Mesa/Boogie Mark, Caliber, Nomad

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Maples
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maples »

DC-5 má fixní BIAS pro 6L6 a EL34 tam nenacpeš;)
Fender AM Professional II Roasted Pine (2023), Fender American Stratocaster (2006), Fender Troy Van Leeuwen Jazzmaster (2021), Gibson LP Studio (1992), Gibson 60's Tribute Goldtop P90 (2011) -> Orange Rocker 15, Vox AC10
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dayslypper »

No v manuálu pro DC-3 i DC-5 nastavení BIASu je, ale jestli v aparátu skutečně je, nevím.

Já si taky nejsem jistý, jestli třeba patice na EL-84 je použitelná na něco jiného.
citizen.one

Příspěvek od citizen.one »

A to jako proc bys tam nemel nacpat jiny lampy, i kdyby tam nebyla zadna korekce biasu, tak se da upravit, tim se zvuk neponici. Nehlede k tomu, ze neverim, ze by nebyla, jak by se pak stelovaly lampy? kazdej par se musi prenastavovat.
Patice na El-84 na jiny flasky pouzitelna je,ale ne ty pouzivany v muzice (nektery mozna jo, ale nevim o nich)
Maples
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maples »

Ne, právě M/B mají BIAS fixní pro 6L6 a jen rectifiery ho mají na přepínač i na EL34 (který samozřejmě potřebujou víc proudu, jinak prostě nehrajou)...u M/B je ta výhoda, že nacpeš nový lampy a nic se nenastavuje, je to plnně optimalizovaný pro 6L6 a není s tím žádný patlání...
Fender AM Professional II Roasted Pine (2023), Fender American Stratocaster (2006), Fender Troy Van Leeuwen Jazzmaster (2021), Gibson LP Studio (1992), Gibson 60's Tribute Goldtop P90 (2011) -> Orange Rocker 15, Vox AC10
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Jsem ted línej v noci pričítat pozorně manuály, tak se zeptám zde...

Je mezi DC 3 a 5 nějaký výrazný rozdíl kromě lamp?

Jo, Maplesi, ten přepínač na 6L6/EL34 nemají jen recta, ale třeba i právě Nomad 55...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Maples
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maples »

krom výkonu ani ne, ale je tu taková drobnost, která ale třeba pro mě znamená dost - DC-3 nemá Pull Boost na čistym kanále, ten já uplně zbožnuju a dosahuju tím nejlepšího pro mě akorát zkreslenýho zvuku, Gain čistýho na 4 a vytáhnout knob - zvuk se celkově nakopně a přikreslí...největší škoda je, že to není na footswitch, jen ručně, ale krásně to tlačí ten boost...jinak je preamp shodnej
Jedna taková nevýhoda Dual Caliberů je Reverb - ten je podle mýho fakt i docela hnusnej, takovej obyčejnej, slabej, ani trochu Fenderovskej..takže ho ani nepoužívám, docela prkotina.
Maples
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maples »

Vidíš, to jsem zrovna o tom Nomadu netušil:) Ještě podobná a opomíjená řada je Heartbreaker, ze stejného období 90 let a taky se moc nevidí.
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

O tom pull boostu jsem netušil, to by z toho byl 3-kanál. :lol:

Já s DC-3 se ten nakreslenej zvuk na čistym kanálu pokoušim dosáhnou Gainem na 7 i víc, ale asi to nebude tak žhavej zvuk jako s tim boostem.

EDIT: No založil jsem diskuzi, jak ten Pull Boost zbastlit ZDE
Naposledy upravil(a) dayslypper dne 18.07.2009 9:57, celkem upraveno 1 x.
citizen.one

ja ti teda nechci brat iluze, ale pojem fixni bias neexistuje defakto. Kdyz tam das novy flasky, tak proste musis bias nastavit, to se pak nemuzes divit, ze ti to hraje moc tvrde nebo tak, to co tam ma rectifier je proto,aby to vubec hralo,ale neni to zadny stesti. Do kazdy mesy dostanes co si vzpomenes, ja sam jsem mel v caliberu 6L6,6550,5881 i EL34. U simulclass muzes mit 6l6 a El34 zaroven,samozrejme jako vnitrni a vnejsi par. U toho reverbu je celkem dulezity, co mas v preampu za flasky, mela by tam byt jedna 12At7, ktera je urcena specialne pro lampove reverby, pak se ti mozna bude libit, ja ho pouzivam jen aby to dostalo trochu prostor, takze relativne slabe,ale je tam, spis aby se vyrovnalo 2x12 headroomu 4x12. U Marků jsem se nekoukal, co tam je,ale tam je trosku lepsi vsechno, az na to, ze mi to az tak nevyhovuje :)
Pull boost se da temer urcite udelat i na tom cistym u DC3, staci za nekym zajet, no a na footswitch by to mela byt zalezitost par hodin, jestli mas misto na zadnim panelu :)
citizen.one

nastavit bias jde vsude, to asi nema smysl to takhle resit, jinak by ty ampy proste nehraly jak maj .)
u toho DCcka je ten trimr myslim to co je na obrazku 204 vlevo,takovy to cerny, ale fakt nevim, ja mam u calibera normalne plosnej.
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

No u všech manuálů zesilovačů Mesa je příloha:
Randall Smith:
“Why doesn’t Mesa put bias adjustments in their amplifiers?”
("Proč Mesa nedává nastavení BIASu do svých zesilovačů?")

Překlad konce první (krátké) odpovědi:
Od doby, kdy nastavení BIASu vyžadovalo přesné napětí a nebylo možné, aby se měnilo (lišilo, kolísalo, ... angl."vary"???), tak jsem chtěl stavět zesilovače, které mají individuální pevné zapojení, co koriguje hodnoty a nikdy nepotřebuje nastavení. A již po 25 let jsou tak zesilovače Mesa/Boogie stavěny.

