hraní levou rukou

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
gish

hraní levou rukou

Příspěvek od gish »

Zdravim... jsem naprostý začatečník a potřeboval bych osvětlit menší nejasnost... učím se totiž podle knížky a z ní je ne vždy snadné přesně pochopit jednotlivé věci...

...jde mi o techniku levé ruky a dohmatávání strun... doufám, že se vyjádřím alespoň trochu jasně a srozumitelně...

...v knize jsem se dočetl, že každý prst obsluhuje jeden pražec a že správná poloha je následujcí:
http://img1.imgup.eu/1vbw.jpg

...a já se chci zeptat, zda prsty po celou dobu hraní mají setrvat v této neměnné poloze, přičemž je pouze lehce zdviháme a dohmatáváme jednotlivé struny nebo zda je normální, že prsty (a víceméně celou dlaní) pohybuji do stran podle potřeby...

...protože já sice prsty do zmíněné "ideální" polohy v setrvalém stavu dám, ale jakmile začnu hrát, tak se zase "rozhází"... tím pádem, když střídám pražce, které jsou od sebe více vzdálené (např. ukazováček X malíček) musím vždy lehce posunout de facto celou ruku, abych malíčkem dosáhl....

...no koukám, že jsem to napsal docela krkolomně, ale snad to někdo alespoň trochu pochopí... případně to dodatečně ještě upřesním... díky moc předem všem za rady....
Giof
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Giof »

Já nevím.. já bych asi jen poradil, abys hýbal s prstama tak, jak jen chceš a aby to hlavně znělo..
rasomaso

Příspěvek od rasomaso »

Obrázek

No teda tohle mi přijde hodně krkolomný, jako sorry ale to je přesně důvod proč hraju s palcem přes... Takhle si lámat ruku...

No jinak abych odpověděl na tvojí otázku - nemyslim si že je vždy nutný to takhle mít. Ono když jsi úplnej začátečník, tak je jasný že všude nedosáhneš (ono kolikrát i v pokročilejším stádiu :lol:) ale jako tohle je vhodný spíš jako cvičení na rychlost a trochu tu ruku dostaneš do polohy na nějaký ty powery shred atd. Každopádně není vždy nutný tu ruku takhle mít, existujou způsoby hraní (styly spíš, nebo jak to říct) kde máš ruku úplně jinak (o tom sem mluvil na začátku, ale toho si ty nevšímej). Například já jsem začínal jako jednoprsťák, pak dvouprsťák atd. Prostě není to nutný. Snad jsem řekl všechno co jsem chtěl, ale teď už musim od kompu. Právě mi přišel London Fuzz a lampa už bude nažhavená. :twisted:
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...

"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
Hansen

Příspěvek od Hansen »

Ten obrazek znicit, spalit vystrihnout z monitoru. Jen se jim proboha nerid.
Prst by mel byt kolmo ke strune a pokud mozno nekrecovice, lehce.

Pokud se podivas na jeho ukazovacek, tak to je ukazka jak to NEDELAT, to same malicek.

Jinak drzeni zapesti na obrazku uplne spatne, loket mej od tela, zkus mit ruku ohnutou do praveho uhlu kdyz stojis, zapesti moc nevytacet smerem ven a palec briskem mit polozeny na krku (to je otazka pak uz kazdeho kytaristy, ja drzim kytaru jak krumpac) ... ten palec je dulezitej, musis najit polohu kdy ti nejvic "pritahuje" kdyz zacinas abys mohl se ucit hrat aspon trosku obstojne barecka. Jinak struny na kytare se nemackaji (zase debilne na obrazku) presne na prazci, ale pred prazcem, pokud bys mackal na prazci tak by sis ji tlumil a neznelo by to.

Zaklad je naucit se mit ruku volnou a zapesti naprosto uvolnene kvuli rychlemu pohybu prstu, pokud mas ruku divne zatnutou a krecovitou, hrat rychle nebudes...
Nesst
Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

Tak tahle fotka je fakt úlet.... Takhle bych to vydržel držet tak 5 vteřin a dostal bych křeč, že by mě bylo slyšet n druhé straně Brna. Mimoto, že takhle by nikdy nic nezahrál, pač má prsty na pražcích :D . Pošlete sem někdo nějakou normálnějkší fotku...
Mjkl
last.fm: Mjkl666
Bandzone: Mjkl666
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mjkl »

a navíc všemy prsty drží strunu D, takže.... to musel ukazovat nějakej moula...
Pech

Příspěvek od Pech »

Tady jsem nascenoval jednu stránku ze Školy hry na kytaru od pana Jirmala, je to tam podle mně ukázané docela dobře, ale je to jen na akustiku...

http://uloz.to/619159/Drzeni ruky.JPG
pehve

Příspěvek od pehve »

ty fota jsou v pořádku, jsou věci který jinak líp nezahraješ
a že drží jenom D je jedno, jde o rozestup prstů :roll:
Drobák

