Kytara vs. vlhkost

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
ME2D

Kytara vs. vlhkost

Příspěvek od ME2D »

Chceme si udělat zkušebnu u nás ve sklepě, jenže můj otec si myslí, že hudební nástroje (bicí+kytary+komba) nesmí být ve 100% vlhkosti, která tam panuje. Nástroje by tam pobývaly něco kolem 4 hodin týdně, což mi nepřipadne tak katastrofální, myslím si, že by vlhkost měla ovlivnit kytaru až třeba po jednom dni pobytu ve vysoké vlhkosti. Jaké máte zkušenosti a co si o tom myslíte, dala by se případně vlhkost nějak zmírnit? Jak taková vlhkost působí na bicí?

Předem děkuji za odpověď.
kytara(y): Epiphone G-400 CH, Ibanez GAX30
kombo(a): Ibanez Tone Blaster 15

R.I.P. Bon
Obrázek
Drobák

Příspěvek od Drobák »

Na bicí asi huř jak na kytaru...málo laku a slabá vrstva dřeva,to se ti bude imho kroutit...chce to větrat atd aby se vlhkost snížila,odstranit plísně a vše co vlhkost způsobuje...
LAMA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LAMA »

No nevím já osobně bych do toho nešel. Ve vlhkým prostředí se bude všechno zapařovat (včetně tebe -> budeš se potit jako prase :lol: ). Myslím, že to ani nástrojům nebude dělat dobře. A 100% vlhkost znamená, že je to pod vodou? No myslím že to bude chtít asi jinou zkušebku.
A pamatuj: Pan učitel a maminka s tatínkem maj dycky pravdu! :lol:
92% teenagerů poslouchá hip-hop, jestli patříš mezi zbylých 8% hoď si tohle do podpisu.
R.I.P. PetrPeter + 1.8.2008
*Twisted.Brother*
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od *Twisted.Brother* »

s kytarou by nebyl problém .. ale bicí tam v zadnem pripadě nenechávat!! Furt se vám budou povolovat blány není to pro ně dobré no a dřevo ... nevím nevím
ME2D

Příspěvek od ME2D »

jak mám odstanit plísně? to mám vodškrabat omítku?

R.I.P. Bon
Obrázek
Drobák

Příspěvek od Drobák »

Jo to taky...větrat a koupit na to přípravky,obsahujou chlor atd...
Mart
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mart »

Měli sme mit taky zkušebnu ve sklepě , ale nakonec sme si to rozmysleli kvuli zminovane vlhkosti a zimě.Zvuk se linul celým domem :roll:
Ibanez RG321 MH + SD h6
CRATE - Flex Wave Series FW120 <3
line6-ubermetal
trsátko:GEORGE DENNIS tvrdost: 0,73
Hledáme kytaristu-pm
JirkaD

Příspěvek od JirkaD »

ja na ne doma pouzivam savo .. pak existujou nejaky materialy, ktery vlhkost pohlcujou, treba silikagel, jestli si pamatuju z prednasek.

kytara se ti bude rozladovat, pro bici je to spatny. navic ve sklepe vetsinou byvaji behem roku i dost vykyvy teplot, to bicim taky neprospeje - predpokladam, ze ty tam budou zustavat ...
a katastrofalni by to mohlo byt pro lampovy aparat. jednak zmeny teplot - pokud bude v chladu a prudce se lampy rozzhavi, vysrazi se na nich rosa a budou velmi krehky, bohuzel nemam poneti, jestli se budou takhle chovat i pri 100% vlhkosti. kazdopadne jestli tam chcete hrat a nemate kde jinde, nechavat tam minimum veci, nebo si poridit na zkouseni nejaky stary bici treba.

vzpomel sem si na jedny praktika z biofyziky, kde jsme prosavali vzduch skrz silikagel, abysme snizili jeho vlhkost :-) jestli ste dobry domaci kutilove, muzete si na to udelat pekelnou masinu!

a pokud ti neni lito elektriky, primotop vysusi steny a plisne na suchym nejsou
Naposledy upravil(a) JirkaD dne 30.06.2008 22:25, celkem upraveno 5 x.
Maples
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maples »

je dobrý to na to fakt připravit, pokud tam chcete mít zkušebnu, tj větrat, větrat, větrat, nejen okýnkama (snad tam jsou) ale nechávat tam puštěný nějáký větráčky a tu zed taky něják ošetřit, klidně by šlo i něčím obložit, ale to už je poměrně dost práce...
Fender AM Professional II Roasted Pine (2023), Fender American Stratocaster (2006), Fender Troy Van Leeuwen Jazzmaster (2021), Gibson LP Studio (1992), Gibson 60's Tribute Goldtop P90 (2011) -> Orange Rocker 15, Vox AC10
ME2D

Příspěvek od ME2D »

čím je dobrý izolovat strop?

