Zacházení s lampovým aparátem
Pravidla fóra
chtěl bych se zeptat na jednu věc, stává se mi že když mám zesilovač zapnutej tak cca 5-6 hodin , tak pak je to tak rozžhavený že neudržim ruku na tý zadní kovový mřížce, bedna zesilovače je taky celá rozpálená a to radši ani nechci vědět jak musí bejt rozpálenej ten kryt vnitřnistí. Nemůže se tomu něco stát, když je to takhle dlouho puštěný ?
Fender Y. Malmsteen stratocaster ,Fender standard stratocaster,Cort Earth 200 + SD Woody,Marshall TSL 602,BOSS CS-2, GE-7, NS-2, DOD YJM 308,Digitech Digidelay,VOX Bulldog dist, Kabely Fender Elrctro-volt
Já mám občas taky aparát zaplej na podiu třeba 4 hodiny, ale nikdy jsem to neměl tak horký, abych neudržel ruku na zadní stěně. Težko říct, proč se tak přehřívá, máš čistý lampy?
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 + R.I.P.
::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
Lampy jsou tam původní, vizuelně jak nový (nezaprášený ještě jsem je ani nevyndaval) no ale už to bude rok co sem to kupoval tak možná je to známka toho že by to chtělo nový, protože jsou hraný hodně.
Fender Y. Malmsteen stratocaster ,Fender standard stratocaster,Cort Earth 200 + SD Woody,Marshall TSL 602,BOSS CS-2, GE-7, NS-2, DOD YJM 308,Digitech Digidelay,VOX Bulldog dist, Kabely Fender Elrctro-volt
Kdyz chcete naladit kytaru pres ladicku a mate zaply aparat, tak staci jen ztlumit volume na 0 a vytahnout kabel? Nebo by se melo dat na standby a pak vytahnout kabel?...mozna je to drobnost, ale me zajima co je nejsetrnejsi...treba i kdyz vypinate zesilovac...tak prvne ztlumite, vytahente kabel...nebo ztlumite date na standby, vypnete a vytahnete kabel?...mozna to je drobnost...ale tak preci???
zátěž musí mít jen po zapnutí ON ze standby...žhavit můžeš klidně samotnou nezapojenou hlavu...
jinak nejšetrnější je asi vytáhnout přímo kabel ze zapnutýho zesíku, když na ani ne minutu dáváš stand by, rozhodně to škodí víc, lampám vadí častý zapínání/vypínání a to se vztahuje i na odpojování anodovýho napětí. Dřív standby ani nebylo, jelo to pořád na plný pecky a lampy kupodivu vydržely dýl...ale musí se to žhavit s vypojenym kabelem, class A zesíky s celolampovym usměrnovačem je dokonce lepší žhavit takle.
jinak nejšetrnější je asi vytáhnout přímo kabel ze zapnutýho zesíku, když na ani ne minutu dáváš stand by, rozhodně to škodí víc, lampám vadí častý zapínání/vypínání a to se vztahuje i na odpojování anodovýho napětí. Dřív standby ani nebylo, jelo to pořád na plný pecky a lampy kupodivu vydržely dýl...ale musí se to žhavit s vypojenym kabelem, class A zesíky s celolampovym usměrnovačem je dokonce lepší žhavit takle.
Fender AM Professional II Roasted Pine (2023), Fender American Stratocaster (2006), Fender Troy Van Leeuwen Jazzmaster (2021), Gibson LP Studio (1992), Gibson 60's Tribute Goldtop P90 (2011) -> Orange Rocker 15, Vox AC10
standby je nejsetrnejsi ale zas z druhy strany neni, protoze to dostavaji flasky. ja prepnu na cistej kanal a ztlumim master, presence, resonance a pripadne i reverb, ale kdyz kabelem prejedes po kraji samice, stejne to dela neprijemny zvuky, ktery asi nevypovidaji o spokojenosti hlavyMylann píše:Kdyz chcete naladit kytaru pres ladicku a mate zaply aparat, tak staci jen ztlumit volume na 0 a vytahnout kabel? Nebo by se melo dat na standby a pak vytahnout kabel?...mozna je to drobnost, ale me zajima co je nejsetrnejsi...treba i kdyz vypinate zesilovac...tak prvne ztlumite, vytahente kabel...nebo ztlumite date na standby, vypnete a vytahnete kabel?...mozna to je drobnost...ale tak preci???
