Skládání

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Nesst
Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

Caggan: Platí zlaté pravidlo - na těžkých dobách tóny z akordu, ten zbytek si můůžeš hrát v podstatě co chceš, v závsislosti na tom, jak moc jazzově chceš aby to znělo :wink: . Ale jinak to cos psal k Knock je jednoduchej průchodnej tón. A bluesový tón to opravud není. Bluesový tón je cěco trochu jiného :wink:
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

Nesst píše:Caggan: Platí zlaté pravidlo - na těžkých dobách tóny z akordu, ten zbytek si můůžeš hrát v podstatě co chceš, v závsislosti na tom, jak moc jazzově chceš aby to znělo :wink: . Ale jinak to cos psal k Knock je jednoduchej průchodnej tón. A bluesový tón to opravud není. Bluesový tón je cěco trochu jiného :wink:
1. o bluesovym tonu sem nic nerikal to vubec nevim co je :-D

2. asi si rozumime ale já to neumim spravně podat, nikdy by mě nenapadlo říct slovo "těžká doba" ale asi vím co si pod tím představit :-) doufám že si rozumíme :-)
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
Nesst
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

Ten bluesovej tón nebyl na tebe, sorry :wink:
Těžká doba je z 99% 1. a 3. jinými slovy je to ta doba, na které je důraz...
majkie

Příspěvek od majkie »

to sem psal ja s tim blue tonem :) tak to se necham rad poucit, ja dycky myslel, ze se tak oznacuje tendle ton, nejspis to mam pomotany z takovy ty hammetovsky molovy bluesovy sextatotinky, tam je tendle ton navic a ja dycky myslel ze se mu rika bluesovy ton...
Bach LP, KUSTOM Dart 10, 40 W trandak, Zoom g2.1u, Ernie Ball 13, Tortex 0.88

Sláva veškeré hudbě vznikající severně od Kodaně :)
Nesst
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

majkie píše:to sem psal ja s tim blue tonem :) tak to se necham rad poucit, ja dycky myslel, ze se tak oznacuje tendle ton, nejspis to mam pomotany z takovy ty hammetovsky molovy bluesovy sextatotinky, tam je tendle ton navic a ja dycky myslel ze se mu rika bluesovy ton...
Aha, tak jsem zapátral na wikipedii a ta mi vyhodila, že i tomuhle se říká blue note. Tak se omlouvám, jám mám zažité blue note jako malou sedmičku. Jinak blue note údajně vznikla tak, že běloši potřebovali převést černošskou pětitónovou stupnic na svoji sedmitónovou a zjistili, že jeden tón tam jakokdyby úplně nepasuje. Že nemá v sedmitónové stupnic žádnej ekvivalent. Leží někde mezi šestkou a sedmičkou a černoši ho hodně používají při zpěvu. No a ten tón se nazval blue note. Ale jak se zprofanovalo blues, tak protože bluesmani se doprovázeli na kytaru a navíc se to hodně smíchal os bělošskou muzikou, tak už se ten tón nepoužíval. Dneska blue note znamená malou tercku, kvintu a sedmičku.
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

Nesst píše: Aha, tak jsem zapátral na wikipedii a ta mi vyhodila, že i tomuhle se říká blue note. Tak se omlouvám, jám mám zažité blue note jako malou sedmičku. Jinak blue note údajně vznikla tak, že běloši potřebovali převést černošskou pětitónovou stupnic na svoji sedmitónovou a zjistili, že jeden tón tam jakokdyby úplně nepasuje. Že nemá v sedmitónové stupnic žádnej ekvivalent. Leží někde mezi šestkou a sedmičkou a černoši ho hodně používají při zpěvu. No a ten tón se nazval blue note. Ale jak se zprofanovalo blues, tak protože bluesmani se doprovázeli na kytaru a navíc se to hodně smíchal os bělošskou muzikou, tak už se ten tón nepoužíval. Dneska blue note znamená malou tercku, kvintu a sedmičku.
není nad pěknou lekci dějepisu :-D
Nesst
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

Tak sorry no... Jsem jsem si chtěl obhájit proč jsem se spletl :wink:
Pokud to někoho pohoršilo, nebo uspalo, tak se omlouvám 8)
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

Nesst píše:Tak sorry no... Jsem jsem si chtěl obhájit proč jsem se spletl :wink:

jezis ja sem to nemyslel ironicky :shock: fakt su rád ze sem se něco dozvěděl. ono to pusobi hrozně dobrym dojmem když někdo něco takoveho ví
Nesst
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

Caggan píše:
Nesst píše:Tak sorry no... Jsem jsem si chtěl obhájit proč jsem se spletl :wink:

jezis ja sem to nemyslel ironicky :shock: fakt su rád ze sem se něco dozvěděl. ono to pusobi hrozně dobrym dojmem když někdo něco takoveho ví
Však já to myslel s nadsázkou :wink: . Jinak teda díky, že to působí dobře :D
Alcarmo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alcarmo »

