co jsem vycetl prave na ezone, pripadne tady) a s hruzou zjistuju, jak moc do toho clovek musi vrazit.
Somnus Aeternus
JirkaD

Příspěvek od JirkaD »

dulezitejsi nez mastering je mix, mastering je jenom pro doladeni nedostatku mixu. doporucuju nahrat si to doma a pak to na zmixovani a zmasterovani posalt do studia. nevyjde to tak draho a doma to tak dobre nikdy neudelas, pokud s tim nemas zkusenosti, nezminuju monitory.

nase demo prasim doma uz nakej ten tyden a neni to sranda. mrskam na sebe jeden kompresor za druhym a i kdyz se mi zda, ze je to dobry, pustim si to druhej den a naseru se :-)
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Problem je v tom, ze zadnej mix neni dokonalej. A je podle me blbost rikat, ze jedno je dulezitejsi nez druhe. Ostatne kdyby nebyl mastering tak dulezity, proc by vznikaly specializovany masteringovy studia? :wink:

S kompresorama opatrne.
Somnus Aeternus
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

JirkaD píše:dulezitejsi nez mastering je mix, mastering je jenom pro doladeni nedostatku mixu. doporucuju nahrat si to doma a pak to na zmixovani a zmasterovani posalt do studia. nevyjde to tak draho a doma to tak dobre nikdy neudelas, pokud s tim nemas zkusenosti, nezminuju monitory.

nase demo prasim doma uz nakej ten tyden a neni to sranda. mrskam na sebe jeden kompresor za druhym a i kdyz se mi zda, ze je to dobry, pustim si to druhej den a naseru se :-)
přesně to se mě stalo :-D na kytaře byli zvukově nějaký nedostatky, tak tam hodim delay jakej chci, reverb, pak compresor, znova delay, znova compresor, libi se mi to, uložim..... a další den rano zacinam znova protoze se mi to nelibi :-D
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
kennedys

Příspěvek od kennedys »

Jenom dodávám, že to chce mít co nejvíc možností odposlechu - monitory, hi-fi, suchátka - např. bustrovaný kytary se daj na sluchátka míchat jen těžko - mě to teda nikdy nešlo. Čim míň efektů na stopách, tim líp - všeho moc škodí. Taky je dobrý dělat si při práci pauzy a poslouchat jinou muziku - buď kvůli porovnávání s profi masteringem nebo jen pro vyčištění hlavy. Tim se řeší taky to, že se vám jeden den mix líbí a druhej den ne - tahle doba se zkrátí na minimum a zmizí pocity tý frustrace, co popisujete...
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

taky si říká, že bysme mohli nahrát D(ie)EMO... Chcel bych něco trochu do undergroundu, lowFi a oldschoolu. nečekám nic prefekt, jen by mě zajímaly dvě věcy. 1. Mixák 2. zvukovka.... Pokud bych měl oba dva řeřkněme nic moc.... znělo by to celý na k****? jeli by sme to do PC (digi digi :lol: ) zvukárny zatím máme samý integrovaný. mixák starej tesla studio. mixem bych to jen předzesílil do PC a "míchal bicí". Kytary by se nějak sejmuly... a byly by sejmutý.... Jasný že se mě tu nějací lidi vysmějou.... ale spíš si tak říkám, jestli tu není někdo, kdo podobnou prasárnu zkoušel.... je možnost hodit doprostřed kazeťákma zmáčknout rec, ale budem to nahrávat ve dvou, čímž se nám to komplikuje...
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
kennedys

Příspěvek od kennedys »

turbo_MaCk píše:.... ale spíš si tak říkám, jestli tu není někdo, kdo podobnou prasárnu zkoušel.... je možnost hodit doprostřed kazeťákma zmáčknout rec, ale budem to nahrávat ve dvou, čímž se nám to komplikuje...
Záleží, co myslíš tim "míchal bicí" - jestli na každej kotel+plechy navěsit jeden mikrák nebo je snímat stereo. Předmíchávat si bicí mixem komplet X mikrákama jen do výsledný stereo stopy je pracný a s výsledkem nic moc nenaděláš - hlavně s vyrovnáním hlastitostí kotlů+plechů.

Když jste dva, tak je jedna z možností nahrát si základy ve dvou a ve stereu přímo do kompu a zbytek dodělat postupně do stop v audacity nebo v jinym multitracku. V stereu můžou bicí třeba s basou znít dobře - jenom to chce vychytat si místo, kam dát mikrák... Na kazeťák bych se vy*** - ztrácí se tam značně kvalita... Nevim, jak se bude chovat integrovaná zvukovka při tom dohrávání dalších stop - to musí popsat někdo jinej. Ale asi to pude... Investice by se omezila na kvalitní stereo mikrák

Nebo

Pořídit si 10kanálovou kartu + potřebný počet mikráků a bez mixáku rovnou do kompu to sejmout do stop a k nim domíchat zbytek... to ale stojí o něco víc :roll:
JirkaD

Příspěvek od JirkaD »

nemam 7 kompresoru na jedny stope, je to jen jedne, kterej se upravuje, opravdu je idealni univerzalne udavany ratio.. 2:1 a treshold -18dB se osvedcilo mne nejvic ... ale zas jak na co, kdyz si na mixaku blbe nastavis kytaru, tak ti strasne proznivaji basy a musis kompresi udelat fakt krvave, cimz samozrejme prichazis i o to, co by tam normalne melo zustat.

a opravdu trvam na tom, ze mix je nejdulezitejsi, protoze kdyz udelas kvalitni mix, neni mastering ve vetsi mire zapotrebi, protoze ho vlastne napul udelas pri tom :-) z druhy strany kdyz zmrdas mix, mastering te nezachrani.

a co asi teda delam jinak, je, ze mixuju a zaroven pridavam ekvalizery, gain atd. a nakonec je jen upravuju, takze vlasten takovej paskvil obojiho ... kazdej to bere trochu jinak, nekdo rika, ze tyhle vesi patri do mixu a do amsteringu uz jen ty nejdrobnejsi zasahy
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Jestli mas problem s basama, tak pouzij multiband compressor.

Asi stale nechapes princip. Mastering se dela uz na stereo stope a ta pisnicka se finalizuje pro vylisovani na CD. Zvlaste dnes pri loudnesss war je pro "finalni produkt" nejdulezitejsi prave mastering, protoze tam pisnicka dostane koule, bohuzel zpravidla na ukor dynamiky. A dobrej mastering muze i z hodne spatnyho mixu udelat celkem posluchatelnou vec, zalezi na vybave a casu nad tim stravenym. A samozrejme na know-how.
Somnus Aeternus
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

bicí sejmeme 3ma mikrákama 8) stereo mikrák... na to nemáme mixák - on nemaká ve stereu... má stereo výstup, ale to je tak asi vše....
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“