PA poradte prosim variantu.

Aktivní reproboxy, pasivní reproboxy, zesilovače, ...
Odpovědět
Crazy3Evil

PA poradte prosim variantu.

Příspěvek od Crazy3Evil »

Rád bych se zeptal mam malé PA o dvou 15" 400w basových boxech basový boxy jsou omnitronic a vršky (satelity) 250w horna + 12" je myslim značky RH sound nebo neco takovyho . k tomu mam zesilovač 2 x 400w do 4 ohmů bedny jsou 8 ohmové ale jsou zapojené tak ze na kazdem kanalu je ten 8ohmů satelit + sub a to by melo delat 4 ohmy. a chtel sem se zeptat jestli když vyměnim ty satelity za http://kytary.cz/tapco-by-mackie-6925-p ... 99:0:0:1:0 tento reprobox s 2 x 15" a hornou jestli by to bylo o nejakou tridu lepsi. Aby se do toho v nejakych rozumnych mezich dala poustet cela kapela na nějaké "garden party" nebo nejaky menší kluby .Mix mam tento http://kytary.cz/mackie-cfx20.mkii-anal ... 36:0:0:1:0 což si myslim že uz je nejak kvalitni, párák mam také mikrofony na bicí by se koupili přemýšlí se o shure sadě.a na kytary dva shure SM-57 . Zatim sme zvucili pres to co mam ze sme prizvucili lehce kopak a bici a sel do toho zpev kytary se težce kočírovaly njn lampové aparáty. Tak otázka je tedy jestli by ty Tapco boxy nejak lépe rozprostreli celkovej zvuk s tima subama a jeslti by to utahlo kapelu celou. Hrajem metal > dvě kytary >basa >bicí(dvojšlapka) > zpěv. díky za odpovědi. :D snad sem vše dostatečne popsal :lol:
Jens Ludwig
Odborník

Příspěvek od Jens Ludwig »

mam takovej neblahej pocit, že když koupíš ty Tapca, tak ti to bude hrát líp bez těch subů než s nima.... resp. ty suby svojím malým výkonem tam budou uplně plonkový....
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Taky bych řek, že to bude znatelně lepší a ty suby nejspíš nevyužiješ/neuslyšíš.

Tapca jsou 4 ohmový, takže když to zesilovač dovolí (ten tvůj nejspíš ano), dají i o něco větší výkon než doposud, hlavně však tyhle boxy mají dost dobrou citlivost a odezvu v basech.

Ty původní suby klidně odlož a používej ty tapca v režimu fullrange.
Nicméně 2x 400W není mnoho a ty bedny nevyužiješ. Slušelo by tomu něco jako RMX 2450, GX-5, Tapco J1500, Behringer EP2500...

Jestli mají být suby smysluplné k těmhle bednám, pak budeš potřebovat něco s 18" reprama a při citlivosti cca 98 dB tak 2kW ze zesilovače.
To by byly například dvě MT18SUB paralelně, živené RMX1850 v můstku.
Crazy3Evil

u tech reproboxu tapco pisou ze to jsou 8 ohm. takze je to blbe napsany ? takze radite prodat suby a satelity a poridit ty tapca a nejaky suby lepsi pod ty tapca .a co treba k tem tapcum koupit rovnou ty suby tapco maj citlivost psanou 98 dB a 18 " repro a o tom ste mluvili. http://kytary.cz/tapco-by-mackie-6918s- ... 75:0:0:1:0 tyhle myslim
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Ach jo - kecám, nejspíš mají opravdu 8 ohmů.
Slyšel jsem je hrát, respektive jsem na ně kdesi zvučil, ale na štítek jsem se nepodíval - chyba.