R.I.P. Bon
Obrázek
Maples
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maples »

jestli kvůli zvuku, tak se dělaj takový bloky lisovanýho polystyrenu nebo něco takovýho, máme to ve zkušebně, kterou vyměřoval nákej akustickej expert, nevim co to přesně je
Fender AM Professional II Roasted Pine (2023), Fender American Stratocaster (2006), Fender Troy Van Leeuwen Jazzmaster (2021), Gibson LP Studio (1992), Gibson 60's Tribute Goldtop P90 (2011) -> Orange Rocker 15, Vox AC10
Drobák

Příspěvek od Drobák »

Otázka aby to netahalo vlhkost jak houba a netvořila se plíseň,jinak na zvuk je to dobrý,filc a polystyrén...
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

0:1

nema to vyznam
aparatury se znicej, zkratujou apod.
bici jsou v hajzlu po par dnech totalne
kytara to sice par dni nejak snese, ale neni to nic dobryho

sezen jinou zkusebnu nebo tuhle sakra predelej
ME2D

Příspěvek od ME2D »

jednou týdně by to tam všechno bylo, předtím by se to tam natahalo a potom zase hurá ze vším ven, jinak s tou vlhkostí se dá bojovat, ale nedá se porazit, je to prostě starej sklep, musel by se nějak velice složitě odizolovat, ostraním plesnivou omítku a dostanu se až na cihlu, pak budu dbát na to, aby se tam plíseň nevrátila.

R.I.P. Bon
Obrázek
Martin656

Příspěvek od Martin656 »

mno odstran plisen,neakej vetrak aspon by to chtelo,a dat dovnitr neakej material kterej saje vlhkost vzduchu....
Cort VX-X4-explorer :) Behringer kytara a jejich kombo GM 108....trsatka jedu dunlopy 0,73(zluta zelvicka):-D
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

:!: :!: :!:

Tak hele, pominu-li to, že vlkhost nedělá dobře ani dřevu ani elektrickejm přístrojům, nebude pobyt v této místnosti dělat dobře ani vám...

- Pravděpodobně tam bude tolik plísní a mikrohub, že bych tam ani nepáchl, zelený zdi a spory ve vzduchu nevěstí nic dobrýho, pokud ti jsou plíce, zbytek dýchacího ústrojí a imunitní systém drahý, rozmyslel bych si to

- 100% vlhkost bude indikovat špatné odvětrávání. Když budeš odvětrávat, budeš špatně těsnit zvuk, což je přesně to, co nepotřebuješ. Pokud nebudeš větrat, nebude ti tam příjemně

- nevětrané a vlkhé prostory přejou nejen houbám, ale i jinejm sajrajtům, pominu-li všelijaký hmyz, tak by ti nějakej vyděšenej chemikář řekl, že tam pravděpodobně bude kopa plynů, který budou radioaktivní (ber lehce s rezervou, ale v katastrofickém případě je to možné)

Takže suma sumárum - pokud by si z toho chtěl udělat slušnou zkušebnu, doporučuju do toho investovat hodně peněz. A nebo radši najít něco jiného.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
ME2D

Příspěvek od ME2D »

zelený zdi tam určitě nejsou, zdi sou prostě jenom pokrytý omítkou která dělá mapy a odloupává se, když de dostanu až na cihlu bude klid, strop a podlaha sou dobrý, dám tam né jeden ale víc odlučovačů vlhkosti pro větší účinek a větrák tam je, bohužel malý.

R.I.P. Bon
Obrázek
LAMA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LAMA »

ME2D: Proč mám pocit žes to sem napsal jenom proto abysme tě ujistili jak je to dobrý, hnít ve sklepě. Kdykoliv ti někdo napíše něco proti tomu sklepu tak ho odpálkuješ. Chceš ty vůbec poradit? A necháš si poradit? :?
Vím jak je těžký sehnat zkušebnu, ale měl bys to ještě pořádně zvážit.
Stojí to vůbec za to, každé týden tahat věci ven a smíčit tam? Nevim nevim, dřív sme bicí zamykali do vedlejší místnosti, ale pak sme se na to vyprdli. Tahat bicí, apáru,... každé týden ven? :roll:
92% teenagerů poslouchá hip-hop, jestli patříš mezi zbylých 8% hoď si tohle do podpisu.
ME2D

Příspěvek od ME2D »

já si nechám poradit, jenom je mi nepříjemný, když mi někdo říká abych se na to vykašlal, chci aby mi někdo řekl jak se s tím mám porvat, na jiným místě prostě zkušebna být nemůže.

R.I.P. Bon
Obrázek
LAMA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LAMA »

Myslím že může. :roll:. Já ti teda neporadím jak bojovat s plísní, nemám s tím zkušelosti. Já osobně bych fakt radši hledal jinou zkušebnu. Měls tehle thread spíš pojmenovat "jak bojovat proti plísni ve zkušebně" , a taky si měl tímto směrem směřovat dotazy :wink:
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“