Je čas vyměnit lampy? Tak jen zapojte NAŠE lampy do jakéhokoliv z našich zesilovačů a jste hotovi. Bez potřeby techniky. Žádné návody a žádné "BS"??? ohledně nastavení biasu. A to nejdůležitější: BIAS je správný protože nejde změnit!
Naskýtá se otázka, jestli tím NAŠE lampy myslí jen orig. Mesa lampy, dále pak něco říká právě o nich, že jsou různě testované a že jiné lampy nemusí ty vlastnosti splňovat.

Takže abych tam s čistým svědomím dal tak akorát orig. Mesa lampy. :D to se mi moc nelíbí.
citizen.one

Tak tak, takze asi nektere to maji, nicmene ty ktere to nemaji, tak si to tam pridavaji :D
proto jsou asi mesa lampy tak drahy, ptze sou udelany na mesa ampy a rekl bych ,ze podle jejich pracovnich bodu se pak rozdeluji na barvy jako grey,red atp.
kazdopadne moje mesa to ma a jsem za to rad, jinak by mi z ni asi nelezlo to co leze.
Maples
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maples »

Co jsem DC-5 od Danyho koupil, byla na kompletní generálce u Faiereisla a bylo samozřejmě všechno, jak má, ted jsem koupil nový lampy nejvyšší řady Sovteku a je to taky v pohodě...myslím, že se to vážně nemusí přeštelovávat, i kdyby to šlo, to je otázka spíš starších zesilovačů...a do Fendera jsem taky ty lampy prdnul a hraje mnohem líp, než předtím, s lampama Groove Tubes dokonce i dost šuměl, ted je všechno uplně ok. i Kdyby se to mělo měnit, ty rozdíly jsou minimální, jak mi říkal učitel a na zvuku se to nepozná, elektrotechnik bastlil by se do toho štoural, ale já jsem naprosto spokojený...
citizen.one

no nevim, asi jo, ale osobne stejne davam prednost celkovemu serizeni, i kdyz ja kupuju parovane ctverice, takze jedna vymena muze probehnout bez serizovani, samozrejme tim, ze mam 50w amp.
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

I takováhle bejkárny s lampami se dají dělat s Mesou Mark IV:
2xEL-34 + 2x6L6

http://www.petrucciforum.com/forums/sho ... hp?t=52539

Electro-Voice EVM 12L jako Black Shadow v Mark IV
Pardon, omlouvám se, zde je usvědčující obrázek na Muzikus.cz
Dokumentace
Instrumento.cz

Škoda jen, že nevyrábějí menší wattáže.
Naposledy upravil(a) dayslypper dne 31.07.2008 4:57, celkem upraveno 2 x.
citizen.one

a nejen s ni, to je ten simul-class o kterem jsem mluvil, to ma uz MkII myslim, nevim jak MkI.
samozrejme bud maji prepinac 60/100 nebo je to simul, naraz to nejde :)

no a ted to uz nevyrabeji vubec, takze je to fuk, ma vyjit MkV
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

1) Proč to nejde?
První přepínač: Class A (2 krajní lampy)/Simulclass (4 lampy)

Druhý přepínač: pentoda/trioda

Mělo by to jít překlapávat libovolně.

2) Právě, že EVM Black Shadow Mesa vyměnila za Celestion. Takže nové Mesy s tím seženeš těžko.
Mark IV má myslím C90 (150W).// oprava 90W

Ale EVM má prakticky ty samé 200W pořád, ne? Viz. electrovoice.com
To 300W Black Label je asi už výkonově a asi i konstrukčně trochu jinde.
Naposledy upravil(a) dayslypper dne 13.04.2010 20:58, celkem upraveno 2 x.
citizen.one

Tak myslim si, ze by to slo, ale jen se stejnymy lampami, protoze by pak kazda davala jinak, ale to je spis uvaha, kazdopadne jsem to v zivote na nicem nevidel, takze asi nejaky duvod bude.

no mesa sice C90 ma, ale ty nemaji 150w, alebrz 90w.
150 je Black Shadow Eminence.
EVM myslim porad mit za priplatek muzes, ale uz ne stock.
Videl jsem MarkIV s V30,C90 i EVM :)

No a EVM repraky kytarovy jsou porad EVM12L - 200w, dnes EVM Classic
ten black label se uz pry lisi, videl jsem ho na huvelu predloni myslim, ale nevim jestli i slysel, i kdyz nekdo tam na nej snad hral, kazdopadne i EVM12L se uz driv delaly i v 300w verzi, to bylo EVM12L professional a mely este vetsi magnet nez ty normalni :D
a pak este EVM12S, ty jsem v zivote nazivo nevidel,ale vypadaji stejne jako Lka, akorat maji udajne jemnejsi zvuk, no...
a este sem chtel neco... no...
jo ze mesa predtim pouzivala este eminence MS12 - ted nevim jestli to neni ten 150w, no mozny to je, zvukove udajne podobne EVM,ale co si budem nalhavat, evm je jen jedno :)
a pak takovy cerny eminence, snad jeden cas v tech prvnich i altec, ale to pouzival santana a ten ted myslim hraje EVM taky...
herdek ja se tady vzdycky tak rozepisu, no snad to aspon nekdo cte :)
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Souvislost Mesy s Eminence nějak nemůžu moc dohledat. Jen nějaké diskuze ve fórech.
Naposledy upravil(a) dayslypper dne 23.08.2008 12:34, celkem upraveno 3 x.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“