Cca před půl rokem jsem koupil kombo Crate V3112, které je v preampu osazeno třemi lampami Sovtek 12AX7-WA, ve výkonovém zesilovači pak čtyřmi lampami EL 84 rovněž od firmy Sovtek. Původně jsem byl se zvukem velmi spokojený (i když to není příliš objektivní neboť je to můj první lampový aparát), s malými výhradami ke zkreslenému kanálu (na můj vkus příliš tenký a ostrý). Již od počátku se kombo značně přehřívalo (nebo aspoň mě to tak připadalo, potenciometry jsou tak horké, že na nich neudržím ruku už cca po hodině hraní - je to normální?). Slyšel jsem, že to může být nesprávným nastavením biasu (ale nejsem odborník takže nevím), ale pokud se nemýlím, tak toto kombo má nějaký vlastní mechanismus na nastavení biasu (nenašel jsem žádný trimr). V poslední době však kombo začalo dělat větší problémy, po určité době hraní (je to různé ale třeba i po hodině) začne jeden pár výkonových lamp enormně žhnout, kombo začne hučet a ztrácí výkon a zvuk úplně ztratí
šťávu. Nevím jestli už tedy lampy dosloužily (když se mi to zdá hodně brzo
cca 250 hodin hraní), nebo je tam jiná závada. Jsem z toho zoufalý a prosím o radu. Mám zkusit vyměnit výkonové lampy (asi bych tam dal JJ), nebo to mám reklamovat? Jo a nepřijdu výměnou lamp o možnost reklamace? Díky moc za kždou radu.
Problém s kombem Crate V3112
Pravidla fóra
Pozor! Možná máš pravdu sám, na BIAS nikde nenajdeš žádný točítko, kterym by sis to moh udělat sám! to je důležitá věc, kterou musí udělat pouze člověk, kterej se v tom vyzná. Aparát se musí rozmontovat (prostě dostat se do vnitřností) a u patic koncových elektronek je Bias Checking Point. K tomu, abys to zkontroloval potřebuješ nějákej multimetr a dobré znalosti fyziky, já to taky neumím, proto Ti doporučuju jediný - dát to nějákýmu odborníkovi na opravu. Dále, 250 hodin už je docela dost, ideál měnění koncovejch elektronek je 100 hodin (ale to je stejně debilní, možná tak profíci to tak dělaj), takže je možný, že parametry elektronek jsou rozešlý a ty 2 se přehřívaj kvůli tomu, protože bias je teoreticky pro všechny 4 stejný...tak to k někomu radši dej na kontrolu.
Fender AM Professional II Roasted Pine (2023), Fender American Stratocaster (2006), Fender Troy Van Leeuwen Jazzmaster (2021), Gibson LP Studio (1992), Gibson 60's Tribute Goldtop P90 (2011) -> Orange Rocker 15, Vox AC10
pokud to ma pevny bias, tak je vymena lamp stejne slozita jako vymena zarovky v lustru v obyvaku...
vytahnes, novou das zpatky... nuda
koncak kup jaky chces, do preampu doporucuju treba reedici mullardu - bud je to vyberovy sovtek a nebo neco podobneho, kazdopadne se to da sehnat cca za 400 Kc/ks a hraje to daleko lip nez shity typu marshall, groove tubes, ehx apod. a navic se pro tyhle aparaty ta lampa skvele hodi.
koncak kup jaky chces, do preampu doporucuju treba reedici mullardu - bud je to vyberovy sovtek a nebo neco podobneho, kazdopadne se to da sehnat cca za 400 Kc/ks a hraje to daleko lip nez shity typu marshall, groove tubes, ehx apod. a navic se pro tyhle aparaty ta lampa skvele hodi.
No já právě nevím jaký je rozdíl mezi fixed bias a cathode bias, nebo je to stejnéqwer píše:pokud to ma pevny bias, tak je vymena lamp stejne slozita jako vymena zarovky v lustru v obyvaku...
Qwere prosím poraď mi ještě ohledně preampu, jelikož do konce jsem už objednal JJ EL 84. Má cenu kombinovat lampy od různých výrobců, nebo je lepší tam dát 3 stejné. Uvažuju o Tung-Sol 12AX7, případně v kombinaci s jiným výrobcem. A ještě jak je to s pozicema V1,V2,V3 jaké to má to pravidla. Můžu dát na V2, třeba 12AT7 (JAN-Philips)?qwer píše:pokud to ma pevny bias, tak je vymena lamp stejne slozita jako vymena zarovky v lustru v obyvaku...
no myslim ze do tohole muzes uspesne namlatit na kazdou pozici co chceslukas33 píše: Qwere prosím poraď mi ještě ohledně preampu, jelikož do konce jsem už objednal JJ EL 84. Má cenu kombinovat lampy od různých výrobců, nebo je lepší tam dát 3 stejné. Uvažuju o Tung-Sol 12AX7, případně v kombinaci s jiným výrobcem. A ještě jak je to s pozicema V1,V2,V3 jaké to má to pravidla. Můžu dát na V2, třeba 12AT7 (JAN-Philips)?
je tedy jedno, jestli das stejneho vyrobce a nebo jineho.
dobre je omrknout nejake zahranicni fora a nacerpat informace - googluj. nevim, ktera pozice se v tvem aparatu stara o to a o to. zkus si vygooglovat vhodne kombinace...
jinak tungsol jsem mel doma a nic moc, ehx taky hrozna, taky mam jeden sovtek - ten se docela da... jedine, co se me opravdu velmi libilo byla reedice mullardu, je asi z ruska a je to mozna nejaky vyberovy sovtek nebo nevim co, kazdopadne moc neverim tomu, ze je to opravdu reedice slavneho mullardu - na ebay k dostani za cca 400 kc za kus, coz muze byt pro nekoho trochu moc, ale myslim, ze to stoji za to (hlavne kdyz shity jako groove tubes a ehx stoji stejne). mam tedko doma jeste dve nahradni a vsechny tri zni stejne (zkousel jsem jestli nejsou mikrofonicke a tak uz byly v ampu vsechny)
jinak kazda lampa zni trosku jinak a chce to docela experimentovat. clovek by ani nerekl, ze ty vysledne rozdily jsou tak velke - lampy proste delaji lampove kombo no
taky si lampou muzes tak trochu urcit intenzitu zkresleni - ja jsem treba do preampu hodil 5751, coz je lampa, ktera ma cca 70 procent gain faktoru obyc 12AX7, aby me to tak nekreslilo a zvuk byl cistejsi
12AT7 ma myslim 60 procent gain faktoru 12AX7 - pokud tedy nechces prijit o charakter zkresleni a o jeho intenzitu, tak jen 12AX7 - i mezi tema jsou pak rozdily.
doporucuju si neco vygooglovat.
treba tahle stranka o lampach se mi zda docela ok:
http://www.audiotubes.com/mullcode.htm