Re: Zacházení s lampovým aparátem
Jen doplním, ze i "tranzistoru to vadí"afektband píše:Připojování boxu
Když připojujete box, dbejte na přesnou ohmáž. Není to tranzistor, ohmy musí sedět. 8 na 8, 16 na 16 atd., když připojíte málo, tak vám odejde i tranzistor, natož lampa, když připojíte moc, dost zkracujete životnost elektronek. A ještě jedna důležitá věc. Vůbec nezkoušejte připojit box bez kvalitní silovýho kabelu. Tranzistoru to nevadí, ale lampa pokud se nemá do čeho opřít (nemá připojenou zátěž na koncáku), tak buď shoří konc. lampy, koncový odpory, trafo. (pokud zamozřejmě nemáte mesu, která proti tomu má ochranu)
Kytary, trsatka, struny, kabely, komba, repraky, snimace, sroubovaky a hafo ruzneho naradi... 
-
Dariel
- last.fm: http://www.last.fm/user/darieel
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/dariel
- Kontaktovat uživatele:
OT:Zjišťuju, že vůbec nevím, o čem je řeč.Nechcu zakládat nový thread, tak se zeptám na pár věcí:
1:Mám doma kombo http://kytary.cz/marshall-mg-15cd/4958/?SE4138:0:0:1:0
2:Zapínám ho tak, že zapnu power a začnu hrát.Kabel tam mám nonstop, že tam je standby, o tom ani nevím, o nějakém rozezahřátí nemluvě
to je asi špatné, že?
3:Co je to lampa, amp, hlava, reprobox, kanál, tranzistor atd.?
4:Tohleto opravdu není vtip, sice hraju na el. kytaru rok, ale zjišťuji, že ani pořádně nevím co mám (před týdnem jsem si zjistil, co mám za kytaru a před pěti minutama, co mám za kombo
Omluvte mě za mou neznalost, ale řídím ze heslem ,,Zeptej se teď a budeš vypadat 5 minut jako blbec.Neptej se vůbec a budeš vypadat jako blbec celý život.''
2:Zapínám ho tak, že zapnu power a začnu hrát.Kabel tam mám nonstop, že tam je standby, o tom ani nevím, o nějakém rozezahřátí nemluvě
4:Tohleto opravdu není vtip, sice hraju na el. kytaru rok, ale zjišťuji, že ani pořádně nevím co mám (před týdnem jsem si zjistil, co mám za kytaru a před pěti minutama, co mám za kombo
Omluvte mě za mou neznalost, ale řídím ze heslem ,,Zeptej se teď a budeš vypadat 5 minut jako blbec.Neptej se vůbec a budeš vypadat jako blbec celý život.''
Tvoje kombo Marshall MG15CD je obycejny malinkaty domaci tranzistorovy zesilovac spolu s reproduktorem v jedny bedne - odtud nazev "kombo".Dariel píše:OT:Zjišťuju, že vůbec nevím, o čem je řeč.Nechcu zakládat nový thread, tak se zeptám na pár věcí:
2:Zapínám ho tak, že zapnu power a začnu hrát.Kabel tam mám nonstop, že tam je standby, o tom ani nevím, o nějakém rozezahřátí nemluvěto je asi špatné, že?
4:Tohleto opravdu není vtip, sice hraju na el. kytaru rok, ale zjišťuji, že ani pořádně nevím co mám (před týdnem jsem si zjistil, co mám za kytaru a před pěti minutama, co mám za kombo![]()
Tranzistorovy komba zadny StandBy nemají, nejsou v nich totiz pochopitelne zadne lampy(= elektronky), ktere by potrebovali nazhavit.
- amp=zesilovac
- hlava= samostatny zesilovac v mensi bedne bez reproduktoru
- co je to reprobox snad nemusim psat =reprobedna=ta velka skrin pod zesilovacem v ktere byvaji reproduktory ...
- kanál = zesilovac vetsinou ma více "kanálů" - na jednom mas jen cisty "clean" zvuk, na druhem (pripadne tretim, ctvrtem) pak zkresleny zvuk - mezi kanaly muzes prepinat pomoci prepinace na zesilovaci nebo noznim prepinacem
- tranzistor=polovodicova elektrosoucastka
Nevim co cely ten rok s tou kytarou delas, ale je videt ze nejaka iniciativa z tve strany neco si o muzice, o kytarach, atd. zjistit, je uplne nulova...
Naposledy upravil(a) petrpeter dne 22.06.2008 21:15, celkem upraveno 1 x.
Kytary, trsatka, struny, kabely, komba, repraky, snimace, sroubovaky a hafo ruzneho naradi... 
