Opravy kytar svépomocí (aneb kytarářský bastl)

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Opravy kytar svépomocí (aneb kytarářský bastl)

Příspěvek od dayslypper »

Protože platí, že co Čech, to kytarář, tak sem házejte ty lehčí o ty nejbrutálnějní domácí opravy a tuningy svých dřevěných ratolestí

Nejlépe připojte i obrázky. :lol:
Naposledy upravil(a) dayslypper dne 26.03.2010 10:34, celkem upraveno 6 x.
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Nastavitelný sklon krku klasické (španělské) kytary
Kytara zažila nespočet čundrů někdy v 80. letech minulého století a samozřejmě celou tu dobu trpěla kovové struny a to i po tom, co se mi po letech dostala do ruky jako cca 14-tiletému, když jsem s kytarou začínal. Kromě snížení kobylky jsem tehdy nedělal žádné úpravy. Struny i tak byly u krku skor 1cm vysoko. Nadělaly mi z počátků pěkné puchýře. Na nic jiného jsem nehrál celých 5 let (já idiot jsem se takhle trápil :? ).

Po čase, když už jsem měl alektriku, jsem se rozhodl ji opravit, kytarář nepřipadal v úvahu. Tak jsem tedy udělal toto...

Na počátku byla jen potřeba narovnat krk (sám o sobě celkem rovný, ale vzhledem k tělu skloněný). A výsledek:

Obrázek

Postup (není pro slabé kytarářské žaludky):

Krk se mi podařilo celkem úspěšně oddělit. Nechtělo se mi to lámat přes koleno, tak jsem kytaru lámal na zemi. Povolila záhy. 8)

Nějaké přeřezávání drážky a další klasické postupy byly bez potřebného nářadí a znalostí nemožné, proto jsem problém vyřešil jistě z kytarářského hlediska diletantsky, ale velice účinně:

Na patce krku jsem vyvrtal 3 díry, které vedou skrz masivní vzpěru mezi přední a zadní deskou těla, kde byl krk uchycen.

Díry jsem natřel černou a zapustil do nich inbusové šrouby. V horní části spoje u hmatníku, kde se stýká tělo a pata krku, jsem do vzpěry zavrtal 2 normální vruty, jejichž hlavy se opírají o patku a tak jsem vlastně vytvořil nastavitelný krk.

Slepil jsem plochu mezi vzpěrou a přední deskou, které se při mé neodborné demontáži odlepily. Jenže jsem neměl dřevařskou svěrku, tak jsem tam vpálil další vruty a bylo. :twisted:

Né, no jelikož se do toho místa opírá veškérá páka od napěti od strun (hlavy vrutů na krajích), tak by to i možná jen slepené nevydrželo.

Jistě vám teď naskakuje husí kůže, ale zvenku jsou vidět jen ty černěné inbusy a ze strany malá škvírka mezi patkou krku a tělem.

Pak jsem už jen šteloval vruty, smontoval, naladil, zas rozdělal a zas šteloval vruty, až jsem dostal optimální sklon krku.

Na kytaře mám těď nylonky, které mají asi 10x větší hodnotu než samotná kytara, ale hraje ucházejícně a nepozoroval jsem, že by se mé zásahy na zvuku nějak neprojevily.

Krk je tuhý jak cip, troufám si říci, že tužší, než lepený. Nyní by snesl klidně kovovky.

(pokusím se doplnit víc obrázků, ale to až budu kytaru rozmontovávat - chystám se totiž na finální úpravu - jelikož konec hmatníku stýkající se s tělem, se za léta, kdy byl krk ohnutý, vyboulil, takže budu muset vytrhat pražce tak od 14tého a hmatník přebrousit, pak bude mít kytara naprosto perfektní dohmat, který mají jen ty top modely.
Naposledy upravil(a) dayslypper dne 26.01.2009 23:25, celkem upraveno 1 x.
Demilich

Příspěvek od Demilich »

UAU :shock: :lol:
Firma Domamont alias Bastl a synové se opět vyznamenala :D

Good work....