Příspěvek od Drobák »

pehve píše:ty fota jsou v pořádku, jsou věci který jinak líp nezahraješ
a že drží jenom D je jedno, jde o rozestup prstů :roll:

a nebo si chce dát mega ghost bend... :lol: :lol:

abyhc pravdu řekl tak sem držení nikdy moc neřešil,ruka mě nebolí a hraju celkem rychle,myslim že je to individuální,mrkněte na Laiha,ten má taky takhle vyklopenou ruku a prsty naprosto kolmo...
Saul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Saul »

základ je palec postavený proti malíčku. Jinak se s ním nedá hrát. Jinak (až na to že to vypadá křečovitě a prsty nejsou kolmo) je to správně.
ESP RZK-1, ESP 901, Randall RH150G3, Mesa Boogie 4x12, kabeláž Klotz, Behringer FCB1010, ....a čekání na g-majora
rasomaso

Příspěvek od rasomaso »

Saul píše:základ je palec postavený proti malíčku.
Jak na co. :!: Skoro bych i tvrdil že když už tak palec x ukazováček.

gish

Příspěvek od gish »

Díky moc všem za odpovědi a rady... musim teda říct, že tu polohu palce pořád řešim a snažim se dopátrat co nejvýhodnější pozice... ale zatim jsem ten potřebný ideál nenašel... jinak taky jsem se v několika zdrojích dočetl, že by měl být spíš naproti ukazováčku (cca) ... a jinak co jsem pochopil tak pak už moc nezáleží, jestli je schovanej za krkem nebo vyčuhuje apod. ...je to tak? ...a teda taky mě pekelně štve ten malíček... ale tak to je asi jenom otázka pravidelnýho cvičení, ne...?
weselow

Příspěvek od weselow »

Já když hraju něco, kdy musim mít palec dole (powerachordy), tak mám palec zhruba proti prostředníčku (dál od těla kytary) a proti ukazováčku blíž u těla. Jinak ho mám zavěšenej přes krk. Prsty tak nějak asi ne moc předpisově, většinou jima i tlumim strunu pod, pokud jí nehraju. Nikdy sem to moc neřešil.

Podle mě je důležitý, aby znělo to co potřebuješ a bylo to pohodlný. Zbytek je na tobě.
rasomaso píše:Právě mi přišel London Fuzz a lampa už bude nažhavená. :twisted:
Málem sem si uslint do klávesnice...
Graywolf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Graywolf »

tak pozor, to držení na tom obrázku není špatně, je to podle mýho názor jedna z dobrejch technik (joo, dobrejch je víc, jen každá je dobrá k něčemu trošku jinýmu)
prsty kolmo? teda, ukazovák mívám záměrně atk abych s ním tlumil struny pod tou co hraju, pravačkou zas tlumím struny nad ale to už není k tématu..

a můj osobní názor na tohle držení je že je sice o trošku pomalejší (ale i tak se v něm dá zahrát prakticky cokoliv) sice člověk dosáhne prstama o trošičku míň (ale nen íproblém když nedosáhnu dát na chvilku tu ruku jinak) ale na druhou stranu je člověk schopnej přimáčknout struny větší silou (tzn výsledný tón je čistější, jasnější a hezčí) a při bendování se to taky pozná...
takže tolik k tomu, můj osobní názor, člověka bez žádné konzervatoře ani hudebního vzdělání...
Nesst
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

Hej jste spadli z višně? Vždyť má žíly jak Stallone :shock: . Pokud to fotil víc jak napoprvé, tak msuel mít křeče jak sviňa. Tu ruku má vytočenou šíleným způsobem. A jinak pokud vím, tak palec má být mezi ukazováčkem a prostředníčkem (podle toho, jak to komu vyhovuje.
Ale tohle ROZHODNĚ není správné držení 8)
rasomaso

Příspěvek od rasomaso »

No na bendování tohle určitě není :lol: podle mně je to taky špatně ten obrázek, má to moc křečovitý.

Graywolf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Graywolf »

nemluvil jsem o křečovisoti, ale o poloze ....
no, akorát se na to hodí palec trošku výš... pak je ta ruka zalomená míň, spíš tam jde o ten dotek spodku krku se "spojem" dlaně a ukazováku
Nesst
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

Graywolf píše:nemluvil jsem o křečovisoti, ale o poloze ....
no, akorát se na to hodí palec trošku výš... pak je ta ruka zalomená míň, spíš tam jde o ten dotek spodku krku se "spojem" dlaně a ukazováku
Podle mě správný držní nesmí být křečovitý, to je základní podmínka, pač jiank je to všechno potom jedno... S křečí v ruce neuhraješ prostě nic a je jedno, jestli máš potom delší dosah prstama...
pehve

Příspěvek od pehve »

no měl by mít asi loket víc od těla ale myslim že naznačuje jak mají jít prsty pravda trochu křečovitě pozuje na tu fotku
pri hraní to tak asi nevypadá

nemuže to být nijak špatně kdo by si to dal do výuky?
Nesst
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

pehve píše:no měl by mít asi loket víc od těla ale myslim že naznačuje jak mají jít prsty pravda trochu křečovitě pozuje na tu fotku
pri hraní to tak asi nevypadá

nemuže to být nijak špatně kdo by si to dal do výuky?
To by ses divil jaký "hovada" učí techniku na kytaru :wink:
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“