Marshall mg 15 je tranzistor, tzn kombo, ktere zesiluje zvuk pomoci takovy kraviny skladajici se z tri polovodicu PNP nebo NPN (C, B a E). to jsou vsechno nezajimavy veci
Trandak zhavit nemusis, zapni a jed
lampa: to sam nevim, ale je to soucast zvukove kvalitnejsi tridy aparatur
amp: amplifier>zesilovac(doufam)
hlava: zesilovac bez repraku(doufam
reprobox: takova ta krabka co mas napravo od monitoru
kanal: "zvukova cesta", na kombech byvaji vetsinou 2-5 takovych cest(spis 2) a kazda ma jiny zvuk a nastavuje se zvlast(aspon hlasitost, ekvalizer, tj. vyvazenost zvuku dost casto dohromady) na tvym kombu prepinas kanal zkreslenej/cistej tim cernym tlacitkem vedle volume.
-
Dariel
- last.fm: http://www.last.fm/user/darieel
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/dariel
- Kontaktovat uživatele:
Kdyby ta iniciativa byla nulová, tak se teď neptámpetrpeter píše:Nevim co cely ten rok s tou kytarou delas, ale je videt ze nejaka iniciativa z tve strany neco si o muzice, o kytarach, atd. zjistit, je uplne nulova...Stacilo by jen obcas cist neco tady na foru...
Mě donedávna bylo jedno NA CO hraju, hlavně že vůbec hraju....teď nedávno jsem byl na prvním větším koncertě a jak jsem viděl ty hromady kabelů, beden a ten rámus, co z toho šel, tak to jsem si řekl, že si zjistím, na co vlastně hraju.Ono na začátku roku mi kombo i kytaru vybral učitel a já se o to nějak nezajímal (taky to hraní tehdy podle toho vypadalo)
No tak jsem se zeptal, budu pár dní za vola, ale aspoň budu chytřejší.Tohle jsem ochoten podstoupit
Děkuji za odpovědi.
Za vola nejsi, ale spis to vypada jako by te to hrani proste nebavilo (coz 99,9% lidi tady prave bavi a prave proto se tu schazi), jakoby te do toho nutili rodice jako do housli... anebo jakoby si chtel byt rockovou hvezdou pres noc, ale nebavi te ucit se hrat... Takhle to vypada
Zadny uceny z nebe nespadl, ale staci jen vynalozit nejake usili a samovzdelavat se, hledat, cist, studovat dostupne materialy a ne jen prijit, zeptat se a cekat ze odpoved dostanu na stribrnym podnosu...
Btw., ono tohle vubec obecne vypovida o nasi soucasne mladezi... jsou zvykli, ze vsechno dostanou az pod rypak. Desim se az vyrostou a ja budu v duchodu... to bude teda svet
Zadny uceny z nebe nespadl, ale staci jen vynalozit nejake usili a samovzdelavat se, hledat, cist, studovat dostupne materialy a ne jen prijit, zeptat se a cekat ze odpoved dostanu na stribrnym podnosu...
Btw., ono tohle vubec obecne vypovida o nasi soucasne mladezi... jsou zvykli, ze vsechno dostanou az pod rypak. Desim se az vyrostou a ja budu v duchodu... to bude teda svet
ale petře..nebuď pesimistapetrpeter píše:Za vola nejsi, ale spis to vypada jako by te to hrani proste nebavilo (coz 99,9% lidi tady prave bavi a prave proto se tu schazi), jakoby te do toho nutili rodice jako do housli... anebo jakoby si chtel byt rockovou hvezdou pres noc, ale nebavi te ucit se hrat... Takhle to vypada
to a to a za chvíli zas tohle
kdyz uz se to tu tak resi, tak jenom dodam, ze ve vetsine pripadu je hlava predzesilovac a zesilovac zaroven .. je sice pitomost slovickarit tady takhle, ale kdyby sis nahodou nekdy pres internet koupil zesilovac, aby ti nedoslo neco jinyho nez bys chtel (nemyslim petra, ten asi vi, co chcepetrpeter píše:- hlava= samostatny zesilovac v mensi bedne bez reproduktoru
cili hlava obsahuje zesilovac, ale zesilovac nemusi nutne byt cela hlava
ostatni mi opravi ...
- michal jinek
lampy
chci se zeptat jestli ted ty vedra nevadí lampám, jestli se nemuzou
treba přehřívat nebo tak.....protože já to teda mám taky pořádně horký
ten plech....
treba přehřívat nebo tak.....protože já to teda mám taky pořádně horký
ten plech....
guitar: Ibanez RG7321
strings: d´Adario .10
amp: Peavey ValveKing 112