Já psal do topicu o vybrušovnání krkového lože :-) Nic víc jsem nekutil. Teď mám v plánu udělat killswitch, easy..
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Díky! :D

Klidně sem ten link na ten thread hoď (teda jestli se ti chce hledat).
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Parada :) Jak jsem rovnal krk, uz jsem nekde psal - bylo mi asi tolik, kolik je zdejsimu prumeru. Slo tenkrat o ceskou 12tku - cerveny "sunburst" :lol: Krk byl opravdu spatny - odmotal jsem struny a pevnym motouzem jsem spojil spicku hlavy s kolikem uchyceni remenu na strane zadni desky a motouz jsem zacal kolickem pritahovat na maximum. Po te jsem kytaru ulozil do staleho prostredi a nechal jsem ji tam rok. Nastroj hraje dodnes a ma slusny dohmat, tenkrat jsem jej strelil kamaradovi.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Demilich

Příspěvek od Demilich »

http://www.hudebniforum.cz/viewtopic.ph ... sc&start=0
zde je toho nakecáno a nareportováno plno :-)

Atkins: To stálé prostředí, co to bylo? Sklep, nebo půda? :D
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Byla to skrin v satne v jedne fabrice, kde bylo porad stejne.

Tenkrat byly legracni nastroje - vlastnil jsem ruskou kytaru za 255,- Kcs, ta mela odnimatelny krk, na sroubu a huste neladila - oktava byla moc uzka. Tak jsem z preklizky vyrizl platek stejneho tvaru co byl otvor pro vlozeni krku a hle - oktava jak vino. :lol:
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Atkins píše:Byla to skrin v satne v jedne fabrice, kde bylo porad stejne.

Tenkrat byly legracni nastroje - vlastnil jsem ruskou kytaru za 255,- Kcs, ta mela odnimatelny krk, na sroubu a huste neladila - oktava byla moc uzka. Tak jsem z preklizky vyrizl platek stejneho tvaru co byl otvor pro vlozeni krku a hle - oktava jak vino. :lol:
:lol: Taky řešení !
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Atkins: Budiž bible pro všechny bastlíře, kdyby tak ale všichni byli trpěliví.

A neměla by kytara spíš bít v mírně proměnném klima, aby to dřevo trochu rychleji pracovalo? (Samozřejmě nemyslím tak proměnné prostředí, aby se kytara rozlepila.) Pk by stačilo třeba méně než půl roku. Nebo melu blbosti :?:
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

No prave ze ne, protoze tenkrat se na nejaky opravdovy suseni kadilo, tak hlavne musela doschnout a pri tom se dorovnal ten krk.
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

A dnes se už na sušení nekadí?

Už jsem zažil krk z takové překližky, že držel pouze díky šroubu. Ó, jak snadno se lámal.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

No, ja bych rekl, ze technologie pokrocily i v tom suseni a navic se ty pruty do krku davaji skoro vsude. Takze soucasnou kytaru s opravdu ohnutym krkem jsem v podstate nevidel.
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Zato já jich viděl spoustu špatně postavených, že už dorovnat je nebylo možné. Ale to je v cenové kategorii tak 1000-2000,- (možná i do 4000- by se našly).
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

To ano
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Na 2 kytarách s FloydRosem byly špatně usazené ty zapuštěné matice na trny. Byly moc blízko u krku a buď moc daleko nebo blízko u sebe (až o 4mm). Takže vytáhnout matice ven, zalepit bukovou tyčkou, hezky zapravit, vyměřit přesně novou polohu trnů podle návodu od FR, vycentrovat s osou krku a vyvrtat nové díry, aby tam ty matice těsně šly zatlačit (průměr vrtáku asi 9,7mm). Jeden Floyd měl taky vaklavě spojenou základnu tremola s tím litým blokem uvnitř těla, šrouby nešly víc dotáhnout, tak se to muselo trochu převrtat, i s tím hřebínkem plechových pužin. Všechno to zlepšilo stabilitu ladění a doladění oktáv.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Zkusil jsem jednou komplet přepražcování kopie LP, dopadlo výborně. Ale na drahou kytaru bych si asi netroufl. Člověku občas ujede pilník nebo palička, a máš vyděláno. U několika jiných jsem srovnával pražce, leštil a tak.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“