Nesst píše:
Caggan píše:

Však já to myslel s nadsázkou :wink: . Jinak teda díky, že to působí dobře :D
Určitě na to balíš holky:)
Jinak jak tady někdo psal že má problém s vyhrávkama tak to je asi jedna z mála věcí co mi celkem jde, speed metalové sóla, respektive jejich skládání, ne hraní:)
framikoin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od framikoin »

vsak to je stupnice nahoru, stupnice dolu sakra rychle a pak jeste rychleji, ne? :-)
Gibson Les Paul Studio,Epi SG400,Vintage Strat Icon Series,efekty,vox
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

Alcarmo píše: Jinak jak tady někdo psal že má problém s vyhrávkama tak to je asi jedna z mála věcí co mi celkem jde, speed metalové sóla, respektive jejich skládání, ne hraní:)
mě skládání jako takové jde líp jak hraní, dycky mě něco napadne, zahraju to na poprvé někam to napíšu a pak zjistím že neuhraju vlastni solo :-(
Alcarmo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alcarmo »

Caggan píše:
Alcarmo píše: Jinak jak tady někdo psal že má problém s vyhrávkama tak to je asi jedna z mála věcí co mi celkem jde, speed metalové sóla, respektive jejich skládání, ne hraní:)
mě skládání jako takové jde líp jak hraní, dycky mě něco napadne, zahraju to na poprvé někam to napíšu a pak zjistím že neuhraju vlastni solo :-(
Mám to podobně, jinak můj problém je že když už mám hooodně dobrý nápad tak ho zapomenu dřív než ho stihnu zapsat, někdy to prostě nejde.
Nesst
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

Alcarmo píše: Určitě na to balíš holky:)
Jinak jak tady někdo psal že má problém s vyhrávkama tak to je asi jedna z mála věcí co mi celkem jde, speed metalové sóla, respektive jejich skládání, ne hraní:)
No to víš, potkám někde na párty holku a začnu ji romanticky vysvětlovat enharmonické záměny, vznik blue tónu a pak to završím napínavou pohádkou o vztazích mezi dim akordy :D . Ne fakt na to holky nebalím. Leda kytaristky a těch je fakt málo (aspoň v mém okolí :wink: .
Jinak já teda váš problém nemám, pač skládám při hraní, takže to prostě uhrát musím :D
matezz06

Příspěvek od matezz06 »

tomu vubec nerozumim, to jako cela pisnicka musi bejt v jedny tonine? kdyz ne tak to nepude? to jako, ze bez teorie neslozim ani ***? jak poznam, jaky akordy (normalni i powery) patrej do jaky toniny a nejaky vyhravky by se se meli delat jen podle stupnic? moc to nechapu, nejaky odkazy by se mozna taky hodily, ale zase nechci se srotit moc teorii, fakt je to takt slozity? poradte pls
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

matezz06 píše:tomu vubec nerozumim, to jako cela pisnicka musi bejt v jedny tonine? kdyz ne tak to nepude? to jako, ze bez teorie neslozim ani ***? jak poznam, jaky akordy (normalni i powery) patrej do jaky toniny a nejaky vyhravky by se se meli delat jen podle stupnic? moc to nechapu, nejaky odkazy by se mozna taky hodily, ale zase nechci se srotit moc teorii, fakt je to takt slozity? poradte pls
Nikdy nemusí být nic, ale prakticky aspon nějaké zákonitosti v hudebě evropského typu fungují.

Máš až moc otázek, a pokud chceš znát odpovědi, musíš aspon nějaký základ teorie mít, bez toho to nejde. Chceš odkazy? Tady nahoře je můj článek o teorii, kde teda krom článku jako takového je i pár odkazů. Nebuď línej a studuj... :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

člověk nemusí fungovat jako kalkulačka, aby mohl bez problémů skládat

POKUD má pro skládání cit

i člověk vpodstatě bez znalostí teorie může skládat. jediná věc, se kterou pak musí počítat jsou občasné komentáře typu "tyjo, tak to zní DRSNĚ" "hej, to je hodně DRSNÝ postup" a podobně

stejně tak se to některým lidem líbit nemusí vůbec :-)
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Samozřejmě, Darku, ale pokud už ve svých otázkách použil pojmy akordy, powerchordy, tóniny, stupnice, tak na jejich zodpovězení a pochopení musí znát aspon základy...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

je pravda, že pokud chce znát tóniny a stupnice, měl by znát teorii... otázka je, jestli chce tóniny a stupnice znát proto, že má pocit že bez nich nemůže skládat, nebo proto, že ho to opravdu zajímá :-)
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Tak to je samozřejmě druhá věc :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“