Citát z diskuze na prodance (doporučuju):

Hubert 17.04.2007 13:53:34

Tapco TH15 ještě nemáme. 6925 je 2,5 pásmo s 16ohmovými 15", nominálně je tedy opravdu 8ohmové, reálně ale má minimum asi 4,1 ohmu. Docela zajímavé je, že při paralelním spojení s 6918 (který je také nominálně 8ohmový a má minimum asi 4ohmy) se celková impedance bez problému vejde do parametrů nominálně 4ohmů, minimum je asi 3,2. Je vidět, že tam někde opravdu nad prací přemýšleli a z toho nic moc materiálu se snažili dostat využitelné maximum. S EM215 bych ale nesrovnával, to je opravdu bedna někde úplně jinde a ani dvěma kusy 6925 by se nedal docílit stejný výsledek. Citlivost 6925 je slabě pod 100dB, ladění asi na 30Hz, takže dole to celkem hraje.

Ano, měření 15" tady nahoře (ale většinou ani jinde) nejsou vhodné pro posuzování, jak ten který kus bude fungovat na basech, používejte simulaci podle T-S parametrů (některé firmy ji mají i na datasheetech reproduktorů, poznáte podle "ideálně hladkých" křivek). Pozor na to, že občas nesedí udávané T-S s naměřeným, je potřeba přemýšlet než se jedna nebo druhá čísla použijí, někdy je to jenom vlivem rozehrání, někdy jde opravdu o "jiný reprák".
Crazy3Evil

ty tapca se mi opravdu zamlouvaj a po tom co rikate tak me to laka mnohem vic. chtel sem se zeptat teda ten muj zesik je poctive delanej na zakazku zesilovac 2 x 400w do 4 ohm tak do tech tapco by slo tedy pouze 200w protoze to sou 8 ohmy ? tim padem bych tam radsi nechal prozatim ty suby aby se to zapojilo paralelne nebo ja tomu nerozumim aby na kazdy strane byly ty dve 8 ohmový bedny a dalo to 4 ohmy a mohlo do toho jit plnejch 400w na kazdej kanal . chapu to tak spravne ? :) co rikate
Jens Ludwig
Odborník

Příspěvek od Jens Ludwig »

což, správně to chápeš, ale problém je v tom, že těch 400w na kanál se podělí mezi sub a vršek, takžedo toho vršku půjde jen to, co tam má jít a zbytek sežere sub... ber to tak, že máš 8ohm vršek a třeba 8ohm sub... čili by se mohlo zdát, že prodrátováním získáš 4ohm soustavu - ale tomu tak neni - jelikož je tam výhybka a ta ten výkon dělí - část výkonu de do 8ohm bassu a část do 8ohm vršku - prakticky furt máš tedy 8ohm soustavu... to proto, že každý repro zpracovává jiný frekv. pásmo
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
Crazy3Evil

tim padem pro me bude tedy opravdu lepsi kdyz tam budou jen ty tapca bez subu ze je dokazu vic vyšťavit než kdyby tam byl jeste sub a rozdelovalo se to.
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Ano, myslím, ža samostatné tapca budou hrát líp.

Zesilovače klasické konstrukce dávají do 8 ohm zátěže cca o třetinu menší výkon oproti 4 ohmům, takže to zase tak dramatický pokles nebude.

SPL bude vypadat asi následovně (při citlivosti bedny 98 dB):

1W = 98 dB
10W = 108 dB
100W = 118 dB
200W = 121 dB
400W = 124 dB

Tvůj případ bude řekněme 300W, takže pokles cca o 1 - 2 dB...

No a taky neuškodí zmínit pozitíva:

- zesilovač se méně zahřívá
- může běžet delší dobu
- bude nejspíš líp zvládat vykrytí výkonových špiček
- zvuk bude asi o něco "pevnější"

Jestli chceš podstatnou změnu, tak stejně budeš potřebovat další zesilovač pro suby.
Crazy3Evil

zdravim jeste otazecka ted se mi naskytla moznost a dostaly pod ruku tytob bedny http://kytary.cz/jbl-jrx125-pasivni-rep ... 99:0:0:1:0 myslite ze budou lepsi nez ty tapca ?
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Je to tak nastejno - Tapca hrajou míň zahuhlaně.

Ty JBL nemají zajištěný servis, odchází jim horna a nedají se prakticky prodat - jejich faktická cena je cca těch 6000,- Kč...
Odpovědět

Zpět na „Zesilovače a reproboxy“